ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ – Σε θέση «μάχης» οι διεκδικητές

2026

Το μπάσιμο του Τούρκου, η πρόταση – βόμβα και η κίνηση του Ψυχάρη

Κινητικότητα παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα στο ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς νέοι παίκτες ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στη διεκδίκησης της μίας εκ των νέων αδειών, ενώ οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες προετοιμάζονται εν όψει του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες που θα δημοπρατηθούν είναι τέσσερις, ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση high definition.
Αρμοδίως έχει τονιστεί ωστόσο ότι «αν δημοπρατηθεί σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια θα δούμε και για πέμπτο κανάλι». Η τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια έχει οριστεί στο ποσό των 3.000.000 ευρώ. Το παράβολο συμμετοχής έχει οριστεί στο 1% επί της τιμής εκκίνησης (30.000 ευρώ δηλαδή).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μέσω Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού που θα συγκροτηθεί από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου τομέα και με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΒΟΜΒΑ

Πρόταση για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσε ο σταθμός «Epsilon», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, με επιστολή του προς τον  υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Σύμφωνα με την επιστολή, η ιδιοκτησία του σταθμού προτίθεται να καταβάλει το αντίτιμο των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση η οποία έχει πρωτοκολληθεί και άρα είναι επίσημο έγγραφο του κράτους έχει σταλεί και στις Βρυξέλλες. Με την επιστολή, η ιδιοκτησία του καναλιού «E» ζητεί για κάθε μια από τις άδειες να ορισθεί τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ και επίσης ζητείται να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει το ποσόν να καταβληθεί εφάπαξ. Επίσης ζητείται να δεσμευθεί το υπουργείο Επικρατείας ότι για το χρονικό διάστημα ισχύος των αδειών δεν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ

Το Mega, η Τηλέτυπος Α.Ε. συγκεκριμένα, προσέφυγε εναντίον της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών και συγκεκριμένα για τον «καθορισμό τιμής εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες». Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, προέβη προ ημερών σε προδικαστική προσφυγή, είναι το πρώτο νομικό βήμα πριν προσφύγει στα δικαστήρια. Το Mega δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ώστε να πληρώσει την εγγύηση προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία.
«Ο καθορισμός», γράφει στην προσφυγή, «της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις (4) άδειες στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000) καθιστά αδύνατη ή υπερβολικά δυσχερή την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της Εταιρίας μας στην παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία». «Η Εταιρία μας δεν είναι σε θέση να υποβάλει οικονομική προσφορά τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ» σημειώνει.
Την προδικαστική προσφυγή υπογράφει ο Σταύρος Ψυχάρης ως πρόεδρος της Τηλέτυπος. Η προδικαστική προσφυγή είναι ουσιαστικά ένα εξώδικο προς μια Αρχή. Ο υπουργός έχει στη διάθεσή του 15 μέρες να απαντήσει και είτε να το απορρίψει, είτε να το δεχθεί, ή να μη δώσει καμία απάντηση. Στη συνέχεια το Mega και ο Σταύρος Ψυχάρης θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ

Εταιρεία τηλεοπτικών προγραμμάτων δημιούργησε στην Ελλάδα ο Ατζούν Ιλίτζαλι, ο Τούρκος καναλάρχης που έγινε γνωστός από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία το προηγούμενο φθινόπωρο..
Η εταιρεία φέρει την επωνυμία «Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» και συστάθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Στον σκοπό της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η παραγωγή, η μορφοποίηση παραγωγής, η εφαρμογή και εκμετάλλευση ραδιοφωνικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες οπτικοακουστικής μετάδοσης.
Επίσης, το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που σχετίζονται με πρακτικές διαφήμισης, μάρκετινγκ και ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών. Ακόμη, η εταιρεία μπορεί να αντιπροσωπεύσει στην Ελλάδα επιχειρήσεις που ασκούν όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα στο εξωτερικό, καθώς και να συμμετέχει σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο, που δραστηριοποιούνται ή ασκούν εκμετάλλευση ή επενδύουν στους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, ραδιοφωνίας και κινηματογραφικής παραγωγής.
Στο πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχουν ο Άγγελος Χριστόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος), ο Ατζούν Ιλίτζαλι (Πρόεδρος του Δ.Σ) και ο συμπατριώτης του, Εμπρού Ατασάβ Ταχράνσι (Αντιπρόεδρος του Δ.Σ).