Απόδραση στο εξωτερικό: Η ιστορία της Σκωτίας

712

Η Σκωτία, αν και αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την Αγγλία από τις αρχές του δέκατου μ.Χ. αιώνα.

Η Σκωτία, ως διακριτή οντότητα από την Αγγλία, σχηματίστηκε γύρω στα μέσα του 9ου αιώνα, όταν οι Πίκτοι, που είχαν αντισταθεί γενναία στους Ρωμαίους τον πρώτο αιώνα μ.Χ., οι Σκώτοι (Κέλτες προερχόμενοι από την Ιρλανδία) και άλλες φυλές, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Βασίλειο της Σκωτίας, με πρώτο βασιλιά τον Κένεθ Α’ Μακάλπιν.

Στις αρχές του 11ου αιώνα, το νέο βασίλειο επέκτεινε την κυριαρχία του προς το νότο, προκαλώντας τους Άγγλους και δημιουργώντας συνεχώς τριβές μαζί τους για τη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Όταν πέθανε ο βασιλιάς Αλέξανδρος Γ’ το 1286, το Βασίλειο της Σκωτίας είχε πάρει την οριστική του μορφή, σχεδόν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η μάχη του Μπάνοκμπερν

Η Αγγλία, όμως, δεν είχε εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της – ήδη από τον 7ο αιώνα – να υποτάξει τον βόρειο γείτονά της. Το 1296 ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α’ κατέλαβε τη Σκωτία, αφού πρώτα είχε ανεβάσει στο θρόνο ένα βασιλιά-μαριονέτα, τον Ιωάννη ντε Μπέιλιολ.

Αμέσως ξέσπασε απελευθερωτικός πόλεμος, με επικεφαλής αρχικά τον Γουίλιαμ Γουάλας (πασίγνωστος στους κινηματογραφόφιλους από την ταινία του Μελ Γκίμπσον «Braveheart») και στη συνέχεια τον Ρόμπερτ δε Μπρους. Ο αγώνας των Σκώτων κατέληξε σε θρίαμβο, με την αποφασιστικής σημασίας μάχη του Μπάνοκμπερν (24 Ιουνίου 1314) και την υπογραφή της συνθήκης του Νορθάμπτον (17 Μαρτίου 1328), με την οποία αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της χώρας τους.

Νωρίτερα, στις 6 Απριλίου 1320 με τη διακήρυξη του Άρμπροθ είχαν κάνει γνωστή στον Πάπα Ιωάννη τον 22ο την πρόθεση απόσχισής τους από την Αγγλία (Tartan Day). Οι Άγγλοι προσπάθησαν και πάλι να καθυποτάξουν τη Σκωτία τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά η εμπλοκή τους στον Εκατονταετή Πόλεμο (1337-1453) έσωσε τη Σκωτία, που συμμάχησε με την «αιώνια αντίπαλό» τους Γαλλία.

Μετά το θάνατο της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ (1603), η οποία δεν άφησε απογόνους, ο αγγλικός θρόνος περιήλθε στον Ιάκωβο ΣΤ’ της Σκωτίας (γιο της Μαρίας Στιούαρτ), ο οποίος αναγορεύτηκε σε βασιλιά της Αγγλίας με το όνομα Ιάκωβος Α’.

Η προσωπική ένωση των δύο στεμμάτων δεν σήμανε ακόμη και τη συνένωση των δύο βασιλείων.

Το πρώτο βήμα έγινε κατά τη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων του 17ου αιώνα, όταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ έπεισε τους Σκωτσέζους να συμμαχήσουν μαζί του εναντίον του αυταρχικού βασιλιά Κάρολου Β’.

Η βασίλισσα Άννα αποδέχεται τη Συνθήκη της Ένωσης (1707)

Με τη Συνθήκη της Ένωσης (1 Μαΐου 1707) επιτεύχθηκε η οριστική ένωση των δύο βασιλείων Σκωτίας και Αγγλίας.

Η οριακή πλειοψηφία, με την οποία εγκρίθηκε από το Σκωτικό Κοινοβούλιο, έκανε πολλούς να διατυπώσουν την άποψη ότι κάποια κρίσιμη μάζα εκλεκτόρων δωροδοκήθηκε.

