Απολογισμός 14ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της
MARITIME ECONOMIES

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Ναυτιλιακή εφημερίδα MARITIME ECONOMIES με το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής.

Σε μια εποχή που η υγειονομική κρίση είχε περιορίσει τις δια ζώσει Συνεδριακές εκδηλώσεις, οι διοργανωτές για άλλη μια φορά όπως εδώ και 10 χρόνια έκαναν πρώτοι το ποδαρικό στα Ναυτιλιακά συνέδρια της χρονιάς.

Το 14ο Ναυτιλιακό Συνέδριο  με τίτλο :

2022, Shipping Markets at the end of the Covid Crisis

Χωρίστηκε στους επίσημους χαιρετισμούς και σε 2 κύρια Sessions.

Κατά την διάρκεια των επίσημων Χαιρετισμών, παρουσιαστήκαν οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κύριου Ιωάννη Πλακιωτάκη, και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Κύριου Βασίλειου Δημητριάδη.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Keynote Speaker Capt. Δημήτρη Ματθαίου, CEO of ARCADIA SHIPMANAGEMENT, όπου αναπτύχθηκαν περιβαλλοντολογικά και Ναυτιλιακά θέματα σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό.

Στο Πρώτο με θέμα Shipping in a Covid World, αναπτύχθηκαν τα θέματα της Ναυτιλιακής προσφοράς και ζήτησης στην μετά-Covid Εποχή. Οι διακεκριμένοι ομιλητές εκπρόσωποι μεγάλων Ναυτιλιακών εταιριών, συζήτησαν θέματα που ξεκινούσαν από την άνοδο των ναύλων και τη σκυταλοδρομία μεταξύ Τάνκερ σε φορτηγά και Container, μέχρι και στην στρατηγική απόφαση που υποχρεώθηκαν να κάνουν πριν 2 χρόνια, επιλέγοντας άλλοι τα scrubbers και άλλοι το Low Sulfur.

Στο Πρώτο Session συμμετείχαν:

  • Mr. Eddie Valentis, CEO of Pyxis Tankers
  • Mr. Antony Lambros, Director at Centrofin S.A.
  • Mr. Vassilis Terzis, Μ. Director Queensway Navigation Co ltd,
  • Dr. John Patiniotis, Finance Director Carras Hellas S.A

Αναλυτικά οι ομιλίες των υπουργών και η ομιλία του Keynote Speaker Capt. Δημήτρη Ματθαίου, CEO of ARCADIA SHIPMANAGEMENT στο ακόλουθο Link: https://youtu.be/7ldLEmp9Y8Q και το Debate των ομιλητών του πρώτου Session στο Link:  https://youtu.be/UWtNUi6Oju8

Στο Δεύτερο Session με θέμα The Role of Oil Vs Clean Energy for the wet sector αναπτύχτηκαν τα ευαίσθητα θέματα της περιβαντολογικης ευθύνης της Ναυτιλίας και η θέση του Industry σε όρους ESG.

Αναλυτικότερα Οι 2 εκπρόσωποι μεγάλων Πετρελαϊκών εταιριών, Motor Oil και Elinoil  οι 2 Νηογνώμονες DNV και Bureau Verittas, ανέπτυξαν τις θέσεις τους στο κατά πόσο η Ενεργειακή Κρίση τιμών, βοηθάει την ομαλή προσπάθεια για Ενεργειακή Μετάβαση, και κατά πόσο οι νηογνώμονες αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα σε πλοία πελατών τους, που επέλεξαν στα πλαίσια της συμμόρφωσης τους για εκπομπές χαμηλών ρύπων, την επιλογή εναλλακτικών καυσίμων ή scrubbers.

Στο Δεύτερο Session συμμετείχαν :

  •  Mrs. Helena Athoussaki, Head of ESG, Sustainability & Climate Change, Motor Oil Group
  •    Dr. Nikolaos Liapis supply and operation director at ELINOIL
  •    Ms. Irene Notias, Managing Director at Prime Petroleum Services
  •    Dr. John Kokarakis, Technical Director, BUREAU VERITAS
  •    Mr. George Teriakidis , Area Manager, East Mediterranean & Black sea at DNV Maritime

Αναλυτικά οι ομιλίες και το γόνιμο Debate toy 2ου Session, στο Link:  https://youtu.be/AW0idyb2YVI