ΑΙΓΙΝΑ , MIA ANΑΣΑ ΜΑΚΡΙΑ….

2415

ΣΤΑ ΓΑΛΑΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ, ΠΟΥ ΑΡΓΟΚΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΟΔΟΧΡΥΣΑ,
ΠΑΝΩΡΙΑ ΔΕΙΛΙΝΑ, ΣΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ ΣΟΥ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ,
ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΝΕΡΑΪΔΟΛΟΥΣΤΑ ΒΡΑΔΑΚΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑ.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Χαρακτηριστική εικόνα στην πόλη της Αίγινας είναι για τον επισκέπτη τα μόνιππα αμαξάκια, τα οποία ασταμάτητα διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο του νησιού, γεμάτα από Έλληνες και ξένους τουρίστες.  Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα.  Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη.  Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασσικά κτίρια, που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με τα χρώματα τους, σε γήινες αποχρώσεις, να ομορφαίνουν στο ηλιοβασίλεμα.  Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, χτισμένα τον 19ο αι., μένουν εκεί να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας.  Πολλά από αυτά τα κτίρια στεγάζουν στο ισόγειο τους παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, μαγαζιά και τα καταστήματα των τραπεζών.

Στο εσωτερικό τα πολύχρωμα σπίτια με τις μικρές αυλές, με δέντρα και λουλούδια, άλλα γαλάζια, πράσινα, κόκκινα και λευκά, βρίσκονται σε στενά σοκάκια, ανάμεσα σε γραφικά μαγαζάκια και ταβερνούλες.  Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους.  Κάντε βόλτα με τα άλογα και τις άμαξες, περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά, στις Εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και δείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης.  Μην χάσετε τη ψαραγορά με τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της, στα οποία θα γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο ή τσίπουρο.  Ψωνίστε από τις βάρκες-μανάβικα και μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα περίφημα φιστίκια, από τις μοναδικές φιστικιές της Αίγινας.  Απολαύστε στις ψαροταβέρνες το φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια και αφεθείτε στα ζαχαροπλαστεία, μπροστά στο λιμάνι και χαλαρώστε απολαμβάνοντας την αύρα της θάλασσας.  Ξεναγηθείτε στα γραφικά σοκάκια, στα οποία θα βρείτε όμορφα καφέ με σκιερές αυλές, γκαλερί, μαγαζιά με κεραμικά, αξεσουάρ, ρούχα και ο,τι άλλο θελήσετε και το βράδυ στη σαγηνευτική ατμόσφαιρα της νύχτας, διασκεδάστε και χορέψτε στα μουσικά στέκια της πόλης.  Μέσα στην πόλη της Αίγινας θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Μητρόπολη της Αίγινας, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, που αποτελούσε τη Σχολή των δασκάλων, τον περασμένο αιώνα. Εδώ ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821.

Στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάζονται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού “Σπύρος Αλεξίου”. Το ισόγειο του Πύργου, σήμερα χρησιμοποιείται περιστασιακά και ως εκθετικός χώρος.

Στην οδό Μητροπόλεως συναντάμε την βιβλιοθήκη της Αίγινας και στη συνέχεια το Καποδιστριακό Κυβερνείο, στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το πρώτο Νομισματοκοπείο. Στον ίδιο δρόμο συναντάμε τα σπίτια του Ζωγράφου, του Πέππα, του Λυμπερόπουλου και τον Πύργο Μαρκέλλου.

Βορειότερα υπάρχει το Αρχοντικό του Λογιστατίδη και η πρώτη Μητρόπολη της Πόλης, Παλαιοχρηστιανική τρίκλιτη βασιλική του 5ου-6ου αιώνα με μωσαϊκό δάπεδο, της οποίας σώζονται οι θεμελιώσεις και το βαπτιστήριο.

Η ομορφιά του νησιού είναι αναμφισβήτητη και την προτιμούν εδώ και πολλές δεκαετίες, πολλοί καλλιτέχνες και λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι, που στην Αίγινα βρίσκουν πολύ πλούσια Ιστορία και πολλές εκδηλώσεις Τέχνης.

Οι Αρχαιότητες που συναντάμε στην πόλη της Αίγινας είναι η αρχαία Πόλη που η αρχή της φτάνει στους Νεολιθικούς χρόνους (3000 π.Χ.) και τα νεότερα μνημεία που δημιουργήθηκαν όταν η Χώρα υπήρξε για μικρό διάστημα πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Στα περίχωρα της πόλης υπάρχουν αρχαϊκοί τάφοι, τάφοι περγαμηνής εποχής και η Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων δύο χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης. Η Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων είναι μια μικρή μονόκλιτη Βασιλική του 13ου αιώνα.

Πολύ κοντά στο λιμάνι, αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της “Κολώνας” όπως είναι γνωστός από την μοναδική κολώνα, απομεινάρι του Ναού του Απόλλωνα  Δελφινίου, δωρικού ρυθμού, που δέσποζε στον λόφο. Ο λόφος της Κολώνας ήταν η Ακρόπολη και το θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας πόλης.

Στην Αρχαία Πόλη οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει την παρουσία οικισμών που ξεπερνούν τούς δέκα κατά σειρά χρονολόγησης με αρχή την πρώιμη εποχή του χαλκού (3000 π.Χ).

Στον ίδιο χώρο εκτός από τα ερείπια και την κολώνα του Ναού του Απόλλωνα σώζεται επίσης μια σειρά κτισμάτων και τα θεμέλια δύο μικρότερων ναών, του ναού της Άρτεμης και του ναού του Διονύσου.

Επίσης στο λόφο της Κολώνας οι ανασκαφές βεβαιώνουν ότι υπήρχε μεγάλο θέατρο και στάδιο, τα οποία δεν διατηρήθηκαν.

Πιο νότια υπάρχει ότι απέμεινε από το ηρώο, αφιερωμένο στον Αιακό, όπως και ένα μεγάλο μέρος από το υστερορωμαϊκό τείχος.

Στο χώρο του λόφου της Κολώνας βρίσκεται σήμερα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, στο οποίο εκτίθενται πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Η πόλη της Αίγινας είναι πανέμορφη, γραφική και υποβάλλει περίεργα τον επισκέπτη, να έρθει πάλι και να ξανάρθει …

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΚΟΛΩΝΑ & ΑΥΡΑ

Οι παραλίες της Κολώνας και της Αύρας είναι οι δύο βασικές παραλίες που μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέσα στην πόλη της Αίγινας. Μπορεί να μεταβεί κάποιος πολύ εύκολα, ακόμα και πεζός αφού βρίσκονται δίπλα από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας.  Οι δυο αυτές παραλίες, βρίσκονται στις δυο πλευρές του ναού του Απόλλωνα (Κολώνα). Ο λόφος της Κολώνας σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό μόλο, όπου στις άκρες του υπάρχουν αμμώδεις πλαζ. Η παραλία της Αύρας βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνα. Ανάλογα την περίοδο είναι και οργανωμένη παραλία.

Η Κολώνα, βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ναού. Για να φτάσει κανείς εκεί, συνεχίζει την διαδρομή στην μικρή ανηφόρα που σχηματίζει το οδικό δίκτυο. Η είσοδος της παραλίας είναι μια μικρή πέτρινη είσοδος. Δεν είναι οργανωμένη παραλία και η αμμουδιά παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες, λόγω του αρχαίου οχυρού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.  Αν ο χρόνος σας στο νησί είναι περιορισμένος, αυτές οι δυο παραλίες είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνετε την βουτιά σας.

ΣΟΥΒΑΛΑ

Μετά το Βαθύ ο δρόμος χαμηλώνει προς τη Σουβάλα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού 10 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Αίγινας.

Η Σουβάλα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαθέτει επίσης φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, φούρνο και κρεοπωλείο. Αποτελεί ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, γεμάτο από ζωή και κίνηση.

