Απτοήτοι συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

971

Γράφει ο Δρ Aθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γωστρατηγικός Αναλυτής

 

Νέο κύμα προκλήσεων από την Άγκυρα τις τελευταίες 48 ώρες με έμφαση  και επίκεντρο το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” καθώς και  απαράδεκτες ενέργειες  με στόχο  και πάλι στο ακριτικό Καστελόριζο. Και όλα αυτά ενώ στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι αβέβαιες  από πλευράς εξέλιξης και αποτελέσματος  διερευνητικές επαφές – συνομιλίες σε πρεσβευτικό επίπεδο  στην Κωνσταντινούπολη  μετά από διακοπή 4 και πλέον χρόνων.

Ερντογάν και Ακάρ -το έχουμε γράψει πολλές φορές- δεν λησμονούν να προβάλουν διαχρονικά διάφορες ιστορικές για αυτούς ημερομηνίες από τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετέπειτα (πχ Ματζικέρτ – Σαγγάριος – Σμύρνη κα). Τα περί “χαμηλών τόνων” και “αποκλιμάκωσης” είναι για αυτούς θεωρίες και τακτικοί διπλωματικοί ελιγμοί. Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας του πολεμικού ναυτικού- και συγκεκριμένα της ιστορικής ναυμαχίας της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538, όπου επικράτησε ο Οθωμανικός στόλος υπό το Μπαρμπαρός Χαιρεντίν πασά, (γνωστός ως “πορφυρογένης”) του ενωμένου συμμαχικού στόλου των παπικών – Γενοβέζων – Μαλτέζων – Ισπανών και Βενετών – ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να περιοριστυεί στις θάλασσες , και ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι το μέλλον και η δυνατή παρουσία της Άγκυρας στα κύματα της ανατολικής Μεσογείου.

Από την δική του πλευρά ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ απέτεισε φόρο τιμής και έκανε εκτενή μνημόνευση στα πληρώματα των γαλέρων του Οθωμανικού στόλου που επικράτησαν της αρμάδας της λεγόμενης “Ιεράς Συμμαχίας” και για δεκατίες είχαν κυρίαρχο θέση στη Μεσόγειοκαι στα λιμάια της. Αμφότεροι μέσα από εκτενείς αναφορές τους επέμεναν στην σκληρή γραμμή του δόγματος, ενώ μεταξύ άλλων μνημόνευσαν τους σύγχρονους αξιωματικούς του Τουρκικού ναυτικού που τα τελευταία  δεκαπέντε χρόνια το επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο. Και οι δύο επεσήμαναν ότι η Τουρκία είναι μία από τις δέκα χώρες του πλανήτη που κατασκευάζει και εξοπλίζει μόνη της πλοία.

Πάντως είναι πλέον φανερό ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ως  αιχμή του δόρατος  των συνεχών προκλήσεών τους το σύγχρονο ναυτικό δόγμα τους, καθώς και τη συνεχή αναφορά  σε αποστρατικοποίηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, και του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος.

Το πρωινό του Σαββάτου οι κάτοικοι του Καστελόριζου ξύπνησαν από το άκουσμα Τουρκικών στρατιωτικών εμβατηρίων  ως και του εθνικού ύμνου της γειτονικής χώρας. Παράλληλα η Ελληνική σημαία στην Μεγίστη είχε βαφτεί  με κόκκινη μπόγια. Και για τις δύο θρασύτατες ενέργειες που είναι στο πλαίσιο στοχευμένων ψυχολογικών επιχειρήσεων, Τουρκικό DRONE  ενεργούσε πάνω από το νησί (προφανώς είχε απογειωθεί από τα απέναντι Τουρκικά παράλια) και η διάρκεια της πτήσης του  πάνω από την εσχατιά Ελληνικής γης υπολογίζεται σε μία ώρα.

Επιπλέον η Τουρκία δέσμευσε  εκ νεόυ περιοχή για αύριο με NAVTEX  μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου για άσκηση με πραγματικά πύρά και συμμετοχή πλοίων από το ναύσταθμο του Ακσάζ.

