Ζώντας την εποχή των ανατροπών, η Ναυτιλιακή & Οικονομική free press εφημερίδα Maritime Economies και βλέποντας τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Γίγνεσθαι παρουσιάζει ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ με θέμα: “WOMEN OF INFLUENCE”, σε συνεργασία με Γυναίκες Ηγέτες Επιχειρήσεων Who is Who, στο οποίο δόθηκαν προς απάντηση οι ερωτήσεις που ακολουθούν:
1.Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία;
2.Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων;
3.Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία στις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα τα καινοτόμα προϊόντα;
4.Πιστεύετε ότι η καταξίωση στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων επιτυγχάνεται μόνο μέσα από επιτυχή διαχείριση κρίσεων;
Χρυσοβέργη Ευσταθία

1. Ο ρόλος της γυναίκας αποκτά διαρκώς όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση, αλλά και δυσκολία εξαιτίας των πολλών διαφορετικών πεδίων που καλείται να ανταπεξέλθει, ταυτόχρονα.
Καλή κόρη, τρυφερή σύζυγος, ικανή και σωστή μητέρα και ταυτόχρονα επιτυχημένη επιχειρηματίας ή επαγγελματίας.
Δυστυχώς παρά τις κοινωνικές προσπάθειες, η πολιτεία ακόμα και στις μέρες μας, δεν καταφέρνει επαρκώς να σταθεί αρωγός στο πλευρό των γυναικών.
Επίσης παρατηρείται ακόμα έντονο το φαινόμενο της άποψης ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ιδιότητά τους ώς γυναίκες και ώς μητέρας και να βάζουν σε δεύτερη μοίρα ή και να εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Αυτή η σιωπηρή στάση πολλών, μαζί με τις στατιστικές που μαρτυρούν ότι ακόμα πολύ εργοδότες, ακόμα και για λόγους κόστους, επιλέγουν περισσότερους άνδρες αντί για γυναίκες στο δυναμικό των εταιρειών τους – δείχνει πώς υπάρχουν ακόμα πολλά στερεότυπα και εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα.
2. Σίγουρα η κρίση στην χώρα μας, επηρεάζει και δυσκολεύει την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Άποψή μου όμως είναι ότι η κρίση απλά φανέρωσε τις χρόνιες και εγγενείς αδυναμίες της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Καθημερινά εξαιτίας και της φύσης της εταιρείας μας, συναντάμε επιχειρηματίες σε διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι έρχονται σε εμάς με στόχο να στήσουν ή να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους. Τα συμπεράσματά μου από αυτή την διαρκή τριβή αφορούν στο ότι πολλοί εξ αυτών, δεν είναι διατεθειμένοι να ενεργοποιηθούν όσο απαιτείται για να αναπτυχθεί επαρκώς και σωστά η επιχείρησή τους και αυτό σε συνδυασμό με τα περιορισμένα χρήματα που θέλουν να διαθέσουν και ταυτόχρονα με μια διαρκή τάση τους να αμφισβητούν τους εξειδικευμένους επαγγελματίες ή για να μειώσουν τα κόστη να επιλέγουν τους λάθος επαγγελματίες ή και προσωπικό, δημιουργεί ένα καταστροφικό μείγμα. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί η κουλτούρα των επιχειρηματιών και να τους δοθεί η ευκαιρία να επιμορφωθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουν και οι κρατικοί φορείς και αυτό θέσαμε ως προτεραιότητά μας και μάλιστα εξατομικευμένα και εμείς στην CKBSM.
3. Η καινοτομία είναι απαραίτητο στοιχείο σε όλο το φάσμα επιχειρηματικότητας. Ακόμα και στο στήσιμο μιας επιχείρησης, ή και στην προβολή της. Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός διαρκώς αυξάνεται γίνεται πρωταρχικός στόχος το να είναι σε θέση μια επιχείρηση να συστήσει καινοτόμες υπηρεσίες ή προϊόντα. Η προσκόλληση σε παρελθοντικές εμμονές και επιλογές και η διάθεση εσωτερίκευσης, αντί εξωστρέφειας- οδηγεί με βεβαιότητα σε αποτυχία οποιαδήποτε επιχείρηση τις εφαρμόζει.
4. Η καταξίωση στα ανώτατα στελέχη σίγουρα αφορά και τις ικανότητές τους στην διαχείριση κρίσεων. Στην Ελλάδα αυτό λαμβάνει μεγαλύτερη ίσως διάσταση, εξαιτίας της κακής εσωτερικής αρχικά οργάνωσης μιας εταιρείας. Ο κοντόφθαλμος και πρόχειρος σχεδιασμός, καθώς και η μή ύπαρξη σχεδιασμού ενεργειών προληπτικά για την ορθή λειτουργία μιας επιχείρησης μακροχρόνια, δημιουργούν με μαθηματική ακρίβεια κρίσεις τις οποίες καλούνται με φτωχό μάλιστα οπλοστάσιο και σχετική εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν τα ανώτερα στελέχη. Κατά την γνώμη μου, η διαχείριση κρίσεων, αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια που θα λάμβανα υπόψη για να θεωρήσω καταξιωμένο ένα στέλεχος. Σίγουρα θα έδινα μεγαλύτερη έμφαση στις ικανότητές του να προλάβει μια κρίση, να είναι δημιουργικός και παραγωγικός και όχι τόσο στο να καταστείλει μια κρίση, όταν αυτή ξεσπά.
Σόνια Δήμογλη

1.Η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια, όπως παρατηρώ, αντιλαμβάνομαι, και ενημερώνομαι μέσα από έρευνες, έχει αλλάξει ριζικά, κυρίως μέσα από δυο μεγάλες τάσεις – η κρίση και η συνεχής ανάπτυξη και επιρροή των social media.
Στην αρχή της κρίσης είχαμε το φαινόμενο των έντονων απολύσεων, ιδιαίτερα σε προσωπικό που ήταν «ακριβό» για τον εργοδότη. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε μια καινούργια δυναμική μέσα στις οικογένειες όπου η «μητέρα» ήταν η εργαζόμενη και ο «πατέρας» είχε αναλάβει τα καθήκοντα του σπιτιού. Το φαινόμενο αυτό έχει επηρεάσει τα τελευταία χρόνια πολύ τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι και την κοινωνία μας: στο πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον ρόλο και των δύο γονέων ως ισοδύναμα μέλη, στο πως ο άνδρας αποδέχεται το γεγονός ότι «δεν βοηθάει απλά στο σπίτι» αλλά «ηγείται» ως προς τις ευθύνες του σπιτιού, στο πως η γυναίκα ενδυναμώνει την θέση της μέσα στο εργασιακό περιβάλλον και αρκετές φορές αμείβεται και καλύτερα.
Από την άλλη και το φαινόμενο των social media πιστεύω ότι έδωσε μια πολύ έντονη «φωνή» και δημιουργικότητα σε μεγάλο αριθμό γυναικών, που μέχρι πρωτύτερα δεν είχαν τα μέσα να το κάνουν.
Επίσης, τις τελευταίες δεκαετίες, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι πολύ πιο υψηλό ενώ έχουν πολύ πιο έντονη δράση στη δια βίου μάθηση (συνεχώς εκπαιδεύονται σε νέες επιδεξιότητες) και ασχολούνται και με τα κοινά πιο πολύ από παλιά.
Οπότε, είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να παρατηρούμε πολλές περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, καινοτόμες, δημιουργικές και πάνω από όλα ισορροπημένες χωρίς τύψεις για τις επιλογές τους.
2. Αυτή είναι η «πικρή» αλήθεια και η πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. Οι εταιρείες που είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητές μόνο στην ελληνική αγορά δυστυχώς έχουν επηρεαστεί κατ’ αναλογία με την κατανάλωση της χώρας.
