ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Έλπη Πετράκη

1024

Έλπη Πετράκη

Chartering,
Operations & Business Development Manager
NEA Management
Πρόεδρος, WISTA Hellas
B’ Αντιπρόεδρος, ΕΕΝΜΑ

 

Συνέντευξη στην Έφη Κόλλια 

Μιλήστε μας για εσάς, πότε ξεκινήσατε την καριέρα σας και πως φτάσατε στην υψηλότερη βαθμίδα στον χώρο της ναυτιλίας;

Νιώθω ότι ξεκίνησα την καριέρα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στο σχολείο και αφότου άρχισα να επισκέπτομαι την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και να κάνω βοηθητικές δουλειές στις διακοπές.

Ξεκίνησα από χαμηλότερες ιεραρχικώς θέσεις για να μάθω τα μυστικά της δουλειάς, πέρασα από πολλά τμήματα για να διαμορφώσω πλήρη εικόνα της λειτουργίας μιας ναυτιλιακής επιχείρησης και πλέον βρίσκομαι στην τρίτη δεκαετία της επαγγελματικής πορείας μου και ασχολούμαι με το chartering και το operation των πλοίων σε καθημερινή βάση, αλλά και με την ανάπτυξη νέων έργων.

Και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν νιώθω ότι βρίσκομαι στην υψηλότερη βαθμίδα, πρώτον γιατί δεν υπάρχει «υψηλότερη βαθμίδα» καθώς πάντα υπάρχει και καλύτερο και περισσότερο και δεύτερον γιατί, εάν νιώθεις ότι είσαι στην υψηλότερη βαθμίδα, χάνεις τη δυνατότητα του ονείρου για των προσδοκιών για βελτίωση και στόχους.

Αντιμετωπίσατε προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια ανεβαίνοντας την ιεραρχία ούσα γυναίκα;

Ανήκω στο ποσοστό των γυναικών που σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισα ανυπέρβλητα εμπόδια ή μεγάλες δυσκολίες και γιατί απασχολούμαι σε οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και γιατί οι άνθρωποι που συνεργάστηκα αποδέχονταν ως ίση μια γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο. Αυτά όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα και αξιολογώντας τις καταστάσεις με αντικειμενικά κριτήρια συγκριτικώς με άλλες γυναίκες που ξεκίνησαν με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες στη ναυτιλία.

Ειδικότερα όμως πρέπει να πω ότι συχνά κατέβαλα περισσότερες προσπάθειες για να γίνει αποδεκτή μια πρότασή μου, δούλεψα πολύ για να συνδυάσω  αποτελεσματικά απόψεις της προηγούμενης γενιάς με την επόμενη στο διοικητικό μοντέλο της εταιρείας, και προσπαθώ πολύ για να ενισχυθεί η αναμφισβήτητη πλέον θέση της γυναίκας στη ναυτιλιακή κοινότητα.

Η WISTA Hellas της οποίας είμαι μέλος από το 2001 και διατελώ πρόεδρός της τα τελευταία 3 χρόνια ―τώρα είμαι στη δεύτερη θητεία μου― με βοήθησε πολύ να κατανοήσω τη μεγάλη εικόνα και να «δω» την πραγματική θέση της γυναίκας στη ναυτιλία.

Έτσι μπόρεσα και να εκτιμήσω τη δική μου κάπως πιο ευνοημένη θέση, αλλά και τις δυσκολίες των νεότερων γυναικών που ξεκινούν χωρίς εμπειρία στη ναυτιλία και χωρίς στήριξη από την οικογένεια ή τον περίγυρό τους.

Επίσης η WISTA, η οποία είναι μια διεθνής οργάνωση με παρουσία σε 55 χώρες, που έδωσε την ευκαιρία να μάθω τις συνθήκες που δουλεύουν και εξελίσσονται οι γυναίκες στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας λοιπόν για τη WISTA, κάντε μας έναν απολογισμό του έργου σας από την πρώτη σας θητεία ως Προέδρου του Δ.Σ. της WISTA HELLAS και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας.