 

Ο βάρδος της Σκωτίας Ρόμπερτ Μπερνς το υιοθέτησε σ’ ένα ποίημά του:

Αντίο στη σκωτσέζικη φήμη μας

Αντίο στην παλιά δόξα μας

Αντίο στο σκωτσέζικο όνομά μας…

Αγοραστήκαμε και πουληθήκαμε

για τον αγγλικό χρυσό…

Κάποιες σποραδικές εξεγέρσεις στα μέσα του 18ου αιώνα από τους «ανθενωτικούς» της Σκωτίας δεν καρποφόρησαν.

Η διαρκώς αυξανόμενη ανθηρότητα της βρετανικής οικονομίας, εξαιτίας της Βιομηχανικής Επανάστασης, διευκόλυνε την ενσωμάτωση της Σκωτίας στην Αγγλία.

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να εμφανισθεί στο προσκήνιο το εθνικιστικό κίνημα στη Σκωτία.

Η αρχή έγινε το 1934, με την ίδρυση του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), ενός πολιτικού σχηματισμού με εθνικιστική και σοσιαλδημοκρατική ατζέντα και διακηρυγμένο στόχο την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1945, κέρδισε την πρώτη έδρα του στη Βρετανική Βουλή.

Η ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Βόρεια Θάλασσα τη δεκαετία του ‘70 αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το 1979 διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μεταβίβαση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου προς τη Σκωτία, που συνιστά μία πρώτης μορφής αυτοδιοίκησης, αλλά ακυρώνεται για τυπικούς λόγους.

Το 1997 σε νέο δημοψήφισμα εγκρίνεται η ίδρυση ξεχωριστού Σκωτικού Κοινοβουλίου, με εκτεταμένες φορολογικές αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων. Το 1999, στις πρώτες τοπικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 56 έδρες, έναντι 35 του SNP στο 129μελές Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Από τότε, η άνοδος των Σκωτσέζων Εθνικιστών είναι ραγδαία. Το 2007 σχηματίζουν κυβέρνηση μειοψηφίας και το 2011 κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2012 οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ υπογράφουν τη «Συμφωνία του Εδιμβούργου», με την οποία ανοίγει ο δρόμος για το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι είπαν προς ώρας «όχι» στην ανεξαρτησία της πατρίδας τους, με ποσοστό 55,3% έναντι 44,7%.

12 κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στη Σκωτία

Σκεφτείτε τη Σκωτία, και θα φτιάξετε εικόνες από ψηλά ταλαντούχους ψηφοφόρους, γυρνώντας γκάιντες, το τέρας του Loch Ness, μοναχικά κάστρα, γκολφ, μαγευτικό τοπίο και σκιάγια βοοειδή Highland. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της μυστικιστικής φιλοσοφίας αυτής της μοναδικής χώρας, αλλά και μια πολύ πραγματική προεπισκόπηση του τι βλέπουν οι τουρίστες εκεί.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τη Σκωτία με βάρκα, με τα πόδια στα μονοπάτια της, σε γραφικές βόλτες με τρένο ή περιηγήσεις με το αυτοκίνητο και το καθένα θα σας οδηγήσει σε αξέχαστες εμπειρίες. Η ιστορία είναι παντού, καθώς περιηγείστε στα κάστρα και στα περίφημα πεδία μάχης όπου πολέμησαν φυλές, εντοπίστε τα βήματα των θρυλικών βασιλιάδων και βασίλισσες ή ακολουθήστε λογοτεχνικά μονοπάτια που φουσκώνουν Ρόμπι Μπέρνς και Σερ Γουόλτερ Σκοτ. Ένα άλλο από τα μεγάλα αξιοθέατα της Σκωτίας είναι η μοναξιά του, με τα απομακρυσμένα τμήματα των ερειπωμένων αλεπούδων. Απομονωμένες παραλίες. και άγρια, ρομαντικά βουνά, με τα βαθιά τους glens και τους λόχες. Είτε επιλέγετε ζωντανές πόλεις, ιστορικές πόλεις, απομακρυσμένες ακτές και νησιά, θα διαπιστώσετε ότι όλα είναι γεμάτα με αξιομνημόνευτα πράγματα για να τα δείτε και να τα κάνετε.

 

1. Το κάστρο του Εδιμβούργου και το βασιλικό μίλι

Το κάστρο του Εδιμβούργου και το βασιλικό μίλι.

Οι πέτρινοι πύργοι και οι τοίχοι του Κάστρου του Εδιμβούργου έχουν κυριαρχήσει στον ορίζοντα του Εδιμβούργου από τον 13ο αιώνα.

