Συνέντευξη του κ.Πάρη Παπαναστασίου, CEO & Managing Director iQ Solutions

1235

Συνέντευξη στον Γιάννη Μεγαριώτη

Ο Παγκοσμίως Πρωτοπόρος Έλληνας Επιχειρηματίας στην Πληροφορική και Κυβερνοασφάλεια της Ναυτιλίας

κ.Πάρη Παπαναστασίου
CEO & Managing Director iQ Solutions

Περιγράψτε μας την πορεία τής IQ SOLUTIONS από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

H IQ Solutions παρέχει εξειδικευμένες high-end υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών προς επιχειρήσεις εδώ και 18 έτη.

Τα τελευταία 15 έτη δώσαμε έμφαση στην αγορά της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το Ελληνικό στοιχείο και η Ελληνική τεχνογνωσία. Αυτό ακριβώς το αξίωμα, της ισχυρής Ελληνικής τεχνογνωσίας, θέλαμε να προβάλουμε και μέσω του χώρου μας για τη Ναυτιλία.

Έκτοτε, και συγκεκριμένα από το 2008, αναπτύσσουμε διαρκώς ICT λύσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες και τρέχουσες ανάγκες της ναυτιλίας σε συνεργασία με τους πελάτες μας και τις εξελίσσουμε δυναμικά μαζί τους. Συνεπώς, για 15 έτη χτίζουμε τεχνογνωσία η οποία την τωρινή εποχή είναι θεσπισμένη ως αναγκαία από τον κώδικα ISM. Πρακτικά, είχαμε απαντήσει την πλειονότητα των υποχρεωτικών απαιτήσεων, πολύ πριν εκδοθούν από τον IMO.

Εκείνη την εποχή, και για πολλά έτη μετά, καμία άλλη εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είχε τη φιλοσοφία και την τεχνογνωσία να εξυπηρετήσει τον κλάδο της Ναυτιλίας με ολοκληρωμένες απαντήσεις προς τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν για την ορθή, αδιάλειπτη και υγιή λειτουργία ολόκληρης της ΙCΤ υποδομής ενός πλοίου και μάλιστα με τρόπους και διαδικασίες που ταιριάζουν στην επιχειρησιακή πραγματικότητα της Ποντοπόρου Ναυτιλίας.

Η αποστολή της IQ Solutions συνδέεται άρρηκτα με τη μεταφορά και την παραμετροποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) προς τη Ναυτιλία, εξυπηρετώντας ανάγκες Ναυτιλιακών εταιρειών σε επιχειρησιακό και κανονιστικό επίπεδο.

Οι ανάγκες αυτές όπως όλοι πλέον παρατηρούμε, εν έτει 2021, αυξάνονται τόσο στα πλοία όσο και στα γραφεία, γεγονός το οποίο κάνει διαρκώς πολυπλοκότερο και ογκώδη το ρόλο και τη διαχείριση της Πληροφορικής της Ναυτιλίας. Σε αυτό τον δυσανάλογο διαχειριστικό όγκο ακριβώς παρεμβαίνουμε επιχειρησιακά και με επιτυχία, προς όφελος της Ναυτιλιακής εταιρείας.

Είμαστε η πρώτη και μοναδική εταιρεία παγκοσμίως η οποία μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ICT περιβάλλον για πλοία, στημένο και διαχειριζόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει Type Approval για Cyber Security από ένα παγκοσμίου εμβέλειας νηογνώμονα, το Bureau Veritas Marine & Offshore. Το όραμά μας ήταν από τότε και παραμένει έως σήμερα ένα και μοναδικό, συμβατό με τη δύναμη των Ελλήνων πλοιοκτητών. Θέλαμε να δημιουργηθεί ένα portfolio κορυφαίων ICT λύσεων, αντίστοιχο της δυναμικής και αξιοπιστίας της Ελληνικής Ποντοπόρου Ναυτιλίας με παγκόσμιου βεληνεκούς διαπιστεύσεις και πραγματικά το καταφέραμε.