Η πρώτη μου θητεία συνέπεσε πλήρως με την καραντίνα, εκλέχτηκα για πρώτη φορά Πρόεδρος τον Ιούνιο του 2020 και για δεύτερη τον Απρίλιο του 2022! Αναλαμβάνοντας τα ηνία του οργανισμού με την εμπειρία 4-5 μηνών ζωής υπό την απειλή του κορονοϊού, κατάλαβα ότι αλλάζοντας η εργασιακή και προσωπική καθημερινότητα των ανθρώπων, έχουν αλλάξει και τα ενδιαφέροντά τους. Καταρχάς, η καραντίνα «ακύρωσε» το μεγάλο όπλο των σωματείων που είναι η δικτύωση και η προσωπική επαφή ― κύρια χαρακτηριστικά της WISTA που δουλεύει πολύ για τη στήριξη των μελών της μέσω της επαφής. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους δεσμούς μας με διαδικτυακές μηνιαίες συναντήσεις και με μικρές διά ζώσης συναντήσεις στα διαλείμματα της καραντίνας. Φροντίσαμε να δώσουμε στα μέλη μας να καταλάβουν ότι ο οργανισμός μας είναι «ζωντανός», αφουγκράζεται τις αλλαγές και θέλει να βοηθήσει στην εξάλειψη των νέων δυσκολιών.

Κάναμε θεματικές συναντήσεις για προσωπική στήριξη, συνεργαστήκαμε με έναν εκπαιδευτικό οργανισμό για τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ηγεσίας για γυναίκες για να ενδυναμώσουμε τις ατομικές δεξιότητες των μελών μας, ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους ναυτιλιακούς φορείς καθώς και θεσμικά όργανα.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μελών μας και μάλιστα με πιο νέες γυναίκες-στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας που επιθυμούν να είναι κρίκοι μιας παγκόσμιας αλυσίδας γυναικών που αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται.

Και μία δράση μας, την οποία θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως, εστιάζει στην αύξηση της αφύπνισης του κοινού για το ναυτικό επάγγελμα και στην υποστήριξη των γυναικών που θέλουν να απασχοληθούν στο πλοίο, αλλά δεν ξέρουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ήδη υπάρχουν γυναίκες στα πλοία αυτή τη στιγμή με αξιοσημείωτες επιδόσεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση: αλλαγή κουλτούρας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, εκπαίδευση κ.λ.π.

Ελπίζουμε όλες στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι σ’ αυτή τη δεύτερη θητεία μας να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και κυρίως πιο ουσιαστικά καθώς μετά από αυτά τα δύσκολα χρόνια, κατέληξα προσωπικώς στο συμπέρασμα ότι οι διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις και η φυσική επικοινωνία των ανθρώπων, η επικοινωνία «σε πρώτο πρόσωπο» όπως το ονομάζω εγώ, είναι αναντικατάστατη. Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, η τεχνολογία είναι εκεί και αναπτύσσεται για να του κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη, όχι για να τον απαξιώσει ή να μειώσει την ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Κοιτώντας τη γενική εικόνα, ποια είναι η κατάσταση τα σημερινά χρόνια για τις γυναίκες στον χώρο της Ναυτιλίας;

Υπάρχουν προβλήματα και, αν ναι, μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια της WISTA;

Θα αρχίσω από τα θετικά: πλέον οι γυναίκες στη ναυτιλία δεν αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματα, αλλά για βελτίωση της ήδη μη αμφισβητούμενης θέσης τους, για ισότιμες αμοιβές και για απολύτως ίσες ευκαιρίες. Όσον αφορά τις δυσκολίες, είναι αυτές που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες σε όλους τους εργασιακούς χώρους που υπάρχουν ακόμη διακρίσεις λόγω φύλου και είναι αυτές που ήδη έχω αναφέρει: δηλαδή περισσότερες ώρες δουλειάς, περισσότερη προσπάθεια για ισότιμη ιεραρχική εξέλιξη και περισσότερος αγώνας για να αλλάξει η νοοτροπία στους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία.

Πρόσφατα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός καθιέρωσε την 18η Μαϊου ως τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον την επαγγελματική δραστηριοποίηση της γυναίκας στο ναυτιλιακό γραφείο και στο πλοίο. Κοινός μας στόχος με τον ΙΜΟ είναι πλέον η διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ισότιμης μεταχείρισης, ίσων ευκαιριών και απρόσκοπτης εξέλιξης των γυναικών στη ναυτιλία.

