Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η εβδομαδιαία συνδρομητική εφημερίδα Maritime Economies & το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής στις 9 Ιανουαρίου 2020 στον συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

Στην αρχή του συνεδρίου απεύθυναν χαιρετισμό οι :

 • Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής
 • Νατάσα Πηλείδου, Cyprus Shipping Deputy Minister to the President

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του κεντρικού ομιλητή capt. Δημήτρη Ματθαίου, CEO at Arcadia Shipmanagement Co Ltd. & Aegean Bulk Co Inc. Chairman at Green Award Foundation.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο μεγάλα session. Το πρώτο session ασχολήθηκε με το κομμάτι της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Εκπρόσωποι από εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που δεν είναι εισηγμένες, κονταροχτυπήθηκαν απέναντι στο δίλημμα “αν αξίζει σήμερα μία ναυτιλιακή εταιρεία να είναι εισηγμένη ή όχι σε ένα  μεγάλο χρηματιστήριο”.

Οι  περιβαντολλογικοί κανονισμοί και οι νέες ρυθμίσεις πάνω στα νέα καύσιμα απασχολούσαν επίσης τους εξαιρετικούς ομιλητές, βάζοντας τους επιπλέον το δίλημμα κατά πόσο ένας ναυλωτής ή ακόμα και ένας υποψήφιος χρηματοδότης που θα προτιμούσε μία εταιρεία με περιβαντολλογικές ευαισθησίες ή αν αυτό είναι άσχετο με το θέμα χρηματοδότησης.

Συντονιστής του session ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, MD της XRTC

Ομιλητές:

 1. Γιάννης Πλατσιδάκης, Managing Director, Anangel Maritime Services
 2. Σίμος Βαριάς, Director, Varship shipping
 3. Χάρης Κοσμάτος, Corporate Development Officer, Tsakos Energy
 4. Αριστείδης Πιττάς, Managing director, EUROSEAS
 5. Κώστας Ρόκκος,  CEO, TST International Shipping S.A.
 6. Γιάννης Γεωργούλας, non executive director, Ecommbx

Στο δεύτερο session οι διακεκριμένοι ομιλητές εκπρόσωποι από πετρελαϊκές εταιρείες Bunkering, από εταιρίες παροχής lng, από διεθνή νηογνώμονα αλλά και κατασκευαστές και πωλητές λύσεων Scruber , ανέπτυξαν ένα γόνιμο debate πάνω στο επίμαχο θέμα της επιλογής μιας ναυτιλιακής εταιρείας που θέλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της εκπομπής θείου.

Οι λύσεις παροχής καυσίμου τύπου LNG σε αντιπαράθεση με την χρήση καυσίμων βαρέου τύπου με τη χρήση SCRUBER ή ελαφρύ καυσίμου με αυξημένο κόστος αγοράς ,απασχόλησαν τους ομιλητές του δεύτερου session και οδήγησαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία για πρώτη φορά έγινε τόσο ζωντανά μπροστά σε κοινό με την παρουσία και την ταυτόχρονη τοποθέτηση όλων.

Συντονιστής του session ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Fleet Manager, Atlantic Bulk  Carriers  Management Ltd

Ομιλητές:

 1. Βασίλειος Πετκίδης, CEO, Cetracore-Jetoil S.A
 2. Ειρήνη Νοτιάς, CEO, Prime’s Bunkersplus Services
 3. Αλέξανδρος Προκοπάκης, CEO, PROBUNKERS
 4. Γιάννης Κοκαράκης, Technical Director,  BUREAU VERITAS
 5. Νικόλαος Λιάπης, supply and operation director, ELINOIL
 6. Βασίλειος Τυρογαλάς, President, Martena Engineering Ltd.

Ένα Τεράστιο Ευχαριστώ στους 14 διακεκριμένους ομιλητές μας, τους 28 πολύτιμους χορηγούς μας και τους 550 συνέδρους που μοιράστηκαν ισομερώς στα 2 session του συνεδρίου μας.