Η ελληνική UPyachting Management εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Κύπρου

745

Συνέντευξη με τον CEO της Εταιρίας Χουλιαρά Θεόδωρο

 

Κύριε Χουλιαρά οφείλουμε να παραδεχτούμε οτι μας αιφνιδιάσατε. Γνωρίζαμε τις επιχειρηματικες σας δραστηριότητες στο χώρο των Πετρελαίων και των ναυλωσεων Τανκερ, αλλά η διάσταση του Yachting είναι κάτι που μας είχε διαφύγει;

Είναι αλήθεια οτι κινηθήκαμε με διακριτικότητα και κάτω απο τα ραντάρ καθώς το εν λόγω εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, απο την στιγμή  που εμπλεκόντουσαν εποπτικές αρχές όπως το Κυπριακό Χρηματιστήριο. Εντούτοις σήμερα είμαστε σε θέση να μιλαμε ελευθερα και με υπερηφάνεια για την νέα εισηγμένη μας εταιρία.

 

Μιλήστε μας λίγο για την εταιρία

Η UPyachting Management Plc, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 απο μια ομάδα ανθρώπων που όλοι μας είχαμε κάτι κοινό. Την αγάπη μας για τo Yachting και την επιχειρηματική μας καθημερινότητα με την Ναυτιλία μέσα απο διαφόρους τομείς.

Πέρα του εαυτού μου που ως Πρόεδρος της UPoilTankers Inc ασχολούμαι με το φυσικό εμπόριο Πετρελαίων και τις ναυλώσεις πλοίων Τάνκερ και οι υπόλοιποι αρχικοί μου συνέταιροι έχουν Ναυτιλιακή δραστηριότητα όπως επίσης πλούσια Τραπεζική και χρηματιστηριακή προϋπηρεσία.

 

Η τραπεζική και χρηματιστηριακή σας εμπειρία σας οδήγησε στην επιλογή του Χρηματιστηρίου;

Τώρα που το σκέφτομαι το 90% των αρχικών μετόχων είμαστε όλοι πρώην Τραπεζικά στελέχη με μακροχρόνια χρηματιστηριακή εμπειρία. Πχ εγώ πολύ πριν ασχοληθώ με την Ναυτιλία και τα πετρέλαια, ήμουν Χρηματιστηριακός Αναλυτής σε Τραπεζικές Χρηματιστηριακές καθώς και στέλεχος σε τράπεζες όπως η Citibank Eurobank και άλλες.

Νομίζω πως υποσυνείδητα ναι. ´Ολοι μας έχοντας κατανοήσει τα πλεονεκτήματα του να είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οδηγηθήκαμε σε αυτήν την στρατηγική μας επιλογή.

 

Ποια είναι η ποιοτική διαφορά που ξεχωρίζει την εταιρία σας απο τις υπόλοιπες του κλάδου;

Η UPyachting Management Plc, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους «ανταγωνιστές» μας που επικεντρώνονται ως Brokers στις αγοραπωλησίες και τις ναυλώσεις για λογαριασμό τρίτων, εμείς επικεντρώσαμε  το ενδιαφέρον μας σε 3 πυλώνες :

  • Την πλοιοκτησία και εφοπλισμό σε δικά μας Yachts, αποκτώντας ιδιόκτητο στόλο και οχι όπως ο ανταγωνισμός που διαχειρίζεται σκάφη πελατών τους,
  • Την προώθηση την ιδέας του Yachting ως επένδυση, προφέροντας«Πλοιοκτησία – Διακοπές & Σταθερό Ετήσιο Εισόδημα», δίνοντας ουσιαστικά σε φίλους και πελάτες μας την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σκάφος το οποίο μας αναθέτουν για εφοπλισμό και εμείς τους αποδίδουμε μια υψηλή σταθερή απόδοση ως μίσθωμα,
  • Την δημιουργία μέσω του website της www.UPyachting.eu, μιας καινοτόμας πλατφόρμας κρατήσεων yacht όλων των τύπων και σε όλο τον κόσμο (στα πρότυπα της διεθνών πλατφορμών κρατήσεων ξενοδοχείων), δίνει την επιλογή ναύλωσης ενός yacht για διακοπές, μέσα από ένα στόλο 9.500 σκαφών σε 42 χώρες.

Η επένδυση σε ένα Yacht για εισόδημα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μπορεί όμως οποιοσδήποτε να επενδύσει;

Η επένδυση σε ένα Yacht μοιάζει πάρα πολύ με την επένδυση σε ένα ακίνητο αλλά με περισσότερα πλεονεκτήματα.

Όταν κάποιος αποφασίζει να επενδύσει σε ένα ακίνητο για εισόδημα στο μυαλό του έχει οτι το ετήσιο ενοίκιο που θα εισπράξει θα είναι σε σχέση με την τιμή απόκτησης του ακινήτου μια απόδοση πάνω των επιτοκίων της τράπεζας. Πχ αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ και το μισθώσει για 1.200 ευρώ το μήνα θα εισπράττει 14.400 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή σε σχεση με τα 300.000 που του κόστισε περίπου  5% απόδοση το χρόνο. Δυστυχώς βέβαια η απόδοση είναι πρακτικά μικρότερη αφού έχει να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ και ΦΟΡΟ εισοδήματος για το ενοίκιο που εισπράττει.

