Πρωτοπορεία στις Τεχνικές Εξελίξεις – Εξωστρέφεια –  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Το  Bureau Veritas στο κατώφλι του 2020.

1425
Ελένη Λετώνη, Communications Sales & Marketing Coordinator του Bureau Veritas

 

“ Πρωτοπορεία στις Τεχνικές Εξελίξεις – Εξωστρέφεια –  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη”.

 

Το  Bureau Veritas στο κατώφλι του 2020

Η κυρία Ελένη Λετώνη, Communications Sales & Marketing Coordinator του Bureau Veritas για την Ελλαδα, την Κύπρο και την Μάλτα μας παρουσιάζει ορισμένες από τις πρόσφατες δράσεις της εταιρίας σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Bureau Veritas: Ένας οργανισμος διεθνούς βεληνεκούς με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά.

Το Bureau Veritas είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες εργαστηριακών δοκιμών, επιθεώρησης και πιστοποίησης (TIC), εξυπηρετώντας τις θαλάσσιες και υπεράκτιες βιομηχανίες. Παρέχει υπηρεσίες ταξινόμησης και πιστοποίησης καθώς και τεχνικές υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών καυσίμων.

Ιδρύθηκε  το 1828 και σήμερα απασχολεί  περισσότερους από 74.000 υπαλλήλους σε περίπου 1.400 γραφεία και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Το δίκτυο 2.300 υψηλά ειδικευμένων επιθεωρητών και εμπειρογνωμόνων που λειτουργούν σε 180 σημεία ανά τον κόσμο καλύπτει  90 χώρες. Το Bureau Veritas είναι εταιρία εισηγμένη στο Euronext Paris και ανήκει στον Next 20 index.

Η εταιρία συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της για να τους βοηθά να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την απόδοση των περιουσιακών τους στοιχείων. Εξειδικευμένο σε όλους τους τύπους πλοίων, το BV παρέχει επίσης κορυφαία τεχνογνωσία σε μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των LNG carriers, των πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, των FSRU / FSU και των κρουαζιερόπλοιων.

Ένας βασικός τομέας στον οποίο εστιάζει το BV είναι η υποστήριξη της ασφάλειας και των νέων τεχνολογιών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αερίου. Επί προσθέτως, το BV είναι ηγέτης σε νέες παραγγελίες πλοίων με LNG as fuel καθώς και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τo BV αποτελείται από έξι (6) business lines :

 • Marine & Offshore
 • Certification
 • Industry
 • Building & Infrastructure
 • Agri-food & Commodities
 • Consumer Products

Το κομμάτι του Marine & Offshore αποτελεί θα μπορούσαμε να πούμε την «καρδιά» του Bureau Veritas . Είναι άλλωστε ο τομέας από τον οποίο ξεκίνησε η εταιρία την πορεία της πριν δύο περίπου αιώνες.

Σήμερα περισσότερα από 11.300 πλοία συνολικής χωρητικότητας 124 εκατομμυρίων τόνων αποτελούν το στόλο του BV, ενώ πλοία που αντιστοιχούν συνολικά σε 14 εκατομμύρια τόνους βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορα ναυπηγεία ανα τον κόσμο υπό την επίβλεψη της εταιρίας.

Το γραφείο του Πειραιά, έδρα της Ζώνης τηε Ελλάδας, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής, διαχειρίζεται ένας στόλο 42,5 εκατομμυρίων τόνων & περισσότερων από 1150 πλοίων. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι φορτηγά, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτείων καθώς και LNGs μέσου όρου ηλικίας 10 ετών.

