κ. Γιάννης Σταθόπουλος – Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

5899

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος μας μιλάει για την πορεία του, για το έργο που έχει κάνει στον Δήμο αλλά και για τα προσεχή του σχέδια.

Κύριε Δήμαρχε γνωρίσατε την Αγία Παρασκευή από την ηλικία των 10 ετών θέλετε να μας περιγράψετε πως ήταν τότε η περιοχή;

Η  Αγία Παρασκευή εκείνα τα χρόνια είχε πληθυσμό περί τις 15.000 κατοίκων. Το Κοντόπευκο, τα Δασκαλικά, ο Παράδεισος και τα Πευκάκια δεν είχαν αναπτυχθεί οικιστικά. Στην πόλη που ήταν γνωστή ως εξοχή και για την ηρεμία που ακόμα φωλιάζει στις πιο αποκεντρωμένες γειτονιές της, δημιουργούσαν τις εγκαταστάσεις τους  ο “Δημόκριτος”, το Αμερικάνικο Κολέγιο και αργότερα η ΕΡΤ. Την ίδια εποχή ο Aλέξανδρος Iόλας, αφήνοντας πίσω την οχλοβοή του Λονδίνου και της Nέας Yόρκης, επέλεγε έναν άγνωστο  δρόμο, στον Παράδεισο, μια τοποθεσία με όλα τα χαρακτηριστικά της μαγείας της Αττικής γης για να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει το κτήμα και τη βίλα που φιλοξένησε την φημισμένη συλλογή του σε έργα τέχνης και διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Από το 1970 εγκατασταθήκατε οικογενειακά στην Αγία Παρασκευή, ολοκληρώνοντας τις βασικές σπουδές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπήρξε συνέχεια των σπουδών σας;

Μετά το εξατάξιο τότε γυμνάσιο μπήκα με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησα την ειδικότητα του Μαιευτήρα-Χειρουργού-Γυναικολόγου  και μετεκπαιδεύτηκα στον Προγεννητικό Έλεγχο στο Νοσοκομείο King’s College στο Λονδίνο. Σήμερα ασκώ το επάγγελμα και είμαι συνεργάτης  ιδιωτικού Μαιευτηρίου.

Είχατε παράλληλες, εκτός των  σπουδών σας, και κάποιες άλλες δραστηριότητες ;

Αρκετές με κυριότερη την ενασχόληση μου με τα κοινά ή οποία  ξεκίνησε νωρίς-η  μεταπολίτευση με βρήκε ενεργοποιημένο στο νεολαιίστικο κίνημα της Αγίας Παρασκευής- με συνάρπασε εξαρχής και έκανα την  επιλογή την προσφορά  στην πόλη μου.

Το 1997 μαζί με άλλους Αγιοπαρασκευιώτες ιδρύσαμε την  Εταιρεία  Μελέτης και Προβολής Προβλημάτων Αγίας Παρασκευής, που μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της εξέδιδε και το  περιοδικό «Εν Αγία Παρασκευή».

Στις Δημοτικές Εκλογές του 1998, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής», εκλέχθηκα για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος.

Επανεκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος σε όλες τις επόμενες εκλογές μέχρι το 2014 οπότε εκλέχθηκα Δήμαρχος της πόλης ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής».

Όταν αναλάβατε Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, ποια ήταν τα πιο σοβαρά και παράλληλα άμεσα προβλήματα για επίλυση;

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα  ως Δημοτική Αρχή, την 1η Σεπτεμβρίου 2014,  μέσα στις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες της κρίσης και των μνημονίων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σημαντικά θέματα που ταλαιπωρούσαν την Αγία Παρασκευή για χρόνια, όπως αποπεράτωση Σχολείου ΕΠΑΛ (πρ. Λύκειο Μπαρμπίκα), Δημαρχείο, κολυμβητήριο,  αντιπλημμυρικά-όμβρια, διανοίξεις οδών στα Πευκάκια, αθλητικό κέντρο, αμαξοστάσιο καθαριότητας, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών, Βίλα Ιόλα, κ.α. Ταυτόχρονα υπήρχαν άμεσες και πιεστικές ανάγκες ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων  από την κρίση ευπαθών ομάδων και πολιτών, εκτέλεσης έργων, προμηθειών  και εργασιών για τη βελτίωση και ανάπλαση Σχολείων, Παιδικών Χαρών, Πολιτιστικών, οδών και πεζοδρομίων, πλατειών και ελεύθερων χώρων, για την αναβάθμιση της καθαριότητας, για την αδειοδότηση των Αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.α.