Η WISTA International συνέβαλε αποτελεσματικά στην καθιέρωση αυτής της διεθνούς ημέρας και νιώθω περήφανη για τις προσπάθειές μας. Ήταν ένα από τα αποτελέσματα μιας συνέργειας που άρχισε το 2018, οπότε ο ΙΜΟ ενέκρινε την αίτηση της WISTA International να της αποδοθεί το «consultative status»-ρόλος συμβούλου, με τον οποίο ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να προωθήσει την ποικιλομορφία, την επαγγελματική ένταξη και την ενδυνάμωση των γυναικών. Και τον Ιανουάριο του 2020 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ IMO και WISTA  International με σκοπό την τεχνική συνεργασία και τη διαρκή προώθηση της διαφορετικότητας μέσω ενισχυμένων και συντονισμένων δράσεων στη ναυτιλία.

Πώς βλέπετε τον κλάδο της Ναυτιλίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή;

Η κατάσταση στο εργασιακό περιβάλλον και όχι μόνον στο ναυτιλιακό είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και σε πολλά επίπεδα και το νέο παζλ είναι πολυσύνθετο και δεν έχουμε όλα τα κομμάτια του στη σωστή θέση.

Πρώτον, οι εργασιακές συνθήκες έχουν πλήρως αλλάξει. Η τηλεργασία έλυσε το πρόβλημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά ανέδειξε το πρόβλημα της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επηρεάζει την εταιρική κουλτούρα και διαλύει το επαγγελματικό δέσιμο. Οι εργαζόμενοι μέσα από τη δουλειά αναπτύσσουν και προσωπικές σχέσεις που τους βοηθούν να αντιληφθούν καλύτερα τις ατομικές ιδιαιτερότητες. Επίσης, η υβριδική μορφή εργασίας, την οποία υιοθετούν πλέον αρκετές επιχειρήσεις, συχνά διευρύνει το ωράριο εργασίας και μειώνει τον προσωπικό χρόνο, κι αυτή είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες.

Δεύτερον, διαφοροποιήθηκε ο τρόπος διαχείρισης των πληρωμάτων μας και συγχρόνως αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο ο ρόλος του ανθρώπου. Πιστεύω ότι αυτό μας οδηγεί στο να ψάξουμε να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους ανθρώπους μας στη θάλασσα και να δημιουργήσουμε ένα νέο αλλά μόνιμο πλαίσιο. Εδώ μετράω ως θετικό ότι αναγνωρίστηκε και εκτός ναυτιλίας ως ένα βαθμό η σημαντικότητα του ρόλου του ναυτικού.

Τρίτον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πλέον πάντα για τον τρόπο επιθεωρήσεων ή ανεφοδιασμού σε περιόδους κρίσης ή ισχύος διαφορετικών κανονισμών σε διαφορετικά λιμάνια. Δηλαδή και πάλι πρέπει να αναπτύξουμε ένα διαφορετικό πλάνο διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων. Ως θετικό εδώ προσμετρώ την ταχεία εξοικείωση σχεδόν του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού με την τεχνολογία και την αξιοποίηση των διευκολύνσεων που μπορεί να προσφέρει στη δουλειά μας.

Στη μετά κορονοϊό εποχή προς την οποία οδεύουμε ―δεν είμαστε ακόμη σ’ αυτή την εποχή― θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε χρησιμοποιώντας όλα αυτά που μάθαμε γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος μαθαίνει από τα καλά αλλά και τα δύσκολα.

Ειδικώς από τις δύσκολες καταστάσεις οφείλει να μαθαίνει γιατί διαφορετικά δεν αποκομίζει τίποτε παρά την πικρία μιας αποτυχίας ή ενός αισθήματος δυστυχίας. Σημειώνω ως πολύ σημαντικό το ότι οφείλουμε να έχουμε πλάνο διαχείρισης και λειτουργίας σε έκτακτες καταστάσεις γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε από δω και πέρα και τέτοιες περιόδους.

 

Ελίνα Κασσωτάκη

Business Development Manager
at Holland Hellenic Shipping
Agencies Ltd
Vice President, BoD WISTA Hellas

Εργάζομαι στη ναυτιλία από το 2007.

Προερχόμενη από άλλο κλάδο, παρατήρησα ότι η θέση των επαγγελματιών γυναικών στη ναυτιλία δεν ήταν ιδιαίτερα δεδομένη.

