Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Γιώτα Χουλιάρα

2834

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άλλωστε το πρώτο σας βιβλίο με τον ιδιαίτερο και ταυτόχρονα προκλητικό τίτλο « Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας».  Τι πραγματεύεται το βιβλίο και πώς  εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο τίτλο;

Το βιβλίο με έναν τίτλο που ενδεχομένως σοκάρει, ένα τίτλο προβοκατόρικο, όπως θα τον χαρακτήριζαν αρκετοί και τον υπότιτλο «Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών » επιχειρεί ένα ταξίδι στα αρχέτυπα των μύθων, θρύλων και παραμυθιών και στην συμβολική μορφή των τελευταίων, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας, υποστήριζε ότι «στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της». Ας μη λησμονούμε πως οι προφορικές παραδόσεις και δοξασίες, από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους τα παραμύθια, έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στην ανθρώπινη φύση που αναζητά συνεχώς τους λόγους της ύπαρξης της.

Αυτές οι ρίζες, τα αόρατα νήματα της Ιστορίας αποκωδικοποιούνται στο βιβλίο.

Το βιβλίο ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα της προχριστιανικής, περνάει στην εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα (από τον πέμπτο έως τον δέκατο αιώνα – όπου σηματοδοτείται στην αρχή της και η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) στην εξάπλωση του χριστιανισμού, τους θρησκευτικούς πολέμους, τις Σταυροφορίες, το κυνήγι των μαγισσών και την Ιερά Εξέταση παρουσιάζει την σκληρή και βίαιη πραγματικότητα πίσω από ιστορίες που στις μέρες μας γνωρίζουμε ως παραμύθια. Ιστορίες χωρίς ευτυχισμένο τέλος σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, καθώς το happy end προστέθηκε από την Βιομηχανική Επανάσταση και έπειτα.

Να τονίσω ότι ο τίτλος δεν είναι αποτέλεσμα δικής μου έμπνευσης αλλά του φίλου και συγγραφέα Παναγιώτη Κάρδαρη, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο. Όπως μου αποκάλυψε τον εμπνεύστηκε έπειτα από τις ατελείωτες συζητήσεις που είχαμε για το συγκεκριμένο θέμα και για την σκοτεινή όψη των παραμυθιών.

Υπάρχει, δηλαδή, όπως αναφέρετε μια σκοτεινή όψη στα παραμύθια που έρχεται σε αντίθεση με το happy end που όλοι σήμερα γνωρίζουμε;

Όταν ο Βιργίλιος έγραφε Omnia vincit amor (δηλαδή ο έρωτας όλα τα νικάει) δεν φανταζόταν ότι θα αποτελούσε το σύνθημα των απανταχού ροζ αισθηματικών αναγνωσμάτων, ποιημάτων, comedy, ακόμη και κινουμένων σχεδίων. Ούτε φυσικά ότι θα ήταν ο ηθικός αυτουργός του «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Όμως, το περιβόητο happy end των κινηματογραφικών ρομαντικών ταινιών της βιομηχανίας του θεάματος και των ευαίσθητων ιστοριών best seller, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε θηλυκό αναγνωστικό κοινό είναι μια εφεύρεση της καταναλωτικής μας κοινωνίας. Το ευτυχισμένο τέλος παγιώθηκε στην κουλτούρα του δυτικού πολιτισμού από τις αρχές του 20 ου αιώνα και έπειτα και αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο του παραμυθιού από την στιγμή που το τελευταίο έγινε τμήμα της παιδικής λογοτεχνίας. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμη και στο υποτιθέμενο ευτυχές τέλος των ιστοριών, δεν εξασφαλίζεται το ευτυχισμένο τέλος για όλους τους ήρωες, καθώς διάφοροι αθώοι χαρακτήρες που απλά πλαισιώνουν τον κεντρικό ήρωα / ηρωίδα ενδέχεται να θυσιαστούν και να πεθάνουν.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια δημοσιογράφος που ασχολείται κυρίως με τη διεθνή πολιτική σκηνή και την γεωπολιτική έγραψε ένα τόσο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα βιβλίο που ασχολείται με τα παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες. Ενδεχομένως να φαντάζει και ως κόντρα ρόλος. Τι απαντάτε σε όσους εκφράζουν αυτή την απορία;

Ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη είναι γεμάτη από κόντρα ρόλους. Οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοδιάστατα πλάσματα. Αντιθέτως είμαστε κομμάτια μιας πολλαπλής προσωπικότητας που λόγω των σύγχρονων τρόπων ζωής, δεν εμφανίζουμε πάντα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη θεωρία, όλα τα φαινόμενα στο σύμπαν απαρτίζονται από δύο αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις, το Γιν και το Γιανγκ.

Υπάρχει στα σκαριά κάποιο άλλο συγγραφικό πόνημα;

Αν και είμαι ως  δημοσιογράφος ερωτευμένη με την εργασία μου, ομολογώ ότι και η συγγραφή με έχει συναρπάσει και ήδη έχω στα σκαριά ένα δεύτερο βιβλίο. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φυλής.

Πότε να το αναμένουμε; 

Ακόμη βρίσκομαι στη συγγραφή και τελειοποίηση των χαρακτήρων. Το φθινόπωρο του 2018 ευελπιστώ να βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

Σημείωση: Το βιβλίο με τίτλο «Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε. Μπορείτε να το παραγγείλετε είτε απευθείας από τις Εκδόσεις Άλλωστε ( Πύρρωνος 9-11, Πλ. Βαρνάβα Αθήνα, 11636Τηλ: +30 (210 ή 699) 75.11.395 ) είτε από το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ανά πάσα στιγμή, όπως επίσης και από τα Public ή τον βιβλιοπώλη σας.

Σύντομο ΒιογραφικόH Γιώτα Χουλιάρα είναι δημοσιογράφος με ευρεία γνώση των γεωπολιτικών τεκταινόμενων. Εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στο πολιτικό- οικονομικό περιοδικό Κοινωνική Επιθεώρηση και έχει το δικό της γεωπολιτικό portal στο διαδίκτυο (Geopolitics and Daily News) ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στο περιοδικό PLAN be που κυκλοφορεί κάθε μήνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Είναι, επίσης, ανταποκρίτρια στον Hellas Fm, τον πρώτο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό στις ΗΠΑ.