Χάθηκαν θέσεις εργασίας και συνεχίζουν να χάνονται ενώ οι μισθοί έχουν πέσει κατά 30-40% τουλάχιστον.
Από την άλλη όμως, παρατηρούμε ότι η κρίση έχει επηρεάσει θετικά την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις έχουν περάσει σε μεγάλα άλματα ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών.
Συγχρόνως, οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν έκαναν στροφή σε ανταγωνιστικό οικονομικά ανθρώπινο δυναμικό είτε αναπτύσσοντας εσωτερικά νέους ανθρώπους είτε μέσω των graduate προγραμμάτων δίνοντας κίνητρο και ευκαιρίες σε άξιους ανθρώπους να παραμείνουν στη χώρα που διαφορετικά θα έφευγαν στο εξωτερικό γιατί έχουν τα προσόντα.
3.Πιστεύω ότι μόνο με καινοτόμα προϊόντα μπορούν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στην κορυφή της επιλογής του καταναλωτή. Οι βασικές ανάγκες πια καλύπτονται από προϊόντα σε χαμηλές τιμές και η προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις έρχεται μόνο από προτάσεις που «κάνουν την διάφορα».
Οι περισσότερες «έξυπνες» εταιρείες έχουν αναπτύξει το πορτοφόλιο προϊόντων τους και με προϊόντα που αποφέρουν υψήλα περιθώρια κέρδους, επενδύοντας έτσι στρατηγικά για την εικόνα της επιχείρησης.
4. Σίγουρα η διαχείριση κρίσης αναδεικνύει πολλές ικανότητες, άκρως απαραίτητες για ανώτατα στελέχη. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις δρουν όμως κυρίως πυροσβεστικά, και αυτό με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί στελέχη που έχουν βραχυπρόθεσμη εστίαση και έτσι δεν επιτυγχάνεται ούτε καινοτομία ούτε πρωτογενής ανάπτυξη.
Για να μπορέσει ένα στέλεχος να αναδειχθεί και να διευθύνει επιχειρήσεις υπάρχουν και άλλες ικανότητες/χαρακτηριστικα που θα πρέπει να κατέχει όπως: οραματιστής, να έχει το χάρισμα να εμπνέει τους ανθρώπους. Ικανότητες που δεν αναπτύσσονται απαραίτητα μέσα από την διαχείριση κρίσεων αλλά μέσα από «υγιή» ανάπτυξη, με χάραξη στρατηγικής, προγραμματισμού και μακροπρόθεσμη δέσμευση.
Αγγελική (Άντζυ) Τριανταφύλλου

1. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού που αποκαλούμε σύγχρονη κοινωνία αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η γυναίκα έχει πολυσχιδείς υποχρεώσεις που απαιτούν μεγάλη αφοσίωση και ενέργεια. Ανεξάρτητα οικονομικών δυνατοτήτων, επιπέδου μόρφωσης και γεωγραφικού προσδιορισμού πέφτει στη γυναίκα μεγάλο βάρος για την φροντίδα της οικογένειας, για την έκφραση της κοινωνικότητας αυτής και για μια επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα. Συχνά βλέπουμε ότι για γυναίκες με επιτυχημένη καριέρα η έννοια οικογένεια έχει συρρικνωθεί. Τα “γυναικεία επαγγέλματα” αμοίβονται χαμηλότερα από αντίστοιχα “αντρικά”. Σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία γυναικών σε αποφασιστικές θέσεις είναι κατόπιν ποσόστωσης, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες στην ανέλιξη λόγω υπαρχόντων δομών και αντιστάσεων. Με την σωστή παιδεία και την υποστήριξη νεαρών γυναικών από έμπειρους μέντορες, άντρες και γυναίκες, μπορούν να ανταπεξέλθουν οι γυναίκες στις αυξημένες απαιτήσεις, εφοδιασμένες με αυτοπεποίθηση και δεξιότητες για την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
2. Η οικονομική κρίση δημιουργεί οικονομικούς μετανάστες που τις περισσότερες φορές δεν επαναπατρίζονται όταν η πορεία των πραγμάτων βελτιώνεται. Επίσης η κρίση είναι τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις στην ίδια τη χώρα από τις οποίες πολλές δε θα είναι βιώσιμες μέχρι την επερχόμενη ανάκαμψη. Η κρίση προσθέτει προβλήματα στην ήδη μειονεκτική θέση της χώρας αναφορικά με την ευκολία επιχειρηματικότητας. Η θέση της Ελλάδας είναι όχι μόνο πολύ χειρότερη από τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου αλλά και από χώρες γείτονες, τις άλλες χώρες του ευρώ και από τις χώρες της Βαλτικής (σύμφωνα με την World Bank).
3. Τα καινοτόμα προϊόντα, είτε καταναλωτικά αγαθά είτε υπηρεσίες, είναι προϋπόθεση για την σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Οι μοντέρνες ανάγκες διαρκώς διαφοροποιούνται και καλούμαστε να τις ικανοποιούμε με γνώμονα την ταχύτητα και τη βιωσιμότητα, την αειφορία, σε ένα πλανήτη με πληθυσμούς που αυξάνονται δραματικά και σε κλίμα σκληρού ανταγωνισμού, με μια πρωτόγνωρη προσβασιμότητα σε πληροφόρηση και κάθε είδους προϊόντα.
4. Η επιτυχής διαχείριση κρίσεων διακρίνει ένα ικανό ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά της ικανότητας του. Εξαιρετικά σημαντικό προσόν είναι επίσης να μεταδίδει ενθουσιασμό και να εμπνέει τους συνεργάτες έτσι ώστε αυτοί να παίρνουν κίνητρα για να εξωτερικεύουν δημιουργικότητα, να αισθάνονται μέλος της ομάδας και του οράματος της.
Άννα Βούργου

1. Οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα και άλματα στον επαγγελματικό τομέα και στην σύγχρονη κοινωνία αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε καθώς η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες ούτε σε όλους τους τομείς αλλά και ούτε σε όλες τις οικογένειες. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο μπορούν να αντεπεξέλθουν στους πλείστους τομείς δίπλα στους άνδρες αλλά έχουν κατακτήσει και τομείς που παραδοσιακά θεωρούνταν ανδρικό προνόμιο. Κατά την δική μου άποψη και από προσωπική εμπειρία, η ιδιαιτερότητα της γυναικείας φύσης που την θέλει πρώτα μητέρα έχει βοηθήσει τις γυναίκες να αναπτύξουν έναν δικό τους τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών απαιτήσεων της κοινωνίας που όσο ανεπτυγμένη και προχωρημένη και να είναι τις θέλει πρώτα να είναι μητέρες και σύζυγοι. Η κάθε γυναίκα βρίσκει τον τρόπο να πορευθεί και να αποδείξει την αξία και τις ικανότητες της μέσα από την δική της κοινωνία αρχίζοντας από την δική της μικρή οικογενειακή κοινωνία. Το που, από ποιους και πως έχεις μεγαλώσει έχει πρωτεύουσα σημασία. Άλλες με μικρά και άλλες με μεγάλα βήματα οι γυναίκες έχουν κερδίσει άξια την θέση τους σε όλα τα στρώματα και επίπεδα της κοινωνίας.
2. Οπωσδήποτε και έχει επηρεαστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από την συνεχιζόμενη κρίση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να λάβουν διάφορα μέτρα για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου η αύξηση των πωλήσεων και η διατήρηση των κερδών είναι δύσκολη οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να καταφύγουν στη μείωση του κόστους τους και κατά συνέπεια στις πλείστες περιπτώσεις αυτό σημαίνει μείωση του εργατικού δυναμικού. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει πάρα πολλές επιχειρήσεις να φεύγουν εντελώς από την χώρα ενώ δυστυχώς πολλές δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.