Λόγω της στενής συνεργασίας μας με υψηλά και καταρτισμένα στελέχη του κλάδου της Ναυτιλίας και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας μας στον χώρο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά μοναδικό στον κόσμο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών.

Σήμερα πλέον, η IQ Solutions έχει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία, και εγκαταστημένες ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν το 100% των επιχειρησιακών αναγκών σε ότι αφορά της ICT υποδομές στο πλοίο και στη στεριά, παρέχοντας 24/7 υποστήριξη από τους εμπειρότατους στο χώρο της Ναυτιλίας και καταρτισμένους μηχανικούς μας.

Δώστε μας παραδείγματα σχετικά με το πως η σύγχρονη τεχνολογία με εξειδικευμένες ICT υποδομές για τα πλοία, δίνει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε μια ναυτιλιακή εταιρία.

Παραδειγματικά προφανώς θα αναφερθώ στο χαρτοφυλάκιο της IQ Solutions. Θα ξεκινούσα με τη ναυαρχίδα των λύσεών μας, το VCell Cyber.

Το VCell Cyber είναι η end-to-end onboard ICT λύση μας για πλοία. Είναι η εξέλιξη των onboard υπηρεσιών που δίνουμε εδώ και 12 χρόνια για τη Ναυτιλία.

Ενσωματώνει σε ένα προϊόν 12 έτη εμπειρίας, εξειδίκευσης, επιχειρησιακών απαιτήσεων συνεργάτιδων Ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ από το έτος 2020 του έχει απονεμηθεί Type Approval για Cyber Security από classification society (Bureau Veritas Marine & Offshore).

Έμφαση δίνω στο ότι το VCell Cyber είναι το μοναδικό στον κόσμο end-to-end οικοσύστημα Πληροφορικής και Επικοινωνιών για πλοία, το οποίο διαθέτει Cyber Security Type Approval από Classification Society.

Μεταξύ πολλών συγχωνευμένων υπηρεσιών, περιλαμβάνει τον απαραίτητο  εξοπλισμό, τη δική μας πλατφόρμα διαχείρισης και τη συνεχή τεχνική μας υποστήριξη.

Πρακτικά, υιοθετώντας το VCell Cyber, οι Ναυτιλιακές αναβαθμίζουν άμεσα τους στόλους τους και τη διαχείριση αυτών, ώστε να συμμορφώνονται με τα υποχρεωτικά κριτήρια Cyber Safety του κώδικα ISM, ανεξάρτητα από την ηλικία των πλοίων τους.

Κατά το press release που εξέδωσε παγκόσμια ο BV, το VCell Cyber παρέχει ένα ασφαλές, πλήρως ελεγχόμενο, ενοποιημένο, συγκεντρωτικό και πολυλειτουργικό περιβάλλον ICT τεχνολογιών, ενσωματώνοντας ψηφιακή υποδομή και επικοινωνίες από πλοίο σε ξηρά, διαχειριζόμενες από απόσταση σε 24ωρη βάση, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο του ISM κώδικα.

Υπάρχουν και αρκετά αξιοσημείωτα για την εποχή που διανύουμε add-ons του VCell Cyber. Ως πρώτο add-on αναφέρω το VTalos, μια κεντρική μονάδα για προστασία από μολυσμένα αρχεία που μεταφέρουν USB στα πλοία.

Το VTalos επιθεωρεί και αποκλείει τη μεταφορά κακόβουλων αρχείων από USB στο πλοίο, ενώ επιτρέπει τη μεταφορά μόνο καθαρών αρχείων. Πέρα από το προφανές, ως άμεσο όφελος για τις Ναυτιλιακές είναι και το γεγονός ότι απαντά στις τελευταίες οδηγίες εργασίας που δίνονται αυτή την εποχή σε PSCOs για ελέγχους, όπως το WI CVC-WI-027 του US Coast Guard.

