Ψηφιακές καινοτομίες στην Ναυτιλία

1311

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε αναφερθεί περισσότερο στις θαλάσσιες μεταφορές και πώς αυτές θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ταυτίζεται με την συλλογή πληροφοριών (data) και την αξιοποίηση αυτών. Κάθε έτος που περνά ο όγκος πληροφοριών αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς και για να μπορέσει μια εταιρία να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά θα πρέπει να γίνει πιο αποδοτική. Έχοντας αυτά στο μυαλό θα πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά το πώς μπορεί να έρθει το περιβόητο μέλλον στο σήμερα. Στην συνέχεια θα εστιάσουμε σε κάποια σημεία ενός επιστημονικού άρθρου με θέμα την εφαρμογή της blockchain τεχνολογίας στην ναυτιλιακή βιομηχανία από τους : Karen V. Czachorowski Yuriy Kondratenko και Solesvik Marina. Στόχος μας, να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τους τρόπους ένταξης της blockchain τεχνολογίας.

Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν από τους τύπους της blockchain: ο 1ος είναι η permission-less (χωρίς άδεια) blockchain στην οποία, ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος σε αυτήν και συνήθως υποστηρίζεται από το Proof of Work σύστημα (περισσότερη ανάλυση στο άρθρο……..). Σε αυτήν την περίπτωση ο κάθε χρήστης θα μπορέσει να κρατήσει την ανωνυμία του αλλά ενέχονται να γίνουν και αρκετές απάτες καθώς και η κατανάλωση επεξεργαστικής ισχύς/ενέργειας είναι τεράστια. Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί το Bitcoin όπου για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής χρειάζεται από 10 λεπτά και πάνω. Ο 2ος τύπος είναι η Permissioned (αδειοδοτημένη) blockchain με δύο κατηγορίες την κοινοπραξία ή την ιδιωτική. Σε αυτόν τον τύπο οι χρήστες έχουν αναγνωριστεί και έχουν εγκριθεί, πράγμα αναγκαίο για την λειτουργία των εγκυρότητα εντολών σε οποιαδήποτε εταιρία ή πολλαπλών εταιριών με το ίδιο πρόγραμμα. Επίσης το πρόγραμμα χτισμένο πάνω σε τέτοιου τύπου blockchain είναι ταχύτερο, ελαφρύτερο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η έγκριση μιας τροποποίησης μπορεί να πάρει κάποια milliseconds.

Σε επόμενο στάδιο όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο και την υλοποίηση η blockchain, αγνοώντας τον τύπο, διατηρεί στο τελευταίο μπλοκ την πληροφορία σε όλους τους κόμβους της αλυσίδας, εξοικονομώντας έτσι απαιτήσεις χώρου στο δίσκο. Όταν αποφασιστεί ποιος τύπος blockchain θα εφαρμοστεί, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε τη λύση υλοποίησής της. Υπάρχουν πολλοί παρόχοι με πολλές δυνατότητες όπως λογισμικό και λογισμικό ως υπηρεσία ( υπό cloud μορφή ή blockchain σαν υπηρεσία). Οι κύριοι παίκτες μέχρι στιγμής είναι η Amazon, με AWS BaaS, Microsoft με το Azure BaaS και η IBM με το BlueMix BaaS. Ωστόσο, η κύρια λύση για Blockchain είναι το Hyperledger, ένα ανοιχτό λογισμικό Linux Foundation Project όπου κυκλοφόρησε το 2015 μαζί με 17 άλλες εταιρείες για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να προχωρήσουν στην επιχειρηματική χρήση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δημιουργούνται start-ups, οι οποίες κερδίζουν την προσοχή των ναυτιλιακών εταιριών. Μια start-up ονόματι Onboard στο Rotterdam προσφέρει μια ανοιχτή πλατφόρμα πλήρως συνεργαζόμενη με άλλες εφαρμογές στα εσωτερικά συστήματα της εταιρίας, των πλοίων και των διαδικασιών. Η start-up Care4C’s έχει επικεντρωθεί στην ιατρική τηλεδιάγνωση μέσα στα πλοία μαζεύοντας πληροφορίες σχετικά με τους καρδιακούς παλμούς, ωράρια ύπνου παρέχοντας προγνωστική ανάλυση και προληπτική διαχείριση κινδύνων. Όλες αυτές οι εφαρμογές μέσω της blockchain οδηγούν σιγά σιγά στο λεγόμενο IoT (Internet of Things) όπου θα υπάρχει μια σύνδεση όλων των δεδομένων και άρα των εφαρμογών.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πολύ περίπλοκη βιομηχανία που χαρακτηρίζεται από υψηλά κόστη και το υψηλό επίπεδο κινδύνου. Αυτή η μελέτη διερεύνησε τη δυνατότητα αξιοποίηση blockchain με σκοπό την λειτουργικότητά των ψηφιακών συστημάτων, την πρόληψη της ρύπανσης εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας και άλλες μη χρηματοοικονομικές χρήσεις. Αυτή η μελέτη προήλθε από την αντίληψη ότι η βιομηχανία στερείται ψηφιακής καινοτομίας και σε δραστηριότητες στην green supply chain. To συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο το βρήκα αρκετά ενδιαφέρων και το προτείνω ανεπιφύλακτα για περαιτέρω πληροφορίες (The Application of Blockchain Technology in the Maritime Industry).

Ηλίας Σκουρλής

Financial advisor of Hellenic Coin