Λορέντζος Χαζάπης – Τεχνικός Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική

3242

Ο κ. Λορέντζος  Χαζάπης Τεχνικός Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία, Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ μας μιλάει για την πορεία του, για την ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική αλλά και για την προσφορά του Rotary στην κοινωνία.

Κύριε Χαζάπη, έχοντας κάνει αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα (Ε.Μ.Π.) αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία (IMPERIAL COLLEGE LONDON)εφαρμόσατε τη 10ετία του ’70 σαν Μηχανικός Παραγωγής, καινοτόμες μεθόδους εργασίας και διαδικασίες στην Πειραϊκή Πατραϊκή, θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες απ’ αυτές, αφού εκείνη την εποχή ήταν πρωτόγνωρες για την Ελλάδα;

Η Πειραϊκή Πατραϊκή ήταν ένα πραγματικό σχολείο για τους μηχανικούς. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και καινοτόμων τεχνικών προσεγγίσεων από τα πολλά και καλά καταρτισμένα στελέχη της. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές ήταν όλοι άριστοι επιστήμονες, τεχνικοί και οικονομικοί, αλλά και ηγέτες, που μας ενέπνεαν και μας παρακινούσαν να εφαρμόζουμε πιο παραγωγικούς τρόπους εργασίας έχοντας πάντα στόχο την άριστη ποιότητα. Στα 15 χρόνια της καριέρας μου ασχολήθηκα κυρίως με τις μεθόδους και τις διαδικασίες παραγωγής, για την αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτίωση της ποιότητας στα κλωστήρια και τα υφαντήρια. Οι ευκαιρίες για βελτιώσεις στον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στην παραγωγή, όπως και στην εκτέλεση κάθε εργασίας, είναι άπειρες στην κυριολεξία. Η επιτυχία έγκειται στο να επιλέγεις τις σημαντικές, να πείθεις τους ανθρώπους για το κέρδος της αλλαγής και να τους βοηθάς να αποδεχθούν και να εκτελούν την νέα ρουτίνα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια καινοτόμα μέθοδος παραγωγής που εφάρμοσα, με βάση τα συμπεράσματα της θεωρίας των ουρών αναμονής. Αυτή ήταν η αλλαγή στον τρόπο «αλλαγής των μασουριών στις κλώστριες» (ένα συνεργείο 4 ατόμων αφαιρούσε τα γεμάτα μασούρια από κάθε άτρακτο και τοποθετούσε κενά για να συνεχίσει η παραγωγή). Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής της κάθε μηχανής, να αυξηθεί αντίστοιχα ο βαθμός αξιοποίησης του εξοπλισμού, καθώς και η παραγωγικότητα των συνεργείων της αλλαγής. Επίσης τότε με την καθοδήγηση του Συμβούλου και εξαιρετικού δάσκαλου, Νίκου Εμπέογλου, ξεκινήσαμε σε πολλά εργοστάσια, να εφαρμόζουμε τις τεχνικές της Μελέτης Εργασίας, ώστε να τυποποιήσουμε διαδικασίες και να μειώσουμε τους νεκρούς χρόνους σε διάφορες δραστηριότητες. Πολύ μεγάλη προσπάθεια έγινε και για τον εξορθολογισμό των διακινήσεων των προϊόντων μέσα στο χώρο παραγωγής, αλλά και των μεταφορών από το κάθε εργοστάσιο στο επόμενο όπου θα υφίσταντο άλλες επεξεργασίες.

Πιστεύετε ότι στις ημέρες μας είναι κατάλληλες οι συνθήκες για επενδύσεις από Έλληνες αλλά και ξένους επιχειρηματίες;

Εξαρτάται για τι επενδύσεις συζητάμε. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για επενδύσεις έντασης γνώσης. Πρώτον γιατί έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες αλλά και πολλούς επιστήμονες στο εξωτερικό που θα ήθελαν να γυρίσουν στη χώρα τους αν υπάρχει εργασία με προοπτικές. Δεύτερον είναι επενδύσεις που έχουν σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού και δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, οπότε αποφεύγεται ο δανεισμός. Ο τρίτος παράγοντας είναι κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος για τις επικρατούσες συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. Στις επενδύσεις της βιομηχανίας ο καθένας έχει να παλέψει με το θηρίο που λέγεται ανοργάνωτος και άχρηστος (ίσως και αχόρταγος) κρατικός μηχανισμός. Από το ξεκίνημα της επένδυσης ανακαλύπτεις την ασάφεια που περιβάλλει τα πάντα. Δεν υπάρχουν χωροθετημένες βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, σαφής και απλή νομοθεσία, κτηματολόγιο, δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας, σταθερό φορολογικό καθεστώς. Μπαίνεις σ’ ένα λαβύρινθο  αδειών που για να εκδοθούν απαιτείται κόστος και χρόνος. Ό, τι κτίζεις έχει την οσμή της παρανομίας και είσαι έρμαιο του δασάρχη, ή του κάθε περίεργου. Όσο και δίκαιο να έχεις, η Ελληνική δικαιοσύνη θα στο αποδώσει μετά από κάποια χρόνια. Έχεις την αίσθηση ότι όλα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να σε εκβιάζει για να πάρει το δωράκι του. Δεν έχω εμπειρία αλλά ακούω ότι τα ίδια συμβαίνουν και στις τουριστικές επενδύσεις. Επομένως είναι πολύ λογική η τάση της αποβιομηχάνισης ή/και της αποφυγής των κλασικών επενδύσεων στη βιομηχανία και βιοτεχνία. Απομένει μονάχα ό, τι δεν χρειάζεται μεγάλη επένδυση σε πάγια.