Σκαρφαλωμένο πάνω από το μαύρο βασάλτο βράχο, προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και ένα ταξίδι στην ταραχώδη ιστορία της Σκωτίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα θεαματικά κοσμήματα Crown. η περίφημη πέτρα του πεπρωμένου (η πέτρα του Scone)? και το Παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, που χτίστηκε το 1130 και το παλαιότερο κτίριο στο Εδιμβούργο. Εισάγετε το κάστρο πάνω από μια γεφυροπλάστιγγα σε μια παλιά τάφρο από την ευρεία Παραλιακός δρόμος, όπου ο διάσημος Στρατιωτικό τατουάζ του Εδιμβούργου πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.

Τα χάλκινα αγάλματα των θρυλικών ήρωων William Wallace και Robert the Bruce φαίνεται να παρακολουθούν τις πύλες του κάστρου. Παρακάτω, το Royal Mile εκτείνεται απότομα στην απότομη κατηφόρα προς τα κομψά Παλάτι του Holyroodhouse, ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Εδιμβούργου. Το Royal Mile είναι γεμάτο από αρχοντικά και ιστορικά ορόσημα από τούβλα και είναι γεμάτο με μικρά μαγαζιά, πιθήκους, τσαγιέρες, μουσεία και καφέ. Μεταξύ των ψηλών κτιρίων – μερικά από αυτά που φθάνουν σε περισσότερες από 10 ιστορίες στην κατηφόρα πλευρά – είναι στενά μικρά σοκάκια, που ονομάζονται «άνεμοι», που υφαίνουν ανάμεσα σε μικροσκοπικά κλειστά κλείνουν.

Τοποθεσία: Castlehill, Εδιμβούργο

 

2. Loch Lomond

Η ειδυλλιακή Loch Lomond, σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά από τη Γλασκόβη, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Βρετανίας και, σύμφωνα με τον συγγραφέα Walter Scott, «Η βασίλισσα των σκωτσέζικων λιμνών».

Με άφθονο πέστροφα, σολομό και λευκά ψάρια ως ψαροντούφεκο για ψαράδες. η λίμνη για θαλάσσια σπορ. και άφθονο ανοιχτό χώρο για πεζοπόρους. αυτή η όμορφη γωνιά της Σκωτίας είναι επίσης ένα αγαπημένο ημερήσιο ταξίδι από την πόλη.

Οι εκδρομές με σκάφος είναι πάντα δημοφιλείς, όπως και οι παραλίμνιες πλαγιές και τα μακρύτερα ταξίδια μέχρι το μαγευτικό Ben Lomond (3.192 πόδια), με την καταπληκτική θέα του Εθνικό Πάρκο Trossachs. Loch Lomond είναι μια καλή πρώτη στάση σε μια περιοδεία από τη Γλασκόβη κατά μήκος της Δυτική Highland Way μέσα από Argyll στην ύπαιθρο Fort William. Απολαύστε το ειδύλλιο ενός τόπου σκωτσέζικης εξοχικής κατοικίας στο Cameron House στο νότιο άκρο του λόφου, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ευρύ φάσμα υπαίθριων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν το γήπεδο γκολφ του.

 

3. Κρουαζιέρες στο Loch Ness και στο κανάλι Caledonian

Σκεφτείτε το Loch Ness και πιθανότατα θα φανταστείτε το μυθικό τέρας που, σύμφωνα με το μύθο, έχει κάνει αυτό το σπίτι μήκους 23 μιλίων για αμέτρητους αιώνες. Το μεγαλύτερο σώμα του νερού στη Σκωτία Μεγάλη Γκλεν, Το Loch Ness αποτελεί τμήμα μιας πλωτής οδού που συνδέει τις ανατολικές και δυτικές ακτές της Σκωτίας. Αυτό και τρεις άλλες λίμνες συνδέονται μεταξύ τους με το Caledonian Canal, το οποίο μπορείτε να ταξιδέψετε σε σύντομες εκδρομές ή σε ένα ταξίδι έξι ωρών από το ένα άκρο προς το άλλο, μέσω των κλειδαριών του καναλιού που ρυθμίζουν τα διαφορετικά επίπεδα νερού.