Η παραλία Λουτρά Σουβάλας ή Λουτρά Αίγινας, τα παλαιότερα χρόνια ήταν γνωστή για τα ιαματικά νερά της. Η περιοχή ονομαζόταν και Θέρμα λόγω της θειούχας θερμής πηγής που έκανε το νερό να φτάνει τους 25.4 βαθμούς Κελσίου.  Ένα χιλιόμετρο μετά τη Σουβάλα, ανατολικά, κατα μήκος της ακτής, υπάρχει το παραθεριστικό χωριό Άγιοι σε καταπράσινο περιβάλλον.

Το καράβι που συνδέει το νησί κατευθείαν απο τον Πειραιά ξεκινάει την 1η Ιουλίου!

ΒΑΓΙΑ

Ανατολικά από την Σουβάλα, ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει και φτάνει, μετά από 4 περίπου χιλιόμετρα, στη Βαγία. Ενα μικρό γραφικό ψαροχώρι, που βρίσκεται στη βορειότερη πλευρά του νησιού της Αίγινας, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, μεταξύ του Αρχαίου ναού της Αφαίας και της αμμουδερής παραλίας, περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος.  Η Βαγία είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για χαλαρωτικές, ήρεμες διακοπές και ιδανική για οικογενειακές διακοπές. Όσοι επισκέπτες θέλουν διάφορες μορφές νυχτερινής ζωής και ψυχαγωγίας, έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στη Σουβάλα, στην Αγία Μαρίνα ή ακόμη και στην Αίγινα.

Στο γραφικό λιμανάκι του χωριού αριστερά του βρίσκεται μια μεγάλη αμμώδη παραλία, ενώ δεξιά του μια μικρότερη. Το καλοκαίρι οι δύο ταβέρνες της παραλίας προσφέρουν ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν στους πελάτες τους.  Μπορείτε να κολυμπήσετε στην κεντρική παραλία της Βαγίας, καθώς και στην εκπληκτική παραλία του Τούρλου η οποία βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο Τούρλος επιλέχθηκε από τους Γερμανούς στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ως η πιο στρατηγική θέση στην νησιού και ερείπια από τη βάση τους βρίσκονται διάσπαρτα στους γύρω λόφους.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η πρώτη παραλία στην ιστορία της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού που βραβεύτηκε το 2013 με γαλάζια σημαία.  Η Αγία Μαρίνα είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους. Είναι περιτριγυρισμένη από καταπράσινα πευκοδάση και σε μερικά σημεία της τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.  Έχει μία μεγάλη υπέροχη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι με ιδιαίτερα βαθιά νερά, που έχει μήκος 500 μέτρων. Σχεδόν σε όλη την παραλία υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζάκια, ενώ μπροστά στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και cafe-snack bar.

ΠΟΡΤΕΣ

Οι Πόρτες είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι με λίγα παλιά σπίτια, που χαρακτηρίζονται από τις ασβεστωμένες τους αυλές και τα πολύχρωμα λουλούδια και πολλές παραθεριστικές κατοικίες.  Στις Πόρτες υπάρχει ένα μικρό γραφικό λιμανάκι τους για τις ψαρόβαρκες της περιοχής, καθώς επίσης και μία όμορφη, βραχώδη και λίγο απόκρυμνη παραλία με βότσαλα που έχει αρκετά πεύκα από τη μία πλευρά της και μια άλλη αμμουδερή παραλία από την άλλη.  Λέγεται ότι το όνομα «Πόρτες» προέρχεται από το «Πόρτο» (λιμάνι), όπως λεγόταν παλιότερα, καθώς η θέση του διευκόλυνε το εμπόριο. Από εδώ έφευγαν φορτία από σταφίδες, σύκα και ρετσίνα για διάφορους προορισμούς. Μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του χωριού αναφέρει ότι για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών, είχαν στα σπίτια τους μόνο πόρτες και ποτέ παράθυρα.  Οι  Πόρτες είναι ένα ήσυχο μέρος, κατάλληλο για ήρεμες διακοπές, κολύμπι και ψάρεμα.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Στο Μαραθώνα που απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση από ευκάλυπτους, καλαμιές και θάμνους. Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό.

Η δεύτερη παραλία είναι και αυτή αμμουδερή, κατάλληλη για παιχνίδια και ρακέτες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξύλινη καντίνα στη μέση της παραλίας. Ο Μαραθώνας εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο και διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά οργανωμένα studios και διαμερίσματα.

Ο Μαραθώνας είναι κατάλληλος για οικογενειακό τουρισμό και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.

ΑΙΓΙΝΗΤΙΣΣΑ

Η παραλία Αιγινήτισσα της Αίγινας, είναι μια αμμώδης παραλία στην μέση της διαδρομής Μαραθώνας-Πέρδικα. Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλος κολπίσκος, με όμορφα νερά και αμέτρητους ευκαλύπτους. Οι ευκάλυπτοι βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας, προσφέροντας σκιά σε όλη την περιοχή και φυσικά ιδιαίτερη μυρωδιά.  Είναι μία οργανωμένη αμμουδερή παραλία με αβαθή πρασινογάλαζα νερά. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ειδικό χώρο για ρακέτες και beach volley.

 ΠΕΡΔΙΚΑ

Η Πέρδικα είναι ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός κτισμένος γύρω από το λιμάνι της. Παλιά οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με το ψάρεμα. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές να επικοινωνούν μεταξύ τους.  Η μια πλευρά της Πέρδικας είναι όλη ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο μπαλκόνι πάνω από την θάλασσα. Στη σειρά στο πεζόδρομο υπάρχουν ταβέρνες, πασίγνωστες για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά τους, ουζερί, μπαρ και καφετέριες.  Κατεβείτε τα πέτρινα σκαλάκια στα διαμορφωμένα βραχάκια για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Κολυμπήστε στην όμορφη, βραχώδη παραλία της Πέρδικας, δίπλα στον ίσκιο των δένδρων, απλώστε την ομπρέλα σας και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά, από τις δυο ξύλινες εξέδρες.  Η Πέρδικα διαθέτει λιμάνι υποδοχής σκαφών και συγκεντρώνει λόγω της γραφικότητας της πλήθος από κότερα και γιωτς με ξένους και Έλληνες τουρίστες.

ΚΛΗΜΑ Ή ΚΛΕΙΔΙ

Η παραλία στο Κλήμα είναι ένα από τα μεγάλα “πρέπει” για τον επισκέπτη της Αίγινας. Δεν νοείται καλοκαιρινή εκδρομή στο νησί χωρίς έστω και μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά αυτού του πανέμορφου κόλπου. Για την παραλία στο Κλήμα θα πρέπει να γνωρίζεται δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι είναι η παραλία με τον νοτιότερο προσανατολισμό στην Αίγινα. Βρίσκεται δηλαδή στην κορυφή του ανάποδου τριγώνου που σχηματίζει η Αίγινα. Το δεύτερο είναι ότι ο δρόμος που διασχίσατε για να φτάσετε εκεί ήταν και ο τελευταίος… τέρμα δεν έχει άλλο! Μην στενοχωριέστε όμως… δείτε το σημειολογικά, σαν να έχετε φτάσει στην προσωπική σας Ιθάκη! Το μέρος θα σας αποζημιώσει γρήγορα με την φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και την υποθαλάσσια ομορφιά του. Αν είστε μανιώδης του snorkeling καλά κάνετε, γιατί δεξιά και αριστερά του κόλπου αξίζει να κολυμπήσετε για αρκετή ώρα. Ο βυθός εκεί μπροστά είναι αμμώδης (έχουν ανοιχτεί και σχετικοί διάδρομοι) αλλά σταδιακά βαθαίνει αρκετά. Δεξιά αριστερά του κόλπου ο βυθός είναι σύνθετος.

