Το κλίμα εναντίον της χώρας μας στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό και στην καυτή πατάτα του μεταναστευτικού. Ο Πρωθυπουργός διέπραξε άλλο ένα μοιραίο σφάλμα στις επιλογές του, επιλέγοντας γυναικολόγο αντί για διπλωμάτη. Αντίστοιχο λάθος είχε διαπράξει ο Σημίτης με την επιλογή γυναικολόγου στο Υπ. Ναυτιλίας. Οι ευθύνες που αποδίδονται στον κ. Μουζάλα είναι οι εξής:

1) Καθυστέρησε να καταγράψει όσους δεν προκρίνονται για άσυλο και να τους επαναπροωθήσει αυθημερόν στις χώρες προέλευσης τους, δηλαδή όσους δεν είναι Σύριοι πρόσφυγες (π.χ. Μαροκινοί, Σομαλοί κ.λ.π.). Έπρεπε αυτοί μέχρι την αναχώρησή τους να φιλοξενούνται π.χ. στη Μακρόνησο ή τη Γιάρο, όπου κρατούντο παλαιά Έλληνες. Έτσι μαθαίνοντας ότι δεν θα έρχονται στην κυρίως Ελλάδα για «να λιάζονται», θα υπήρχε μείωση στις μεταναστευτικές ροές.

2) Παρέλειψε να αποτρέψει την τραγική ελληνική ανοργανωσιά με αποτέλεσμα να εκδοθεί πόρισμα πραγματογνωμόνων της Κομισιόν που επισκέφθηκαν τον Νοέμβριο τη Χίο και τη Σάμο. Υπήρξαν τραγικές παραλείψεις(seriousdeficiencies) στην καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών. Όφειλε να έχει ζητήσει έγκαιρα την υλικοτεχνική υποδομή και
τεράστια αντίστοιχα κονδύλια. Παρέλειψε να τους τονίσει να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τη γενοκτονία των Σύρων προσφύγων στο Αιγαίο.

4) Παρέλειψε πριν από μήνες να προσκαλέσει στα νησιά τους Υπ. Εσωτερικών της Ε.Ε. (που επιδεικτικά μας κουνούν το δάχτυλο), ώστε να διαπιστώσουν την αυτοθυσία των ανδρών του Λ.Σ. τονίζοντας σε αυτούς ότι μέχρι σήμερα έχουμε σώσει 104.500 ζωές. Κατά την επίσκεψη τους έπρεπε να έχει γίνει η απονομή μεταλλίων στο Λ.Σ. στην αεροπορία (που με τους διασώστες « Άγγελοι στο Αιγαίο») τα superpuma έσωσαν χιλιάδες ζωές. Έτσι θα έβλεπαν τους κυνικούς και αδίστακτους Τούρκους δουλεμπόρους να πνίγουν στο Αιγαίο χιλιάδες πρόσφυγες εξαπατώντας τους με σάπιες βάρκες, εισπράττοντας – εδώ και 2 χρόνια – περίπου 20 δις από τους ταλαίπωρους Σύριους.

5)Παρέλειψε να απευθυνθεί εδώ και μήνες στον Πρόεδρο του ΟΗΕ Μπαν ΓκιΜουν ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκαλούμενη γενοκτονία των Σύριων προσφύγων.

6) Παρέλειψε να ζητήσει , πριν από μήνες την ενίσχυση της Frontex ώστε αντί των 1600, να υπάρχουν 3000 ώστε με σιγουριά να επαναπροωθούνται οι παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία.

6) Παρέλειψε να ζητήσει , πριν από μήνες την ενίσχυση της Frontex ώστε αντί των 1600, να υπάρχουν 3000 ώστε με σιγουριά να επαναπροωθούνται οι παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία.

7) Παρέλειψε να ζητήσει έγκαιρα την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, ώστε να παρεμποδίζονται οι διακινητές καθώς και την επίβλεψη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό των θαλάσσιων συνόρων μας.

8) Παρέλειψε να επισημάνει, πριν από μήνες, στην Ε.Ε. ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη του ελέγχου των προσφύγων ώστε ο διαχωρισμός τους από τους λαθρομετανάστες να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Η Τουρκική ακτοφυλακή σκοπίμως δεν προβαίνει στην απαγόρευση απόπλου των αναξιόπλοων σκαφών υπερφορτωμένων, με ακατάλληλα σωσίβια χωρίς προδιαγραφές, χωρίς φωτοβολίδες, δεδομένου ότι εκτελούν διεθνή πλου.

9) Παρέλειψε να γνωστοποιήσει στην Τουρκία με επίσημο έγγραφο ότι ο ελληνικός Ποιν. Κωδ. προβλέπει ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα των διακινητών διότι διαταράσσουν την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια οργιάζουν τα κυκλώματα των διακινητών με εισπράξεις περίπου 20 δις.

10) Δυστυχώς δεν έπραξε προ μηνών τα δέοντα για να αποτρέψει τους μύδρους κατά της Ελλάδας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Κουρτς και τη συνάδελφο του ΥΠΕΣ Λάιτνερ και να τονίσει τη κυνικότητα του Ερντογάν που δήλωσε πως θα βρεθούν 10 – 15.000 πνιγμένα παιδιά στις ακτές της Τουρκίας. Εάν υπάρξει κλείσιμο των ελληνικών βόρειων συνόρων ο κ. Μουζάλας θα έχει πελώριες ευθύνες.