Θα καταφέρει ο Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο;

2189

Θα καταφέρει ο Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο;

Σήμερα, 91 άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο. Στους 46 από αυτούς ουδέποτε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποιο έγκλημα. Ωστόσο, έχουν κριθεί πολύ επικίνδυνοι για να αφεθούν ελεύθεροι, δηλώνει ο Peter Jan Honigsberg, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής της οργάνωσης Witness to Guantanamo.
«Για τον Ομπάμα, είναι μια σημαντική υπόσχεση που πρέπει να τηρήσει», τονίζει ο Chris Edelson από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Υπάρχουν, όμως, σημαντικές νομικές και πολιτικές προκλήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. «Τι κάνεις με αυτή την κατηγορία ανθρώπων, που η ίδια η διακυβέρνηση Ομπάμα λέει πως είναι πολύ επικίνδυνοι για να απελευθερωθούν, αλλά παράλληλα δεν μπορούν να οδηγηθούν σε δίκη;». Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το Γκουαντάναμο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ακόμη κι αν τελικά ο Ομπάμα κατορθώσει να κλείσει τη φυλακή, το ζήτημα των 46 κρατουμένων παραμένει ανοιχτό. Η πρότασή του να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ δέχεται σφοδρή κριτική.
«Οι επικριτές κάνουν λόγο για ένα Gitmo North (Γκουαντάναμο του Βορρά). Λένε ότι θα πρόκειται απλώς για μια νέα φυλακή στις ΗΠΑ όπου οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να παραμένουν έγκλειστοι επ’ αόριστον», σημειώνει ο Edelson.
Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το Κογκρέσο θα δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το σχέδιο. Και στο Κογκρέσο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
«Αν είσαι Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο, θα πεις “γιατί να δώσω στον πρόεδρο μια τέτοια πολιτική λύση;”», συνεχίζει. Ως επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων, ο Ομπάμα θα μπορούσε να εκδώσει ένα διάταγμα για τη μεταφορά των κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος. «Μπορείτε να φανταστείτε την κόλαση που θα ξεσπάσει αν το κάνει αυτό, διότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν ότι κινείται πέρα των συνταγματικών του δυνατοτήτων», δηλώνει ο Honigsberg. «Δεν ξέρω αν έχει τα κότσια να σταθεί απέναντι στο Κογκρέσο». Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει λιγότερο από έναν χρόνο για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για τους Edelson και Honigsberg, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.