Συνειδητοποίησα ότι αυτό οφειλόταν σε στερεότυπα αναφορικά με τους ρόλους και τις θέσεις που μπορεί να αναλάβει μια γυναίκα.

Όταν έμαθα για τη WISTA Hellas και τους σκοπούς της, αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να γίνω μέλος για να υποστηρίξω το έργο της.

Η WISTA Hellas είναι μια κοινότητα επαγγελματιών γυναικών.

Δημιουργεί ένα πλαίσιο όχι μόνο δικτύωσης και επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των μελών, αλλά και αλληλεπίδρασης, όπου η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης αποτελεί πηγή έμπνευσης, προσωπικής ανάπτυξης, ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης.

Αυτό που προσωπικά με εντυπωσιάζει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η WISTA Hellas με το δραστήριο έργο της, τη συνέπεια και τη σταθερότητα των σκοπών της και την αδιάλειπτη υποστήριξη των μελών της, έχει αποτελέσει διαχρονικά το σημείο αναφοράς για ζητήματα ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών.

Ως μέλος του ΔΣ είμαι πολύ περήφανη που συνεχίζουμε αυτό το έργο. Φιλοδοξία μας είναι να το επεκτείνουμε με περισσότερες δράσεις που στόχο έχουν περισσότερα οφέλη και ουσιαστικότερο αντίκτυπο για τα μέλη μας και τη ναυτιλιακή κοινότητα γενικότερα.

 

Ακριβή Μπρίκου

Chief Financial Officer,
Efshipping Company S.A.
Treasurer, BoD WISTA Hellas

Γυρίζω 25 χρόνια πριν όταν ξεκίνησα συνειδητά, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου στα ναυτιλιακά, να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον που στερεοτυπικά ήταν ένας χώρος για άνδρες. Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να φανταστώ, πως η συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο θα ήταν συνεχώς αυξανόμενη, έχοντας να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, σκληρά εργαζόμενες γυναίκες με όραμα και έμπνευση σε όλο και περισσότερες ηγετικές θέσεις.

Ως μέλος της WISTA Hellas λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Σωματείου, είχα την ευκαιρία και την ιδιαίτερη χαρά να είμαι σε επαφή με επαγγελματίες γυναίκες και πολλές φορές να ταυτιστώ με τις απόψεις τους και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις επαγγελματικές τους προκλήσεις, την αφοσίωση, την επιμονή και υπομονή που χρειάστηκε να επιδείξουν στην προσπάθεια εξέλιξής τους και την αποφασιστικότητά τους. Ανταλλάξαμε γνώσεις και εμπειρίες, συνεργαστήκαμε. Παρακολουθήσαμε συνέδρια και ομιλίες της WISTA Hellas ή βρεθήκαμε μαζί σε συνέδρια WISTA άλλων κρατών. Η επικοινωνία μας υπήρξε εποικοδομητική. Η προσπάθεια ενδυνάμωσης των γυναικών στη ναυτιλία είναι συνεχής και με θετικά αποτελέσματα.

Η ναυτιλία, όλοι όσοι είμαστε στο χώρο γνωρίζουμε ότι είναι ένας κλάδος με πολλές δραστηριότητες, άμεσα συνδεδεμένος με τους τομείς της οικονομίας, τεχνολογίας, περιβάλλοντος, ποτέ στάσιμος, πολύ δυναμικός. Θεωρώ, το Σωματείο προβάλει τη δυναμική φύση του κλάδου, τις αλλαγές που έχουν γίνει στην εταιρική κουλτούρα ίσως με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλους κλάδους και προσπαθεί να προσελκύσει όλο και περισσότερες γυναίκες επαγγελματίες να συμμετέχουν δυναμικά για εξέλιξη στην επαγγελματική ιεραρχία. Αισθάνομαι ικανοποίηση αλλά και ευθύνη να είμαι μέρος της ομάδας που προσπαθεί για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

 

Ελίνα Σουλή

Deputy Head of Office, Associate Director – Claims Britannia
P&I Club – Greek branch
Secretary General,
BoD WISTA Hellas

Η πρώτη γνωριμία μου με τον θεσμό της WISTA Hellas έγινε στην αρχή της δεκαετίας του 2000 έχοντας ήδη διανύσει την πρώτη πενταετία της επαγγελματικής μου καριέρας στο χώρο της Ναυτιλίας μέσω της απασχόλησής μου στον τομέα των P&I Clubs.

