ΤΙ 30 ΤΙ 40 ΤΙ 50;;;
Βαρεθήκατε τα χοντρά βαριά γυαλιά; Είσαστε αθλητικός ή γενικά ενεργητικός τύπος ή απλώς ένας οδηγός που δυσκολεύεται να δει μακρινά και κοντινά; Τότε ελάτε να δοκιμάσετε τους ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ!
Φακόι επαφής, το πιο διαδεδομένο «εργαλείο» όρασης μετά τα γυαλιά, που δίνει απίστευτη άνεση, ελευθερία κινήσεων και προτιμάται πλέον από όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, προσφέρουν εξαίρετη διόρθωση και όραση, μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και μειώνουν οπτικά προβλήματα-παραμορφώσεις των φακών των γυαλιών όπως η μεγέθυνση στην υπερμετρωπία και η σμίκρυνση στη μυωπία του οφθαλμού. Η ευχρηστία, η πρακτικότητα και φυσικά το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα έρχονται να συμπληρώσουυν τα πολλά οφέλη των φακών επαφής!
Υπάρχουν πολλά είδη και πολλαπλές εφαρμογές που σε συνδυασμό με τον τύπο και το υλικό κατασκευής τους μπορούν να ικανοποιήσουν όλες σχεδόν τις απαιτήσεις. Η επιλογή του καταλληλότερου φακού επαφής είναι δουλειά του εξειδικευμένου οπτικού-οπτομέτρη καθώς αυτός θα ασχοληθεί με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το ιστορικό τυχόν παθήσεων του οφθαλμού, οι ευαισθησίες, αλλεργίες καθώς και τις κατάλληλες μετρήσεις του εξωτερικού χιτώνα του ματιού προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη καμπυλότητα, διάμετρος και υλικό του φακού επαφής είναι απαραίτητα για την επιτυχή εφαρμογή τους. Ο οπτικός-εφαρμοστής θα παρακολουθεί την εξέλιξη, θα απαντάει στα ερωτήματα που προκύπτουν από την χρήση και θα προτείνει τις κατάλληλες συμβουλές και αλλαγές όπου αυτές χρειάζονται.
Αρχικά βεβαίως, για όποιον ενδιαφέρεται να εισέλθει στον κόσμο των φακών επαφής είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο προκειμένου να πραγματοποιηθεί και να καταγραφεί μια πλήρης οφθαλμική εξέταση που θα αφορά το βυθό του ματιού, την οπτική οξύτητα, τυχόν πίεση και όπου απαιτείται μελέτη των οπτικών πεδίων καθώς και εξέταση που αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δακρύων. Για όλους τους χρήστες των φακών επαφής είναι αναγκαία η ετήσια εξέταση και παρακολούθηση τους από οφθαλμίατρο.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ
1.Με βάση το υλικό χωρίζονται σε:
α)ΥΔΡΟΓΕΛΗΣ οι οποίοι είναι μαλακοί και εύκαμπτοι καθώε είναι πολύ υδρόφιλοι, αφήνουν δηλαδή μεγάλο ποσοστό νερού να διεισδύσει στην επιφάνεια τους.
β)ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ οι οποίοι καθώς «χρησιμοποιούν» για την ενυδάτωση τους μικρότερο ποσοστό νερού, αφήνουν το μάτι περισσότερο ενυδατωμένο αφού απορροφούν αντιστοίχως μικρότερο ποσοστό δακρύων.
2.Με βαση τον χρόνο χρήσης χωρίζονται σε:
α) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥΣ που αντικαθιστώνται κάθε μέρα
β) ΜΗΝΙΑΙΟΥΣ που αντικαθιστώνται σε εναν με ενάμιση μήνα το πολύ αν διατηρούνται προσεκτικά στο κατάλληλο υγρό τους.
γ) ΕΤΗΣΙΟΥΣ οι οποίοι αντικαθιστώνται σε ετήσια βάση
3.Με βάση την διόρθωση:
α) ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ οι οποίοι χωρίζονται με την σειρά τους σε:
- μυωπικούς που διορθώνουν την μυωπία και
- υπερμετρωπικούς που διορθώνουν την υπερμετρωπία.
β) ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ή ΤΟΡΙΚΟΙ που διορθώνουν και τον αστιγμτισμό.
γ) ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΙ που διορθώνουν ταυτόχρονα την μακρινή και κοντινή όραση καθώς και τον αστιγματισμό!!
δ) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ που χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
ε) ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ Ή ΕΓΧΡΩΜΟΙ και με τους βαθμούς σας.
Οι περισσότερες εταιρείες φακών επαφής έχουν πλέον διευρύνει την γκάμα των προιόντων τους προσθέτοντας στη φαρέτρα τους και τους πολυεστιακούς φακούς επαφής, καθώς προσφέρουν τα κλασικά πλεονεκτήματα των φακών επαφής, όπως οι περισσότεροι έχουμε ήδη βιώσει και ταυτόχρονα προσφέρουν άνετη όραση και τεράστιο οπτικό πεδίο για μακρυά και για κοντά.
Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και καθώς επίσης διαφέρει και το υλικό κατασκευής υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής προκεμένου να καταλήξουμε στον καταλληλότερο φακό που θα προσφέρει άνεση και καλή όραση.
Ο πολυεστιακός φακός επαφής, διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του στην μακρινή διόρθωση και ένα μικρό κομμάτι συνήθως στο κέντρο ακριβώς του φακού για την κοντινή. Το μάτι όταν εστιάζει μακρυά, είναι προγραμματισμένο να αγνοεί εντελώς την κοντινή εστία όταν όμως εστιάζει κοντά βλέπει μέσα από το κατάλληλο σημείο.Υπάρχει πληθώρα βαθμών που καλύπτουν την μακρινή και κοντινή όραση ακόμα και για υψηλούς βαθμούς.
Καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε
- Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια, πριν αγγίξετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής.
- Μην τρίβετε τα μάτια σας. Είναι εύκολο να αγγίξετε τα μάτια σας χωρίς να το σκεφτείτε, αλλά δεν θέλετε να μεταφέρετε ακαθαρσίες ή λιπαρότητα από τα δάχτυλά σας στα μάτια σας, ή να μετακινήσετε τους φακούς σας.
- Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίστε, απολυμάνετε και αποθηκεύστε τους φακούς σας και τη θήκη των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες. Ποτέ μην πλένετε τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης.
- Τηρείτε το χρονοδιάγραμμα και αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σαςσύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.
- Μην φοράτε τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που σας συστήνει ο εφαρμοστής σας.
- Μιλήστε με τον εφαρμοστή σας εάν έχετε κι άλλες απορίες σχετικά με τους φακούς επαφής, τη χρήση και τη φροντίδα τους, αλλά και τη γενικότερη υγεία των ματιών.
- Ποτέ μην μοιράζεστε θήκες φακών επαφής ή τους ίδιους τους φακούς ή τα υγρά καθαρισμού τους με φίλους και γνωστούς. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ!
- Το υγρό που σας έχει συστήσει ο εφαρμοστής σας είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο υλικό και τύπο του φακού που φοράτε. Δεν κάνουν όλα τα υγρά για όλους τους τύπους φακών επαφής.
- Χρησιμοποιείται το υγρό καθαρισμού μόνο με την θήκη που περιέχεται στην συσκευασία.
Η σύγχρονη τεχνολογία στο κομμάτι των φακών επαφής και τα νέα υλικά τα οποία συνεχώς εξελίσσονται, έχουν επιτρέψει την σίγουρη επιτυχία εφαρμογής και άνεσης για τον καθέναν μας.
Παύλος Ειρηνάκης Bsc (Hons) F.B.D.O.
Πτυχιούχος Οπτικός A.P.U. Cambridge Μεγάλης Βρετανίας
Στρατάρχου Καραισκάκη 95 Χαιδάρι
τηλ 210-5325306
pavirinakis@gmail.com