3. Με την ταχεία ανάπτυξη και τις αλλαγές που έχει φέρει ο 21ος αιώνας η καινοτομία είναι απαραίτητη, τόσο στα προϊόντα όσο και στις υπηρεσίες. Η καινοτομία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα κάνουν μια επιχείρηση να ξεχωρίσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση να μπορεί να προβλέπει, να συμβαδίζει και να καινοτομεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις αλλαγές στην αγορά.
4. Οπωσδήποτε η ικανότητα ενός στελέχους στην διαχείριση κρίσεων είναι ενδεικτική της ικανότητας του ατόμου για να διαχειριστεί μια επιχείρηση από την θέση ανώτατου στελέχους χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι από μόνο του αρκετό. Ένας επαγγελματίας ή επιχειρηματίας χρειάζεται να είναι πάνω απ’ όλα ηγέτης με ήθος. Πρέπει να έχει το χάρισμα να μπορεί να ηγείται της επιχείρησης εμπνέοντας επαγγελματισμό και εμπιστοσύνη και δείχνοντας τον ανάλογο σεβασμό στους συνεργάτες, στους υφισταμένους και φυσικά στους πελάτες του. Σε μία κρίση αυτές οι αξίες δοκιμάζονται.
Ελένη Αντωνιάδου

1. H θέση και η πολύπλοκη συνεισφορά της γυναίκας στην κοινωνική σκακιέρα, η οποία πρέπει να διαχειριστεί πολλούς ρόλους, πχ. μητέρα, επαγγελματίας, σύζυγος, κοινωνική ζωή, ατομική ανάπτυξη, κλπ., έχει επαρκώς αναλυθεί.
Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή μας στο τομέα της ηγεσίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακόμη βέβαια, έχουν πολλά να γίνουν μια και η γυναίκα του σήμερα προβάλει όλο και περισσότερες αξιώσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Διάβαζα προχτές πώς ανάμεσα στις Fortune 1000 εταιρείες στις ΗΠΑ μόνο 14% είναι η συμμετοχή των γυναικών, αλλά αυτό ραγδαία αλλάζει. Η ηγεσία δεν είναι μία γενετική υπόθεση, αλλά έχει ποιότητες που και τα δύο φύλα μπορούν να αναπτύξουν και βελτιώσουν. Προβλέπω δε, πως η γενιά των millennium θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας.
2. H ραγδαία επιδείνωση του ΑΕΠ από το 2009 και έπειτα, επέφερε πτώση της αγοραστικής δυναμης άρα και αποδυνάμωση της ζήτησης. Δεν ήταν δυνατό να μην επηρεαστεί η αγορά με τομείς όπως η οικοδομή, το real estate, το αυτοκίνητο κλπ. να έχουν σημαντικότερη πτώση.
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επηρεάστηκε, ωστόσο, και από έναν άλλο παράγοντα:
την πολιτική διευθέτηση της οικονομικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο. Παράδειγμα, η αύξηση της φορολογίας, σαν «γιατρικό» περιορισμού του ελλείμματος, είναι μία πολιτική απάντηση στην οικονομική κρίση. Η μετανάστευση νεανικού και μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού, είναι επίσης, σημαντικός αρνητικός παράγοντας στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
3. Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, με πρόσβαση στην τεχνολογία ευκολότερα από ποτέ, και με συνεχή πιστωτική επέκταση, η καινοτομία είναι το οξυγόνο της ανάπτυξης, ο μόνος τομέας που η διαφοροποίηση είναι τόσο εμφανής. Με αυτήν θα εισχωρήσεις στις αγορές γρήγορα και δυναμικά, θα λειτουργήσεις σαν game-changer στην εικόνα του κάθε κλάδου, και θα δημιουργήσει τα πρότυπα της αγοράς. Άλλωστε, είναι σημαντικό πια, πως με όρους marketing, η καινοτομία διευρύνεται από την προιοντική της αναφορά και δημιουργεί ένα άρρηκτο ιστό ανάμεσα σε προϊόντα, υπηρεσίες, πωλήσεις και υποστήριξη.
3. H διαχείριση κρίσεων είναι μία «στενάχωρη» περίοδο για τα ανώτατα στελέχη, όπου κυρίως εστιάζουν στο τομέα της επιβίωσης και της πειθαρχίας.
Η ηγεσία, όμως, χρειάζεται στρατηγική και όραμα, ιδιότητες που ανθίζουν περισσότερο με την ανάπτυξη. Άρα, ναι η διαχείριση κρίσεων είναι ένα σημαντικό προτέρημα που πρέπει να έχουν τα ανώτατα στελέχη, αλλά η συνολική της αξιολόγηση γίνεται, κατα την γνώμη μου, από δύο πράγματα: το στρατηγικό τους όραμα και από την ικανότητα εκτέλεσης αυτού, παρακινώντας τους ανθρώπους και την ομάδα τους.
Ρεβέκκα Πιτσίκα

1. Ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει – και συνεχίζει να αλλάζει. Με σκληρή εργασία και μεγάλη προσπάθεια έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην σύγχρονη οικονομία. Έχουμε πλέον αρκετά παραδείγματα γυναικών που επιχειρούν με επιτυχία ή που ηγούνται μεγάλων επιχειρήσεων και τις οδηγούν στην επόμενη ημέρα. Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός μεταξύ των φύλλων – καθένας μπορεί να προσθέσει αξία από διαφορετική σκοπιά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ενίσχυση των δομών απασχόλησης για τα παιδιά κυρίως σε προσχολικές ηλικίες, ώστε η σύγχρονη γυναίκα να μην περιορίζεται από στενά χρονικά πλαίσια – ενώ παράλληλα τα παιδιά να εντάσσονται νωρίτερα σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας δεξιότητες και αξιοποιώντας κατάλληλα ερεθίσματα που δέχεται.
2. «Turn crisis into opportunity»: αυτό είναι είναι το δικό μας motto. Και αυτό κάνουμε πράξη. Όμως δεν είμαστε οι μοναδικοί. Η κρίση την οποία έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές, σε αλλαγή κουλτούρας ως προς το επιχειρείν. Οι εταιρείες που θέλησαν να επιβιώσουν ανακάλυψαν νέους δρόμους, ανοίχτηκαν σε διεθνείς αγορές, άνοιξαν νέα κανάλια πώλησης, διαφοροποίησαν τα προϊόντα τους, ανέπτυξαν νέες υπηρεσίες, «άκουσαν» τα μηνύματα και προσαρμόστηκαν σε νέα δεδομένα. Για αυτό και είδαμε εταιρείες να ανθίζουν μέσα σε αυτή την περίοδο. Παράλληλα, λόγω της υψηλής ανεργίας ειδικά στους νέους, είδαμε ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας σε νεαρότερα ηλικιακά γκρουπ, που πήραν ρίσκα και τόλμησαν να επιχειρήσουν. Είδαμε να ξεπετάγονται νέα σχήματα – και ακόμα και αυτά που δεν προχώρησαν, άφησαν «κληρονομιά» στους νέους την επιχειρηματική αντίληψη, δεξιότητα απαραίτητη για κάθε σύγχρονο εργαζόμενο.
Επομένως έκανε καλό η κρίση στην επιχειρηματικότητα? Σίγουρα θα ήταν καλό να μην είχε συμβεί, όμως από την άλλη πλευρά, μας ανάγκασε – έστω και βίαια – να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, να «ξεβολευτούμε» κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, των τεχνολογικών εξελίξεων και των αλλαγών στο προφίλ των καταναλωτών.
