Συνέντευξη του κ. Κουτσίκου

3071

Αποκλειστική Συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Κουτσίκου

Το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί σύμφωνα  με το  προεδρικό διάταγμα 288 /5/ 9/ 2001

Δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φορέας,  μη κερδοσκοπικός, υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι η προώθηση και η ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αναπτύσσοντας δραστηριότητες συναφείς με τα ανωτέρω αντικείμενα.

Το ΕΤΕΕ έχει ήδη αναπτύξει άριστες σχέσεις με Αρχές, Υπουργεία, Οργανώσεις , Ινστιτούτα και Επιμελητήρια και στις δυο χώρες έτσι ώστε να καταστεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός προώθησης του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων  προσφέροντας στα μέλη του και σε τρίτους αξιόπιστες υπηρεσίες.

Το 2000 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών μόλις και μετά βίας έφτανε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, οι δε επενδύσεις πρακτικά ήταν μηδενικές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η  προσέγγιση και απόφαση των δύο Υπουργών Εξωτερικών εκείνης της περιόδου που συμφώνησαν να προωθήσουν την οικονομία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα όπου οι δύο χώρες δεν έχουν διαφορές, έδωσε πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον επιχειρηματικό τομέα.

Το 2015 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 5 δις ευρώ όπου τα 3,1 δις αφορούν στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Τουρκία ενώ το 1,9 δις σε εισαγωγές τουρκικών προϊόντων. Η Τουρκία αποτελεί  την πρώτη  χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων .

Χαρακτηριστικό του συνολικού εμπορίου αποτελεί το γεγονός ότι οι 20 κατηγορίες των προϊόντων που εισάγουμε είναι ίδιες με τις κατηγορίες των προϊόντων που εξάγουμε. Παρόλο λοιπόν που τα προϊόντα μας είναι ανταγωνιστικά και όχι συμπληρωματικά έχουμε αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη.

Τα κύρια προϊόντα εισαγωγής και εξαγωγής  είναι:

 • τα πετρελαιοειδή (ορυκτά-λάδια- καύσιμα κλπ)
 • τα επαγγελματικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά
 • τα βιομηχανικά προϊόντα (πλαστικές ύλες, τεχνουργήματα κλπ)
 • αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, λιπάσματα, λαχανικά κλπ)
 • πολύτιμοι λίθοι- κοσμήματα
 • ζώντα ζώα κλπ

Αναφορικά με τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία, το 2016 έφτασαν τα 6,4 δις ευρώ από 500 τουρκικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων επενδύοντας  και στους τρεις  τομείς της οικονομίας.

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν  τα 350 εκατομμύρια ευρώ από 10 ελληνικές επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων. Οι Τούρκοι επενδυτές εστιάζουν τις επενδύσεις τους κυρίως στον τουρισμό επενδύοντας σε ελληνικές μαρίνες στην Αττική, σε ελληνικά ξενοδοχεία καθώς επίσης και στον τραπεζικό τομέα.

Η στόχευση των τουρκικών επιχειρήσεων στον τουρισμό δίνει την ευκαιρία οι ελληνικές επιχειρήσεις να παρευρεθούν στη μεγάλη έκθεση Expomaritt- Exposhipping που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη 21-24 Μαρτίου.

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν προϊόντα ναυτιλιακά από την Τουρκία και άλλες χώρες ενώ οι επιχειρηματίες και των δύο πλευρών θα έχουν την ευχέρεια να συνάψουν επιπλέον επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ τους. Οι ναυτιλιακές ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία σε προϊόντα (όργανα- μηχανήματα  ναυτιλιακού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και σε υπηρεσίες ναυλώσεων κλπ.

Από το χώρο των τροφίμων οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν προϊόντα που δεν πληρώνουν δασμούς όπως κατεψυγμένα, βιολογικά, υγιεινής διατροφής, δημητριακά,, λαχανικά, ξηροί καρποί κλπ. Οι ίδιες κατηγορίες προϊόντων μπορούν να διοχετευτούν από την Τουρκία και στην ελληνική αγορά.

Στον τουριστικό τομέα το 2016 1.200.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας ενώ 1.000.000             Έλληνες τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Ενέργειες προώθησης περαιτέρω του τουρισμού πραγματοποιούνται και από τις δύο πλευρές μέσω των tour operators και προωθώντας τον τουρισμό υγείας.