Άλλα add-ons περιλαμβάνουν λύσεις επικοινωνίας ήχου-βίντεο, όπως άμεσες onboard υπηρεσίες βιντεοκλήσεων, ενσωματωμένα onboard συστήματα παρακολούθησης CCTV και το Ermis Augmented Reality για πλοία.

Το Ermis παρέχει αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών πραγματικού χρόνου με μορφή κειμένων και οπτικοακουστικών στοιχείων, ενσωματωμένα στο οπτικό πεδίο του onboard χειριστή, πραγματοποιώντας απομακρυσμένους ελέγχους, επιθεωρήσεις, άμεση βοήθεια και μεταφορά γνώσεων από το γραφείο στο πλοίο χωρίς την ανάγκη να είναι φυσικά παρών εξειδικευμένο στέλεχος από την ξηρά.

Αξιοσημείωτη υπηρεσία είναι τα Fleet & Corporate Intranet Portals της IQ Solutions τα οποία παρέχουν ασφαλές και κατανεμημένο εταιρικό περιεχόμενο στα γραφεία της Ναυτιλιακής εταιρείας και του στόλου της.

Στα πλοία, τοπικές πύλες και το περιεχόμενο αυτών διανέμονται μέσω του VCell Cyber, κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα ροή, άρθρο, μάθημα ή καθοδήγηση από τους διαχειριστές. Ως εκ τούτου, τα τμήματα HSQE, Marine, Operations, Technical και Crewing ωθούν άμεσα εξελίξεις και σημαντικά εταιρικά θέματα στους υπαλλήλους και τα πληρώματά τους, ενισχύοντας το Total Quality Management της Ναυτιλιακής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ναυτιλιακές εταιρίες για να επιλέξουν και να εγκαταστήσουν τις κατάλληλες ICT υποδομές;

Οι Ναυτιλιακές εταιρίες πρέπει να καλύψουν δυο βασικούς άξονες αναγκών και απαιτήσεων σε επίπεδο ICT. Ο πρώτος άξονας αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος της εκάστοτε Ναυτιλιακής εταιρίας στα γραφεία της, συμπεριλαμβανομένου του στόλου της λόγω της αυξημένης διαλειτουργικότητάς του με τη στεριά. Η δεύτερη ανάγκη αφορά στην κάλυψη απαιτήσεων από ναυλωτές/IMO/σημαία/νηογνώμονες κ.ο.κ.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων και της πολυπλοκότητας που έχει ο συγκεκριμένος χώρος, οι οποίες πλέον συνεργούν σε υψηλές πλέον απαιτήσεις σε επίπεδο ICT, η εμπειρία μου δείχνει ότι το κλειδί είναι η προσεκτική επιλογή του σωστού συνεργάτη, η οποία πρέπει να καλύπτει 3 βασικά κριτήρια.

Πρώτο κριτήριο είναι ο συνεργάτης που θα επιλεχθεί να έχει αποδεδειγμένα μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο χώρο της Ναυτιλίας τόσο στις επιχειρησιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει, όσο και στην άμεση ικανότητά του να βοηθήσει τη Ναυτιλιακή ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που έχουν  οι παραπάνω οργανισμοί που ανέφερα.

Ως δεύτερο πολύ σημαντικό κριτήριο, ο συνεργάτης δεν θα πρέπει απλά και μόνο να εκτελέσει ευκαιριακά τις τρέχουσες απαιτήσεις της Ναυτιλιακής, αλλά οφείλει να είναι δίπλα της ώστε να τη βοηθήσει εξαρχής να κάνει σωστό σχεδιασμό ώστε να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευελιξία να προσαρμόζεται σε όποιες νέες απαιτήσεις προκύψουν.

Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπω πολύ έντονα πως οι απαιτήσεις αυξάνονται όχι μόνο επειδή προκύπτουν από νέους κανονισμούς, αλλά επίσης βλέπω πολύ έντονο ενδιαφέρον από τις ίδιες τις Ναυτιλιακές στη χρήση νέων εργαλείων όπως live video calls, cctv, onboard augmented reality, καθώς και τάση για πλήρη διασύνδεση σε βαθμό ενοποίησης των ICT υποδομών μεταξύ πλοίου και γραφείου.

Σε γενικές γραμμές παρατηρώ ενδιαφέρον σε όποιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει σε ασφαλείς, δομημένες, άμεσες παρεμβάσεις και έγκαιρες διασυνδέσεις μεταξύ πλοίου και εξειδικευμένων στελεχών γραφείου.

Το τρίτο και βασικότερο κατά τη γνώμη μου κριτήριο για την επιτυχία των παραπάνω, είναι να επιλέγουν οι Ναυτιλιακές συνεργάτη ο οποίος επενδύει διαρκώς πόρους στο μέλλον της πληροφορικής σε ευρύ τεχνολογικό φάσμα. Ο συνεργάτης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής, παράλληλα με τις εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο της Ναυτιλίας.

Ως αποτέλεσμα και προς άμεσο όφελος της Ναυτιλιακής, ο συνεργάτης που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις μπορεί να ενημερώνει τη Ναυτιλιακή εταιρεία για ότι νέο προκύπτει, εν συνεχεία η Ναυτιλιακή εταιρεία να αξιολογεί τις προτάσεις και να ενσωματώνει ότι αξιολογεί επιχειρησιακά πως θα είναι χρήσιμο, παραγωγικό και αποτελεσματικό για εκείνη.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια συνεργασία εμπιστοσύνης και μεταφοράς πραγματικής τεχνογνωσίας με γερά θεμέλια.

Με ποιο τρόπο βοηθήσατε τους πελάτες σας στα προβλήματα που δημιουργηθήκαν από το COVID-19;

Ανέκαθεν λόγω της φύσης της δουλειάς των Ναυτιλιακών με απαιτήσεις 24/7 και προφανώς λόγω των μετακινήσεων και των συνεχομένων ταξιδιών των υπαλλήλων τους, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός χρηστών πρέπει να έχει τη δυνατότητα πλήρους και ασφαλούς πρόσβασης στις ψηφιακές υποδομές της εταιρείας, απομακρυσμένα. Αυτή την ανάγκη βλέπαμε πάντοτε ως προτεραιότητα για τη Ναυτιλία.

Ως ομάδα που αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποδομών των πελατών μας, είχαμε και έχουμε πάντοτε σε υψηλό επίπεδο τη δυνατότητα να μπορούν οι χρήστες να εργάζονται απομακρυσμένα είτε από το σπίτι τους είτε από οποιοσδήποτε μέρος του κόσμου βρίσκονται, έχοντας πλήρη πρόσβαση σε περιβάλλον το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έχουν όταν εργάζονται γραφείο τους.

Συνεπώς, για τη δική μας πελατειακή βάση όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα ήταν απλά εν μέσω COVID. Όταν οι Ναυτιλιακές που συνεργαζόμαστε χρειάστηκε να λειτουργήσουν άμεσα σε τηλεργασία, η υποδομή ήταν ήδη έτοιμη για τους απομακρυσμένους χρήστες με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν προβλήματα και ασυνέχειες στη λειτουργία των Ναυτιλιακών και στην παραγωγικότητα των χρηστών τους.

Για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήρθε καθώς λαμβάναμε συγχαρητήρια από το management τής κάθε συνεργάτιδας Ναυτιλιακής, για τα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα που έδειξε η όλη λειτουργία των υποδομών που είχαμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει για αυτές. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες και βλέποντας άμεση επιχειρησιακή συνέχεια στις εταιρείες τους, αντιλήφθηκαν πλήρως τα οφέλη μιας ορθά σχεδιασμένης υποδομής.