Bureau Veritas Hellas: Η παροχή ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Το BV έχει ως γνώμονα την παροχή υπηρεσιών που δεν θα ικανοποιήσουν απλώς τις τρέχουσες ανάγκες των πελατών του αλλά θα εξασφαλίσουν και την πορεία της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ’όψιν τους Διεθνείς Κανονισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα «εργαλεία». Σε αυτό το πλαίσιο το BV  παρέχει στους πελάτες του μεταξύ άλλων τις ακόλουθες υπηρεσίες :

VeriFuel” – Marine Fuel and beyond

Το πρόγραμμα Bureau Veritas – VeriFuel ξεκίνησε στα τέλη του 2015, αλλά προσέλκυσε αμέσως τους μεγάλους ναυτιλιακούς φορείς παγκοσμίως, ως μέλη.

Ειδικότερα, η αποδοχή της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας ήταν και εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή.

Οι σημαντικότερες υπηρεσίες ποy προσφέρονται σήμερα είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΥΣΙΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 • Ποιοτικές αναλύσεις σε 105 ιδιόκτητα εργαστήρια
 • Ποσοτικές επιθεωρήσεις σε 55 χώρες με επιθεωρητές μας (in house surveyors)
 • 24/7 Αναλύσεις για θείο στις Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών (ECAs)
 • Εξειδικευμένες αναλύσεις για πετρελαιοκηλίδες (hydrocarbon forensic services) και συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης σε πληρώματα και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών
 • Εκπροσώπηση σε claims σαν fuel experts
 • Αξιολόγηση ρίσκου και εκπόνηση των ship implementation plans για το 2020.

ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ποιοτικές αναλύσεις σε όλα τα είδη των λιπαντικών (condition monitoring, από το χώρο της σάρωσης, γράσα καθώς και ISO 4407 για τα υδραυλικά λάδια των ηλεκτρονικών μηχανών).

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Ποιοτικές αναλύσεις με βάση την σύμβαση MLC και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ (Open loop scrubbers)

Ποιοτικές αναλύσεις νερού (wash water discharge – effluent quality).

Cyber Safety & Cyber Security”: Το BV πρωτοπορεί στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας

Τον Δεκέμβριο του 2018 το Bureau Veritas εξέδωσε ένα καινούριο πακέτο κανονισμών που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία. Οι κανονισμοί αυτοί προέκυψαν μετά από εκτενή συζήτηση με πολλούς εμπλεκόμενους στο θέμα όπως ναυτιλιακές εταιρείες, IT managers, cyber security software and hardware makers. Η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη μιας και το αποτέλεσμα ήταν να μην προσφέρουμε ένα στείρο σετ κανονισμών αλλά μια πρακτική μεθοδολογία μέσω της οποίας ο ίδιος ο διαχειριστής του πλοίου μπορεί να αξιολογήσει τα συστήματα τα οποία εμπεριέχουν το υψηλότερο ρίσκο σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης αλλά και να καθορίσει απλά, εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά μέτρα μείωσης αυτού του ρίσκου.

Η επιτυχής εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας, μετά από έλεγχο των σχετικών εγγράφων και επιθεώρηση επί του πλοίου απο το Bureau Veritas οδηγεί στην απόδοση ενός additional class notation “CYBER MANAGED”. Το notation αυτό, εκτός του ότι για να αποκτηθεί ο διαχειριστής έχει προηγουμένος λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τους κινδύνους αυτούς, αποτελεί μια δυνατή απόδειξη προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ναυλωτές, ασφαλιστές κλπ) για το γεγονός αυτό. Σε συζητήσεις μας με μεγάλα γραφεία πρακτόρευσης ναυτιλιακών ασφαλίσεων, γνωστοί underwriters είναι έτοιμοι να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στα premiums καλύψεων κινδύνων κυβενοεπιθέσεων αν το πλοίο έχει αυτό το notation.