3. Χωρίς καινοτομία δεν υπάρχει μέλλον .Βέβαια καινοτομία χρειάζεται όχι μόνο στα προϊόντα και στις υπηρεσίες, αλλά και στην προσέγγιση του πελάτη και στις δομές των εταιρειών, για να καλύπτουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Το προφίλ του σύγχρονου καταναλωτή αλλά και του σύγχρονου εργαζόμενου έχει μεταβληθεί δραστικά – ο προσανατολισμός είναι στην εμπειρία που βιώνει ο πελάτης, αλλά και στην εμπειρία που βιώνει ο εργαζόμενος. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η πρόσβαση στην πληροφορία και η ανάλυση των δεδομένων, μας ανοίγουν δρόμους που δεν είχαμε καν φανταστεί ότι υπάρχουν. Στην εποχή των big data και των analytics, οδηγούμαστε σε ένα απόλυτα προσωποποιημένο προφίλ καταναλωτή, το οποίο πρέπει να εξυπηρετήσουμε και όχι να κουράσουμε, Αντίστοιχα οδηγούμαστε στην αξιοποίηση απόλυτα προσωποποιημένου προφίλ εργαζόμενου, με ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά, που αναζητά όχι μόνο την ικανοποίηση αλλά και την εμπειρία μέσα από την εργασία του.
4. Ευτυχώς πλέον όχι. Και μάλιστα ζούμε πλέον στην εποχή που η ανακύκλωση βιογραφικών και υποψηφίων μειώνεται ευτυχώς. Η αγορά έχει ανάγκη από στελέχη που να αναζητούν συνεχώς τη νέα γνώση, ώστε να οδηγούν και όχι να ακολουθούν. Διαχειρίζομαι την κρίση σημαίνει συνήθως ότι ακολουθώ τις εξελίξεις, φέρνω νέα γνώση σημαίνει ότι οδηγώ τις εξελίξεις και άρα την ανάπτυξη. Για αυτό και βλέπουμε να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κουλτούρα, στις δεξιότητες, στο προσανατολισμό στην καινοτομία και στην διαρκή βελτίωση και δευτερευόντως στις τεχνικές γνώσεις per se – αυτές αποκτούνται. Η αγορά έχει ανάγκη από πρωτοπόρους, από στελέχη που γρήγορα αφουγκράζονται τις νέες τάσεις και δρουν ανάλογα. Από στελέχη που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές δομές, από τον πεπατημένο τρόπο σκέψης και γρήγορα καταλαβαίνουν το νέο, το καινούριο το διαφορετικό.
Άννα Καμαρίδη

1. Οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη αποτελούν µόνο το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών. Τούτο αυξάνει το αναξιοποίητο δυναμικό για την οικονομική ανάπτυξη.
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε τίτλο «Γυναίκες στις ιθύνουσες θέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών µελών σε ότι αφορά τον αριθμό των γυναικών επιχειρηματιών και ότι λιγότερες γυναίκες παρά άνδρες θεωρούν την επιχειρηματικότητα βιώσιμη επιλογή σταδιοδρομίας. Και παρά την ανοδική τάση στην τελευταία δεκαετία, όσον αφορά στον αριθμό των γυναικών που διοικούν ΜΜΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση µόνο µία γυναίκα στις δέκα είναι επιχειρηματίας, έναντι ενός ανδρός στους τέσσερις.
Αυτή είναι άλλωστε και η σημασία ειδικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στήριξης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που αναφέρει πως οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται µε τα κράτη µέλη προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για να ξεπεραστούν οι παράγοντες που αποθαρρύνουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Και θεωρεί πως, οι επενδύσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας ,είναι πιθανό να αποδώσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις γενικά .
Υπάρχουν δικαιώματά για θέματα που συνδέονται με τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
Βεβαίως, παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, η ΕΕ χρειάζεται να λάβει περαιτέρω σημαντικά μέτρα για να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) γυναικείας ιδιοκτησίας. Μέτρα για την προώθηση, στήριξη και ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά υποεκπροσωπούνται στην πλήρη απασχόληση στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα.
Είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν και να ενδυναμωθούν οι γυναίκες, ώστε να αναλαμβάνουν επιχειρηματικά εγχειρήματα, προκειμένου να μειωθούν οι υπάρχουσες ανισότητες σε επίπεδο φύλου.
Έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας επενδύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από ότι οι εργοδότες γενικά και ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αυτών επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ηγεσίας των διευθυντικών στελεχών τους.
Η δική μας επιχείρηση έχει πολιτικές φιλικές προς τα θέματα αυτά .Δίνουμε περισσότερες άδειες από αυτές που προβλέπονται από τη νομοθεσία ,ευελιξία στο ωράριο εργασίας κλπ.
Υλοποιούμε δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των ανθρώπων μας σε θέματα ισότητας των φύλων και συμφιλίωσης. Έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο εκπαίδευσης, ωστόσο είναι απαραίτητη και η συνδρομή της πολιτείας.
Κατά τη γνώμη μου μια εκστρατεία ή μια καμπάνια θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.
2. Η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην κρίση εξαρτάται από την ικανότητά τους να διατηρήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα ,να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές.
Είτε κινούνται εγχώρια είτε διεθνώς, οι περισσότερες αγορές είναι σήμερα ανοικτές στον ανταγωνισμό από Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα προσαρμοστούν, την ευελιξία και ευκινησία που θα επιδείξουν.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες επιχειρήσεις και σε ποιους τομείς θα βγουν ισχυρές μετά την κρίση. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι προϋπάρχουσες ικανότητές τους και η προηγούμενη θέση τους. Αλλά και η ικανότητα των διοικήσεων τους να αντιληφθούν την κρίση και να δράσουν.
Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, η ανταγωνιστική ικανότητα των επιχειρήσεων είναι χαμηλή, ενώ η ικανότητα των στελεχών μεσαία.
Πάντως οι Ελληνικές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες, έχουν επιδείξει σημαντική αντοχή στην κρίση. Θετικός παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί η οικογενειακή τους μορφή.
Ενδεικτικός είναι ο δείκτης πτωχεύσεων το 2009, που ήταν ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Οι έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν να κρατήσουν την επιχείρηση. Ίσως διότι η εμπειρία τους έχει δείξει ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση.
Η θεσμική λειτουργία της ελληνικής αγοράς (προσωπικές εγγυήσεις, έλλειψη εναλλακτικών) δεν βοηθάει να απεμπλακούν. Σε παραδοσιακούς ελληνικούς κλάδους με ισχυρά εγγενή πλεονεκτήματα θα επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις που θα έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη μετά την κρίση.
Σε ερεύνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μεταξύ άλλων, καταγράφεται σημαντική αύξηση των πολιτών που ξεκινούν νέα επιχειρηματική προσπάθεια, πτώση των ποσοστών διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα είναι αποτέλεσμα ανάγκης, χαρακτηρίζονται από έλλειψη καινοτομίας, ενώ κυριαρχούν οι μικρές και οι οικογενειακές επιχειρήσεις, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παραμένει ρηχή.
Αν και διαφαίνεται μια στροφή στην εξωστρέφεια, ένδειξη που όμως ακόμα δεν έχει αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συμβάλλει σε μια συνολική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας.
Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας αντιμετωπίζουν έναν αριθμό κρίσιμων και σημαντικών προβλημάτων όπως η έλλειψη ρευστότητας , η υψηλή φορολογία και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση . Επιπλέον προβλήματα των ΜΜΕ αποτελούν το υψηλό λειτουργικό κόστος , ο έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα και ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις .
Η δική μας βιομηχανία , με καθοριστική παρουσία σε 60 χώρες και στις 5 ηπείρους έχει επιτύχει υψηλή αναγνώριση στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μεταξύ άλλων, από το 2010 συγκαταλέγεται στις πιο δυνατές εταιρίες της Ελλάδας .Οι συνεχείς επενδύσεις, οι υψηλοί στόχοι ποιότητας, η καινοτομία και το όραμα περαιτέρω ανάπτυξης αποτελούν μοχλό επιχειρηματικότητας κατατάσσοντας την εταιρία στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου.