Το κανάλι και κάθε μια από τις λίμνες περιβάλλεται από μερικά από τα ομορφότερα τοπία του βουνού, αλλά κανένα μέρος δεν είναι πιο γραφικό από το ίδιο το Loch Ness, με τα ρομαντικά ερείπια Κάστρο Urquhart στην πλαγιά του πάνω από το νερό. Το κέντρο πολλών αρχαίων μύθων, το κάστρο του 12ου αιώνα έπεσε θύμα πυρκαγιάς περίπου 500 χρόνια αργότερα. Η καλύτερη θέα στο κάστρο είναι από το νερό, και μπορείτε να φτάσετε με πλοίο ή να παρασύρετε παρελθόν σε μια κρουαζιέρα Loch Ness. Χρησιμοποιώντας το θρύλο του Nessie με εκθέματα και απολογισμούς των παρατηρήσεων, Έκθεση Loch Ness στο Ξενοδοχείο Drumnadrochit έχει επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το γεωλογικό σχηματισμό του Loch Ness και της γύρω περιοχής. Το κάστρο, το κανάλι και το Loch Ness είναι εύκολα προσβάσιμα από το Inverness.

 

4. Το Βασιλικό Yacht Britannia, Εδιμβούργο

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το Royal Yacht Britannia ήταν μια πλωτή βασιλική κατοικία, ταξιδεύοντας πάνω από 1.000.000 μίλια σε όλο τον κόσμο. Αναζωογονήστε τη ζωή της βασιλικής οικογένειας, των καλεσμένων και του πληρώματος, καθώς εξερευνείτε τα πέντε κύρια καταστρώματα της Britannia με μια ακουστική περιήγηση, επισκεπτόμενοι τα Bridge, State Apartments και Royal Bedrooms, Quarters του πληρώματος και το Engine Room.Μπορείτε επίσης να δείτε το Rolls-Royce Phantom V που χρησιμοποιείται για να ταξιδέψετε στο πλοίο και να σταματήσετε για τσάι και κέικ στο Royal Teak Room Tea.

 

5. Η νήσος Skye και οι εσωτερικοί Hebrides

Το μεγαλύτερο από τα εσωτερικά νησιά της Σκωτίας, το Skye είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με birders, περιπάτους και λάτρεις της φύσης. Το άγριο, ρομαντικό τοπίο του βουνού χαρακτηρίζεται από καταπράσινες κοιλάδες, σπηλιές, μοναχικούς βράχους, αμμώδεις παραλίες και καταρρακτώδεις καταρράκτες – μια αρκετά αξιόλογη ποικιλία για ένα νησί μόλις 50 μίλια μακριά και ποτέ περισσότερο από 15 μίλια πλάτος. Το νησί έχει τα ερείπια αρχέγονων δρυών δασών, καθώς και μια αφθονία άγριας ζωής που περιλαμβάνει έντορες, φώκιες και τουλάχιστον 200 είδη πουλιών.

Η πρόσβαση στο Skye είναι εύκολη, καθώς συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω γέφυρας. Μπορείτε επίσης να φτάσετε με πλοίο.

Τα άλλα νησιά των Εσωτερικών Εβρίδων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Islay, Jura, Mull, Raasay, Staffa και Iona.

Πηγαίνοντας να Iona είναι λίγο πιο περίπλοκο, απαιτεί δύο βόλτες με πορθμείο, αλλά εξαιρετικά ανταμείβοντας. Αυτό θεωρείται ως το «λίκνο του Χριστιανισμού» της Σκωτίας, όπως αυτό ήταν εδώ Αγ. Columba έφθασε από την Ιρλανδία τον 6ο αιώνα για να διαδώσει το ευαγγέλιο. Ένας εκκλησία του 12ου αιώνα, ατμοσφαιρικά ερείπια ενός μοναστηριού και ένα σκαλιστό πέτρινο μνημείο από τον 10ο αιώνα είναι μεταξύ των αξιοθέατών του, μαζί με Το παλαιότερο χριστιανικό νεκροταφείο της Σκωτίας, με τους τάφους περισσότερων από 60 σκωτσέζων βασιλιάδων, συμπεριλαμβανομένου του Macbeth.

 

6. Κάστρο Stirling

Το Stirling Castle είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίσματα της Αναγέννησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεγάλες αίθουσες και τα δωμάτια του είναι προσεκτικά ανακαινισμένα και επιπλωμένα στην εμφάνισή του στα 1500 χρόνια, ακόμη και σε σκληρές αναπαραγωγές των ταπετσαριών του.

Οι κοσμοπολίτες διερμηνείς αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες για να φέρουν το κάστρο και την ιστορία του στη ζωή, και τα προγράμματα Hunter History τα σαββατοκύριακα είναι σχεδιασμένα για νέους εξερευνητές.

