Ο κόσμος αλλάζει… Τα λιμάνια του χρήματος βρέθηκαν αλλού…
Το διεθνές εμπόριο και η οικονομία δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια…

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Γεωπολιτικού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Ναυτιλιακό περιοδικό Maritime Intelligence και το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής, τη Δευτέρα 15/4 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου με θέμα:

Geopolitics & Geo-economics as a crucial factor

In tomorrow’s Business Decision Making

Το συνέδριο παρακολούθησαν 250 σύνεδροι, από τον χώρο της Πολιτικής, της Διεθνούς Διπλωματίας, της Τραπεζικής & χρηματιστηριακής οικονομίας, της Ελληνικής Ναυτιλίας, διεθνών και Ελλήνων δημοσιογράφων φοιτητών πανεπιστημίων καθώς και τα μέλη των 4 διεθνών διμερών επιμελητηρίων που συμμετείχαν με τους προέδρους στους στα πάνελ των ομιλητών.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η ανάλυση των Γεωπολιτικών εξελίξεων και ο βαθμός επιρροής τους στο διεθνές εμπόριο και την Οικονομία. Μέσα από έγκυρες αναλύσεις Διπλωματών, Προέδρων διεθνών Επιμελητηρίων, επιστημόνων, διεθνολόγων, οικονομολόγων και αναλυτών της διεθνούς Γεωπολιτικής, επιχειρήθηκε να δοθεί στους συνέδρους η μηχανική και η μεθοδολογία κατανόησης των μελλοντικών Γεωπολιτικών αλλαγών και η σχέση τους με το μέλλον της Οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε 2 ενότητες:

1st SESSION “ Geopolitics & Diplomacy in a world that changing (10.30 – 12.30)

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των 5 πολιτικών – ομιλητών, δημιούργησαν μια βάση ενός διαλόγου ο οποίος εμπλουτίστηκε από τις 2 έγκυρες γεωπολιτικές αναλύσεις των κυρίων Οικονόμου και Ξηραδάκη. Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις τους οδήγησαν σε θετικό προβληματισμό και σε συμπεράσματα που θα συζητιούνται για πολύ καιρό.

Συντονιστής :  Θεόδωρος Χουλιαράς, Πρόεδρος IMES

 • Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Ε.Ε. Μετανάστευση, Εσωτερικών υποθέσεων & Ιθαγένειας
 • Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος του Propeller Club και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
 • Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας
 • Γιάννης Μανιάτης, Τέως Υπουργός Ενέργειας, Βουλευτής
 • Δημήτριος Καμμένος, Ανεξάρτητος βουλευτής
 • Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος του ICC International Chamber of Commerce & Πρώην Υπουργός Οικονομικών
 • Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος του American – Hellenic Institute – Υποκατάστημα Αθηνών

2nd SESSION “ Geopolitics & Geoeconomics. The affect in the International trading and commerce. (13.00 – 15.00)

Το δεύτερο Session ασχολήθηκε με την Γεωοικονομία και ουσιαστικά με το πως οι Γεωπολιτικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, το εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις οι οποίες δεν αρκέστηκαν να απαντηθούν μονάχα από τον απευθείας ερωτώμενο αλλά και από τους υπόλοιπους που συμπληρωματικά και καμία φορά αιρετικά, τοποθετήθηκαν στα πλαίσια του γόνιμου debate.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις οι οποίες δεν αρκέστηκαν να απαντηθούν μονάχα από τον απευθείας ερωτώμενο αλλά και από τους υπόλοιπους που
Συντονιστής :  Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

 • Lucian Fatu, Πρέσβης Ρουμανίας
 • Sergii Shutenko, Πρέσβης Ουκρανίας
 • Κωνσταντίνος Γιαννίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕλληνικοΚινέζικου Επιμελητηρίου
 • Νικόλαος Σαμαράς, Πρόεδρος του ΕλληνοΣουηδικού Επιμελητηρίου
 • Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος του ΕλληνοΤουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ( Ε.Τ.Ε.Ε.)

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας οι οποίοι στήριξαν για άλλη μια φορά την διοργάνωση του συνεδρίου μας, και φώτισαν με την επαγγελματική τους παρουσία τα Β2Β desk τους.