3. Η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την βιωσιμότητα, όχι απλώς μιας εταιρίας αλλά μίας ολόκληρης χώρας.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η ικανότητα των επιχειρήσεων να εισάγουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα πριν από τους ανταγωνιστές τους, αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους. Με τον τρόπο αυτό οι καινοτόμες επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικό μερίδιο αγοράς με παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας τους.
Οι επιχειρήσεις που καινοτομούν συνεχώς έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια κέρδη από τις υπόλοιπες. Η καινοτομία περιλαμβάνει τη σύλληψη της νέας ιδέας, την αξιολόγηση της και τέλος την υλοποίησή της στην πράξη. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.
Οι καινοτομίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις εταιρείες, αλλά επίσης παρουσιάζουν πραγματικό κόστος όσον αφορά και τα χρήματα και το χρόνο. Οι “Ηγέτες Καινοτομιών” μεγιστοποιούν τις αποδόσεις τους, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε καινοτόμες λύσεις που σχετίζονται άμεσα με τους στρατηγικούς στόχους. Η καινοτομία είναι ο τρόπος με τον οποίο μία επιχείρηση κερδίζει και διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μία εταιρεία μπορεί να μετατοπίσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, δημιουργώντας πρωτοπόρα προϊόντα-υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν βιώσιμα στην παγκόσμια αγορά.
Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν η εταιρεία αυτή θέσει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την καινοτομία. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν ταχύτατα σε τέτοιου είδους αλλαγές (όπως, πρότυπα προϊόντων, προστασίας περιβάλλοντος, περιορισμούς εμπορίου κτλ), είναι σε θέση να κερδίσουν μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με αυτές που έχουν δομήσει τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με συγκεκριμένα καθεστώτα κυβερνητικών κανονισμών.
Η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καινοτομεί είναι από τους βασικότερους παράγοντες που προσδιορίζουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της. Η καινοτομία αποτελεί βασική επιδίωξη των επιχειρήσεων, λόγω του ότι τις βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους, στην επέκταση σε νέες αγορές, στην αύξηση του μεριδίου αγοράς και στην μείωση του εργατικού κόστους.
Είναι η κλασική περίπτωση που η αβεβαιότητα και η «απειλή» μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία για επανατοποθέτηση της επιχείρησης με ανανεωμένους όρους στο χώρο ανταγωνισμού της . Είναι ευρύτατα αποδεκτή η πεποίθηση ότι η καινοτομία αποτελεί ταυτόχρονα «εμβόλιο» για την ύφεση της αγοράς μιας επιχείρησης, αλλά και «ελιξίριο» που αναζωογονεί την ανάπτυξή της. Θεωρώ ότι για τις εταιρίες που διαθέτουν ρευστό και ιδέες οι οικονομικές υφέσεις προσφέρουν τεράστιες στρατηγικές ευκαιρίες.
Η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της Καμαριδης Globalwire ABEE οφείλεται στη καινοτομία-είναι ο δρόμος για την επιτυχία.H δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που οφείλεται σαφώς στη πλήρη αξιοποίηση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, οι καινοτόμες υπηρεσίες που βασίζονται στη διαρκή προσπάθεια διάδοσης της νεότερης τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη συνεχή επιμόρφωση των στελεχών μας, η πρωτοποριακή στρατηγική στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις σε συνδυασμό με σύγχρονες μεθόδους και η πελατοκεντρικη νοοτροπία για παροχή ποιοτικών προϊόντων αναδεικνύουν μια εταιρία σε αξιόπιστη. Με παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού περιεχομένου. Αυτό αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία συνεχόμενης κερδοφορίας μας .
4. Τα στελέχη επιχειρήσεων ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μία «κρίση» που προκύπτει αναπάντεχα ή με ένα πρόβλημα που δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία και εξελίσσεται με γοργό ρυθμό σε «κρίση» που απαιτεί άμεση, ορθή και αποτελεσματική διαχείριση.
Στην περίπτωση των κρίσεων και της διαχείρισής τους ισχύει το Ιπποκρατικό ρητό, που αξιολογεί την «πρόληψη ως κατά πολύ σημαντικότερη προσέγγιση από τη θεραπεία» (αυτό περιγράφει το αγγλοσαξονικό ρητό που θέλει «μια ουγκιά πρόληψης αξίζει όσο ένα λίτρο θεραπείας…»).
Κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο διαχείρισης μιας πιθανής κρίσης και να έχει ετοιμάσει με επάρκεια τα στελέχη που θα την διαχειριστεί, εάν και όποτε αυτή εκδηλωθεί.
Το καταξιωμένο στέλεχος της εξυγίανσης πρέπει να χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ικανότητες . Οι πιο σημαντικές είναι ο συστηματικός τρόπος σκέψης με ένα πλούσιο υπόβαθρο αξιών, και η ικανότητα και η θέληση να διαμορφώνει καταστάσεις .Η πρώτη ικανότητα υποδηλώνει ευελιξία και εμπειρία ,η δεύτερη δείχνει δημιουργικότητα και δυναμική. Από τους συνδυασμούς των δύο αυτών ικανοτήτων προκύπτει το επιτυχημένο και καταξιωμένο στέλεχος , που είναι από όλες τις απόψεις κατάλληλο για να φέρει πρακτικά σε πέρας ένα έργο εξυγίανσης .
Κατά τη γνώμη μου ,ο επιτυχημένος επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτει υψηλή ικανότητα διαμόρφωσης των καταστάσεων, αλλά και ένα ευρύ σύστημα σκέψης. Να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες αποστολές, να δίνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις ,να παίζει τον ρόλο συμβούλου στη διαδικασία της εξυγίανσης , να έχει υψηλή ικανότητα σκέψης, και ικανότητα διαμόρφωσης καταστάσεων. Επίσης να διακατέχεται από διεκπεραιωτικές διοικητικές αντιλήψεις. Να διαθέτει, μεταξύ άλλων ευφυΐα, αντικειμενικότητα, διάθεση συνεργασίας, φιλοδοξία, πλούσια εμπειρία, αξιόλογο σύστημα αξιών, ευελιξία.
Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο πρότυπο διαχείρισης ‘Το Crisis management’. Αυτό αφορά τις στρατηγικές, τις διαδικασίες και τα μέτρα τα οποία είναι προγραμματισμένα και μπαίνουν σε εφαρμογή για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, είναι η σταθερή πρακτική της αποφυγής και αναχαίτισης της κρίσης.
Στη δική μας επιχείρηση σαφώς και υπάρχει πλάνο διαχείρισης κρίσεως και όχι μόνο ένα άλλα πολλά εναλλακτικά σενάρια.
Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την εταιρία μας ζωντανή και επιτυχημένη επί σειρά ετών.
Μαρία Μιχαλοπούλου

1. Η θέση της γυναίκας επηρεάζεται από το πολιτιστικό μορφωτικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ανήκει..Ο ρόλος της δεν είναι αποκλειστικά της Μητέρας και νοικοκυράς δίχως να αποποιείται αυτού του ρόλου είναι και πολλά άλλα..Παράλληλα η ευρυμάθεια της της επιτρέπει να κινείται ισάξια σε εργασιακούς χώρους όπου παλιά ήταν αντρικά γκέτα καθώς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως είναι Η κρίση ο πολιτικός χώρος.
2. Η κρίση στην Ελλάδα έχει μαζί και με άλλους παθογόνους παράγοντες επηρεάσει τη βιωσιμότητα καθώς και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογία καθώς και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις .
Οι επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονίζονται και να ακολουθούν και να εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες και προϊόντα ούτος ώστε να γίνονται ελαστικότερες και πιο ευέλικτες στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε και αναφερόμαστε. Προϋπόθεση όμως πρέπει να αποτελεί η ποιότητα. Υπάρχουν πολλές start up Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες καινοτομούν και θριαμβεύουν στο εξωτερικό η εξωστρέφεια είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς επιχείρησης.