Η εφαρμογή του ”CYBER MANAGED” μέχρι στιγμής σε στόλους και μεμονομένα πλοία έχει δεχτεί πολύ θετικά σχόλια από τους πελάτες μας, οι οποίοι βρίσκουν τη μεθοδολογία απλή και πρακτική αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματική στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η εφαρμογή του κανονισμού δεν περιορίζεται μόνο σε πλοία που ανήκουν στην κλάση μας. Σε τέτοια περίπτωση αντί για το class notation προσφέρουμε ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Όμως δε σταματάμε εκεί. Στο ίδιο σετ κανονισμών συμπεριλαμβάνεται και το notation “CYBER SECURE”. Με το τελευταίο επιχειρούμε να ορίσουμε βασικούς κανόνες για την προστασία των ψηφιακών συστημάτων του πλοίου ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να φέρουμε τους κατασκευαστές των συστημάτων αυτών προ των ευθυνών τους απέναντι στον τελικό χρήστη.

Μπορεί τα ωφέλη από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να είναι μεγάλα, το ίδιο μεγάλοι όμως είναι και οι κίνδυνοι, και οι κατασκευαστές πρέπει και μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας. Με το CYBER SECURE έχουμε φροντίσει να καθορίσουμε ποια θα πρέπει να είναι αυτά. Οι κατασκευαστές που ακολουθούν τους κανονισμούς μας και τα πλοία που θα είναι εξοπλισμένα με τα προιόντα τους μπορούν να έχουν το notation αυτό. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό δε θα γίνει αμέσως, όμως φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο και ήδη η ανταπόκριση από τους  κατασκευαστές είναι ενθαρρυντική.

Bureau Veritas Solutions

Το τμήμα του Bureau Veritas Solutions στον Πειραιά, προσφέρει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των πελατών του.

Χαρακτηριστική είναι η ισχυρή τεχνογνωσία και η μεγάλη εξειδίκευση, η οποία ενισχύεται επίσης από την γνώση που παρέχεται από τους εμπειρογνώμονες του Bureau Veritas παγκοσμίως.

Οι υπηρεσίες του τμήματος έχουν να κάνουν με νέες κατασκευές, μετασκευές και τον συναφή εξοπλισμό καθώς επίσης και με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, πολυάριθμων αναλύσεων, σχεδιασμό και καινοτόμο ανάπτυξη λογισμικού.

Μπορούν να μελετηθούν τεχνικά θέματα, σχετικά με τη μεταλλική κατασκευή (Hull), τα μηχανήματα του πλοίου (machinery), την πρόωση, τον εξοπλισμό (equipment), την ευστάθεια, την ασφάλεια (safety), καθώς και οικονομικά θέματα, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι πτυχές ενός έργου και να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.

Τα διεθνή πρότυπα και οι κανόνες που έχουν εκδοθεί από το Bureau Veritas και άλλους οργανισμούς ελέγχου ποιότητας (ISO, κλπ.), εφαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνική αρτιότητα.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας πλήρη κατανόηση των προκλήσεων και των επιλογών που έχουν: τα κλειδιά για την λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

“Condition Assessment Programme” – Hull & Machinery maintenance

Η υπηρεσία Bureau Veritas Condition Assessment Programme παρέχετε στους πλοιοκτήτες ώστε να συμμορφώνονται με τους ναυλωτές και τις απαιτήσεις ελέγχου. Είναι ένα προγραμμα που αναπτύχθηκε από το Bureau Veritas προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη.

Με το CAP Assessment οι πλοιοκτήτες μπορούν να αποδείξουν ότι τα πλοία τους παρουσιάζουν μόνο μια μικρή διάβρωση κι έχουν την κατάλληλη και αναμενόμενη αντοχή  και διάρκεια ζωής.

Το πρόγραμμα προορίζεται κυρίως για μεγαλύτερης ηλικίας πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο, υγροποιημένο αέριο ή χύδην χημικά φορτία.

Οι υπηρεσίες CAP παρέχουν στους πλοιοκτήτες διεθνώς αναγνωρισμένη  αξιολόγηση και fatigue appraisal (analysis) των πλοίων τους για hot spot and fatigue areas. Το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τον εξοπλισμό του πλοίου καθώς και τις εγκαταστάσεις μηχανών.

