Οινοποιεία – Συνέντευξη του Marco Fantinel

1099

Marco Fantinel

Ο κύριος One & Only!

Συνέντευξη στην Άντα Ηλιοπούλου.

Οι πολυβραβευμένοι οίνοι του οινοποιείου Fantinel ήρθαν προσφάτως και στην Ελλάδα με την αποκλειστική εισαγωγή στο www.winelife.gr Ο οινοποιός Marco Fantinel ,που παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο σε όλη την γη και συνεργάστηκε για το περίφημο Sun Goddess με την διάσημη τραγουδίστρια Mary J.Blige, μιλάει αποκλειστικά στην Άντα Ηλιοπούλου για τα οινοποιεία του που αγαπήθηκαν σε 90 χώρες.

Α.Η.: Πότε ήταν η πρώτη φορά που αποφασίσατε να συνεχίσετε αυτήν τη μεγάλη ιστορία του οινοποιείου;

M.F.: Το κρασί ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής μου, από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Είναι στο DNA μου. Έτσι, για μένα ήταν τόσο φυσικό να συνεχίσω την επιχείρηση της οικογένειάς μου.

Α.Η.: Πείτε μας μερικά σημαντικά πράγματα για την ιστορία του διάσημου Fantinel.

M.F.: Η εταιρεία Fantinel γεννήθηκε από το πάθος του παππού μου Mario Fantinel, γνωστού ιδιοκτήτη ξενοδοχείων και εστιατορίων στο Βόρειο Friuli, ο οποίος το 1969 αγόρασε τους πρώτους αμπελώνες για να βελτιώσει το επίπεδο των προϊόντων που προσφέρονταν στους πελάτες του. Την αγάπη του για το κρασί κληρονόμησαν σύντομα οι γιοι του Luciano, Gianfranco και Loris ,οι οποίοι επέκτειναν το όραμα, αποκτώντας αμπελώνες στις καλύτερες περιοχές της Friuli Venezia Giulia. Αυτή η μικρή γεωργική εταιρεία σήμερα, με την τρίτη γενιά που εκπροσωπείται από εμένα προσωπικά και τον Stefano, έχει γίνει ένα διεθνώς διάσημο οινοποιείο και πρεσβευτής της τέχνης της οινοποιίας του Friuli στον κόσμο. Η καρδιά του χτυπά στο Tauriano, κοντά στο αρχαίο χωριό Spilimbergo, μια πόλη γεμάτη πολιτισμό, διάσημη σε όλο τον κόσμο για την υψηλού κύρους Σχολή ψηφιδωτών. Εδώ, ένα κομψό οινοποιείο διαχειρίζεται πάνω από 300 εκτάρια αμπελώνων χωρισμένα στις ζώνες ελεγχόμενης προέλευσης Prosecco, Grave, Collio και Colli Orientali. Μοναδικά terroir, προνομιακές περιοχές με μικροκλίματα ιδανικά για την καλύτερη ωρίμανση των φρούτων και την υψηλότερη έκφραση κάθε ποικιλίας αμπέλου, ιδίως των πολύτιμων ντόπιων ποικιλιών, όπως τα Friulano, Refosco dal Peduncolo Rosso, Ribolla Gialla, Verduzzo Friulano καθώς και οι διεθνείς ποικιλίες που υπάρχουν στο Friuli και βρήκαν την τέλεια τοποθεσία για να ευδοκιμήσουν, όπως τα Pinot Grigio, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Το πάθος, η παράδοση και η καινοτομία είναι οι αξίες με τις οποίες η Fantinel γίνεται όλο και περισσότερο ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην Friuli Venezia Giulia, με τεράστια παρουσία σε ξένες αγορές: Τα κρασιά Fantinel έχουν επιτυχή παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες. Μια επιτυχία που επιβεβαιώνεται από τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε από τον  διεθνή Τύπο.

A.H..: Ποια ήταν η διαφορά που φέρατε με τις ιδέες και το έργο σας σε αυτά τα οινοποιεία;

M.F.: Κυρίως το όνειρο να κάνουμε τη Fantinel παγκόσμιο brand και να επικεντρωθούμε στην παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου που θα εκφράζουν τη γης μας.

A.H.: Πείτε μας περισσότερα για τα διαφορετικά οινοποιεία που προτείνει η Fantinel αλλά και για τα καλύτερα κρασιά που έχουν.

M.F.: Πράγματι έχει ενδιαφέρον αυτό. Θα ξεκινήσω από το Fantinel Tenuta Sant’ Helena. Μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον των αμπελώνων στο Vencò-Dolegna del Collio, λίγα βήματα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, ξεχωρίζει το Tenuta Sant’Helena. Το ήπιο κλίμα και το εύφορο έδαφος που αποτελείται από αμμώδη και αργιλοασβεστώδη στρώματα Ηώκαινου προέλευσης δημιουργούν ένα υπέροχο περιβάλλον για την καλλιέργεια σταφυλιών. Αυτό το εξαιρετικό terroir είναι το βασικό σημείο εκκίνησης, από το οποίο αναπτύσσονται συγκεκριμένα στιλ παραγωγής που δημιουργούν λευκά και κόκκινα κρασιά αποκλειστικής ποιότητας και εκλεπτυσμένων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Το Tenuta SantHelena είναι η premium σειρά Fantinel, με υπέροχες αποτυπώσεις της περιοχής Collio, όπως τα Venko (Collio Rosso), Frontiere (Collio Bianco), Sauvignon, Friulano, Ribolla Gialla.