4. Πιστεύω ακλόνητα ότι το σημαντικότερο συστατικό το οποίο πρέπει να διακρίνει έναν άνθρωπο είναι το ήθος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του αλλιώς η καταξίωση είναι ελλείπεις και προσωρινή και όχι υγιής και στερεή.
Ζέρου Αλεξάνδρα

1. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα. Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, πλέον εργάζεται, είναι αυτάρκης και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Στην πολιτική, στις πρυτανείες των πανεπιστημίων, στην οικονομία και γενικώς σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και στις ανώτατες θέσεις βρίσκονται γυναίκες. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το ¼ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (16.773 επιχειρήσεις) διοικείται από γυναίκες και μάλιστα πάνω από το 1/5 αυτών των επιχειρήσεων ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού. Σημαντικό στοιχείο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι που διοικούνται από γυναίκες παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις και έντονη κερδοφορία.
2. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009 επηρέασε έντονα την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσουν, πολύ περισσότερο, να αναπτυχθούν. Πολλοί ήταν αυτοί που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους και να στραφούν σε ξένες αγορές, μεταναστεύοντας ή επενδύοντας σε τρίτες χώρες δημιουργώντας εκεί νέες επιχειρήσεις. Όσοι έμειναν όμως, καλούνται να λειτουργήσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς.
3. Η αναγνώριση μιας επιχειρηματικής ιδέας, που θα αλλάξει έναν ολόκληρο κλάδο, θα δημιουργήσει νέες καταναλωτικές συνήθειες και θα ανατρέψει τις καθιερωμένες οικονομικές δοξασίες δεν γίνεται παρά να θεωρηθεί αναγκαία για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Από το 2008 με την εκδήλωσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κουλτούρα της καινοτομίας είναι πιο ισχυρή από ποτέ σε όλο τον κόσμο. Εμείς ως εταιρεία, έχουμε δημιουργήσει την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα ευρέσεως εργασίας στην Ελλάδα neptunea.gr/crew που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους επαγγελματίες του Yachting.
4. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η καταξίωση στα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων επιτυγχάνεται μέσα από την επιτυχή διαχείριση κρίσεων. Ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης μπορεί να ξεχωρίσει έναν οργανισμό ως τον οργανισμό εκείνο που τα καταφέρνει καλά σε καταστάσεις που είναι επείγουσες και το στέλεχος που ηγείται αυτών των κρίσεων ως καταξιωμένο. Εκτός όμως από τη διαχείριση κρίσεων για να μπορέσει κάποιος να καταξιωθεί επαγγελματικά θα πρέπει να έχει πάθος για την δουλειά, πάθος για τον στόχο, να δουλεύει ομαδικά, να αποκτά νέες ικανότητες, να είναι δημιουργικός και πρωτοπόρος – “Think big. Dream big”, είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζει ότι η αποτυχία δεν είναι κάτι κακό, είναι ένα τμήμα της διαδρομής και αυτό το τμήμα πάντα θα υπάρχει στην πορεία της καριέρας και ο μοναδικός σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να είναι προετοιμασμένος.
Ειρήνη Νταΐφά

1. Η θέση της γυναίκας στην εποχή μας, έχει βελτιωθεί τόσο πολύ που δίδεται η εντύπωση ότι η «ίση αντιμετώπιση» είναι πλέον πραγματικότητα. Μια γυναίκα έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να συνδυάσει σπουδές, εργασία, επιχειρηματική ανέλιξη και οικογένεια χωρίς αυτός ο συνδυασμός να «φαίνεται» ουτοπικός. Σήμερα, μια γυναίκα μπορεί να διακριθεί στην Επιστήμη της επιλογής της, στον Επιχειρηματικό τομέα, στις Τέχνες και τα Γράμματα, στον Αθλητισμό, στην Πολιτική, παντού! Το γεγονός δε, ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης που μέχρι τώρα θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικά, ενισχύουν την πεποίθηση της «ίσης αντιμετώπισης». Παρά το αισιόδοξο αυτό κλίμα, πιστεύω ότι υπάρχουν ενστάσεις που διατείνονται, ότι σε μια κοινωνία που συνεχίζει να είναι ανδροκρατούμενη, η θέση της γυναίκας παραμένει υπό κρίση και η ίση αντιμετώπιση γυναικών και ανδρών σε όλο το κοινωνικό φάσμα, απαιτεί ακόμη εργασία και επιμονή.
Πιστεύω ότι τα κοινωνικά στερεότυπα που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την δραστηριοποίηση και την επιχειρηματική επιτυχία μιας γυναίκας, μπορούν να καταρριφθούν μόνο από τις ίδιες τις γυναίκες, που με την κατάλληλη παιδεία, θα εισχωρήσουν άφοβα και σε ανδροκρατούμενους επαγγελματικά χώρους για να αποδείξουν τις γνώσεις και την ικανότητά τους, να διακριθούν και να ξεχωρίσουν. Ακολουθώντας αυτή την οδό, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν αρνητικά στερεότυπα δεκαετιών και να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές, τόσο για τις ίδιες όσο και για άλλες γυναίκες που θα θελήσουν να δοκιμαστούν στον εργασιακό στίβο.
Ο χώρος του Επιχειρείν και ιδιαίτερα αυτός της Ναυτιλίας, παρ’ όλο που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολος, ανταγωνιστικός, υψηλού ρίσκου και ανδροκρατούμενος, έχει αφήσει στην γυναίκα που διαθέτει γνώσεις, επιμονή και θέληση, τον χώρο και την δυνατότητα να διακριθεί. Πεποίθησή μου άλλωστε είναι, ότι οι ικανότητες και τα ταλέντα που χαρακτηρίζουν γυναίκες και άνδρες, είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Αυτά που απαιτεί η Ναυτιλία και εν γένει ο Επιχειρηματικός στίβος, είναι κατάρτιση, μεγάλη αποφασιστικότητα, αντοχή, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και αγωνιστική διάθεση. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν όσους δραστηριοποιούντα και διακρίνονται στην Ναυτιλία, ανεξαρτήτως φύλου!
2. Αναμφίβολα, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί αρνητικά από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα! Η Ελληνόκτητη Ποντοπόρος Ναυτιλία, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα επιχειρηματικού κλάδου που, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τόσο σε Διεθνές όσο και σε Εθνικό επίπεδο, δείχνει να ξεπερνά την χειρότερη κρίση στην ιστορία της και να βγαίνει δυναμικά και με θετικό πρόσημο, από αυτή την περιπέτεια.
Η θετική αυτή εξέλιξη, στηρίχθηκε στις εμπειρίες, κυρίως των Ελλήνων Πλοιοκτητών από την αντιμετώπιση παρομοίων κρίσεων, στις συνετές κινήσεις τους και στην δυνατότητά τους να βρίσκουν χρηματοδότηση, ή να προσφεύγουν σε ίδια κεφάλαια, την περίοδο που το τραπεζικό σύστημα μείωνε την παρουσία του στον τομέα της Ναυτιλίας. Αυτές οι παράμετροι, υπήρξαν καθοριστικές στην ισχυροποίηση της Ελληνικής Ναυτιλίας και στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σημαντικοί επίσης παράγοντες είναι, ότι λόγω της δομής τους, οι Ελληνικές Πλοιοκτήτριες Εταιρείες, μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αποφάσεις αγοράς ή πώλησης πλοίων, καθώς και στην ικανότητά τους να διαβλέπουν τα κατάλληλα σημεία για επενδύσεις. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτήν τη μάχη υπήρξαν και θύματα καθώς αρκετές μικρές εταιρείες είτε απορροφήθηκαν από μεγαλύτερες, είτε έκλεισαν.