Τρία  χρόνια μετά, μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν ξεπεράσει το 65% από το 2009, μειώσεις προσωπικού και απαγορεύσεις προσλήψεων, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, ατέλειωτοι γραφειοκρατικοί ελέγχοι κλπ), έχουμε πετύχει πολλά  και σημαντικά σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς:

 • Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης πολλών οδών, που απόκτησαν και δίκτυο ποδηλατοδρόμων, στο Κοντόπευκο και έγιναν οι αναγκαίες ρυμοτομήσεις κατά μήκος 2,7 χιλιόμετρων. Κατασκευάστηκε έργο ομβρίων ύψους 1εκ. ευρώ. Λειτουργεί, με ενέργειες του Δήμου, η πεζογέφυρα επί της Λεωφ. Μεσογείων στο Σταυρό. Ξεκίνησε και προχωράει εντατικά, από τις Κτιριακές Υποδομές η ολοκλήρωση Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Μπαρμπίκα), ύψους 5 εκ. ευρώ. Κατασκευάζεται έργο ομβρίων σε όλες τις περιοχές της πόλης από εργολαβία της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 4,3 εκ. ευρώ. Δημοπρατήθηκαν από το Δήμο το έργο ρυμοτομήσεων  στο Κοντόπευκο (Βιοκλιματική ανάπλαση), ύψους 000 ευρώ και το έργο διάνοιξης 21 οδών στην περιοχή Πευκάκια, χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 1 εκ. ευρώ. Δημοπρατήθηκαν επίσης έργο ομβρίων στα Πευκάκια από την Περιφέρειας Αττικής, ύψους 550.000 ευρώ και η κατασκευή νέας πεζογέφυρας επί της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος των οδών Ευαγγελιστρίας και Χίου από το Υπουργείο. Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και το Δημοτικό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση ανέγερσης Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής, ύψους 21 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ψηφιστεί οι μελέτες ολοκλήρωσης κατασκευής του Κολυμβητηρίου στη Ν. Ζωή και κατασκευής Αθλητικού Κέντρου και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-ΣΥΔ στα Πευκάκια. Έχουμε επίσης πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και προχωράμε άμεσα σε υπογραφή συμβολαίου για  την αγορά από το Δήμο του Κτήματος Ιόλα.
 • Υλοποιήθηκαν πολλά μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά έργα όπως εργασίες σε ΟΛΑ τα σχολεία που άλλαξαν την εικόνα τους, η ανάπλαση, πιστοποίηση και φύλαξη 13 Παιδικών Χαρών, η ανάπλαση οδών, πεζοδρομίων και πλατειών σε όλη την πόλη, η αναβάθμιση του πάρκου «Σταύρος Κώτσης», η ανάπλαση του Πάρκου της οδού Γραβιάς, οι βελτιώσεις στους Αθλητικούς χώρους όπως και η επίσημη Αδειοδότηση τους  για πρώτη φορά κ.α.
 • Έγιναν πολλά στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Καθαριότητας όπως ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, οι Βυθιζόμενοι Κάδοι στην Κεντρική πλατεία που τώρα επεκτείνονται σε όλη την πόλη, το Κινητό Πράσινο Σημείο, οι δράσεις για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, η περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων, η προστασία του Υμηττού κ.α.
 • Στηρίξαμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες με οικονομικές ελαφρύνσεις (Δημοτικά τέλη, τέλη Κοιμητηρίου, τροφεία Παιδικών Σταθμών κ.α.), με τις κοινωνικές δομές του Δήμου, υπάρχουσες (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μαγειρείο και Φαρμακείο, Διαδημοτικό κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΑΡΓΩ») και νέες (Κοινωνικό Φροντιστήριο, «Κέντρο Κοινότητας», Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων-Ανασφάλιστων, Γραφείο Συμβουλευτικής για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά) και  πλήθος δωρεάν δράσεις και προγράμματα πρόληψης και υγείας.
 • Ενισχύθηκε η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης με το μουσικό φεστιβάλ “Summertime” σε συνεργασία με την ΕΡΤ, τις Χριστουγεννιάτικες και  Αποκριάτικες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης, που αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό από τους Δημότες και εξελίσσονται σε θεσμό,  με πλήθος άλλων εκδηλώσεων, δράσεων και θεσμών πολιτιστικής δημιουργίας υψηλού επιπέδου, το  Δημοτικό Κινηματογράφο στο Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», το Διαδημοτικό Φεστιβάλ θεάτρου κ.α.
 • Βελτιώθηκαν οι λειτουργίες  του Δήμου με βελτίωση των οικονομικών του δεδομένων,  βελτίωση εξυπηρέτησης των πολιτών, πλήρη διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις ώρες «ο Πολίτης στο Δήμαρχο», την τηλεφωνική «Γραμμή του Δημότη», ουσιαστική συνεργασία και επικοινωνία του Δήμου με τους Συλλόγους και τους Φορείς της πόλης, επαναφορά των  Συνελεύσεων Γειτονιάς, περιοδείες Δημάρχου στις γειτονιές, δράσεις για  προβολή και στήριξη της τοπικής αγορά κ.α.
 • Στηρίξαμε τους Εργαζομένους για τις συμβάσεις ΙΔΑΧ, σε δικαστικές διεκδικήσεις, με προκήρυξη θέσεων ευθύνης και επιλογή προϊσταμένων με διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας, με σεμινάρια επιμόρφωσης, με στήριξη όσων εργάζονταν με προσωρινούς πίνακες κ.α.

