Συνέντευξη Προέδρου Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαου Μπακατσέλου.

1814

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ

 

Συνέντευξη στον Ιωάννη Μεγαριώτη

 

Κύριε Πρόεδρε θέλετε να μας πείτε τους λόγους για του οποίους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο των επιμελητηρίων και ειδικότερα του τόσο σημαντικού, για τη χώρα μας, επιμελητηρίου όπως είναι το Ελληνο-Αμερικανικό;

Θεωρώ ότι ο θεσμός των Επιμελητηρίων στον πυρήνα της φιλοσοφίας του λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα από τη συνεχή διασύνδεση των υγειών επιχειρηματικών μονάδων της χώρας και την εξωστρέφεια ως την ουσιαστική φυγή προς τα εμπρός. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το σκεπτικό εντάχθηκα σε αυτές τις δομές, τις οποίες τις υποστηρίζω διαχρονικά συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μου σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια. Το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο αποτελούσε πάντοτε, στην πορεία δε των χρόνων με ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, έναν ουσιαστικό παράγοντα διασύνδεσης των ελληνικών επιχειρήσεων με την εξωστρέφεια και ειδικά τις ΗΠΑ ως ισχυρού συνομιλητή αλλά και πολιτικού και επιχειρηματικού εταίρου. Αποτελεί τιμή για μένα λοιπόν η συμμετοχή μου σε αυτή την προσπάθεια και ακόμη μεγαλύτερη τιμή, από τη θέση του Προέδρου, του σημαντικότερου διμερούς Επιμελητηρίου της χώρας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε δρομολογήσει;

Το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο διαχρονικά έχει αποδείξει έμπρακτα ότι κινείται στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στο επιχειρησιακό όσο και το επικοινωνιακό σκέλος της δράσης του. Έχοντας προσωπικά, πάρει τη σκυτάλη στην προεδρία του Επιμελητηρίου η κληρονομιά είναι τέτοια που δεν μου επιτρέπει παρά να συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική την πορεία του σημαντικότερου διμερούς επιμελητηρίου της χώρας ως παράγοντα υποστήριξης και προώθησης των συμφερόντων της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς όφελος της ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο τόσο οι Επιτροπές του Επιμελητηρίου, όσο και το επιτελείο των συνεργατών μου δρομολογούμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν τόσο σε τοποθετήσεις όσο και στα συνέδρια που θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη το Επιμελητήριο μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία του με το Αμερικανικό περίπτερο στην 83η ΔΕΘ, συνεχίζει και φέτος με μια σειρά σημαντικών και δράσεων υπό τον τίτλο “Talks & Ideas” συνδέοντας τη σκέψη και την ιδέα με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Πώς είναι οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις την παρούσα χρονική περίοδο;

Θεωρώ ότι είναι σαφές πλέον σε όλους ότι το επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι στο ισχυρότερο επίπεδο, ενώ αυτό που θα ονομάζαμε εταιρική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη κερδίζει διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζεται. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή όπου ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναδεικνύοντας τη δύναμη των διμερών σχέσεων και την εμπέδωση του περιφερειακού ηγετικού ρόλου της χώρας μας. Παράλληλα, αναπτύσσεται και ένας πολύ δυναμικός εμπορικός διάλογος ο οποίος σφυρηλατεί μια πολύ δυνατή σχέση και ενισχυμένη συνεργασία, η οποία κινείται σε ένα ευρύτατο επιχειρηματικό φάσμα από την καινοτομία και την τεχνολογία μέχρι την άμυνα, το εμπόριο, και τον τουρισμό. Είναι σημαντικό τέλος να τονιστεί ότι στο πλαίσιο αυτής της σχέσης αποτυπώνεται με σαφήνεια ο ρόλος της Ελλάδας ως εταίρου, ο οποίος δεσμεύεται να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.

Υπάρχουν θετικές προοπτικές επένδυσης Αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα;

Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό επενδυτικό κλίμα από τις ΗΠΑ, το οποίο και έχει αποτυπωθεί με σημαντικές επενδυτικές ενέργειες που έχουν ήδη γίνει. Θα αναφερθώ στα εγκαίνια του πρώτου Grand Hyatt στην Αθήνα και την επέκταση των ξενοδοχείων Wyndham και Marriot αλλά και στην Tesla, η οποία άνοιξε ένα Γραφείο Έρευνας στην Αθήνα.  Η Exxon Mobil επίσης, σε ένα κομβικό τομέα όπως αυτός της ενέργειας, επεκτείνει τις επενδύσεις της. Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο όριο στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών όσον αφορά στις επενδύσεις τους στη χώρα. Πιστεύω δε, αντίστοιχα ότι όσο κινούμαστε σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης προϋποθέσεων ώστε η ελληνική οικονομία να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στη βάση φορολογικών κριτηρίων αλλά και εν γένει διαρθρωτικών ενεργειών η δυναμική θα αυξάνει ακόμη περισσότερο.

