Τουριστική Ανάπτυξη της Κέας

198

Ο Γιάννης Ευαγγέλου, Επαρχος Κέας & Κύθνου και Υποψήφιος Δήμαρχος Κέας, μας μιλά για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Η Κέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού που συνδυάζει την ομορφιά μιας ανέγγιχτης φύσης και μιας πλούσιας ιστορίας με τις ζωντανές λαϊκές παραδόσεις. Κι έχει μάλιστα το προνόμιο να διατηρεί αυτή την ομορφιά, ενώ βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα.

Σκοπός του προγράμματος μας είναι  να προβάλλουμε και να προστατεύσουμε αυτή την ομορφιά προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό. Ανθρώπους μορφωμένους με οικονομική επιφάνεια  που μπορούν να την εκτιμήσουν και αναζητούν ακριβώς αυτή την ιδιαιτερότητα που εμείς διαθέτουμε. Παράλληλα με τον παραθεριστικό τουρισμό να δημιουργήσουμε τις βάσεις τουρισμού ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, επεκτείνοντας συγχρόνως την τουριστική περίοδο.

Το πρόγραμμα μας για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη συνίσταται στην διαμόρφωση ενός προτύπου ανάπτυξης, τοπικής κλίμακας που σέβεται  τις αρχές της βιωσιμότητας και φροντίζει το περιβάλλον στοχεύοντας στην  οικονομική αναγέννηση του τόπου.

Μια επιτυχημένη στρατηγική για τον τουρισμό που λαμβάνει υπ όψη εκτός από τις οικονομικές,  τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνιστώσες.  Είναι αναγκαίο λοιπόν να φροντίσουμε ώστε  η τουριστική ανάπτυξη να γίνει με προσοχή ώστε να μην  απειλήσει την ομορφιά που διαθέτουμε αλλά και την διάρθρωση του  ιστού της κοινωνίας μας.

Η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η σύνδεση με δραστηριότητες στη φύση,  η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής μας προίκας, της ομορφιάς της γεωργικής μας παραγωγής και της κουζίνας μας,  των πανηγυριών μας, η ανακαίνιση και προβολή των καθικιών,   η μεγαλύτερη ανάδειξη των μονοπατιών,  των αρχαιολογικών μας χώρων και της ιστορίας μας, αποτελούν ύψιστης σημασίας στόχους που θα διασφαλίσουν τόσο οικονομικά οφέλη στην κοινωνία μας, όσο και προσέλκυση τουριστών που θα σέβονται και θα εκτιμούν αυτό που είμαστε και θα μένουν ευχαριστημένοι και θα ξανάρχονται γιατί και εμείς θα τους σεβόμαστε και θα τους δείχνουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας!

Ακριβώς γι αυτό το λόγο πρώτιστη μέριμνα μας είναι:

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι σημαντικό να νοιώσουμε γερά τις ρίζες μας και να τις φροντίσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο της αγροτικής και κτηνοτροφικής  μας παραγωγής, της μελισσουργίας μας, των παραδοσιακών μας προϊόντων, στοιχεία που μπορούν να συνεισφέρουν πολύ στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Χρειάζεται να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, να φροντίσουμε τα χωράφια μας και τα δούμε να καρπίζουν και με επιμέλεια να προχωρήσουμε στην εμπορική εκμετάλλευση των τοπικών προιόντων  τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε άλλες αγορές, αποκτώντας  πιστοποίηση και αναγνωρισιμότητα και δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο διανομής.

Συγχρόνως να αξιοποιήσουμε τις καθηκιές και να ανοίξουμε τα σπίτια μας σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν και να ζήσουν όπως εμείς. Ανθρώπων κουρασμένων από τον βιομηχανικό πολιτισμό που αναζητούν αυτή την πρωτογενή ομορφιά που εμείς διαθέτουμε. Που ονειρεύονται την φυσική ευεξία, την πρωτοτυπία, την καθημερινότητα δίπλα στη φύση και θέλουν να διατρέφονται με προϊόντα αγνά φτιαγμένα με αγάπη και παράδοση!