Στη διάρκεια των δύο δεκαετιών που ακολούθησαν η WISTA Hellas σε στενή συνεργασία με τη WISTA International εργάστηκε σκληρά με τη συμμετοχή αξιόλογων και δυναμικών γυναικών που δραστηριοποιούνται ενεργά στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας, προκειμένου να αναγνωριστεί ο ισότιμος ρόλος της γυναίκας στα ναυτιλιακά δρώμενα.

Μέσα στα πλαίσια της ενεργής συμμετοχής μου στο ΔΣ της WISTA Hellas για δεύτερη συνεχή θητεία ο κύριος στόχος παραμένει η ενδυνάμωση των γυναικών που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας,  προσφέροντάς τους τη δυνατότητα για περαιτέρω επιμόρφωση και ανταλλαγή απόψεων σε επίκαιρα θέματα της αγοράς καθώς και για κοινωνική δικτύωση και επαγγελματικές συνέργειες.

Σε αυτή τη βάση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι ενεργά στην επίτευξη των αρχών της ισότητας των φύλων, της ποικιλομορφίας καθώς και της ίσης αμοιβής στην εργασία μεταξύ των δύο φύλων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα χώρο ίσων ευκαιριών για τη νέα γενιά που θα εργαστεί στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

 

Άννα Γιατρά

Shipbroker at Renaissance Shipbroking S.A.|
Member, BoD WISTA Hellas

Έχοντας διανύσει σχεδόν μία δεκαετία στη ναυτιλία και μία πενταετία στην οικογένεια της WISTA Hellas, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Σωματείο αποτελεί μία ισχυρή ομάδα με κοινό στόχο και όραμα.

Η ένταξή μου στη WISTA Hellas ξεκίνησε με την ανάγκη δικτύωσης με άλλες γυναίκες του κλάδου μας, ένα κλάδο που ως επί το πλείστον απαρτιζόταν από άνδρες, κυρίως στο χώρο των μεσιτών που δραστηριοποιούμαι και εξελίχθηκε τόσο σε σημαντικές συνεργασίες όσο και στενές φιλίες με γυναίκες δυναμικές, έμπειρες με μακροχρόνια παρουσία στο χώρο της ναυτιλίας.

Εξίσου αξιοσημείωτη έχει υπάρξει η συνεισφορά της WISTA Hellas στην εκπαίδευση επαγγελματιών γυναικών που εντάσσονται στη ναυτιλία, με τις εκπαιδευτικές της συνεργασίες με αξιόλογα πανεπιστήμια και ιδρύματα, που όχι μόνο βοηθάει στην εξέλιξη και ανέλιξη των γυναικών αλλά και στη διαμόρφωση αξιόλογων χαρακτήρων, έτοιμων να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που ονομάζεται ναυτιλία.

Ένα Σωματείο περιστοιχισμένο από ισχυρές γυναίκες, συνεχώς εξελισσόμενο, το οποίο πάντα προσπαθεί να προσαρμόζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες της εποχής που διανύουμε.

Η ναυτιλία έχει υπάρξει ένα υπέροχο ταξίδι έως τώρα για εμένα, γεμάτο εμπειρίες και γνώσεις, το οποίο όταν το μοιράζεσαι με άλλες γυναίκες με κοινό όραμα γίνεται ακόμα καλύτερο.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ WISTA HELLAS

«Η WISTA Hellas είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993 για γυναίκες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ελληνικής ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου. Η WISTA Hellas διευκολύνει και ενθαρρύνει την ανταλλαγή επαφών, απόψεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του, στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόσο εντός όσο και εκτός των κόλπων του Σωματείου. Επιπλέον, προωθεί τη συνεχή εκπαίδευση και λειτουργεί ως κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών γεγονός το οποίο βοηθάει στην επαγγελματική εξέλιξη των υπαρχόντων αλλά και των μελλοντικών μελών.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων καθώς και την προώθηση του Ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή, η WISTA Hellas διοργανώνει μία σειρά σεμιναρίων, ημερίδων και κοινωνικών εκδηλώσεων στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι από την Ελλάδα και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και τα οποία  προσφέρουν, μεταξύ άλλων, εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης. Επιπλέον, η WISTA Hellas, ως υπεύθυνος εταίρος, αναλαμβάνει δράση μέσω διαφόρων προγραμμάτων με στόχο την υποστήριξη της ευρύτερης κοινότητας και του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η WISTA Hellas αριθμεί πλέον των 400 μελών, οι οποίες κατέχουν θέσεις ευθύνης στις εταιρείες και τους οργανισμούς που εκπροσωπούν και συμβάλλουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων.