Σε ιδανική τοποθεσία ανάμεσα στο Εδιμβούργο και τη Γλασκόβη, το Stirling είναι διάσημο για το Μάχη του Bannockburn, ο οποίος είδε τον Robert the Bruce να νικήσει τους αγγλούς εισβολείς το 1314, καθώς και το Μάχη της Γέφυρας Stirling, μια νίκη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας εξασφαλισμένη από τον θρυλικό William Wallace. Το υπέροχο Κέντρο Κληρονομιάς Bannockburn προσφέρει εξαιρετικές οθόνες και εκθέματα σχετικά με αυτή τη σημαντική εποχή. Μεταξύ του Stirling και του Γέφυρα του Άλαν βρίσκεται το μαγευτικό Μνημείο Wallace, ένας εντυπωσιακός πύργος 246 βημάτων με απίστευτη θέα στην περιοχή, καθώς και αντικείμενα που λέγεται ότι ανήκαν στον μεγάλο Wallace.

 

7. Kelvingrove Art Gallery και Μουσείο, Γλασκώβη

Δεδομένου ότι μια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος του έργου του Charles Rennie Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκόβης, η Πινακοθήκη και το Μουσείο Kelvingrove έγιναν ο πρωταρχικός προορισμός για τους θαυμαστές του Glasgow Style, ένα ξεχωριστό κομμάτι του κινήματος Arts & Crafts και του Art Nouveau styles στις αρχές του 20ού αιώνα.

Δημιουργήθηκε και άνοιξε λίγο πριν τη φωτιά, το Charles Rennie Mackintosh και τη Γλασκώβη περιλαμβάνει αρκετά ολόκληρα δωμάτια του Mackintosh, καθώς και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών του κινήματος.

 

8. Γκολφ στο St. Andrews

Οι Σκωτσέζοι διεκδικούν πολλές εφευρέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ποδηλάτου, των γραμματοσήμων, των τηλεφώνων και των ατμομηχανών. Αλλά ίσως η πιο επίμονη εφεύρεση τους είναι το παιχνίδι γκολφ. Ένα από τα όνειρα ζωής των ειδικών γκολφ είναι να παίξει το πολύ σεβαστό Royal και Ancient Golf Club που βρίσκεται στο ιστορικό St. Andrews και μόλις 12 μίλια νοτιοανατολικά του Dundee.

Ιδρύθηκε το 1750 και αναγνωρίζεται διεθνώς ως κυβερνητικό όργανο του γκολφ, ο St. Andrews φιλοξενεί τα περίφημα Βρετανικό Όπεν σε ένα από τα πολλά μαθήματα 18 οπών του, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το par-72 Παλιό μάθημα που τρέχει παράλληλα με την τραχιά ακτή.

Παρόλο που οι χρόνοι του tee συχνά κρατούνται έξι μήνες νωρίτερα, ορισμένοι κρατούνται διαθέσιμοι με κλήρωση δύο ημέρες νωρίτερα για όσους δεν έχουν προκαταβολικές κρατήσεις.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπή παλιό Clubhouse και το Βρετανικό Μουσείο Γκολφ, το οποίο καταγράφει την ιστορία του «σπιτιού του γκολφ» από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

 

9. Μουσείο Riverside και ψηλό πλοίο, Γλασκώβη

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Σκωτίας, το δωρεάν μουσείο Riverside στη Γλασκώβη συγκεντρώνει την ιστορία της μεταφοράς από ξηρά και θάλασσα σε έναν εντυπωσιακό νέο χώρο.

Βλέπε τραμ, ατμομηχανές, λεωφορεία, άμαξες και αυτοκίνητα, μαζί με πλοία και άλλα μοντέλα. Ένα σημάδι είναι το αυθεντικό ανακατασκευή των οδών Γλασκόβης του 1938, με καταστήματα που μπορείτε να εισάγετε και πλατφόρμες μέχρι όλες τις μηχανές.

Περισσότερες από 20 διαδραστικές οθόνες και 90 μεγάλες οθόνες αφής προσθέτουν εικόνες, αναμνήσεις και ταινίες που προσδίδουν πρόσθετη σημασία στις συλλογές.

Έξω από τον ποταμό Clyde, μπορείτε να επιβιβαστείτε S. S.Γκλεν, ένα ψηλό πλοίο που χτίστηκε το 1896 και το μόνο πλωτό ιστιοφόρο Clyde που κατασκευάστηκε στη Βρετανία.