Η προσφορά του Consulting βοηθάει στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;

Νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της προόδου σε όλους τους τομείς της οικονομίας οφείλεται στη συμβολή των consultants, γιατί έδωσαν στην μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση γνώσεις και δεξιότητες που δεν μπορούν να έχουν με τα λίγα τους στελέχη. Εξακολουθούν να έχουν θετική συμβολή γιατί ακόμη και στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, φέρνουν τη γνώση του νέου, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Το κακό είναι ότι πολλοί που κυκλοφορούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, δεν έχουν την βαθιά γνώση και τις εμπειρίες που απαιτούνται για το επάγγελμα. Απλώς επαναλαμβάνουν τυποποιημένες λύσεις από περιπτώσεις με (περίπου) ίδια συμπτώματα, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να κτυπήσουν την ιδιαίτερη σε κάθε επιχείρηση βασική αιτία. Η επιχείρηση ξοδεύει χρήματα για να λύσει κάποιο άλλο και όχι το δικό της πρόβλημα, με αποτέλεσμα η αποτυχία να την αναγκάζει να βλέπει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τον κάθε σύμβουλο.

Με τόση μεγάλη εμπειρία που έχετε στην παραγωγική διαδικασία, ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικότερες απ’ αυτές τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο σημερινό δύσκολο επιχειρηματικό γίγνεσθαι;

Οι επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων αλλά και αυτές των υπηρεσιών πρέπει να έχουν ξεκάθαρες και τυποποιημένες διεργασίες (processes). Και κάθε διεργασία, είτε αφορά την συσκευασία ενός προϊόντος ή την επίλυση του προβλήματος ενός πελάτη, πρέπει να την ακολουθούν όλοι. Πρέπει επομένως να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευμένοι, να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να μπορούν σε κάθε στιγμή να μετρήσουν την απόδοση της διεργασίας και βέβαια να ακολουθούν όλοι την ίδια συμφωνημένη διαδικασία (την μέθοδο εκτέλεσης – procedure). Όπως δηλαδή παρασκευάζει ένα νόστιμο φαγητό μια μεθοδική νοικοκυρά ακολουθώντας την συνταγή και της δίνουμε συγχαρητήρια.

Κάτι εξ’ ίσου σημαντικό είναι να ακολουθούν τα συμπεράσματα της συσσωρευμένης γνώσης που υπάρχει στα θέματα της παραγωγής ή όπως εμπλουτίστηκαν με τα θέματα των υπηρεσιών κάτω από το κοινό όνομα Διοίκηση Λειτουργιών (operations management). Για να διευκολύνουμε και τους μη ειδικούς (μηχανικούς παραγωγής) στην ενημέρωσή τους, άρα και στην πιο αποτελεσματική ενασχόλησή τους με αυτά τα θέματα, έχουμε γράψει μια σειρά από σύντομα «τετράδια» στη Διοίκηση των Λειτουργιών, με τον συνάδελφό μου Γιάννη Ζάραγκα. Μπορεί ο καθένας να τα βρει και να τα κατεβάσει δωρεάν από την ιστοσελίδα www.operations.gr

Σαν τεχνικός σύμβουλος στο Δ.Σ. της Αττικής Μελισσοκομικής εταιρείας Αλεξ. Πίτας ΑΕΒΕ πιστεύετε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε μεγάλες αγορές της Ασίας;

Το πιστεύω γιατί έχουμε ήδη κάνει μια καλή πορεία. Το μέλι Αττική είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και εκτός από τις αγορές της Δύσης και της Μέσης Ανατολής όπου βασιλεύει για χρόνια, έχει διεισδύσει και στις αγορές της Κορέας, Ιαπωνίας, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ και προχωρεί.

Ποιος ο ρόλος του Rotary στην Ελληνική κοινωνία καθώς και η προσφορά του;

Το Ρόταρυ είναι πολύ σημαντικό σε κάθε κοινωνία. Ο εθελοντισμός, σου δίνει κατ’ αρχήν τη δυνατότητα να επιστρέψεις στην κοινωνία ένα μικρό μέρος από όσα σου έδωσε απλόχερα η ίδια. Πέραν από την συναδέλφωση που απολαμβάνουμε στους Ομίλους μας και τις κοινωνικές μας συναντήσεις, κάνουμε έργο προσφοράς. Ασχολούμαστε με δενδροφυτεύσεις, υποστήριξη των μεταναστών, καθαρισμούς παραλιών κλπ. Υποστηρίζουμε νέους με υποτροφίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια στην επιχειρηματικότητα. Συλλέγουμε χρήματα με διάφορες εκδηλώσεις και υποστηρίζουμε ορφανοτροφεία, εξοπλίζουμε με έπιπλα, υπολογιστές και συσκευές κλιματισμού σχολεία ή αίθουσες νοσοκομείων. Με τη συγχρηματοδότηση του Ροταριανού Ιδρύματος κατασκευάζουμε μεγαλύτερα έργα όπως παιδικές χαρές για ΑΜΕΑ, χορηγούμε αυτοκίνητα σε ιδρύματα κλπ. Συμμετέχουμε στο μεγάλο πρόγραμμα που ξεκίνησε το Ροταριανό Ίδρυμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη και ευτυχώς από τα 1000 κρούσματα την ημέρα που είχαμε στο ξεκίνημα το 1985, τώρα είμαστε λίγο πριν το τέλος, με 11 κρούσματα εφέτος μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. Με αυτές τις δραστηριότητες νοιώθεις υπερήφανος να είσαι Έλληνας Ροταριανός.