ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ – Τα ελληνικά δάνεια έσωσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες!

2475

Αιμορραγία καταθέσεων σημειώνεται (και) μέσα στο 2016

Οκτώ μήνες μετά την υπογραφή του νέου, του τρίτου μνημονίου, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, η οικονομία είναι «παγωμένη» και ο κόσμος ανησυχεί για τα χειρότερα.
Οι καταθέσεις το 2016 σημειώνουν αξιοσημείωτες απώλειες, καθώς μειώθηκαν κατά 1,14 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, κατά 544 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο κατά 214 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω. Μάλιστα, η διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα και ο φόβος για νέο διαπραγματευτικό θρίλερ και πολιτική αβεβαιότητα είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η φημολογία για την τύχη των τραπεζών και των καταθέσεων.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και η οικονομική δραστηριότητα, πέραν των καταναλωτικών δαπανών του Πάσχα, έχει παγώσει. Στελέχη τραπεζών θεωρούν εκτός πραγματικότητας κάθε συζήτηση για μη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να περιπλεχθεί επικίνδυνα για τη χώρα. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλιώς αν πάει για Μάιο – Ιούνιο «καήκαμε». Οι καθυστερήσεις, σημειώνουν, επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας και μεταθέτουν για αργότερα τις ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας.

Κάτω του 5% των μνημονιακών ποσών έλαβε η χώρα

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύτηκε, κατ’ αποκλειστικότητα, από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt. «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για
εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η «Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών.
Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων. «Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την
έρευνα, 86,9 δισ.
ευρώ πήγαν στην
εξόφληση παλαιών
χρεών, 52,3 δισ. για
εξόφληση τόκων και
37,3 δισ. για την
επανακεφαλαιοποίηση
των τραπεζών

H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους.
Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

euro«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιοργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».
Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».