 

10. Τα Βόρεια Υψίπεδα

Το Scottish Highlands έχει μια μυστηριώδη γεννήθηκε από τα άγρια, άγρια ​​τοπία του και τη μακρά ιστορία του, ταυτόχρονα βίαιη και ρομαντική.

Αρκετά κατοικημένα, αυτά τα βουνά και οι βραχώδεις ακτές αγαπούνται από πεζοπόρους και ποδηλάτες και από εκείνους που απολαμβάνουν το ψάρεμα, το γκολφ, το θαλάσσιο καγιάκ, το ράφτινγκ του λευκού νερού, το περπάτημα στο φαράγγι και άλλες υπαίθριες περιπέτειες Μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Βρετανίας.

Πασπαλίζονται μέσα από αυτό είναι όμορφα μικρά χωριά και πόλεις με διαμονή και φαγητό. Σταματήστε στο μικροσκοπικό παραθαλάσσιο χωριό Ντόρνοχ για να δει τον καθεδρικό ναό και τα ερείπια του κάστρου και στο John o’Groats, με θέα το Pentland Firth, όπου ένα πολύ φωτογραφημένο σημάδι το διακηρύσσει βορειότερο σημείο της Βρετανίας, 874 μίλια από το νοτιότερο σημείο στο End Land στην Κορνουάλη.

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτό το βόρειο άκρο της Σκωτίας σε μια νέα τουριστική διαδρομή, τη Βόρεια ακτή 500.

 

11. Νήσος Αρράν

Το όμορφο νησί του Arran αποκαλείται συχνά «Σκωτία σε μινιατούρα», επειδή αντικατοπτρίζει τα τοπία ολόκληρης της χώρας σε μια έκταση μόλις 166 τετραγωνικών μιλίων.

Μπορείτε να βρείτε κυματιστές ακτές, τραχιά βουνά, αμμώδεις παραλίες, αλιευτικά λιμάνια, κάστρα και γήπεδα γκολφ, όλα τα δρομολόγια από τη Γλασκώβη σε λιγότερο από μία ώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για ένα αυτοκίνητο, επειδή τα λεωφορεία τρέχουν τακτικά γύρω από το νησί, συνδέοντας τα αξιοθέατα του.

Αν και τα κυριώτερα σημεία της – συμπεριλαμβανομένων των Κάστρο Brodick και Γουόκερ (2.866 πόδια) – μπορείτε να επισκεφτείτε σε μια μέρα (συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής με φέρι), θα μπορούσατε εύκολα να περάσετε λίγες μέρες για να εξερευνήσετε αυτό το μικρό δείγμα της Σκωτίας.

 

12. Robbie Burns Χώρα: Η διαδρομή κληρονομιάς Burns

Δεν υπάρχει πλήρης επίσκεψη στη Σκωτία χωρίς να επισκεφθείτε τουλάχιστον έναν ή δύο ιστότοπους που σχετίζονται με τον πιο διάσημο γιο της χώρας, τον ποιητή Robbie Burns. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσετε λίγο από τη ζωή και τους χρόνους του Μπερνς – καθώς και να δείτε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας – είναι κατά μήκος του Burns Trail Heritage Trail.

Ξεκινήστε από το Μουσείο γενέτειρα του Robert Burns στο Alloway, στα περίχωρα του Ayr, όπου θα βρείτε την τέλεια διατηρημένη στολιδωτή οικία όπου γεννήθηκε ο ποιητής και πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας του.

Μετά την επίσκεψη σε άλλα αξιοθέατα που σχετίζονται με το Μπερνς – συμπεριλαμβανομένου ενός μνημείου και κήπων που δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν τη ζωή και τον χρόνο του στην Ayr, μια συλλογή από το σημαντικότερο του γράψιμο και τον Auld Kirk του 16ου αιώνα όπου θάφτηκε ο πατέρας του – Dumfries, με την εξαιρετική Robert Burns House όπου ο διάσημος ποιητής πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του (πέθανε εδώ το 1796, ηλικίας μόλις 36 ετών).

Τώρα ένα μουσείο που παρουσιάζει αναμνηστικά που σχετίζονται με το Μπερνς, αυτό το αξιοθέατο απεικονίζει ένα ζωντανό πορτρέτο της ζωής του και ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης βρίσκεται σε μικρή απόσταση στο εκκλησάκι του Αγίου Μιχαήλ.