Θέλετε να μας πείτε τα άμεσα σχέδια σας για τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής;

Με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο που εκπονήσαμε, λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις παραμέτρους της σημερινής συγκυρίας,  προγραμματίσαμε ορθολογικά και υλοποιούμε έργα και δράσεις υψηλής σκοπιμότητας με στόχο να παρέμβουμε σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής βελτιώνοντας την καθημερινότητα και ελαφρύνοντας κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της βαριάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Συνοπτικά, μπορώ να σας πω ότι επιδιώκουμε:

 • Την ολοκλήρωση αλλά και την δημιουργία Υποδομών για να κάνουμε την Αγία Παρασκευή σύγχρονη πόλη, στις υποδομές, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στη βιώσιμη κινητικότητα και στην ενοποίηση της πόλης σε ενιαίο χώρο με μέτωπο στο βουνό.
 • Την δημιουργία ενός συνολικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.
 • Την συνολικά διαφορετική αντίληψη για την Διαχείριση των Απορριμμάτων.
 • Την δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών γεγονότων που θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των δημοτών, αλλά και θα καθιστούν την πόλη πυρήνα Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας σε μια περίοδο ακραίας κρίσης και με τα οικονομικά των Δήμων να έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα θα συνεχίσουμε:

 • Την ορθολογικοποίηση των οικονομικών του Δήμου με μικρότερες δαπάνες και αύξηση των εσόδων. Ήδη το σχέδιο για την Διαχείριση των Απορριμμάτων εξασφαλίζει σημαντικούς πόρους και ταυτόχρονα προχωράμε στην ολοκλήρωση του σχεδίου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας.
 • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια να αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ. Έργα που δύσκολα θα εντάσσονταν, έχουν κιόλας ενταχθεί, και άλλα προωθούνται. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός μας έχει λάβει υπόψη του όλη την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, έτσι ώστε έχοντας γνώση του τι πρόκειται να προκηρυχτεί να επιλέξουμε έργα και δράσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της σκοπιμότητας για το Δήμο μας.
 • Να Κινούμαστε για την αξιοποίηση όλων των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων που λειτουργούν: του νέου Ταμείου Υποδομών, των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕΠ κλπ.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είστε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής;