Το επιχειρησιακό προβάδισμά τους έγινε περισσότερο αισθητό ειδικότερα όταν σύγκριναν τη δουλειά μας με υποδομές από φίλους και συνεργάτες άλλων Ναυτιλιακών που βρέθηκαν απροετοίμαστες με πολλά προβλήματα επιχειρησιακής συνέχειας, χωρίς πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση σε βασικούς πόρους και εφαρμογές των ΙΤ υποδομών τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία των πλοίων κατά την περίοδο του COVID, η επιχειρησιακή συνέχεια παρέμεινε και εκεί αδιάλειπτη. Όλη η υποστήριξη των ολοκληρωμένων ICT συστημάτων που παρέχουμε στα πλοία γίνεται ανέκαθεν και εξ’ ορισμού απομακρυσμένα.

Στα πλοία, η IQ Solutions δίνει τεράστια έμφαση στον αρχικό σχεδιασμό και μελέτη, ώστε μετά την αρχική εγκατάσταση να μη χρειάζεται καμία περαιτέρω επίσκεψη από τεχνικούς.

Υπάρχουν τόσα σημεία proactive monitoring των υποδομών ICT που προσφέρουμε στους στόλους των Ναυτιλιακών, τα οποία συνοδεύονται από διαδικασίες σε οργανωτικό, τεχνολογικό και εκτελεστικό επίπεδο, ώστε όλα τα θέματα που προκύπτουν εν πλω να μπορούν να λύνονται απομακρυσμένα.

Με τη βοήθεια του λεπτομερούς και συνεχούς monitoring που κάνουμε στις ICT υποδομές στόλων και όλες τις proactive ενέργειες που τηρούμε ευλαβικά για να βρίσκονται οι υποδομές πάντα σε υψηλή διαθεσιμότητα, αντιλαμβάνεστε πως η περίοδος COVID για τις υπηρεσίες μας και τις Ναυτιλιακές που τις χρησιμοποιούν δεν έδειξε διαφορές σε ψηφιακό επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης αναφέρω πως οι περισσότεροι πελάτες μας που είχαν ενεργοποιήσει υπηρεσίες video call είχαν καθημερινή επαφή με τα πλοία μέσω live video, κάτι που τους βοήθησε να διατηρήσουν την καλή και άμεση επικοινωνία με τα πληρώματά τους, διοργανώνοντας για παράδειγμα training και safety meetings, μεταξύ πολλών direct υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.

Θα δώσω έμφαση και σε πιο σημαντικά επιχειρησιακά θέματα στα οποία βοήθησαν και βοηθούν οι υπηρεσίες μας.

Η συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών της στεριάς που δε μπορούσαν να παραβρεθούν στα πλοία για drills και σε όποιες άλλες δραστηριότητες όπως drydocks, surveys και inspections, αντιμετωπίστηκε με το τελευταίο κατά χρονολογική σειρά εμφάνισης προϊόν μας Augmented Reality (AR) σε πλοία, το ERMIS.

Επισημαίνω πως ο σχεδιασμός του Ermis και το λανσάρισμά του είχαν ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία, βάσει προϊοντικού σχεδιασμού της IQ Solutions και όχι ευκαιριακά εν μέσω αυτής.

Μπορούν οι Ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες διεθνείς εταιρείες;

Είναι μεγάλη κουβέντα αυτό που με ρωτάτε και πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία μιας επιχείρησης.

Σίγουρα το περιβάλλον που εδρεύει και επιχειρεί μια εταιρεία τεχνολογίας παίζει ρόλο, καθώς οι καταναλωτές τείνουν να συνδυάζουν την ποιότητα με τη χώρα παραγωγής ενός προϊόντος.

Επίσης, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις από εσωτερικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινους πόρους, και μάλιστα με πολύ σύντομους κύκλους επαναληψιμότητας κάτι το οποίο ειδικά για την Ελληνική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο και βαρύ στη διαχείρισή του.