Τα πλεονεκτήματα της αξιολόγησης B.V CAP είναι η  μείωση των κινδύνων κατά τη ναύλωση μεγαλύτερων σε ηλικία πλοίων , η βελτίωση της διαθεσιμότητας πλοίων προς ναύλωση, ο εντοπισμός και η κατάθεση προτάσεων διόρθωσης για κρίσιμες fatigue areas, η παράδοση πλήρους σετ φωτογραφιών των ευρημάτων και ενός CAP report & certificate που αντικατοπτρίζει την κατάσταση της κατασκευής του πλοίου αλλά και των συστημάτων του.

Στο γραφείο του Πειραιά έχει δημιουργηθεί ένα CAP Management center με εξειδικευμένους επιθεωρητές που παρέχουν υψηλής ποιότητες υπηρεσίες.

O CAP Project Manager εποπτεύει και συντονίζει την πλήρη διαδικασία του CAP που περιλαμβάνει συντονισμό με το Plan Approval office, τους πελάτες, τα local survey centers, την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους επιθεωρητές κλπ.

Το Bureau Veritas είναι σήμερα ένας εκ των κορυφαίων CAP providers, καθολικά αποδεκτός από όλους τους ναυλωτές και τις μεγάλες πετρελαικές εταιρίες.

Bureau Veritas Certification

Το Βureau Veritas Certification Hellas Α.Ε. δημιουργήθηκε το 1987 (BVQI) και από τότε προσφέρει υπηρεσίες σαν φορέας πιστοποίησης στην χώρα μας. Το BVCS HELLAS ήταν ο πρώτος φορέας πιστοποίησης που προσέφερε υπηρεσίες στην Ελλάδα, πιστοποιώντας τις πρώτες ελληνικές εταιρίες τόσο με  ISO 9000 το 1991 όσο και με  ISO 14001 το 1996.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

Το BVCS Hellas προσφέρει υπηρεσίες σαν φορέας πιστοποίησης για όλα τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, ασφάλειας υγιεινής και περιβάλλοντος. (QHSE).

Το BVCS προσφέρει επίσης την πιθανότητα πιστοποίησης ενοποιημένων συστημάτων.

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας, Υγιεινής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (QHSE)

 • Ποιότητα (ISO 9001)
 • Υγιεινή και Ασφάλεια (OHSAS 18001)
 • Περιβάλλον (ISO 14001, EMAS)

Υπηρεσίες Συστημάτων Διαχείρισης  Ποιότητας Πιστοποίησης Ειδικών Τομέων

 • Τρόφιμα (ISO 22000, HASCCP, BRC)
 • Αεροναυπηγική (ΑS/EN 9100)
 • Τηλεπικοινωνίες (TL 9000, ISO 20000)

Supply Chain και διαχείριση επικινδυνότητας

 • Supply chain: Tapa
 • Information Technology: ISO 27000
 • Ελέγχους προμηθευτών και δικτύων

Εταιρική ευθύνη και αειφόρος ανάπτυξη

 • Social Accountability (SA 8000,Codes of Conduct)
 • Πρωτόκολλο Κιότο (CDM, ETS)

Eκπαίδευση και Πιστοποίηση Προσωπικού

Το Bureau Veritas Certification είναι διαπιστευμένο από τον IRCA (International Register of Certified Auditors) και προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης για όλα τα συστήματα διαχείρισης  συμπεριλαμβανομένων Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγιεινής και Ασφάλειας, Ασφάλεια Τροφίμων και Information Security System (Lead Auditors in ISO 9001, 14001, 22000, OHSAS 18001).

Συνέδρια 2019 με θεματολογία που άπτεται θεμάτων υψηλού ενδιαφέροντος για τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019 το Bureau Veritas Hellas διοργάνωσε μια σειρά συνεδρίων που άπτωνται επίκαιρων ζητημάτων υψηλού ενδιαφέρoντος για τη ναυτιλιακη κοινότητα.