Οι επαφές στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα (συμπληρώνοντας το χθεσινό άρθρο στον “ΕΤ της Κυριακής”) οι επαφές των δύο στρατιωτικών αντιπροσώπων στην έδρα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας είναι πλέον μεταξύ εγγράφων που κοινοποιούνται μέσω των Βρετανο-Αμερικανών που ηγούνται της Στρατιωτικής Επιτροπής. Αυτό που τόνιζε ανώτατη συμμαχική πηγή μου είναι ότι ‘δεν διεξάγονται συνομιλίες  και απλά γίνονται τυπικές συναντήσεις’. Η ίδια πηγή μου ανέφερε ότι πραγματοποιείται ανταλλαγή σχεδίων /κειμένων που επεξεργάζεται η Στρατιωτική Επιτροπή.(πρόεδρος Βρετανός πτέραρχος και αναπληρωτής πρόεδρος Αμερικανός αντιπτέραρχος που θεωρείται σημαντική προσωπικότητα  και γνώστης ).Τα κείμενα τις πιο πολλές φορές είναι γενικόλογα   ενώ μέσα

στην εβδομάδα θα λάβει χώρα και η έβδομη συνάντηση. Η Ελληνική πλευρά – προφανώς κατ εντολή του ΓΕΕΘΑ-δεν δείχνει “να ενδίδει  στις γνωστές Τουρκικές και λοιπές συμμαχικές θέσεις”, ενώ άλλη συμμαχική πηγή μου είπε ότι “Οι Νατοικοί, το γραφείο του ΓΓ  Νορβηγού Γενς Στόλντεμπεργκ  είναι “εκνευρισμένο’ με την Ελληνική στάση, την οποία χαρακτηρίζουν ως “παρελκυστική και φοβική”

Κατάρ-ΝΑΤΟ

Αμερικανοί , Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι  προωθούν το Κατάρ στο να λάβει καθεστώς μη-μέλους του ΝΑΤΟ αλλά σημαντικού συμμάχου (δηλαδή major/non-NATO ally). Υπόψη το 2018 το Κατάρ εξέφρασε άμεσο ενδιαφέρον να ενταχθεί στη Συμμαχία, με τον Στόλντεμπεργκ να αναφέρει ότι “η Ντόχα έχει ξεχωριστή θέση για την Δύση, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί γιατί δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα”. Αν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς το Κατάρ θα έχει πρόσβαση σε αρκετούς τομείς μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικό, συλλογή επιλεκτικών πληροφοριών, διοικητική μέριμνα, κοινές ασκήσεις κα.

Επειδή το πλούσιο Εμιράτο συνδέεται πολύ στενά με την Τουρκία, ορισμένες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα εξέφρασαν τις διπλωματικές αντιρρήσεις τους μέσω Γαλλικών καναλιών…, Σημειώνω ότι εδώ και δέκα χρόνια το Κατάρ, το Κουβείτ, το Μπαχρείν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν μέσω της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης του 2004 αρκετά στενές επαφές με το ΝΑΤΟ. Σε τέτοιο καθεστώς έχουν ενταχθεί  κατά καιρούς από την Συμμαχία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κολομβία κα. Στο Κατάρ διατηρούν τεράστια αεροπορική   βάση οι Αμερικανοί (Αλ Ουντέιντ), καθώς και οι Τούρκοι.

Δυσφορία και προβληματισμός από τις σχέσεις Τουρκίας-Σερβίας.

Για άλλη μια φορά επισκέφθηκε την Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, και είχε γεύμα με τον Ερντογάν. Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι “επιθυμεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα σε όλους τους τομείς, “και χαρακτήρισε την Τουρκία ως κορυφαία περιφερειακή δύναμη που έχει ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια”. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τα θέματα της  επιμέρους και πρόσφατης συμφωνίας Σερβίας – Κοσόβου, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την “εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής – οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασία”.