Τι χρειάζεται από την πλευρά της χώρας μας ώστε να είναι δελεαστική επενδυτικά;

Η χώρας μας, θεωρώ ότι μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πλήρους και συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σταθερότητας τόσο στο πολιτικό πλαίσιο, όσο και στα μακροοικονομικά μεγέθη θα αποτελεί έναν από τους ιδανικούς επενδυτικούς προορισμούς. Ήδη συγκεντρώνουμε μια σειρά από ελκυστικά χαρακτηριστικά, ως μια χώρα δημοκρατική, ειρηνική και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Αποκαθιστούμε σταδιακά τόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και την ανταγωνιστικότητά μας ενώ παράλληλα διαθέτουμε κλάδους με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία και η αγροτοβιομηχανία. Εφόσον όμως επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε ένα δυναμικό δρόμο και να σταθεροποιήσουμε τη θέση μας ως χώρα ελκυστική στις επενδύσεις οφείλουμε να συνεχίσουμε δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της αγοράς, τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τον περιορισμό της υπερβολικής φορολογίας που ουσιαστικά αποδομεί την οικονομία.

Ποια είναι η προσφορά του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα;

Τόσο ο ρόλος, όσο και η προσφορά του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει σαφέστατα θετικό πρόσημο. Το Επιμελητήριο ανέκαθεν βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων τόσο επιχειρηματικά όσο και τα τελευταία χρόνια στον άξονα καινοτομία και τεχνολογία. Έχει ουσιαστικά διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και στην υποστήριξη κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Παράλληλα έχει συμβάλλει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν και τις δύο χώρες διαρκείς συνομιλητές και ισχυρούς συνεργάτες. Θα μπορούσα να αποτυπώσω αυτή τη διαχρονική πορεία του Επιμελητηρίου με αυτές τις έννοιες, καινοτομία, εξωστρέφεια, προοπτική και αποτελεσματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε επαγγελματικά δραστηριοποιείσθε με την ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. στην οποία είσθε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Θέλετε να μας περιγράψετε συνοπτικά την πορεία της από την ίδρυσή της μέχρι τις ημέρες μας;

Η Πυραμίς ιδρύθηκε το 1959, από τον πατέρα μου, Αλέξανδρο Μπακατσέλο. Η αρχική δραστηριότητα της εταιρείας ήταν η κατασκευή ανοξείδωτων νεροχυτών, η οποία ακόμα αποτελεί την καρδιά της επιχείρησης. Αργότερα επεκταθήκαμε στα μαγειρικά σκεύη και καταφέραμε σήμερα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για την κουζίνα και το μπάνιο μέσα από μια τεράστια γκάμα προϊόντων όπως ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, μικροσυσκευές είδη υγιεινής, μπανιέρες, θερμοσίφωνες και πολλά άλλα τα οποία πωλούνται σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως. Τελευταίο μας επίτευγμα είναι το νέο μας εργοστάσιο παραγωγής γρανιτένιων και συνθετικών νεροχυτών που ξεκίνησε το 2014.

Είστε μία από τις λίγες Ελληνικές Εταιρείες που εξάγετε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σας. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της τόσο μεγάλης επιτυχίας για αμιγώς Ελληνική εταιρεία;

Η Πυραμίς ξεκίνησε από ένα όραμα που με επιμονή και συνέπεια κατάφερε να μετατραπεί σε  ένα πολυεθνικό όμιλο παγκοσμίου δράσεως, με 9 θυγατρικές. Δεν ήταν πάντα ο δρόμος ίσιος και εύκολος, αλλά όταν έχεις πίστη και αγάπη για αυτό που κάνεις βρίσκεις πάντα τον τρόπο. Έτσι και εμείς, μέσα σε αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες με ευελιξία και δημιουργικότητα, μάθαμε από τα λάθη μας, εξελιχθήκαμε, δυναμώσαμε, χτίσαμε μεγάλες και σταθερές συνεργασίες με πελάτες παγκόσμιας κλάσης και επενδύσαμε τόσο σε καινοτομίες όσο και σε ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον!

Πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας στην παρούσα φάση και ποιες είναι οι προοπτικές της;

Θεωρώ ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή όπου τόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και οι προοπτικές της φαντάζουν ευοίωνες. Έχοντας εξέλθει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης και βρισκόμενοι σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες θα μας θέσουν ουσιαστικά σε τροχιά ανάπτυξης. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις με άμεσο στόχο τη συνεχή και διατηρήσιμη παραμονή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ουσιαστικά αυτή αποτελεί και τη σηματοδότηση της οριστικής εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, με την προώθηση των διαρθρωτικών ζητημάτων της χώρας, κάτι που οφείλω να ομολογήσω εξάγεται ως συμπέρασμα από τις αρχικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, θα οδηγηθούμε στη μείωση της αβεβαιότητας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.