Το ΕΤΕΕ πιστεύει ότι οι Τούρκοι τουρίστες μπορούν να φθάσουν τα 5 εκατομμύρια εφαρμόζοντας  συγκεκριμένη στρατηγική:

 • Κοινές εκδηλώσεις τουριστικής προβολής σε συνδυασμό με γαστρονομικές εκδηλώσεις
 • Μεγαλύτερη προβολή των μεγάλων ξενοδοχείων της Ελλάδας
 • Παρακολούθηση διεθνών εκθέσεων στην Τουρκία
 • Δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για Έλληνες και Τούρκους τουρίστες
 • Ανάπτυξη του τουρισμού υγείας καθώς επίσης και του αγροτικού τουρισμού θα δώσουν τη δυνατότητα στους τουρίστες των τρίτων χωρών να ορίσουν ως χώρα προορισμού την Τουρκία και την Ελλάδα

Στο χώρο των ακινήτων ο καινούριος νόμος που έχει ψηφίσει η ελληνική πολιτεία δίνει την
ευκαιρία σε πολίτες τρίτων χωρών  εφόσον αγοράσουν ακίνητα ύψους άνω των 250.000 ευρώ να μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα.

Μέσω του ανωτέρω νόμου το 2016 ήρθαν στη χώρα μας και επένδυσαν σε ακίνητα 1600 περίπου πολίτες τρίτων χωρών εκ των οποίων 670 κινέζοι, 350 ρώσοι, 80 αιγύπτιοι καθώς και άλλων εθνικοτήτων.

Κλείνοντας ο ρόλος του ΕΤΕΕ είναι να διευκολύνει, ενημερώνει και να προωθεί επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματιών  των δύο χωρών. Γι’αυτό το σκοπό:

 • Πραγματοποίησε 16 επιχειρηματικές αποστολές το 2016 προωθώντας 1250 έλληνες επιχειρηματίες στην Τουρκία στα πλαίσια διεθνών εκθέσεων
 • Πραγματοποίησε 12 συνέδρια- ημερίδες σε Ελλάδα και Τουρκία
 • Συμμετείχε σε 4 διεθνείς εκθέσεις με ελληνικά προϊόντα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Επιπλέον:

 • Εκδίδει εβδομαδιαία e-newsletter: ενημερώνει κάθε εβδομάδα με e-newsletter για τα οικονομικά-πολιτικά-επιχειρηματικά νέα της Τουρκίας, επιχειρηματικές εκδηλώσεις και συνεργασίες
 • Οργανώνει εκδηλώσεις: Το Επιμελητήριο οργανώνει και συντονίζει εκδηλώσεις, επιχειρηματικού , κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, καλώντας διακεκριμένες προσωπικότητες των δυο χωρών οι οποίες συνεισφέρουν στη γενικότερη προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών
 • Συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια: Το ΕΤΕΕ συνεργάζεται με όλα τα διμερή – εμπορικά –βιομηχανικά-επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια της Ελλαδος και της Τουρκίας , δημιουργώντας  ευκαιρίες για συνεργασία καθώς επίσης  και για τις χώρες της κεντρικής Ασίας
 • Διαμεσολάβηση: Το ΕΤΕΕ είναι δυνατόν να διαμεσολαβήσει σε επιχειρηματικές διαφορές , εφ’ όσον ζητηθεί , και να προσφέρει τις υπηρεσίες του για λύση της διαφοράς με φιλικό τρόπο.

Η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τρομοκρατικές οργανώσεις που την εμποδίζουν να προωθήσει περαιτέρω την οικονομία της και την εξωστρέφειά της. Το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στη χώρα, στους πολίτες και στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του, ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2017 την αλλαγή του πολιτικού συστήματος δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα  τα πολλαπλά προβλήματα της χώρας.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα πολιτικές εντάσεις θα δημιουργούνται καθημερινά στη χώρα κάποιες από τις οποίες μπορούν και να εξαχθούν διότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ φορτισμένο.

Το ΕΤΕΕ και εγώ προσωπικά συνιστούμε στους επιχειρηματίες και των δύο πλευρών αλλά και στους πολιτικούς με πολύ μεγάλη προσοχή να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Τουρκία και με σωφροσύνη να τα αντιμετωπίζουν. Περιμένοντας την 16η Απριλίου όπου από την επόμενη μέρα πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς κοινωνικής γαλήνης και ανάπτυξης της οικονομίας της.