Ο κόσμος αλλάζει… Τα λιμάνια του χρήματος βρέθηκαν αλλού…
Το διεθνές εμπόριο και η οικονομία δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια…

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Γεωπολιτικού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Ναυτιλιακό περιοδικό Maritime Intelligence και το Ινστιτούτο Ναυτιλιακών & Οικονομικών Μελετών, την Πέμπτη 19/4  στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου με θέμα:

Geopolitics & Geo-economics as a crucial factor

In tomorrowsBusiness Decision Making

Το συνέδριο παρακολούθησαν 325 σύνεδροι, από τον χώρο της Πολιτικής, της Διεθνούς Διπλωματίας, της Τραπεζικής & χρηματιστηριακής οικονομίας, της Ελληνικής Ναυτιλίας, διεθνών και Ελλήνων δημοσιογράφων φοιτητών πανεπιστημίων  καθώς και τα μέλη των 6 διεθνών διμερών επιμελητηρίων που συμμετείχαν με τους προέδρους στους στα πάνελ των ομιλητών.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου θα ήταν  η ανάλυση των Γεωπολιτικών εξελίξεων και ο βαθμός επιρροής τους στο διεθνές εμπόριο και την Οικονομία.  Μέσα από έγκυρες αναλύσεις Διπλωματών, Προέδρων διεθνών Επιμελητηρίων, επιστημόνων, διεθνολόγων, οικονομολόγων και αναλυτών της διεθνούς Γεωπολιτικής, θα επιχειρήθηκε να δοθεί στους συνέδρους η μηχανική και η μεθοδολογία κατανόησης των μελλοντικών Γεωπολιτικών αλλαγών και η σχέση τους με το μέλλον της Οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε 2 ενότητες:

1st SESSION “ Geopolitics & Diplomacy in a world that  changing  (10.30 – 12.30)

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των 5 πρώην και νυν υπουργών, δημιούργησαν μια βάση ενός διαλόγου ο οποίος εμπλουτίστηκε από τις 2 έγκυρες γεωπολιτικές αναλύσεις των κυρίων Λυγερού και Μαραβέλια. Η διάθεση του Υπουργού Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κυρίου Κουρουμπλή, να σπάσει το πρωτόκολλο και να τοποθετηθεί τελευταίος, αφήνοντας όλους του υπόλοιπους να τοποθετηθούν νωρίτερα, αποτέλεσε έκπληξη τόσο στους συνομιλητές του όσο και στους συνέδρους. Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις τους οδήγησαν σε θετικό προβληματισμό και σε συμπεράσματα που θα συζητιούνται για πολύ καιρό.

Συντονιστής :  Λάμπρος Καλαρρύτης, Δημοσιογράφος Παραπολιτικά

 • Δημήτριος Καμμένος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΑΝΕΛ
 • Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
 • Άδωνης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
 • Απόστολος Πόντας, Μέλος της Γραμμ. Εξ. Πολιτικής του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ.
 • Γιάννης Μανιάτης, Τέως Υπουργός Ενέργειας, Βουλευτής ΔΗΣΥ
 • Νίκος Λυγερός, Γεωστρατηγικός Αναλυτής
 • Παντελής Μαραβέλιας, President of the AHEPA Chapter Piraeus

2nd SESSION “ Geopolitics & Geoeconomics. The affect in the International trading and commerce. ( 13.00 – 15.00 )

Το δεύτερο Session ασχολήθηκε με την Γεωοικονομία και ουσιαστικά με το πως οι Γεωπολιτικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, το εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η αρχική τοποθέτηση του Κυρίου Νικόλαου Λάου, φιλόσοφου και καθηγητή Νοοπολιτικής και Γεωπολιτικής, έγινε η αφορμή για την εκκίνηση ενός γόνιμου Debate μεταξύ των 6 προέδρων των διμερών διεθνών επιμελητηρίων,  οι οποίοι αν και Έλληνες επιχειρηματίες με κοινά χαρακτηριστικά, δεν δίστασαν να διαφωνήσουν φωναχτά σε θέματα ερμηνείας και ουσίας των σχέσεων της Ελλάδος με τις χώρες Ισραήλ,  Ρωσίας, Κίνας, Αζερμπαϊτζάν, Ελβετίας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις οι οποίες δεν αρκέστηκαν να απαντηθούν μονάχα από τον απευθείας ερωτώμενο αλλά και από τους υπόλοιπους που συμπληρωματικά και καμία φορά αιρετικά, τοποθετήθηκαν στα πλαίσια του γόνιμου debate.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Αμερικανικής Πρεσβείας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον εξαιρετικό οικονομικό κα πολιτικό αναλυτή της Brian Hoyt, ο οποίος τοποθετήθηκε τόσο στις απευθείας ερωτήσεις του συντονιστή, όσο και συμπληρωματικά στις ερωτήσεις των άλλων συνομιλητών του.

Συντονιστής :  Σπύρος Σουρμελίδης, Δημοσιογράφος Contra News

 • Δημήτριος Μπακόλας, Πρόεδρος Ελληνο Ρωσικού Επιμελητηρίου
 • Χάρης Γερονικόλας, Πρόεδρος Ελληνο Αραβικού Επιμελητηρίου
 • Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος Ελληνο Τουρκικού Επιμελητηρίου
 • Κώστας Βαμβακάς, Πρόεδρος Ελληνο Αζέρικου Επιμελητηρίου
 • Νικόλαος Σαμαράς, Πρόεδρος του ΕλληνοΕλβετικού Επιμελητηρίου
 • Bασίλειος Παϊσιος, Πρόεδρος του ΕλληνοΙσραηλινού Επιμελητηρίου
 • Brian C. Hoyt, Economic Officer of the U.S.A. Embassy in Greece
 • Νικόλαος Λάος, Διεθνολόγος

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας οι οποίοι στήριξαν για άλλη μια φορά την διοργάνωση του συνεδρίου μας, και φώτισαν με την επαγγελματική τους παρουσία τα Β2Β desk τους.

Στο τέλος του συνεδρίου δόθηκε ένα ελαφρύ μπουφέ lunch το οποίο επιμελήθηκαν οι σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής των ΙΕΚ ΑΛΦΑ.