50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

3027

1968 – 2018

Ένα απόγευμα του Μαΐου του 1966, οι Κωνσταντίνος Ξένος, Νικόλας Ιωαννίδης, Albert White, Μακάριος Σκούφαλος και Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας ενός δεξαμενοπλοίου του Σταύρου Νιάρχου, βρέθηκαν στο μπαρ του ξενοδοχείου Χίλτον, για να γιορτάσουν ως είθισται το γεγονός και να ευχηθούν τα καλορίζικα.

Εκεί ήταν που διαπίστωσαν την έλλειψη ενός δικού τους οικείου χώρου και δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας δικής τους Λέσχης στον Πειραιά, υπογράφοντας στον τιμοκατάλογο του ξενοδοχείου, τo σύμφωνο υποστηρίξεως αυτής της προσπάθειας.  

Έτσι, το Σεπτέμβριο του 1967, εγκρίνεται το καταστατικό της Λέσχης και ένα χρόνο αργότερα, μετά από σκληρή δουλειά μιας ομάδας μελών και με τη συνδρομή της Citibank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σαν σήμερα ακριβώς, στις 29 Ιανουαρίου του 1968, ξεκίνησε η λειτουργία της Ναυτιλιακή Λέσχης !!!

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέχθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1968, απαρτιζόταν από τους:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΞΕΝΟ – Πρόεδρο
ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΓΩΝΙΚΑ – Αντιπρόεδρο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ – Γενικό Γραμματέα
THOMAS SHORTELL – ταμία
ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ – σύμβουλο
ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΝΝΑΡΑ – σύμβουλο
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ Μ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ – αναπληρωματικό σύμβουλο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΡΙΣΙΜΙΤΖΑΚΗ – αναπληρωματικό σύμβουλο
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ – αναπληρωματικό σύμβουλο

Με εντατικούς ρυθμούς, οι δικηγόροι συντάσσουν το καταστατικό και με τη βοήθεια τραπεζιτών και την συνδρομή διακοσμητών, επιπλοποιών και ειδικών στην οργάνωση εστιατορίων, ανοίγει επίσημα το εντευκτήριο της Λέσχης, στις 26 Φεβρουαρίου του 1969, με μια μεγάλη δεξίωση στους δυο τελευταίους ορόφους του Μεγάρου της Ακτής Μιαούλη 51.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το 1992, και με την συνεισφορά των μελών της, έγινε ανακαίνιση των χώρων υποδοχής, του σαλονιού και του μπαρ, ενώ μεγάλωσε και το εστιατόριο, με την προσθήκη του ενάτου ορόφου με την «γνωστή» πανοραμική θέα σε όλο το λιμάνι !

Σήμερα 50 χρόνια αργότερα, η Λέσχη με το συμβολικό της σήμα τον γλάρο πλαισιωμένο από την υδρόγειο, κοσμεί τα γραφεία των Ναυτιλιακών παραγόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό με τα 500 περίπου μέλη της να καλύπτουν όλο το φάσμα του Ναυτιλιακού κόσμου. Πλοιοκτήτες, Τραπεζίτες, Δικηγόροι, Ασφαλιστές, Ναυλομεσίτες, Προμηθευτές, Ναυπηγοί, Επιθεωρητές Πλοίων, Στελέχη Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και πολλοί άλλοι, συναντώνται καθημερινά, απολαμβάνοντας στιγμές ηρεμίας, φιλικής κουβέντας, δημιουργικού διαλόγου, επαγγελματικής ενημέρωσης αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας, επισφραγίζοντας με ένα γεύμα ή ένα ποτό, επαγγελματικές συμφωνίες.

Ο σκοπός της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ναυτιλιακής Λέσχης, όπως ορίζεται και από το άρθρο 2 του καταστατικού της, είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των φιλικών δεσμών, όσων ασχολούνται με την Εμπορική Ναυτιλία, η δημιουργία ευκαιριών για συναντήσεις των μελών με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επαγγελματικά θέματα, η εν γένει από κοινού αντιμετώπιση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία, η συγκέντρωση και η διανομή στα Μέλη πληροφοριών για την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία, καθώς και η προσπάθεια διεθνούς προβολής της Ελληνικής Ναυτιλίας και υποστήριξης των Ελληνικών συμφερόντων. 

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με την πάντα συναρπαστική θέα στο «μεγάλο» λιμάνι, είναι επίσης ένας ιδανικός χώρος για σεμινάρια, γεύματα και δεξιώσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με υπηρεσίες υψηλής αισθητικής, εξαιρετική κουζίνα, μοναδικό περιβάλλον και το πιο φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό  σε όλον τον Πειραιά!