Φεβρουάριος 2019 – Λεμεσσός Κύπρος

Στα τέλη Φεβρουαρίου τα γραφεία του Bureau Veritas της Κύπρου και του Πειραιά διοργάνωσαν συνέδριο στην Λεμεσσό με θέμα : “Ship Management in the Digital Era : Addressing Opportunities – Managing Threats”.  Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των καινοτομιών που έχει αναπτύξει του BV στον τομέα των νέων τεχνολογιών προς όφελος των πελατών του.

Εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας τόσο του γραφείου του Πειραιά όσο και των κεντρικών γραφείων της εταιρίας στο Παρίσι παρουσίασαν θέματα που αφορούν στα νέα digital tools που έχει αναπτύξει το BV προκειμένου να βελτιστοποιήσει το day-to-day operation του πλοίου, όπως :

 • Τη δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή “PSC Ready” που βοηθά τους πλοιοκτήτες και τους managers να προετοιμαζονται καταλλήλως για τις επιθεωρήσεις του Port State Control.
 • Το “ VeriSTAR AIM3D” Asset Integrity Management tool, που παρέχει νέες δυνατότητες παρακολουθησης του κύκλου ζωής του Hull και του Machinery του πλοίου.
 • Τα νέα Rules του BV αναφορικά με το «καυτό» θέμα του Cyber Security , καθώς και τα νέα ειδικά notations “Cyber Managed” και “Cyber Secured” που επιτρέπουν στους πλοικοκτήτες και managers να πραγματοποιούν Cyber Security Risk Assessments.
 • Τα technical standards του BV Certification αναφορικάμετο GDPR

Στο συνέδριο ελαβαν μέρος αντιπρόσωποι μεγάλου αριθμού εταιρών της κυπριακής ναυτιλιακής κοινότητας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που παρουσιάστηκαν.

Μάρτιος 2019 – Αθήνα

Ένα εξειδικευμένο συνέδριο με θέμα “ LNG Carriers : Present Challenges & Future Trends” διοργανώθηκε στα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα, εγείροντας το ενδιαφέρον την εγχώριας ναυτιλιακή κοινότητας και συγκεκριμένα εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των LNG Carriers αλλά κι εκείνων που ενδιαφέρονται να ανοιχτούν στον εν λόγω τομέα.

Το συνέδριο περιελάμβανε παρουσιάσεις τόσο στελεχών του Bureau Veritas όσο και κορυφαίων στελεχών  εταιριών που αποτελούν key players στην παγκόσμια αγορά όπως η GTT, η WIN GD και η MAN Energy Solutions, προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα της αγοράς και του operation των LNG carriers όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα.

Μάιος 2019 – Ελούντα Κρήτη

Το ετήσιο συνέδριο της Ζώνης της Ελλάδας, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε φέτος στο νησί της Κρήτης. Υπό την προεδρεία του κυρίου Γιώργου Προκοπίου και παρουσία τόσο του Προέδρου του Bureau Veritas Group Mr Didier Michaud-Daniel όσο και του Προέδρου του Marine & Offshore Division του Bureau Veritas Mr Matthieu De-Tugny τα μέλη του Hellenic Black Sea and Adriatic Zone Committee παρακολούθησαν μια σειρά ενδιαφερουσών παρουσιάσεων που μεταξύ άλλων αφορούσαν :

 •  Τις τρέχουσες τάσεις στην αγορά του ξηρού φορτίου.
 • Το decarbonization και τις εξελίξεις που αναμένονται στον κλάδο της Ναυτιλίας ως επακόλουθο της αναμενόμενης από αρχές το 2020 εφαρμογής των νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών ΙΜΟ 2020.
 • Το slow steaming ως απάντηση στο φλέγον ζήτημα του decarbonization.
 • Την γενική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων, τις δυνατότητες και τις εναλλακτικές που είναι διαθέσιμες.

Τόσο οι ομιλητές όσο και τα μέλη του Committee είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους αναφορικά με τα παραπάνω εξεχούσης σημασίας για τον κλάδο της Ναυτιλίας  ζητήματα.

