Συνέντευξη Τύπου Ζιλμπέρ Σινουέ

2053

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ- «O ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ»

Tην Τετάρτη 18/01/17 στον χώρο του Βιβλιοπωλείου των Εκδόσεων Ψυχογιός,  ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ, μας παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Ο Προφήτης του Θεού-Η ζωή του Μωάμεθ».

O Ζιλμπέρremote.jpg Σινουέ γεννήθηκε στην Αίγυπτο σε Μουσουλμανική χώρα και ποτέ δεν άκουσε να μιλάνε για θρησκεία καθώς όλοι ζούσαν σε αρμονία μεταξύ τους. Ήθελε λοιπόν να δει ποιος ήταν ο ιδρυτής αυτής της θρησκείας. Για να κατανοήσει τι συνέβαινε στο σήμερα ήθελε να κατανοήσει τι συνέβαινε χθες. Άλλωστε η ανάγκη του για να εξηγήσει κάποια πράγματα στον ίδιο του τον εαυτό τον παρακίνησε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Χρειάστηκε συνολικά ερεύνα ενός χρόνου για να μαζέψει τα στοιχεία που ήθελε. Ο Μωάμεθ είχε δυο διαφορετικές ζωές του. Η πρώτη ζωή είναι αυτή του προφήτη ο οποίος υποστήριζε ότι υπάρχει ένας θεός. Έδωσε δικαιώματα στις γυναίκες , τους επέτρεψε να χωρίζουν και πολλά άλλα προοδευτικά πράγματα για εκείνη την εποχή. Έγινε πολύ γρήγορα γνωστός, απέκτησε πολλούς εχθρούς και για το λόγο αυτό διώχτηκε και κατέληξε στη Μεδίνα ως μαχητής πια. Και έτσι έχουμε την δεύτερη ζωή αυτή του μαχητή. Μέσα από το βιβλίο μαθαίνουμε ότι έγινε πολεμιστής  από αναγκαιότητα και έτσι ίδρυσε και το Ισλάμ. Σήμερα δεν είναι εφικτό να δεχτούμε αυτό το σενάριο. Αυτοί που εμπνέονται σήμερα από το έργο του, εμπνέονται από τον πολεμιστή και όχι από τον προφήτη.

Για να γράψει 16142941_10154492505738318_9055447700675084_nτο βιβλίο του βασίστηκε στην βιογραφία του Μωάμεθ και μόνο. Η πρώτη βιογραφία του είχε γραφτεί τον 8ο αιώνα από ένα άτομο που κατοικούσε στη Μεδίνα, τον Ισαάκ Ίμονς. Είχαν όμως κυκλοφορήσει μόνο 7-8 αντίτυπα από τα οποία ένας Ιρακινός κατάφερε να σώσει την μία από αυτές, από την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε μια δεύτερη. Σε αυτή τη δεύτερη βιογραφία βασίστηκε ο κος Σινουέ και έγραψε το βιβλίο του. Ήταν πολύ προσεχτικός στη γραφή και το επιμελήθηκε έτσι ώστε να μην απέχει καθόλου από την πρωτότυπη. Το μόνο που πρόσθεσε ήταν ο διάλογος μεταξύ ενός νεαρού συγγραφέα ( Χουσέιν Αμπντ αλ-Τζαουάντ) με τον γέροντα. Κάτι που μπορεί  ίσως να σοκάρει τους αναγνώστες είναι αυτός ο συγκεκριμένος διάλογος.

Όσες κριτικές δέχτηκε ο κος Σινουέ ήταν από Χριστιανούς οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι κάνει διαφήμιση για τους Ισλαμιστές κάτι που είναι βεβαίως αναληθές.

Κλείνοντας, μας είπε πως είναι ανησυχητικά αισιόδοξος για το μέλλον του κόσμου. Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη. Δυστυχώς η μειονότητα έχει τα πάντα και η πλειοψηφία τίποτα. Πιστεύει όμως πως κάτι θα αλλάξει στο μέλλον προς το καλύτερο και ελπίζει για αυτό.

«Δεν γράφω για τους άλλους, γράφω για εμένα, για να εξηγήσω στον ίδιο μου τον εαυτό κάποια πράγματα. Για να κατανοήσω τι συμβαίνει σήμερα, ήθελα να κατανοήσω τι συνέβαινε χθες”