Πάραυτα, η απάντηση είναι ναι. Με σωστή διαχείριση πόρων, σωστή επιλογή στελεχών και μηχανικών είναι εφικτό και δε σας απαντώ θεωρητικά. Η απόδειξη βρίσκεται στο παράδειγμα που σας έδωσα λίγο πριν, αναφερόμενος στο VCell Cyber.

Η μοναδική στον κόσμο end-to-end ICT λύση η οποία εξοπλίζει ένα πλοίο σε ολοκληρωτικό βαθμό ανεξάρτητα από την ηλικία του και διαθέτει Type Approval για Cyber Security από παγκόσμιας κλάσης νηογνώμονα είναι Ελληνική, το VCell Cyber.

Το VTalos επίσης είναι ένα παγκόσμια μοναδικό προϊόν. Υπάρχουν παρόμοιες λύσεις από διεθνείς εταιρείες που στην πράξη δεν είναι αυτό που λέμε “tailored” για τη Ναυτιλία, δεν έχουν ούτε τις μισές δυνατότητες του VTalos, ενώ κοστίζουν δεκάδες φορές περισσότερο.

Συνεπώς, έχοντας ιδία άποψη και εμπειρία, μπορούμε και με το παραπάνω ως Έλληνες όχι μόνο να ανταγωνιστούμε αλλά και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της IQ SOLUTIONS;

Τα τελευταία 3 χρόνια ολοκληρώσαμε ένα βασικό στόχο που είχαμε από το 2015, να μπορούμε να προσφέρουμε χαρτοφυλάκιο προϊόντων το οποίο καλύπτει το 100% των αναγκών μιας Ναυτιλιακής σε ότι αφορά shore και fleet ICT υποδομές και την ορθή διαχείριση αυτών.

Η κάλυψη του 100% των αναγκών ήταν ένα βασικό αίτημα από τους πελάτες μας οι οποίοι ήθελαν να έχουν ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για το support τους, σε συνδυασμό με ευελιξία στο να δίνονται γρήγορα ολοκληρωμένες και ποιοτικές απαντήσεις και λύσεις σε νέες απαιτήσεις που προκύπτουν.

Πρακτικά, η ανάγκη ξεκίνησε από καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ναυτιλιακές, όπως οι καθυστερήσεις στην ανταπόκριση και επίλυση τεχνολογικών ζητημάτων, όταν έπρεπε να έρθουν σε συνεννόηση 2 ή ακόμη και 3 εταιρίες για να τρέξει ένα project πληροφορικής.

Σε συνέχεια αυτής της ολιστικής και πελατοκεντρικής μας στρατηγικής, το άμεσο μέλλον δείχνει τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου μας με νέες υπηρεσίες και προϊόντα που προφανώς προκύπτουν από υπάρχουσες ανάγκες Ναυτιλιακών, κάποια εκ των οποίων είναι στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, ενώ κάποια αλλά είναι ήδη σε πιλοτικό στάδιο και εγκατεστημένα σε πλοία πελατών μας, όπου γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές, ώστε να λανσαριστούν μέχρι τέλος του χρόνου.

Για τις νέες μας υπηρεσίες και προϊόντα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Τα τελευταία 2 χρόνια επίσης, η IQ Solutions έχει ξεκινήσει να εξάγει τεχνογνωσία, προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ελλάδος.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με πελάτες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ασία, κάτι το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερο.

Ένας ακόμη στόχος μου είναι να ενδυναμώσουμε το γραφείο που ανοίξαμε πριν από ένα χρόνο στη Μανίλα.

Με την καθοδήγηση του Head of Marine Department της IQ Solutions στην Ελλάδα, Λάμπρου Παπαναστασίου, έχουμε δημιουργήσει μια νέα ομάδα μηχανικών της οποίας το βασικό αντικείμενό της είναι το support του υφιστάμενου στόλου που ήδη διαχειριζόμαστε, αλλά και οι νέες εγκαταστάσεις VCell Cyber που πραγματοποιούνται σε πλοία που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.