Στα της παραλίας τώρα! Είναι πιθανόν μετά τη πρώτη βουτιά να δείτε πολλά γνώριμα πρόσωπα. Είναι λογικό, η παραλία στο Κλήμα είναι η αγαπημένη πολλών γνωστών καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων του πνεύματος. Ένα δεύτερο που θα διαπιστώσετε, είναι ότι παρά τον αρκετό κόσμο η μαγεία του τοπίου σας δίνει εκείνη την αίσθηση της απομακρυσμένης παραλίας που θέλετε να έχετε όταν κάνετε μπάνιο.

ΣΑΡΠΑ

Η παραλία Σαρπά Αίγινας, είναι από τις πιο δύσβατες αλλά και όμορφες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση στη παραλία του Σαρπά είναι μια περίεργη διαδρομή. Αφού φτάσετε στην Πέρδικα και περάσετε το βενζινάδικο που βρίσκεται εκεί, θα συναντήσετε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Κάνοντας αριστερά στο δρόμο, έχει ένα μικρό δρομάκι, που μετά μια μικρή κατηφόρα θα φτάσετε στην παραλία του Σαρπά.  Η παραλία φημίζεται για την ηρεμία της, καθώς και για τα πεντακάθαρα νερά της. Η παραλία είναι ανάλογα την περίοδο οργανωμένη και διαθέτει και καντίνα. Η παραλία του Σαρπά είναι σίγουρα από τα καλύτερα σημεία για να δει κάποιος στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί δρομολόγιο μέχρι την Πέρδικα.

 ΝΗΣΙ ΜΟΝΗ

Το νησάκι Μονή βρίσκεται απέναντι από την Πέρδικα, σε απόσταση μολις 8 λεπτά με τη βάρκα. Από το λιμανάκι της Πέρδικας, από το Πάσχα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, γίνονται τακτικά δρομολόγια που μας περνούν απέναντι, στο νησάκι Μονή που απέχει 3 μίλια από την Πέρδικα.  Η Μονή είναι ένα όμορφο νησάκι με πλούσια βλάστηση χωρίς κατοίκους, μόνο με ελάφια, μικρόσωμα αλογάκια, αγριοκάτσικα, παγώνια, φασιανούς και σκίουρους που έρχονται κοντά σας για να τα ταΐσετε..  Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καλυμμένο από πευκοδάσος. Το νησάκι Μονή προσφέρεται για πικ νικ, πεζοπορία μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του. Στους κολπίσκους του νησιού δένουν το καλοκαίρι πολλά σκάφη αναψυχής.

Η ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Η ΚΥΨΕΛΗ

Η Κυψέλη απέχει περίπου 3,5 χλμ. από την πόλη της Αίγινας και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό κοινότητα στην Αίγινα.  Η Κυψέλη είναι ένας μεγάλος οικισμός, σε μια εύφορη περιοχή και πολλοί κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τις φιστικιές, τις αμυγδαλιές και γενικότερα τη γεωργία. Η καλλιέργεια των φιστικιών άρχισε περί το 1920 και διαδόθηκε στη συνέχεια σύντομα σε όλο το νησί.  Στην Κυψέλη κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, αναβιώνει το έθιμο του «Λειδινού» από τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού.

ΤΟ ΒΑΘΥ

Το Βαθύ είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην Αίγινα με παλιά αγροτικά σπίτια. Βρίσκεται μετά το Λεόντι και πριν φτάσουμε στη Σουβάλα. Στο Βαθύ παλαιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν με τα αμπέλια, τις ελιές και γενικότερα τη γεωργία. Σήμερα οι περισσότεροι ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα, κυρίως στη Σουβάλα.

 ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Η Παλαιοχώρα βρίσκεται στο λόφο που είναι πίσω και πλάγια από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, και η παλιά αυτή πόλη μοιάζει με τον Μιστρά με πολλές Εκκλησίες και ερείπια από παλιά σπίτια.  Πρόκειται για τον παλιό οικισμό της Αίγινας που κτίστηκε από τους Αιγινίτες γύρω στα 896 μ.Χ., για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.

Στην Παλαιοχώρα υπάρχουν πολλά μονοπάτια, νερά, πηγάδια και στέρνες. Στο ψηλότερο μέρος υπάρχει το Κάστρο, με τις εκκλησίας των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου, από το οποίο η θέα προς την παραλία της Σουβάλας είναι φανταστική. Σώζονται τα ερείπια από τα τείχη και δεξαμενές νερού.

ΜΕΣΑΓΡΟΣ

Μετά τον Άγιο Νεκτάριο ο δρόμος συνεχίζει ανατολικά για να φτάσει στο Μεσαγρό, ο οποίος απέχει 9 χλμ από την πόλη της Αίγινας.  Ο Μεσαγρός είναι ένας μεγάλος και από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της Αίγινας. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την αγγειοπλαστική. Σε όλη την περιοχή υπάρχει πολύ πράσινο και φιστικιές.  Στην περιοχή είχαν τα εργαστήριά τους οι πιο ξακουστοί αγγειοπλάστες του νησιού. Σήμερα υπάρχουν ακόμη μερικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Όλη η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κυρίως κανατιών και σκευών καθημερινής χρήσης και διακόσμησης, λόγω του ότι στην περιοχή του Μεσαγρού υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες αργιλόχωμα με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.

ΤΟ ΑΝΙΤΣΑΙΟ

Σε υψόμετρο 230 μέτρα, βρίσκεται ο παλιός οικισμός του Ανιτσαίου, ανατολικά της Παλειάς Ράχης. Από το χωριό η θέα του νησιού αλλά και του Σαρωνικού Κόλπου είναι φανταστική. Υπάρχουν λιγοστά σπίτια και το τοπίο έχει κυκλαδίτικη όψη, με βραχώδη μορφή, θαμνώδη βλάστηση, ενώ γύρω από το χωριό υπάρχουν ελιές και αμπέλια. Στο κέντρο του χωριού, πάνω στο λόφο, ένας παλιός ανεμόμυλος μαρτυράει ότι οι παλιοί κάτοικοι του Ανιτσαίου ασχολιόντουσαν με τη γεωργία.

ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΟΡΟΣ

Το Ελλάνιον Όρος είναι η ψηλότερη κορυφή της Αίγινας και έχει ύψος 532 μέτρα. Στην κορυφή του υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Ανάληψης). Στο Ελλάνιο Όρος, υπήρχαν οχυρωματικές κατασκευές που προφύλασαν τους κατοίκους τους από επιδρομές των πειρατών.

Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η περιοχή του Ελαιώνα βρίσκεται νοτιότερα από την Παχειά Ράχη και τη θέση “Σφυρίχτρες” στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους. Στον Ελαιώνα υπάρχουν παλιά ξωκλήσια και ερείπια από πολλά μετόχια. Το όνομα της περιοχής οφείλεται στις υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας πάνω από 400 χρόνια. Σήμερα ο Ελαιώνας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιοκτησία της Μονής της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας.  Η εντυπωσιακότερη από τις ελιές ξεχωρίζει με το τεράστιο περίγραμμα του κορμού της και τη μεγάλη εσωτερική της κουφάλα. Η εξωτερική περίμετρος στη βάση του κορμού της είναι 13 μέτρα και η εσωτερική 2,5 μέτρα.  Η άγρια βλάστηση, τα σκοίνα, τα γαϊδουράγκαθα, τα θυμάρια, αγριοκούνελα, τα ρυάκια και οι χείμαρροι μαζί με τις πανάρχαιες ελιές συνθέτουν ένα απαράμιλλο τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

 ΠΑΧΕΙΑ ΡΑΧΗ

Η Παχειά Ράχη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, σε μία απότομη πλαγιά, πάνω από τον Μαραθώνα. Έχει παλιά γραφικά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα καλντερίμια και αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα  Η Παχειά Ράχη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής. Από αυτή κατάγονταν πολλοί αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 .  Από την Παχειά Ράχη ένας χωματόδρομος προς τα δυτικά οδηγεί στη θέση Σφυρίχτρες, στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, στην οποία υπήρχαν σκαλάκια που οδηγούσαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ελλάνιου Δία, στον οποίο είχε κτιστεί ο αρχαιότερος βωμός που ήταν αφιερωμένος στον Δία. Στο χώρο αυτό υπήρχαν επίσης ξενώνας και δύο δεξαμενές στις οποίες συγκέντρωναν το νερό της βροχής. Από τις ανασκαφές που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν μία χάλκινη υδρία, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα και πιθάρια με σιτάρι. Πάνω από το βωμό του Ελλάνιου Δία υπάρχει σήμερα η Εκκλησία των Ταξιαρχών.  Από την Παχεία Ράχη ο δρόμος συνεχίζει, περνά από το χωριό του Ανιτσαίου και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Πόρτες, και από εκεί στους Αλώνες και στην Αγία Μαρίνα.

ΤΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ  ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ

Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο  ,υπήρξε το πρώτο μεγάλο Δημόσιο κτίριο που κατασκευάσθηκε από  τον Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα πάνω σε σχέδια και επίβλεψη του Αρχιτέκτονα Θεόδωρου Βαλιάνου.  Η κατασκευή του ξεκίνησε την άνοιξη του 1828 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1829     Ο αρχικός σκοπός ανέγερσής του ήταν ή στέγαση , σίτιση και επαγγελματική εκπαίδευση των ορφανών   του απελευθερωτικού αγώνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Το κτίριο αυτό βρίσκεται   στο κέντρο της πόλης στην ίδια ευθεία με το Ευνάρδεια και πλησίον του Ναού της Μητροπόλεως.  Φαίνεται ότι προϋπήρχε της Καποδιστριακής εποχής  για χρήση που δεν γνωρίζουμε ακριβώς . Το 1828  επισκευάζεται αρχικά από τον Αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλιάνο και  αργότερα από τούς Στ. Κλεάνθη και E.Schaubert  και χρησιμοποιείται ώς αλληλοδιδακτικό Σχολείο και στη συνέχεια  ώς προκαταρκτικό Σχολείο που προετοίμαζε τούς μαθητές που είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν σπουδές στο ανώτερο Κεντρικό Σχολείο ( Ευνάρδειο ).  Σήμερα χρησιμοποιείται για τίς ανάγκες του Δημοτικού θεάτρου Αίγινας και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ

Το κτίριο  ανήκε στον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μοίρα και παραχωρήθηκε για να χρησιμεύσει ως κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά ταυτόχρονα ως Κυβερνητικό κτίριο που θα στέγαζε την Κυβέρνηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες . Για τον σκοπό αυτό ο Θεόδωρος Βαλιάνος ανέλαβε να επισκευάσει και να διαμορφώσει το κτίριο.

Μετά την αναχώρηση του Κυβερνήτη για το Ναύπλιο στο τέλος του 1829  και την μεταφορά εκεί των Δημοσίων Υπηρεσιών , το κτίριο παραχωρείται για άλλες χρήσεις  με τελευταίες αυτές  της χρήσης του ως Γυμνάσιο και της στέγασης εκεί του Ιστορικού Αρχείου Αίγινας από το 1989 έως σήμερα    Υπάρχουν  κάποιες υποθέσεις ότι στον ίδιο χώρο λειτούργησε το Εθνικό Νομισματοκοπείο αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον για τις εργασίες κατασκευής νομισμάτων ( λόγω χρήσεως φωτιάς και υψηλών θερμοκρασιών ) δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εκεί . Πιθανολογείται οτι  στο χώρο ήταν τα γραφεία και οι χώροι φύλαξης του Νομισματοκοπείου.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ

Πρόκειται για κτίριο που προϋπήρχε της Καποδιστριακής εποχής και ανήκε στον Αιγινήτη πρόκριτο , Φιλικό , αγωνιστή της Επανάστασης το 1821 και αργότερα Βουλευτή Σπύρο Μάρκελλο . Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε Ενετικό κτίσμα του τέλους του 17ου αιώνα. Φαίνεται ότι αποτελούσε τμήμα οχυρωματικού έργου που προστάτευε το λιμάνι .

Στο κτίριο στεγάστηκε αρχικά η Αντικυβερνητική Επιτροπή από το 1826  η οποία αποτελείτο από τον Γ. Μαυρομιχάλη , Ι .Μηλαίτη και Ι. Νάκο  και μετά την άφιξη του Κυβερνήτη  το 1828 χρησιμοποιήθηκε  αρχικά  ως  έδρα του Εθνικού Ταμείου και αργότερα ως Φρουραρχείο – Διοικητήριο με Διοικητή τον Ψαριανό Ανδρέα Γιαννίτση   Επίσης ο Πύργος φιλοξένησε περιστασιακά  αγωνιστές και πολιτικούς όπως  ο Γ. Κουντουριώτης , Ν. Μέξης , Ι. Κωλλέτης , Κ. Φαβιέρος  κ.α.

Σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας  και Κέντρο Κοινωνικού προβληματισμού “ Σπύρος Αλεξίου “ ενώ ο ισόγειος χώρος του χρησιμοποιείται περιστασιακά ως χώρος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΕΥΝΑΡΔΕΙΟ

Χτίστηκε το 1830 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Σ. Κλεάνθη και E. Schaubert  με χρήματα που προσέφερε κυρίως ο Ελβετός τραπεζίτης Φιλέλληνας Γ. Ευνάρδος , φίλος του Κυβερνήτη , και Φιλελληνικές οργανώσεις της Ελβετίας.

Το κτίριο στέγασε το Κεντρικό Σχολείο το οποίο  προετοίμαζε Δασκάλους . Υπήρξε το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα  της ελεύθερης Ελλάδας και σε αυτό δίδαξαν οι πιο γνωστοί και καταξιωμένοι λόγιοι της εποχής  με επικεφαλής τον  Γεώργιο Γεννάδιο   Στη συνέχεια στέγασε για ένα διάστημα την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Σχολαρχείο . Η τελευταία του χρήση ήταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο ( 1926 – 1982 ) οπότε με την μεταφορά του Μουσείου στο νέο του κτίριο  έχει ουσιαστικά εγκαταλειφτεί.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Η Μητρόπολη της Αίγινας είναι ο πρώτος Καθεδρικός Ναός της Ελεύθερης Ελλάδας . Εχει κτισθεί το 1806 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου , στον Αγιο Διονύσιο Πολιούχο Αιγίνης τον εκ Ζακύνθου και στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο.  Κατά την Καποδιστριακή εποχή χρησίμευσε ως Βουλευτήριο κατά τα έτη 1827 – 1828 . Εδώ έγινε επίσης η πανηγυρική υποδοχή του Ι. Καποδίστρια και η ορκωμοσία του όπως και της πρώτης Κυβέρνησης της Ελληνικής πολιτείας στις 26 Ιανουαρίου 1828 .  Στο εσωτερικό της εκκλησίας  βρίσκεται έως σήμερα το απλό ξύλινο στασίδι του Κυβερνήτη απέναντι από τον Δεσποτικό θρόνο.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ο ναός της Μητρόπολης στην Αίγινα, είναι χτισμένος το 1806 και είναι ένας τρίκλιτος ναός. Το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το δεξί κλίτος στον πολιούχο της Αίγινας, Άγιο Διονύσιο, και το αριστερό στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.  Η Μητρόπολη μέχρι και σήμερα παραμένει ιστορικά εντυπωσιακή.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος Ο Θαλασσινός, είναι η πρώτη συνάντηση με το νησί της Αίγινας, αφού βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το εκκλησάκι αυτό με την αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά, είναι συνδυασμένο όσο λίγα πράγματα με το νησί της Αίγινας.  Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο πύργο από τεχνίτες από την Πάρο. Ένα μικρό εκκλησάκι με μεγάλη ιστορία, αφού αποτέλεσε εκτός από θρησκευτικό ναό και έδρα για εξόριστους και πρόσφυγες. Είναι εντυπωσιακά απλό και παρά τις αλλοιώσεις που έχει δεχτεί, παραμένει κατάλευκο και όμορφο.