Αν όμως αγοράσει απο εμάς ένα Yacht αξίας πχ 300.000 τότε το ενοίκιο που εμείς δεσμευόμαστε να δίνουμε στον κάτοχο του σκάφους είναι 24.000 δηλαδή απόδοση 8%. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι τα έσοδα  από ναύλα ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, σημαίνει πως το 8% καθαρή απόδοση στο Yachting σε σχέση με το 5% μεικτή με φόρους που δίνει το Real Estate, κανει σαφέστατα την πρόταση μας αρκετά πιο δελεαστική.

Επιπλέον ο Κάτοχος ακινήτου δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει παράλληλα για δική του χρήση εφόσον το έχει μακροχρόνια ενοικιασμένο, ενώ στην περίπτωση του Yacht μέσω της εταιρείας μας, ο επενδυτής απολαμβάνει μια εβδομάδα ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ενω την υπόλοιπη περίοδο το σκάφος του δουλεύει και παράγει για αυτόν  εισόδημα.

 

Ναι αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η απόκτηση ενός YACHT είναι ακριβή υπόθεση και κάποιος με μικρότερο ποσό επένδυσης δεν μπορεί να επενδύσει.

Αυτό είναι λάθος. Και εδώ εξηγείται η στρατηγική μας απόφαση να εισάγουμε την εταιρία μας στο Χρηματιστήριο.

ΟΙ επενδυτές μπορούν εναλλακτικά αντί να επενδύσουν κατευθείαν σε ενα ιδιόκτητο δικό τους Yacht το οποίο μέσω της ανάθεσης του για εφοπλισμό σε εμάς, θα διασφάλιζε ένα υψηλό ενοίκιο απόδοσης ίσο με το 8%, μπορούν να επενδύσουν κατευθείαν στην εταιρεία  μέσω του χρηματιστηρίου

 

Δηλαδή ; Πως μπορεί να γίνει αυτό ;

Η UPyachting Management Plc, όντας πλέον εισηγμένη εταιρεία παρέχει διαφάνεια και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν μετόχων με μικρότερα ποσά από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Η απόκτηση μετοχών της εταιρείας μέσω του χρηματιστηρίου, είτε αγοράζοντας μετοχές μέσω της χρηματιστηριακής τους, είτε συμμετέχοντας στις πιθανές μελλοντικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, προσφέρει την δυνατότητα σε κάθε μέτοχο μας να απολαμβάνει τα οφέλη από την πλοιοκτησία και διαχείριση ενός μεγαλύτερου στόλου.

Ως εισηγμένη εταιρεία είμαστε εποπτευόμενοι τόσο από τις Χρηματιστηριακές αρχές όσο και από διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, για την οικονομική μας αξιοπιστία και διαχείριση. Αυτό προσφέρει επιπλέον διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους μετόχους και επενδυτές μας

 

Που μπορεί κάποιος να βλέπει την πορεία της εταιρείας και της μετοχής σας;

Η Πορεία της μετοχής μας είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους. Είναι η αντανάκλαση της καλής επιχειρηματικής μας πορείας και αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει ως διοίκηση.

Ως εισηγμένη κάθε επιχειρηματικό μας νέο ή εξέλιξη θα δημοσιεύεται τόσο στο website του ΧΑΚ όσο και στην καθημερινή οικονομική ειδησεογραφία, καθώς υποχρεούμαστε να δημοσιεύουμε κάθε εξέλιξη της εταιρίας μας.

Εντούτοις την εικόνα της μετοχής μας ο κάθε επενδυτής μπορεί να δει μέσω απο τις δωρεάν πλατφόρμες που οι χρηματιστηριακές δίνουν στους πελάτες τους για να να παρακολουθούν τις Ελληνικές και Κυπριακές μετοχές.

Για όσους θέλουν να βλέπουν μετοχές και δεν είναι πελάτες χρηματιστηριακών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερες πλατφόρμες όπως:

 https://www.wsj.com/market-data/quotes/CY/XCYS/YACHT

https://www.barrons.com/market-data/stocks/yacht?countrycode=cy

Δεν μας είπατε τίποτα για το IMES.

Το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής είναι ένας οργανισμός που έχει περάσει πια στην ωριμότητα του. Απο το 2011 που ιδρύθηκε το IMES και είχα την χαρά να είμαι ο Ιδρυτικός πρόεδρος έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια.

Σήμερα με πρόεδρο τον Γιαννη Καλυβόπουλο, διανύει την καλύτερη περίοδο του και είμαι πολύ περήφανος που άξιοι συνεργάτες μου συνεχίζουν και βελτιώνουν ταχύτατα μια όμορφη αρχική ιδέα.

Το IMES μετά απο 31 Ναυτιλιακά Συνέδρια που έχει ήδη διοργανώσει, προβάνει την Τετάρτη 11/01/23 στην διοργάνωση του 32ου ναυτιλιακού μας συνεδρίου με συνδιοργανωτή την Ναυτιλιακή Εφημερίδα Maritime Economies.

Πληροφορίες για την ατζέντα του συνεδρίου και εγγραφές θα βρείτε στο website www.Mareconf.eu