Παραδοσιακά η Ελληνική Ναυτιλία, με μία σχεδόν απόλυτα εξωστρεφή δραστηριότητα, ήταν και είναι πρωταγωνίστρια της Ελληνικής Οικονομίας, με συνεισφορά που ξεπερνά το 7% του συνολικού ΑΕΠ της πατρίδας μας, δίνοντας παράλληλα, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, εργασία σε περισσότερους από 190 χιλιάδες ανθρώπους.
Ιδιαίτερα μεγάλης βαρύτητας είναι και το επίτευγμα των Ελλήνων Πλοιοκτητών, να έχουν καταστήσει την Ελλάδα, μια μικρή ως μέγεθος χώρα και με τόσα οικονομικά προβλήματα, παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο της Ναυτιλίας! Επιτυχίες όπως αυτή και μάλιστα σε μια περίοδο τόσο ταραγμένη οικονομικά και όχι μόνο, έχουν φέρει την Ελληνική Ναυτιλία μπροστά σε ένα ευρύ φάσμα νέων προκλήσεων, όπως αυτό της συνάρτησης του Παγκόσμιου Εμπορίου και της Ναυτιλίας και φυσικά του σταθερού φορολογικού καθεστώτος, του περιορισμού στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και στην χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελληνική Πλοιοκτησία, αποτελεί και η ανάγκη προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του Διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου για την Ναυτιλία, ρυθμίσεις για τις οποίες, η Ελληνική Πλοιοκτησία αλλά και όλοι οι απασχολούμενοι γύρω από αυτήν, αγωνίζονται εδώ και χρόνια!
3. Οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίους μεταλλάσσεται το Διεθνές περιβάλλον, καθιστούν για τις Επιχειρήσεις απαραίτητη την ικανότητα να παρουσιάζουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς αυτά εξελίσσονται στο σημαντικότερο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Η σύγχρονη Εμπορική Ναυτιλία, έχει από νωρίς ενστερνιστεί τις δυνατότητες, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, από τον ρόλο της καινοτομίας στο σύγχρονο management. Πιστεύω ότι οι Έλληνες Πλοιοκτήτες έχουν κατανοήσει απολύτως τον ορισμό περί «επιχειρηματικής και βιομηχανικής καινοτομίας», όπως τον έδωσε ο Chris Freeman: «Η καινοτομία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες τεχνικού σχεδιασμού, παραγωγής, διοίκησης και εμπορίας που σχετίζονται με την εισαγωγή ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος ή με την πρώτη εμπορική εφαρμογή μιας νέας ή βελτιωμένης διαδικασίας ή εξοπλισμού».
Για αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο, η χώρα μας να προχωρήσει στοχευμένα, στην δημιουργία ανταγωνιστικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα, το ποιοτικά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα προκειμένου να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική διεθνή αγορά.
4. Αναμφίβολα, η επιτυχής διαχείριση κρίσεων δείχνει τις ικανότητες κάποιου και βοηθά στην καταξίωση του ως ανώτατο επιχειρηματικό στέλεχος. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό! Οι γνώσεις και η εμπειρία είναι εξ’ ίσου, εάν όχι και περισσότερο, σημαντικές. Ακόμα και τα λάθη μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά, εάν θέλει να διδαχθεί κανείς απ’ αυτά, γιατί το επιτυχημένο ανώτατο επιχειρηματικό στέλεχος εκτός από κρίσεις, οφείλει να διαχειριστεί και ανθρώπους. Η πραγματική και ουσιαστική επιχειρηματική καταξίωση, οφείλει να είναι συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων, που ουσιαστικά προσφέρει η πραγματική αγάπη για το αντικείμενο και η πείρα στην διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και όχι απαραίτητα ή μόνο κρίσεων.
ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ

1. Μπορούμε να πούμε ότι η γυναίκα σήμερα έχει εδραιώσει τη θέση της στην σύγχρονη κοινωνία. Αντιπροσωπεύει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα μέσα στο 24ώρο επιτυχώς, και τις περισσότερες φορές θέτει συνεχώς υψηλότερους στόχους, αναλαμβάνει υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις και διαπρέπει σε πεδία δράσης που παραδοσιακά ήταν ανδροκρατούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος μας όπου τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν τα ηνία των Εταιρειών διαρκώς αυξάνεται. Βασικός παράγοντας ώστε η γυναίκα να ανελιχθεί επαγγελματικά δεν είναι μόνο οι δεξιότητές (που αναμφίβολα έχει). Θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή και να μετριάσει το συναισθηματισμό ο οποίος μπορεί να την καταβάλει κάποιες φορές, και να δρα έτσι όπως απαιτούν οι εκάστοτε συνθήκες.
Το νόμισμα όμως έχει πάντα δυο πλευρές. Είναι πραγματικότητα πως οι γυναίκες ανά τον κόσμο δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην παιδεία, την εργασία και την ίδια θέση στην κοινωνία. Επίσης τα κρούσματα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο ή κακοποίησης γυναικών στο οικογενειακό περιβάλλον, συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αυτό. Η γυναίκα οφείλει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια της και εννοείται πως δεν πρέπει να φοβάται να προβεί σε καταγγελίες όταν αυτή παραβιάζεται. Είναι απαραίτητό όμως να αποτινάξει από πάνω της και το σύνδρομο της θυματοποίησης. Το μέτρο δεν πρέπει να χάνεται, ειδικά όταν διάφορα περιστατικά βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.
2. Είναι απολύτως λογικό η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης να έχει επηρεαστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την περίεργη κατάσταση στην Ελλάδα. Τα αντικίνητρα, οι φόροι και η γραφειοκρατία την οποία έχει να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματίας στη χώρα μας είναι βάρος και φυσικά κάθε άλλο παρά τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει να επενδύει στην εταιρεία του και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Βέβαια όπως έχω ξαναπεί πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε την κρίση brand name, να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει και να τις αξιοποιήσουμε. Για να εντοπίσουμε όμως τις ευκαιρίες σε καιρούς που το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι όχι μόνο να ζητάμε την αλλαγή αλλά και να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι καθώς δεν υπάρχει από μηχανής Θεός που θα μας σώσει δια μαγείας.
Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τη βιομηχανία της ναυτιλίας η οποία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και δε γνωρίζει σύνορα. Το σύνολο των δραστηριοτήτων της έχει βαρύνουσα σημασία για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για την Ελλάδα όπου η ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα αποτελούν τις μοναδικές μας ελπίδες για την αντιμετώπιση της κρίσης που όλοι βιώνουμε. Η οικονομία κάνει κύκλους και οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να σχεδιάσουν τις επαγγελματικές τους κινήσεις και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
3. Στη ναυτιλιακή βιομηχανία – αν και συνήθως είναι δύσκαμπτη σε αλλαγές -, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα στην καινοτομία και την τεχνολογία στα πλοία. Είναι για παράδειγμα ένας κλάδος που πρωτοστατεί στην ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών και ο οποίος ακολουθεί πιστά όλες τις αλλαγές καθώς αποτελούν προτεραιότητα για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες τόσο το περιβάλλον, όσο και οι άνθρωποί της. Αξιοσημείωτο όμως είναι πως αν και είναι η βιομηχανία που μολύνει λιγότερο τις θάλασσες και τους ωκεανούς βάσει ερευνών έχει επωμιστεί τους περισσότερους κανονισμούς ή εφαρμογή των οποίων έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο κόστος. Όπως είπε και ο κύριος Προκοπίου σε κάποια ομιλία του, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν όλοι αυτοί οι κανονισμοί επιβάλλονται όντως με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων ή υπάρχουν άλλοι λόγοι που στόχο έχουν την απόκτηση κερδών από έναν υγιή και κερδοφόρο κλάδο όπως αυτόν της ναυτιλίας.
