Η σημασία των κρυπτονομισμάτων για τις επιχειρήσεις.

1527

Η αντίδραση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών σε περιόδους κρίσης είναι πάντα η ίδια, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για οικονομική κατάρρευση, πόλεμο ή πανδημία. Εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα για να τονώσουν την οικονομία. Ενώ η ποσοτική χαλάρωση είναι χρήσιμη για την αποτροπή της κατάρρευσης των οικονομιών, η ανεξέλεγκτη ποσοτική χαλάρωση μπορεί να κάνει την αξία των συμμετοχών fiat να υποτιμηθεί μαζικά. Αυτό πλήττει ιδιαίτερα τις νομικές οντότητες οι οποίες συνήθως τηρούν μεγάλες ποσότητες fiat χρήματος σε αποθεματικό.

Μεγάλος αριθμός εταιρειών που εισέρχονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν αρχίσει να υιοθετούν την επιλογή αποθήκευσης των περιουσιακών τους στοιχείων σε κρυπτονομίσματα αποφεύγοντας την μετατροπή σε fiat.

Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Tesla η οποία δέχεται πληρωμές Bitcoin από τους καταναλωτές της και έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να μετατρέψει τις πληρωμές που λαμβάνει σε fiat. Πλέον δηλώνει ότι είναι επίσημη Holder του περιουσιακού στοιχείου αυτού. Παράλληλα, η MicroStrategy ανακοίνωσε την μετατροπή των νομισμάτων της σε Bitcoin ύψους 1,026 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες (σε δολάρια) επενδύσεις Bitcoin που έχουν εκτελεστεί ποτέ από μια δημόσια εταιρεία.

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να ενσωματώσουν τα crypto με μοναδικό σκοπό την κάλυψη της ζήτησης των καταναλωτών, μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου. Λόγω της υπερβολικής μεταβλητότητας των crypto, η διαχείριση στιγμιαίων απωλειών μπορεί να επιτευχθεί μετατρέποντας γρήγορα τις πληρωμές σε σταθερά νομίσματα ή fiat.

Όμως, η επιλογή των επιχειρήσεων να παραβλέψουν τον πιθανό κίνδυνο που αναλαμβάνουν, επιλέγοντας να κρατήσουν τα crypto, δείχνει ότι πιστεύουν στο κριτήριο κρυπτογράφησης και τις περισσότερες φορές τα ίδια τα στελέχη των εταιρειών αυτών είναι οι ίδιοι υποστηρικτές της.

Παρόλο που η Tesla δεν έδωσε λόγους για τους οποίους διατήρησε το Bitcoin μακροπρόθεσμα, τα προηγούμενα tweets του Elon Musk ήδη δείχνουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος πιστεύει ότι η υιοθέτηση του περιουσιακού στοιχείου είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον από την εταιρεία του.

Η κατοχή του Bitcoin μπορεί να αποφέρει μεγάλη αξία για τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα. Μια μεμονωμένη πληρωμή σε Bitcoin μπορεί να αυξηθεί κατά 10% κατά τη διάρκεια ενός ράλι της αγοράς. Αλλά με τον ίδιο τρόπο, μια bearish αγορά θα μπορούσε εύκολα να μειώσει την τιμή εξίσου.

Σε αυτήν την περίπτωση, μικρές εταιρείες αναγκάζονται να στραφούν σε altcoins με χαμηλότερη μεταβλητότητα ή ακόμη και σε πιο σταθερά, τα λεγόμενα stablecoins, όπως το Tether USDT που μπορεί να θεωρηθεί μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Τα altcoins με χαμηλότερη τιμή μπορεί επίσης να είναι μια ελκυστική επιλογή για τις μικροεπιχειρήσεις.

Ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται επίσης να αρχίσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους τόσο στο Bitcoin όσο και σε άλλα altcoins ως επιλογές, για να σταθμίσουν τις απώλειες και τα κέρδη πριν αποφασίσουν ποια θα ενσωματωθούν.

Συνολικά, η αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού μπορεί να είναι ένας ακόμη βασικός λόγος για τον οποίο διατηρούν οι εταιρείες. Καθώς οι μάζες αναζητούν διαφορετικές μεθόδους για τη διατήρηση του πλούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Bitcoin είναι στην κορυφή της λίστας για ιδρύματα, επενδυτές και εμπορικά καταστήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας κοινώς αποδεκτός τρόπος πληρωμής μεταξύ προμηθευτών, επιχειρήσεων, πελατών και τραπεζών. Όταν οι πελάτες κάνουν check out στο διαδίκτυο, συχνά βλέπουν εικονίδια με διάφορες επιλογές πληρωμής: Visa, Mastercard, Discover, American Express, PayPal, κ.ά , ανάλογα με τον προμηθευτή.

Πλέον η Visa και η Mastercard είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές πληρωμής. Συγκεκριμένα, η Visa ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων USDΤ για τη διευθέτηση συναλλαγών στο δίκτυο πληρωμών της, τονώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή των ψηφιακών νομισμάτων από τον κύριο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το να επιτρέπεται σε έναν πελάτη να χρησιμοποιεί την κάρτα Visa για να πληρώσει μια παραγγελία πχ με bitcoin είναι μεγάλη υπόθεση για όσους έχουν ήδη “αγκαλιάσει” το ψηφιακό νόμισμα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο .

Παράλληλα, υπάρχουν πλατφόρμες, όπως η Revolut, με έδρα το Λονδίνο, η οποία άρχισε να προσφέρει κρυπτονομίσματα σε χρήστες μετά από μια συνεργασία της το 2017.

Τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, εμφανίζουν σημαντικό προτέρημα σε ότι αφορά στις προμήθειες χρεώσεων ανά συναλλαγή. Με την χρήση κρυπτονομισμάτων αποφεύγονται οι υψηλές τραπεζικές χρεώσεις που προκύπτουν από νομισματικές συναλλαγές και αυτό μπορεί να γίνει επικερδές.

Η τάση της οικονομίας δείχνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εισέρχονται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αξιοποιώντας όλα τα οφέλη τους και εμπιστεύοντας τα για τις συναλλαγές τους. Το να μπορεί η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε καταναλωτής να χρησιμοποιεί παγκοσμίως ένα αναγνωρισμένο νόμισμα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών είναι σημαντικό βήμα για την εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων.

Γκολιά Δανάη

Consultant of Hellenic Coin