Είναι γεγονός ότι όσο το σημαντικό έργο μας ως Δημοτική αρχή ξετυλίγεται τόσο περισσότερο  αγκαλιάζεται από τους συμπολίτες μας. Ανοίξαμε με τόλμη όλα τα δύσκολα θέματα, που είχαν χρονίσει  και δουλεύουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά  στη ρότα  που χαράξαμε για την επίλυση τους. Τα αποτελέσματα μετριούνται σε εντάξεις έργων εκατομμυρίων ευρώ , δημοπρατήσεις και δρομολόγηση λύσεων, που αλλάζουν τις δυνατότητες και την εικόνα της πόλης. Η ολοκλήρωση αυτού το έργου είναι προφανές ότι ξεπερνάει τα χρονικά όρια της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου. Με ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης και συνεχή δουλειά θα διεκδικήσουμε  την  ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας  για να συνεχίσουμε μαζί  στον κοινό στόχο της ανθρώπινης πόλης, της πόλης των κοινόχρηστων ελεύθερων και αθλητικών χώρων, του Δημόσιου σχολείου, των αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές, της βιώσιμης κινητικότητας, της παραγωγής πολιτιστικού έργου, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

Υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις στο Δήμο σας και πως τις αξιοποιείτε αυτές;

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν έχει Δημοτική Επιχείρηση και ούτε έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει κάποια  καθώς διατηρεί τον μέγιστο αριθμό Νομικών προσώπων που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» (κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να έχει έως δύο Νομικά πρόσωπα κοινωφελών δραστηριοτήτων, Δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, και να διατηρήσει ως αυτοτελές ένα ακόμη υπάρχον Νομικό πρόσωπο Δημοσίου δικαίου υπό προϋποθέσεις όπως  η ευρύτερα αναγνωρίσιμη δραστηριότητα, το εξειδικευμένο αντικείμενο, η μακροχρόνια απόδοση έργου και η γενικότερη καταξιωμένη προσφορά, οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά). Έτσι ο Δήμος μας  διατηρεί τα δύο ΝΠΔΔ που δικαιούται σύμφωνα με τη γενική πρόβλεψη του νόμου (Πολιτιστικός-Αθλητικός Οργανισμός-ΠΑΟΔΑΠ και Παιδικοί Σταθμοί-ΠΑΙΣΔΑΠ), καθώς και ένα τρίτο που πληροί τις ειδικές προϋποθέσεις του νόμου ( Δημοτική Βιβλιοθήκη-Μουσείο «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»)

Και στα τρία Νομικά μας Πρόσωπα αναβαθμίσαμε το πολύ σημαντικό έργο που παράγουν στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας.

Πως είναι η συνεργασία σας με την κυβέρνηση;

Έχω την άποψη ότι η Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να επιδιώκει  τη συνεργασία με την εκάστοτε Κυβέρνηση στα θέματα που απαιτείται Κυβερνητική ενέργεια, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις  και τα αιτήματα της που έχουν αποφασιστεί από τα θεσμικά της όργανα. Αυτό είναι άλλωστε και το πλαίσιο που καθορίζει ο αποκλειστικά αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της Ανεξάρτητης Δημοτικής μας  Κίνησης «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής»,  στην οποία συναντηθήκαμε άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικά κόμματα και παρατάξεις, που μας ενώνει  ένα κοινό όραμα, ένας κοινός στόχος, ένα κοινό πλαίσιο αρχών και φυσιογνωμίας για την πόλη και όχι η  κεντρική πολιτική σκηνή. Υπό αυτό το πρίσμα θα χαρακτήριζα την ως τώρα συνεργασία με την Κυβέρνηση καταρχάς  θετική για το Δήμο μας καθώς έχουν ικανοποιηθεί  διεκδικήσεις μας (π.χ. η ολοκλήρωση του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, από τις Κτιριακές Υποδομές, η χρηματοδότηση γηπέδων 5Χ5 από την ΓΓΑ, κ.α.) ή άλλες έχουν προωθηθεί σημαντικά.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μεγαριώτη