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας, βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αίγινας. Ο ναός της Αγίας Τριάδας ήταν το εκκλησάκι που προϋπήρχε εκεί πριν κατασκευαστεί το μεγάλο μοναστήρι του Αγίου. Αυτό εξάλλου, ήταν και το εκκλησάκι που αποφάσισε να περάσει τα 12 τελευταία χρόνια του βίου του ο Άγιος Νεκτάριος. Ο Άγιος Νεκτάριος προσπάθησε να αναστηλώσει τον ναό, με το όνειρο του να μονάσει εκεί να πραγματοποιείται το 1908.  Ο Άγιος κοιμήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1920, και από τότε το μοναστήρι ξεκίνησε να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν στο ναό και τον Τάφο του Αγίου Νεκταρίου.  Στις 9 Νοεμβρίου το νησί της Αίγινας βρίσκεται στο επίκεντρο του Χριστιανικού κόσμου, αφού το μοναστήρι γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, είναι σε κοντινή απόσταση από το ναό της Αφαίας. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει, εκτός από τον ναό του Αγίου Μηνά, και το παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου.  Η μονή του Αγίου Μηνά στην Αίγινα, είναι ένα κατανυκτικό μοναστήρι στην καρδιά ενός πευκοδάσους. Το γύρω τοπίο κάνει το μοναστήρι ένα πραγματικό ησυχαστήριο και οι μοναχές που μονάσουν εκεί, είναι φιλόξενες και ανοιχτόκαρδες.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΥΣΟΛΕΟΝΤΙΣΣΑ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, βρίσκεται στον λόφο απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Η Παναγία Χρυσολεόντισσα, θεωρείται η προστάτιδα του νησιού. Το μοναστήρι της, αν και κάποτε ήταν ανδρικό, πλέον είναι γυναικείο.  Είναι ένα μοναστήρι με μεγάλες αναφορές για θαυματουργά γεγονότα και έργα. Το μοναστήρι είναι τρίκλιτο, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Χαράλαμπο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αλλά και η όμορφη διαδρομή από τον κεντρικό οδικό άξονα.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Η Αγία Άννα στο Μεσαγρό Αίγινας, είναι ένα μικρό μοναστήρι που βρίσκεται στο δρόμο προς το ναό της Αφαίας και απέναντι από το παλιό Δημοτικό σχολείο του Μεσαγρού. Η Αγία Άννα έχει αποκτήσει ξανά ζωή, χάρη στην παρουσία εκεί του Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού.  Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 25 Ιουλίου που είναι και η ημέρα της Κοίμησις της Αγίας Άννας και στις 9 Δεκεμβρίου που είναι η Σύλληψις της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας.  Ένα όμορφο εκκλησάκι που ο π. Δαμασκηνός διατηρεί ζωντανό και έχει δώσει τη δική του ταυτότητα.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας Αίγινας βρίσκεται στη μεγάλη πλαζ, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Αυτό το πολύ όμορφο ξωκλήσι γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Το εκκλησάκι προτιμάται ιδιαίτερα για Θρησκευτικά Μυστήρια όπως γάμους και βαφτίσεις.  Είναι ένα κατάλευκο εκκλησάκι που μπορεί κανείς να το παρατηρήσει από μακριά, αφού είναι σε μια καταπράσινη περιοχή.

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ

Η εκκλησία του Άγιου Σώστη, είναι στην Πέρδικα Αίγινας. Η εκκλησία του Άγιου Σώζων στην Πέρδικα, ήταν χτισμένη στην περιοχή Οχυρά Πέρδικας, αλλά κατά την Κατοχή καταστράφηκε από τις Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο νέος ναός χτίστηκε στην ακριβώς απέναντι πλαγιά σημείο που βρίσκεται και σήμερα.  Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου και είναι προσκύνημα όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, αλλά και για πολλούς επισκέπτες. Είναι μια εκκλησία που αγαπά όλο το νησί και η τοποθεσία της, ανάμεσα σε μεγάλους ευκαλύπτους την κάνει ξεχωριστή.

ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ  & FISTIKI FEST

Ο καρπός της ζωής για την Αίγινα. Ένας καρπός που μεγάλωσε γενιές και έζησε ένα ολόκληρο νησί. Το φιστίκι έκανε το νησί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να μετατρέψει το όνομα του σε ένα εμπορικό προϊόν. Βέβαια το κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης αξίζει με το παραπάνω, όλη αυτή την αγάπη που του έδειξε ο κόσμος. Μια γευστική πανδαισία με μοναδικά αρώματα που αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά και ιδιαίτερα γλυκά. Αν εκείνο το δέντρο φιστικιάς δεν είχε έρθει τον 19ο αιώνα στην Αίγινα, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στο νησί σήμερα. Από τον 19ο αιώνα και το πρώτο δέντρο, φτάσαμε μέχρι σήμερα όπου το φιστίκι να έχει το δικό του ξεχωριστό event.  Το φεστιβάλ φιστικιού ή FistikiFest είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 17-20 Σεπτέμβρη 2020

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, , τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση».  Το  πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», υλοποιεί τη σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον κάτοικο και τον επισκέπτη της Αίγινας  την ευκαιρία να ανακαλύψει και να προστατεύσει το πανέμορφο τοπίο με την παρθένα φύση, τα μοναδικά προϊόντα και την πλούσια ιστορική κληρονομιά του νησιού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Αίγινα είναι ένα γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού που έχει να παρουσιάσει σημαντικά αξιοθέατα. Η χώρα της με τα νεοκλασικά σπίτια και τα όμορφα σοκάκια θα σας χαρίσει ωραίους περιπάτους. Στο νησί υπάρχουν εκπληκτικά αρχαία μνημεία και σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα όπως ο Ναός της Αφαίας, το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και άλλα πολλά.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

Ο Ναός της Αφαίας βρίσκεται στην περιοχή του ιερού της Αφαίας, βορειοανατολικά του νησιού όπου από τις συνολικά 34 κολώνες, σώζονται οι 24. Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.: είναι ο δεύτερος, καθώς ο πρωιμότερος δωρικός χρονολογείται στο 570-560 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Βαθμιαία το ιερό της Αφαίας παρήκμασε μετά και την αθηναϊκή κυριαρχία στην Αίγινα και μόνο κάποιες επισκευές έγιναν τον 4ο αι. π.Χ. Μέχρι το τέλος του 2ου αιώνα είχε πια εγκαταλειφθεί. Ο ναός θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνου και Καλλικράτη.

ΤΑΦΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

Αφήνοντας το λιμάνι και πηγαίνοντας προς τη Σουβάλα, στη περιοχή Λιβάδι θα συναντήσετε τον Αρχαιολογικό Χώρο με τους Τάφους των Σαλαμινομάχων.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στη περιοχή του αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Ιδρύθηκε το 1828 ή το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και είναι το πρώτο μουσείο της Ελλάδας. Σήμερα το Μουσείο στεγάζεται σε κτίσμα στους πρόποδες του λόφου της περιοχής Κολώνα της Αίγινας, κτίσμα που έγινε δωρεά από Βαυαρούς αρχαιολόγους, μελετητές της ιστορίας της Αίγινας. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

H μονή της Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός της Αίγινας, στην περιοχή Ξάντος απέναντι από τον λόφο της Παλαιόχωρας . Από το λιμάνι απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με το δικό σας αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο ή ταξί. Το μοναστήρι που στις μέρες μας είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο αποτίνοντας φόρο τιμής στον νεότερο Άγιο της πίστης μας.  Ο Άγιος Νεκτάριος “κοιμήθηκε” στις 9 Νοεμβρίου του 1920. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963

 ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Στη περιοχή της Παλαιοχώρας, ένας ερειπωμένος μεσαιωνικός οικισμός και στη κορυφή του λόφου , βρίσκονται τα ερείπια ενετικού κάστρου από τον 15 αιώνα και τα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου. Με την οικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας της Αίγινας, άρχισε και η εγκατάλειψη του αρχαίου αυτού οικισμού. Όσοι επισκεφτείτε την περιοχή πέρα όλων των άλλων θα σας ανταμείψει με μια μαγευτική θέα προς τις παραλιακές περιοχές της Αττικής.  Η εγκατάλειψη του οικισμού άρχισε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η οικοδόμηση της σύγχρονης πρωτεύουσας του νησιού.

 Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΕΡΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (ΚΟΛΩΝΑ)

Είναι από τα πρώτα και σημαντικότερα αξιοθέατα που βλέπει κάποιος που παραθερίζει στην Αίγινα καθώς βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της. Ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος είναι γνωστός και Κολώνα, κατά τα αρχαία χρόνια αποτελούσε την ακρόπολη του νησιού. Η Κολώνα της Αίγινας είναι γνωστή για τον προϊστορικό οικισμό της, έναν από τους πιο σημαντικούς εκείνης της περιόδου καθώς και για το ναό του Απόλλωνα του 6ου αι. π.Χ. Ο ναός είχε 11 κολώνες στις μακρές και 6 στις στενές πλευρές από δύο κολώνες εν παραστάσει στον πρόναο και οπισθόδομο. Σήμερα μόνο μία μονολιθική κολώνα έχει διασωθεί.

ΤΑ ΑΙΓΙΝΙΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΚΑΝΑΤΙΑ

Το νησί της Αίγινας αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής και εξαγωγής κεραμικών αγγείων, όχι μόνο στο πρόσφατο παρελθόν αλλά από την κλασική αρχαιότητα και ακόμη από τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού.  Μάλιστα, το σήμα κατατεθέν του νησιού, τα φημισμένα Αιγινίτικα («γενήτικα») κανάτια, αποτέλεσαν τα κύρια δοχεία μεταφοράς και αποθήκευσης νερού στα ελληνικά νοικοκυριά, ιδιαίτερα τον 19ο αι. και μέχρι τα μέσα του 20ου  αι. Τα κανάτια αυτά όφειλαν τη δημοτικότητά τους κυρίως στην πρώτη ύλη και την κατασκευή τους που πετύχαινε την ψύξη του νερού. Το Αιγινίτικο κανάτι σαφώς έπαιξε έναν σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο για το νησί της Αίγινας.  Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης επικεντρωνόμαστε στα κανάτια της Αίγινας, ιδίως όπως αυτά παραδοσιακά παράγονταν κατά το πρόσφατο παρελθόν. Διερευνούμε τα χαρακτηριστικά του τύπου των αγγείων, το είδος της αργίλου που χρησιμοποιείται και την παραδοσιακή τεχνική τους.  Επιπλέον, παρουσιάζεται η εξέλιξη της χρήσης των αγγείων αυτών: από ένα αναντικατάστατο οικιακό σκεύος πριν από μερικές δεκαετίες σε ένα λαογραφικό τουριστικό αναμνηστικό στις μέρες μας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Αίγινας  22973 20011

Δήμος Αίγινας 22973 20022

Πυροσβεστική Υπηρεσία Αίγινας 22970 22171

Λιμεναρχείο Αίγινας 22970 25734

Λιμεναρχείο Αίγινας (δρομολόγια) 22970 22328

Κ.Τ.Ε.Λ. Αίγινας 22970 22787

Ράδιο Ταξί Αίγινας 22970 22010

Ταξί ΑΦΑΙΑ Αίγινα 22970 22635

TIP: MHN ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΑΜΑΞΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΟΥ!

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

ΦΥΣΤΙΚΙΕΣ

Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Φιστικιές, βρίσκονται στην Αίγινα, μόλις πεντακόσια μέτρα από το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Περιβάλλονται από έναν πανέμορφο κήπο, με πολλά δέντρα, λουλούδια και φυσικά φιστικιές, στις οποίες οφείλει και το όνομα του το συγκρότημα. Σημείο αναφοράς του συγκροτήματος είναι η μεγάλη πισίνα με το υδρομασάζ, που υπόσχεται στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης.

Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν μεγάλες βεράντες με υπέροχη θέα στη θάλασσα, τα και τα νησάκια της Μονής και του Αγκιστρίου και φυσικά άμεση πρόσβαση

στην πισίνα του συγκροτήματος. Στο εσωτερικό το δωματίων επικρατεί η θαλπωρή, καθώς είναι επιπλωμένα με γούστο και διακοσμημένα με όμορφα επιλεγμένα αντικείμενα. Όλα τα διαμερίσματα είναι ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα και

είναι πανέτοιμα ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις σας για ποιοτική φιλοξενία,

ενώ είναι ιδανικά για πολυήμερες οικογενειακές διακοπές ή μικρές χαλαρωτικές

αποδράσεις στην Αίγινα. Η τοποθεσία του συγκροτήματος είναι εξαιρετική, καθώς συνδυάζει την ησυχία και την ηρεμία μέσα σε ένα προσεγμένο περιβάλλον,

ενώ παρέχει τη δυνατότητα για άμεση επικοινωνία με όλα τα σημεία του κέντρου

της Αίγινας. Λίγες δεκάδες μέτρα από τις Φιστικιές βρίσκεται το Δημοτικό Στάδιο

Αίγινας το οποίο είναι ανοικτό καθημερινά. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και το

ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, ενώ ένα σπάνιο θρησκευτικό μνημείο, η

κατακόμβη της «Παναγίας της Φανερωμένης» βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια. Παράλληλα σε πολύ μικρή ακτίνα από το συγκρότημα μπορείτε

να κάνετε τα αναγκαία σας ψώνια από super markets και άλλα καταστήματα. Το

συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Φιστικιές παρέχει μια πληθώρα υπηρεσιών, που μαζί με τη φιλική ατμόσφαιρα σας εγγυώνται αξέχαστες διακοπές! Το συγκρότημα Φιστικιές παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο .

ANGELINA BOUTIQUE ESCAPE

Το Angelina Boutique Escape είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στην Πέρδικα Αίγινας που φιλοξενεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο για πάνω από 20 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν χτίστηκε το κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου με τα πρώτα δωμάτια. Το 2003 το ξενοδοχείο επεκτάθηκε με την ολοκλήρωση 3 νέων πετρόχτιστων κτιρίων. Πλέον υπάρχουν 34 δωμάτια, όλα ανακαινισμένα και έτοιμα να σας υποδεχθούν.

Όλα τα δωμάτια είναι άνετα, λειτουργικά και εξοπλισμένα με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα με pool bar, προσφέρει πρωινό, ενώ οι παροχές και οι υπηρεσίες είναι σύγχρονες και βασισμένες στις επιθυμίες ενός σύγχρονου ταξιδιώτη.

Η ψαροταβέρνα του Νώντα στην Αίγινα ανήκει επίσης στην ίδια οικογενειακή επιχείρηση με το ξενοδοχείο. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, και πεντανόστιμα πιάτα φτιαγμένα με τοπικά υλικά περιμένουν όλους τους επισκέπτες.

ΕΦΗ

Το ξενοδοχείο ΕΦΗ βρίσκεται στην όμορφη Σουβάλα της Αίγινας 30μ. από τη παραλία και το γραφικό λιμανάκι της Σουβάλας. Τα ανακαινισμένα δωμάτια είναι άνετα και πλήρως εξοπλισμένα (Α/C, Flatscreen TV,Ψυγείο, Σεσουάρ ).Το πλούσιο ελληνικό πρωινό σερβίρεται σε Buffet ενώ στο Bar μπορείτε να απολύσετε το ποτό ή τον καφέ σας ή κάποιο snack. Στο  cozy lobby υπάρχει μικρό  business center και βιβλιοθήκη.  Επίσης το ξενοδοχείο ΕΦΗ διαθέτει Parking. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό service εγγυώνται την υπέροχη διαμονή σας για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις.