Παρόλα αυτά είναι σίγουρο πως η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρείν. Για το λόγο αυτό μια επιχείρηση πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται, να γνωρίζει τα τεκταινόμενα, να δοκιμάζει, να αποτυγχάνει, για να βρει έπειτα το κλειδί της επιτυχίας αλλά και για να προσφέρει στους πελάτες της τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνά ή να βάζει σε δεύτερη μοίρα την αξία του ανθρώπινου παράγοντα και των διαπροσωπικών σχέσεων όπου ειδικά στο χώρο μας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και έχουν συμβάλει στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας μας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι.
4. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων ήταν πρώτη στο top 10 των δεξιοτήτων που κάνουν ένα στέλεχος επιτυχημένο για το έτος 2015. Η δεξιότητα αυτή προβλέπεται να παραμείνει πρώτη και για το 2020. Βέβαια καλό είναι να αναλογιστούμε ότι η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων είναι μια συνισταμένη πολλών παραγόντων. ένα στέλεχος, ας πούμε, για να διαχειριστεί και να λύσει αποτελεσματικά κάποιο πρόβλημα, πρέπει να επικοινωνεί με την ομάδα του, να έχει κριτική σκέψη, διαπραγματευτικές ικανότητες, να έχει γνώση της επικαιρότητας και να σκέφτεται «out of the box». Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να διαχειριστεί τις τυχόν αποτυχίες αλλά και να συμβάλει στην ανέλιξη της Εταιρείας του. Θα ήθελα βεβαία να σημειώσω, ότι οι προβλέψεις δείχνουν πως μέχρι το 2025 η καινοτομία θα κατακτήσει την κορυφή.
Despoina Xynou

1. Women in today’s society have certainly gained power and influence when compared to the women of yesterday. Women today have easier access to positions of power carrying substantial decision-making authority and women’s success in attaining leadership positions speaks volumes. Having said that, there is still far to go until a complete balance between the genders is achieved. Moreover, there are still nations where women are excluded from positions of power as a result of gender stereotypes. Although it is fair to say that women, in the broadest sense have more freedom, this is not true in all cases because prejudice still remains. Even though phenomena of inequality have diminished, women do work harder and longer in order to remain on the same playing field as men. Multi-tasking, productivity, consistency, managerial skills and the ability to adapt to new situations are the main characteristics of working women and these lead us to climb the corporate ladder. Women are an integral part of today’s society, and we no longer lag behind men in most occupations. However, various studies provide evidence that there is a gender pay gap; women still earn less than men in many industries despite their professional achievements and working longer hours. Women are still treated as the stay-at-home parent and in many cases, it is viewed by their employers that motherhood will lower their productivity and commitment to work. I strongly believe that women’s inherent qualities allow for a full-time career and a family at the same time. Women over the last years have begun taking the reins in more and more companies worldwide and they have established their position as business leaders. Regarding shipping it is well known that it has historically been a male-dominated industry and that tradition runs long and deep. However, the achievements of women in the maritime industry, particularly in leadership roles, have been very well noted and the recruitment of more women has been encouraged. Despite the stereotypes, there is a growing number of professional women in the maritime industry. The position of women in our society cannot be generalised as throughout the world women receive differing amounts of respect. There has been a change but there is still room in evening the divide between the sexes.
2. Since the beginning of the sovereign debt crisis, Greece has implemented a series of draconian austerity packages that led to impoverishment and loss of income and property. The Greek debt crisis has negatively affected the private sector. In fact, the last few years we have all witnessed the mass exodus of Greek entrepreneurs who opted to relocate their companies abroad, due to the current economic crisis looming over the Greek economy. Severe taxation, lack of adequate funding, bureaucracy, unstable economy, and the overall obsolete Greek legal system, far from being friendly to investments, are only some of the difficulties businesses established in Greece encounter. The difficulties are transformed into barriers for the start-up community, reducing the flexibility required and hampering foreign investment. Having this in mind the Greek government should lower social security costs to allow the companies to hire talented personnel reducing unemployment and generating more revenue faster. The solution for enterprises operating in or from Greece has been obvious for some time; reforms, less state expenditure, tax reduction and simplification of the investment procedures which can directly result in economic growth.
3. Enterprises which act upon the opportunities and possibilities for change through innovation in the current volatile and uncertain business environment, will not only survive but they will successfully compete and even flourish in the fluctuating economic conditions. Innovation i.e. being able to come up with new ideas to keep operations, products and services fresh is one of the keys to any successful business. In our firm very soon, we realised that in the current day economic scenario, innovation has become a major factor which leads to success; out-of-the-box-thinking is important to generate new value and also sustain your business. At GMX innovation is at the center of our way of doing things, in our corporate functions, business models and processes. Law firms must learn to innovate to remain competitive, survive in the ever-changing marketplace and ensure that the client’s professional needs are met.
4. Crisis situations can erupt suddenly and without warning. Every crisis has the potential to significantly impact a company’s short and long-term reputation, daily operations, and financial performance if the situation is not handled properly. We have witnessed that in the current volatile business environment a crisis in the workplace is the rule in today’s business word, and a successful crisis management plan is important for the continuity of every company. Leadership skills are proven significantly important for the management of the company to handle a crisis. Successful leaders understand that a long-term solution requires the input and involvement of many stakeholders (employees, shareholders) and they work together with them to produce a viable solution for the company. Although not all crises can be prevented, the majority originate from within the organisation, thus a crisis management plan must be regarded as an investment rather than a cost. It must be treated as a strategic function that is embedded in the organisation’s corporate culture, driven from and by the top echelon, and implemented across all levels. A crisis puts to the test the decision-making skills of an organization’s management and employees. Crisis management is not only about the tactical reactive response when a crisis hits, but also about preparedness, anticipation and prevention.
Paillette Palaiologou

1. Η θέση της γυναίκας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 & 1980 οι γυναίκες ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της αγοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας θεωρείται απολύτως δεδομένη, με παρουσία σε όλους τους κλάδους, ασκώντας ακόμη και επαγγέλματα που θεωρούνταν μέχρι πρότινος αμιγώς ανδροκρατούμενα.
2. Είναι γεγονός ότι η επταετής και πλέον οικονομική κρίση που βιώνουμε τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδό έχει επιφέρει καίριες αλλαγές τόσο στην λειτουργία της αγοράς όσο και στην ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η αδυναμία χρηματοπιστωτικής ικανότητας, η μείωση της ζήτησης & η αύξηση της ανεργίας έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας στα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με περικοπές εξόδων είτε άμεσες (παραδείγματος χάριν μείωση προσωπικού) είτε έμμεσα με αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας τους και εξορθολογισμό των εξόδων τους.
Ωστόσο, δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αδυνατούν, στα πλαίσια του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος, να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις.
3. Οι αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στην διάθεση προϊόντων ικανών να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τον σύγχρονου τρόπο ζωής καθιστούν απαραίτητο θα έλεγα τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων στην προώθηση καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων. Πρόκειται για τον ασφαλέστερο τρόπο διασφάλισης όχι μόνο της επιβίωσης μιας επιχείρησης – που στις μέρες μας εκ προοιμίου καθίσταται δύσκολη – αλλά και αυτής της ίδιας της προόδου και της εξέλιξης της.
4. Σαφώς η επιτυχής διαχείριση κρίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης ενός ανώτερου στελέχους μιας επιχείρησης, καθώς προϋποτίθενται πολλά προσόντα ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, οι αποτελεσματικές ικανότητες οργάνωσης και διοίκησης όπως αυτές εφαρμόζονται στον στίβο της καθημερινότητας μιας επιχείρησης από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη έχουν αντίστοιχη βαρύτητα, καθώς τα αποτελέσματα τους μπορεί να μην φαίνονται άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου δομείται ένας τρόπος λειτουργίας που αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της υγιούς και αποτελεσματικής λειτουργίας της επιχείρησης.