Ιούνιος 2019 – Αθήνα

Το 30ο Hellenic Marine Technical Committee του Bureau Veritas πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στο Ecali Club παρουσία περισσότερων από 45 συμμετεχόντων  και υπό την Προεδρία του κυρίου Γιώργου Σαρρή, Γενικού Διευθυντή της Enterprises Shipping & Trading.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως στους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από την 01η Ιανουαρίου 2020 και τις προκλήσεις που γεννούν για το αύριο του κλάδου.

Ένας κοινωνικά ευαισθητοποιημένος οργανισμός

Το Bureau Veritas είναι μια business to business to society company. Με λίγα λόγια, καίρια προτεραιότητα μας είναι να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς μπορούμε, με τρόπο που να αποφέρει άμεσο και απτό όφελος προς την κοινωνία. Τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία, η εκπαίδευση, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν πύλες επικοινωνίας του Bureau Veritas με την κοινωνία.

Το γραφείο του Πειραιά, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της εταιρίας και με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει μη κερδοσκοπικούς φορείς κατά κύριο λόγο στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, ορισμένοι από τους οποίους αναφέρονται ενδεικτικά:

 • «Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο»
 • «Κέντρο Ειδικών Ατόμων – Η Χαρά»
 • «Σύλλογος Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλλων»
 • «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος – Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων – Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού»
 • « Syn- Ένωσις»

Το BV του Πειραιά θα συνεχίσει να ενισχύει φορείς που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο στη χώρα μας, με στόχο το κοινό καλό, την εποικοδομητική αλληλεπίδραση με το κοινωνικό σύνολο και τη συνεισφορά στην πρόοδο της πατρίδας μας.

Η «πρωτιά» της Ελληνικής Ναυτιλίας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα

Η Ελλάδα είναι μια πατρίδα θαλασσινή. Η μοίρα μας ως λαός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Οι σπουδαιότερες και ενδοξότερες μάχες στην Ιστορία μας δώθηκαν και κερδήθηκαν στη θάλασσα (από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2.500 χιλιάδες χρόνια πριν, έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους πριν μόλις έναν αιώνα).

Ο Έλληνας από πολύ νωρίς συνδύασε στο νού του τη θάλασσα με την περιπέτεια, το άγνωστο, την αποκόμιση εμπειριών, τον πλούτο αλλά και τον κίνδυνο. Στον μυθικό Οδυσσέα αναγνώριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες το αρχέτυπο του ανθρώπου της θάλασσας που μέχρι σήμερα μαγεύει τους μικρούς κι εμπνέει τους μεγάλους.

Στο απόγειο της ναυτικής μας πορείας ως λαός βρισκόμαστε σήμερα, στον 21ο αιώνα, να είμαστε η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο με περισσότερα απο 5.500 πλοία συνολικής χωρητικότητας 226 εκατομμυρίων τόνων. Με απλά λόγια, ο ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει το 25% των αγαθών που διακινούνται δια θαλάσσης.

Τολμηροί, πρωτοπόροι αλλά και με σεβασμό στην παράδοδη, οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν κρατούν απλώς τα σκήπτρα του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και το δρόμο για το μέλλον της Ναυτιλίας.

Η έμφαση στην ναυτική εκπαίδευση και στη μεταλαμπάδευση της ναυτοσύνης είναι απαραίτητη προτεραιότητα προκειμένου να διατηρηθεί η Ελληνική Ναυτιλία στην κορυφή του κόσμου. Ελληνική Ναυτιλία δεν νοείται δίχως τον Έλληνα ναυτικό. Ο κίνδυνος αφελληνισμού της Ναυτιλίας μας είναι ορατός και η αποτελεσματική του αντιμετώπιση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία για να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου.

Το ελληνικό δαιμόνιο άλλωστε ήταν, είναι και θα είναι ο καταλυτικός παράγωντας της επιτυχίας και το αδιαμφισβήτιτο συγκριτικό μας  πλεονέκτημα.