MARINI LUXURY APARTMENTS & SUITES

Το Marini Luxury apartments & Suites είναι ένα νεόκτιστο συγκρότημα φιλοξενίας, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αίγινας, μέσα σε ένα κτήμα δεκατεσσάρων στρεμμάτων, το οποίο διαθέτει υπέροχη πανοραμική θέα στο λιμάνι και τα γύρω νησιά.  Ευρύχωρα, κομψά και πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες με μοντέρνο σχεδιασμό, εκλεπτυσμένη αισθητική και διακριτική πολυτέλεια, αποτελούν το ιδανικό σκηνικό των διακοπών που πλαισιώνεται ιδανικά από μια ευγενική και διακριτική εξυπηρέτηση.  Η οικογένεια Μαρίνη δημιούργησε με μεράκι ένα μοντέρνο κατάλυμα διακοπών με τη φιλοσοφία να αποτελέσει ένα ζεστό και φιλόξενο «καταφύγιο» αυθεντικής φιλοξενίας που θα σας κάνει να νοιώσετε σαν στο σπίτι σας. Χαλαρώστε σε ένα κομψό περιβάλλον με boutique ατμόσφαιρα και υπηρεσίες, που εξασφαλίζει την πολύτιμη ιδιωτικότητα των διακοπών και απολαύστε

τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Θαυμάστε τη μαγευτική θέα. Αφεθείτε στη μαγεία του

πανέμορφου δειλινού και ταξιδέψτε νοερά στον ανοιχτό ορίζοντα, έως εκεί που το ατέλειωτο γαλάζιο του Σαρωνικού συναντά το ανέγγιχτο μπλε του ουρανού.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ

ΚΡΗΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ

Στο «Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη», στον πεζόδρομο της οδού Π.Ηρειώτη,  η Κρήτη κάνει αισθητή την παρουσία της στην Αίγινα με καλή ρακή παραδοσιακές γεύσεις, λιχουδιές και μυρωδιές της Κρήτης, αλλά και ζωντανή μουσική Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο βράδυ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και θα φάτε αλλά και θα διασκεδάσετε καλά! Το Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη σας περιμένει…

Η ΣΟΦΙΑ 

Από το 1974 μαγειρεύουμε παραδοσιακά με τοπικά προϊόντα, φρέσκα ψάρια, ελληνικά κρέατα, ζυμωτό ψωμί και μαγειρευτά στον ξυλόφουρνο.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Σας καλωσορίζουμε στο όμορφο λιμανάκι.
Εδώ θα γευτείτε ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις της μαμάς Λίας που εδώ και 30χρόνια δίνει αγάπη και νοστιμιά στα σπιτικά μαγειρευτά μας.
Η Λία μαζί με τον Γιάννη τον σύζυγό της που είναι ειδικός στα ψητά σας εγγυώνται ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι.   Δοκιμάστε μύδια σαγανάκι με πέστο βασιλικού, γαρίδες σαγανάκι, σαλάτες ορεκτικά  θαλασσινά και κρέατα.
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το Κερκυραϊκό μπουρδέτο με την σπιτική συνταγή της προγιαγιάς η οποία έχει περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια μας.

ΤΑ ΚΑΡΑΦΑΚΙΑ

Εδώ και 23 χρόνια τα καραφάκια είναι μια οικογενειακή, παραδοσιακή ταβέρνα που προσφέρει φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά φαγητά και επιλεγμένα κρέατα.   Όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε βάση στις πρώτες ύλες για το καλύτερο ποιοτικό και γευστικό αποτέλεσμα.   Θα μας βρείτε  στην οδό Ι.Γκικα & Π.Ηρειώτη στο κέντρο τις Αίγινας (δίπλα από την ψαραγορά) σε απόσταση πέντε λεπτά από το λιμάνι.

ΝΩΝΤΑΣ

Η διάσημη ψαροταβέρνα του Νώντα λειτουργεί στην Πέρδικα της Αίγινας από το 1936 και συνδυάζει μοναδικά την υπέροχη τοποθεσία με τις αξεπέραστες θαλασσινές γεύσεις.  Το παραδοσιακό αυτό εστιατόριο στην Πέρδικα σερβίρει πάντα νόστιμα θαλασσινά και ψάρια από το Σαρωνικό, ολόφρεσκα μέσα από τα δίχτυα των ψαράδων της περιοχής. Εκτός από φρέσκο ψάρι, η ταβέρνα του Νώντα στην Πέρδικα προσφέρει ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίττες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά  Μια από τις πιο δημοφιλείς δικές μας συνταγές είναι η Τηγανόσουπα μια  εξαιρετική συνταγή

ΤΟ ΔΕΚΑ

Με εξειδίκευση στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι το ….. 10 ! Εντοπίζεται στην Πέρδικα και λειτουργεί από το 1943. Το καφενείο του παππού σήμερα το «διοικεί» η 3η  γενιά ιδιοκτητών με τις κυρίες Σωζία (2η Γενιά) και Ελευθερία στην κουζίνα! Το πρωί σερβίρεται πρωινό και καφές ενώ από το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν μαγειρευτά της Μαμάς. Κρεατικά της ώρας και δημιουργίες με ψάρι και θαλασσινά. Από τα Best sellers οι κολοκυθοκεφτέδες , η αστακομακαρονάδα, οι μεζέδες για ούζο και το γευστικό χύμα κρασί προσφέρεται σπιτικό γλυκό και λικέρ.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ

ΚΛΗΜΑ BEACH BAR

Η παραλία Κλήμα (Κλειδί) είναι – ακόμα τουλάχιστον – ένα από τα κρυμμένα μυστικά της Αίγινας. Οι ντόπιοι βέβαια γνωρίζουν καλά πως είναι η καλύτερη παραλία του νησιού.  Για να φτάσεις εκεί, θα πάρεις το δρόμο προς την Πέρδικα και στη διασταύρωση πριν το ψαροχώρι της Πέρδικας θα κάνεις αριστερά προς Σφεντούρι. Στη συνέχεια στρίβεις δεξιά και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα βρεθείς μπροστά σε έναν κόλπο από αυτούς που επιλέγουν οι σκαφάτοι για να αράξουν και να κάνουν τις βουτιές τους.  Ένας όμορφος κόλπος με άμμο και πεντακάθαρα πιστοποιημένα νερά, μία οργανωμένη παραλία που προτιμούν οι “in” του νησιού! Βάλε τη μάσκα σου και βούτηξε στα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά της. Με ένα μπαρ δίπλα που σερβίρει καφέ, χυμό και αναψυκτικά μέχρι σνακ, φαγητό και ποτά, μπορείς να μείνεις για ώρες να απολαμβάνεις το καλοκαιράκι…  Και αν πράγματι μείνεις μέχρι να δύσει ο ήλιος όταν η θάλασσα βάφεται με τα ζεστά του χρώματα – το προτείνουμε – θα καταλάβεις ότι δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός από πολυτελείς κατοικίες που έχουν διαλέξει το συγκεκριμένο σημείο.

Bonus Tip 1: Στην Παραλία Κλήμα ή Κλειδί δεν πιάνει ποτέ κύμα, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ότι θα απολαύσεις το μπάνιο σου και προσφέρει ξεγνοιασιά στους γονείς!

Bonus Tip 2: Απεριόριστο πάρκινγκ.