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας και χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να τον πραγματοποιήσουμε.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Η αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων της Τζιάς, τα οποία χρονολογούνται  από την προϊστορική περίοδο και διατρέχουν διαχρονικά την αρχαία και νεώτερη ιστορία του νησιού μας , είναι ένας επί πλέον  σημαντικός  στόχος στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μέσα από τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Το ίδιο σημαντικοί είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί όπως και οι παλιές αγροικίες (καθηκιές), των οποίων η αρχιτεκτονική αξίζει ιδιαίτερης προστασίας  και προσοχής.

Η σύζευξη του τουρισμού και του πολιτισμού, μέσα από μια μακροχρόνια στρατηγική και κυρίως μέσα από συνεργασίες, θα βοηθήσει στην μορφοποίηση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού μας και θα το καταστήσει πολύ περισσότερο αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός της Τζιας μέσα σ αυτή τη διαδικασία είναι δύο ειδών:

O πολιτισμός να υπάρχει σαν συστατικό στοιχείο των τουριστικών προγραμμάτων για το νησί μας.  Ο πολιτισμός να αποτελέσει μέσο άμεσης προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.

Η  πρότασή μας λοιπόν είναι να αξιοποιήσουμε από τη μια  όλα τα ιστορικά και προϊστορικά στοιχεία της Κέας αλλά και τις νεότερες παραδόσεις και από την άλλη  να αναδείξουμε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα που σχετίζονται με την διατροφή και την γαστρονομία και να τα ενώσουμε με τον τουρισμό. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο που εκτιμά αυτόν τον τρόπο τουρισμού, που ονειρεύεται να απολαύσει μία βδομάδα διακοπών σε ένα μέρος που διαθέτει  πολιτιστική κληρονομιά και μια υπέροχη αναλλοίωτη φύση, συμμετέχοντας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του τόπου αυτού που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις του.

Η πρόταση  μας περιλαμβάνει την  υποστήριξη επενδυτικών προγραμμάτων ανακατασκευής και αναστήλωσης παλαιών κτισμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες όπως υδρόμυλοι, ανεμόμυλοι, ελαιοτριβεία, αλώνια, τυροκομεία, καθηκιές κλπ. Η αναβίωση του επαγγέλματος του αγωγιάτη που μεταφέρει αγαθά και επισκέπτες στις δυσπρόσιτες γειτονιές και στα αξιοθέατα  χρειάζεται επίσης υποστήριξη όπως και οι εναλλακτικές μορφές συγκοινωνίας για αποσυμφόρηση ώστε να αποφευχθούν παρεμβάσεις σε ευαίσθητες αισθητικά και αρχιτεκτονικά περιοχές.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καλύτερη διαχείριση της δυναμικής του νησιού, πρέπει να προετοιμάσουμε και να  συντηρούμε τον προορισμό κατάλληλα, πόσω μάλλον όταν στοχεύουμε σταδιακά όλο και περισσότερο σε θεματικό τουρισμό και επισκέπτες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υψηλά κριτήρια.

Σκοπός μας είναι πάντα  η προστασία και βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η τουριστική ανάπτυξη βρίσκεται σε αρμονία με τον χαρακτήρα του νησιού. Η συντήρηση και λειτουργία των επαρκών εγκαταστάσεων και υποδομών για την ενθάρρυνση του τουρισμού αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η δράση για την ανάδειξη του νησιού μας σαν μοναδικό τουριστικό προορισμό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Χρειάζεται όλοι οι τοπικοί φορείς που δρουν στην περιοχή να συμμετέχουν στο σκοπό αυτό. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την Κέα αξέχαστη για τους επισκέπτες της είναι αυτά που δημιουργούν το «σήμα κατατεθέν» που την διαφοροποιεί από μια πληθώρα ανταγωνιστικών επιλογών.

Για την περαιτέρω ενίσχυση των χαρακτηριστικών της ταυτότητας του τόπου μας εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τόσο οι ανάγκες των επισκεπτών, όσο και   οι διαφαινόμενες τάσεις που διαμορφώνουν την τουριστική ζήτηση. Σκοπός μας είναι η ενορχήστρωση όλων των προσπαθειών ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και ο σχηματισμός μιας σύγχρονης τουριστικής ταυτότητας.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ευαγγέλου για τις παλαιές φωτογραφίες της Κέας από το αρχείο του.