Η WISTA Hellas είναι μέλος της WISTA International, ενός διεθνούς δικτύου γυναικών επαγγελματιών, το οποίο εκτείνεται σε 55 χώρες. Έχει δε, αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στα ζητήματα που αφορούν στη ναυτιλία και στο διεθνές εμπόριο και έχει σημαντική παρουσία στα εθνικά και διεθνή fora. Η WISTA International έχει συμβουλευτικό καθεστώς στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Για τη WISTA Hellas το έτος που διανύουμε, αξιολογείται ως μία δραστήρια και δημιουργική χρονιά, ιδίως μετά την κατάργηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Το ΔΣ συνέχισε την υλοποίηση του στρατηγικού του πλάνου, με κύριους πυλώνες την ενεργή συμμετοχή των μελών και τη μεταξύ τους διάδραση και επικοινωνία, την περαιτέρω προβολή και ενίσχυση της WISTA Hellas μέσα από στρατηγικές συμμαχίες με ευυπόληπτους φορείς και δημόσιους οργανισμούς, την ενημέρωση σε θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τη δια βίου εκπαίδευση των μελών με γνώμονα πάντα την ενδυνάμωση μέσω εκπαίδευσης, την υποστήριξη των νέων επαγγελματιών και την ανάδειξη παραγόντων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνοψίζοντας και σταχυολογώντας τις πιο πρόσφατες δράσεις του Σωματείου, χαρακτηριστικά αναφέρεται το ευρύ φάσμα υποτροφιών της WISTA Hellas στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως μία πλήρης υποτροφία για το πρόγραμμα “MBA in Shipping” του ALBA Graduate Business School, ενώ φέτος προστέθηκαν δύο νέες υποτροφίες, για τη φοίτηση στο πρόγραμμα MSc in Shipping Management του Πανεπιστημίου Πειραιά  και στο πρόγραμμα ΜSc Logistics & Supply Chain Management του κολλεγίου BCA. Επίσης, να αναφερθεί ότι μέλη της WISTA Hellas, επιλέχθηκαν μεταξύ πολλών άλλων υποψηφίων διεθνώς για την υποτροφία 2021-2022 WISTA International – Scholarship Institute of Chartered Shipbrokers (ICS), όπως και για την υποτροφία του Maritime SheEO Leadership Program 2022. Επιπλέον, η διοργάνωση του προγράμματος-θεσμού Women in Leadership του έτους 2022 σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, με τη συμμετοχή πλήθους μελών, αλλά και η επίσκεψη στο ΚΕΣΕΝ, όπου η WISTA Hellas ενημερώθηκε για το πρόγραμμα του κέντρου εκπαίδευσης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπαιδευόμενους και εκπαιδευόμενες. Επιπρόσθετα, αναφέρεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την οργάνωση WOMEN ACT, με στόχο τη διοργάνωση από κοινού δράσεων για την ενδυνάμωση γυναικών.

Αξίζει, βέβαια να σημειωθεί η θεσμοθέτηση του WISTA Hellas Leadership Award και η επακόλουθη σύσταση επιτροπής από μέλη παλαιών Διοικητικών Συμβουλίων για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, καθώς και η απονομή Βραβείου Λιμενικού Σώματος, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για το πρώτο σεμινάριο της WISTA Hellas με ένα εξαιρετικό πάνελ ομιλητών, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ με τίτλο «Women at Sea” που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo προσφέροντας στους δεκάδες συμμετέχοντες, αφενός, μια ευρεία θεώρηση των ευκαιριών που έχουν οι γυναίκες επιλέγοντας τη θαλάσσια υπηρεσία και, αφετέρου, δυνατότητες διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους μπορούν να υποστηριχθούν σ’ αυτή την καριέρα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.»