BOCAMBO

Το BOCAMBO είναι στην παραλία, φτιαγμένο με εξαιρετική lounge διακόσμηση, γεμάτο με άνετα τραπεζάκια, καναπέδες και μαξιλάρες και πολλές γωνιές, με θέα στη θάλασσα, ιδανικά για ρομαντικές συναντήσεις. Το μπαρ σερβίρει από το πρωί καφέδες και χυμούς, ελαφριά πιάτα όλη την μέρα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Καθίστε μετά το μπάνιο σας ή κατεβείτε για ένα ποτό όποια ώρα επιθυμείτε για να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο ή το ηλιοβασίλεμα και τη μοναδική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Και το βράδυ, απολαύστε δροσιστικά κοκτέιλ και αφεθείτε στο ρυθμό της μουσικής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αμμουδιά, ήλιος και απέραντο γαλάζιο της Θάλασσας! Χαλάρωση αλλά κυρίως διάθεση για διασκέδαση …σε έναν μοναδικό χώρο. «Ζήσε την κάθε ημέρα του καλοκαιριού και των διακοπών σας στο μέγιστο»…

FAMOUS GROUSE

Στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας είναι απαραίτητη η στάση σας για διασκέδαση ή για καφέ όλες τις ώρες της ημέρας.  Εκτός από τα event, τα καραόκε party θα απολαύσετε κοκτέιλ, ποτό, μπύρα ή το κρασί σας… ακόμα και το πρωινό σας καθώς θα βλέπετε την μοναδική θέα του Σαρωνικού που σας προσφέρει.

ΑΓΟΡΕΣ – ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΑΤΟ

Το Φυστικάτο δεσμεύεται ότι θα προσφέρει πάντοτε Φιστίκι παραγωγής μας από την Αίγινα, εξαιρετικής ποιότητας διαλεγμένο στο χέρι μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματά του. Και αν αυτό συμβεί πολύ απλά θα κλείσουμε και θα περιμένουμε καρτερικά τους καρπούς της νέας μας σοδειάς προκειμένου η ποιότητα μας να παραμείνει αδιαμφισβήτητη.  Σας περιμένουμε στο λιμάνι τις Αίγινας (μπροστά από την Alpha Bank)

ΜΟΥΡΤΖΗΣ

Διάσημο φιστικοπωλείο με μακρά εμπειρία. Θα βρεις φιστίκι ζεστό που ψήνουν καθημερινά και τεράστια γκάμα από γλυκίσματα που φτιάχνει η οικογένεια στο δικό της εργαστήριο. Εκεί θα βρεις μεταξύ άλλων φιστικάτα, εξαιρετικά παστέλια, γλυκό κουταλιού, πεντανόστιμο μπακλαβά με φιστίκι και φρέσκο βούτυρο, φιστικοπραλίνες, φιστικοβούτυρο κ.α.  Επίσης έχει την πιο ενημερωμένη κάβα στο νησί, τσάι από τον δρόμο του τσαγιού, φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βότανα. Η οικογένεια σε υποδέχεται πάντα με ένα χαμόγελο.  Μία στάση επιβάλλεται.

ΜΑΡΓΕΛΛΟΣ  

Το κρεοπωλείο μας “Margellos Meat” το οποίο βρίσκεται στην Αίγινα, είναι κοντά σας εδώ και αρκετά χρόνια και σας προσφέρει με συνέπεια και επαγγελματισμό φρέσκα κρέατα καθώς και μια μεγάλη ποικιλία διαλεχτών προϊόντων μέσα σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον.

Από το κρεοπωλείο μας στην Αίγινα, καθημερινά μπορείτε να προμηθευτείτε μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό κρέας, αμνοερίφια, κοτόπουλα, καθώς και μία μεγάλη ποικιλία από κρεατοσκευάσματα τα οποία φτιάχνονται από εμάς χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Λουκάνικα, μπιφτέκια, σουβλάκια και ότι άλλο επιθυμείτε.

ΗΛΙΟΤΡΟΠΟ FLOWERS & WEDDINGS 

Εάν θέλετε οι ιδιαίτερες στιγμές σας να ξεχωρίζουν τότε το Ηλιότροπο είναι ο ιδανικός σας προορισμός.  Εμπιστευτείτε την έμπνευση και την εμπειρία μας, που μπορούν να φτιάξουν ακριβώς τη σύνθεση που έχετε στο μυαλό σας.  Όλα απλωμένα μπροστά σας για να διαλέξετε εκείνο που σας εκφράζει.   Εδώ θα βρείτε ξεχωριστές δημιουργίες, με λουλούδια που μπορούν να απογειώσουν τις διάφορες εκδηλώσεις, πραγματώνοντας εκείνη την ονειρική ατμόσφαιρα στην οποία θέλει να ζήσει ο καθένας τις πιο όμορφες και ανεπανάληπτες στιγμές της ζωής του.  Επιστρατεύοντας τη φαντασία, τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια, αναλαμβάνουμε να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις όμορφες στιγμές σας και να τις κάνουμε ακόμα ομορφότερες.

ΓΕΦΥΡΑ

Στον παραδοσιακό φούρνο η Γέφυρα άδω και 20 χρόνια θα βρείτε μοναδικές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι και πολύ αγάπη.
Παραδοσιακό ζυμωτό χειροποίητο ψωμί καθώς και ποικιλία αρτοσκευασμάτων όπως μοναστηριακό,  ολικής,  σικάλεως,  καλαμποκιού και πολλά ακόμα.
Θα δοκιμάσετε ποικιλία σε σφολιατοειδή,  γλυκά ταψιού,  κουλουράκια,  βουτήματα ακόμα και τοπικά ζυμαρικά!

ΤΖΙΤΖΗΣ – PET SHOP & GROOMING ΣΚΥΛΩΝ

Mε την αγάπη μας για τα ζώα και η πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουμε ο σκύλος σας θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον καθαρό και φιλικό, με ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν τον καλλωπισμό του σε μία ευχάριστη εμπειρία.   Με υπομονή και πολλή αγάπη το κομμωτήριό μας αναλαμβάνει τον καλλωπισμό σκύλων με επαγγελματικά, κορυφαίας ποιότητας προϊόντα. Ακόμα στο pet shop μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων που ταιριάζουν απόλυτα στο κατοικίδιό σας.

GK AEGINA – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Αν θέλεις να ξεχωρίζεις τότε το ανδρικό παιδικό κομμωτήριο του Γιώργου Κοσκινά είναι η ιδανική λύση για τα μαλλιά σου.
Ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας χρησιμοποιώντας τα πιο γνωστά επαγγελματικά προϊόντα σας προτείνει ιδέες για κουρέματα σε άπειρα σχέδια, με γνώμονα πάντα το προσωπικό σου γούστο!.

ΓΑΛΑΤΕΣ

Πρόκειται για το πρώτο αυθεντικό deli που κατέφθασε στο νησί για να καταπλήξει τους ουρανίσκους σου με τοπικά γκουρμέ προϊόντα, υπερτροφές και πεντανόστιμα γαλακτοκομικά, απευθείας από το μοναστήρι στο τραπέζι σου.
Προμηθεύονται τα χειροποίητα γαλακτοκομικά προϊόντα τους απευθείας από τη Μονή Μακαριωτίσσης στη Βοιωτία. Το μοναστήρι που έγινε brand name χάρη στα προϊόντα του, διαθέτει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα φρέσκων και ποιοτικών γαλακτοκομικών χωρίς συντηρητικά και αντιβιοτικά, ακολουθώντας μια αγνή και καθαρή, πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής.
Εδώ θα βρεις γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό σε πρώτη πανελλήνια διάθεση, γιαούρτι στραγγιστό, σπιτικές κρέμες, αρωματικό ρυζόγαλο  παραδοσιακά μακαρόνια τα οποία φτιάχνονται στην Αίγινα με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και γευστικότατα προϊόντα φιστικιού, από το Αιάκειον. Επίσης θα βρεις παραδοσιακά τοπικά τυριά, όπως πεπαλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και τυρί Κομός  Νάξου με βότανα και σκόρδο και συνόδευσε με βιολογικό κρασί από τους αμπελώνες Γκανή.
Η ποικιλία από προϊόντα είναι τόσο μεγάλη που οι Γαλάτες στην Αίγινα θα μπορούσαν να ταΐσουν ένα ολόκληρο γαλατικό χωριό. Ανοιχτά όλο το χρόνο.