Ακολουθεί το Fantinel Borgo Tesis με ένα ευρύ πετρώδες στρώμα που προστατεύεται στα βόρεια χάρη στους επιβλητικούς Δολομίτες. Στο Tauriano di Spilimbergo, στο κέντρο του Friuli, οι αμπελώνες της Fantinel φτάνουν όσο το βλέπει το μάτι,  στο κέντρο ενός γραφικού φυσικού τοπίου, μέσα σε μαγευτική ηρεμία. Η ποιοτική έρευνα συμβαδίζει με μια οικολογικά βιώσιμη προσέγγιση και τεχνολογίες αιχμής, δημιουργώντας κρασιά πλούσια σε προσωπικότητα, που καθρεφτίζουν την εποικοδομητική συνάντηση πάθους και τεχνικής ικανότητας, που χαρακτηρίζει το οινοποιείο Fantinel. Αυτή η σειρά DOC Friuli περιλαμβάνει πολύ τυπικά προϊόντα αυτής της περιοχής, όπως τα Pinot Grigio, Chardonnay, Refosco, Cabernet Sauvignon.

Στην Ελλάδα π.χ., ήδη είναι πολύ γνωστό το prosecco One & Only τιμώντας την αριστεία του Friulian Spumante. Αυτό είναι το όνειρο που η οικογένεια Fantinel καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες, οδηγώντας στην καθιέρωση του οινοποιείου ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες αφρώδους οίνου στην περιοχή, ειδικά χάρη στον απόλυτο έλεγχο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Για αυτό επιλέχθηκε η περιοχή του Friuli Grave, όπου η πετρώδης επιφάνεια και οι έντονες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ νύχτας και ημέρας παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών που προορίζονται για αφρώδεις οίνους. Εκτός από το Prosecco, το οποία επέτρεψε στην Fantinel να καθιερωθεί ως παγκόσμιο brand, η αφρώδης συλλογή περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα υψηλού κύρους, που ξεχωρίζουν για το επίπεδο ποιότητας, την προσωπικότητα και την ευχαρίστηση που προσφέρουν. Στην κορυφή της παραγωγής, η συλλογή “One & Only” με το διάσημο Prosecco Vintage Brut και το χαρακτηριστικό Rosè με βάση το Pinot Noir.

Το οινοποιείο La Roncaia ξεκίνησε από την οικογένεια Fantinel, το 1998. Ήταν η αφετηρία ενός νέου έργου που συνίστατο στη δημιουργία ενός οινοποιείου μπουτίκ που πέτυχε να παράγει κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Ένα ταξίδι που ξεκινά συμβολικά από το ισχυρό Refosco, συνοδευόμενο από την κομψότητα του Fusco και τη ζωντάνια του Cabernet Franc, συνεχίζοντας με εκλεπτυσμένες βελτιώσεις των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της περιοχής, τα Friulano και Ribolla Gialla, που συνδυάζονται κομψά με τα πλούσια Pinot Grigio και Eclisse, μια cuvée που προσφέρει απόλυτη ένταση. Εξάλλου, η La Roncaia ανεβαίνει στις γλυκές κορυφές της αριστείας, με τα δύο εξαιρετικά DOCG: το μεγαλειώδες Ramandolo και το Picolit, ένα αστέρι που λάμπει με σπάνιο φως. Εννέα συναρπαστικά πειράματα γεύσης που στοχεύουν στην έκφραση της μοναδικότητας του εδάφους του Friuli Colli Orientali, μέσω μιας προσέγγισης βάσει terroir και της χρήσης ιδιότυπων τεχνικών οινοποίησης-ωρίμανσης. Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή εμβληματικών προϊόντων άριστης ποιότητας που έχει λάβει τα πλέον περιζήτητα βραβεία διεθνώς….

Α.Η.: Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη συνεργασία με τη σούπερ σταρ, τραγουδίστρια και ηθοποιό, Mary J.Blige; Πώς ήταν ως συνεργάτης;  

M.F.: Ένας κοινός φίλος μας σύστησε. Αφού περπάτησε στους αμπελώνες και έκανε οινογνωσια με την οικογένειά μας, ένιωσε εξαιρετικά συνδεδεμένη με τον τόπο και, πιο σημαντικό, με τους ανθρώπους. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσε την ίδια μαγική ενέργεια που είχε από καιρό προσπαθήσει να αιχμαλωτίσει από τον ήλιο. Το όνομα Sun Goddess, εξάλλου, γεννήθηκε για να συλλάβει το πνεύμα που αντλείται από τις ισχυρές παιδικές αναμνήσεις της Mary με τη μητέρα της και την ατελείωτη αγάπη για τη ζεστασιά και την ενέργεια του ήλιου. Ήξερα ότι ήταν μια απίστευτη ευκαιρία να συνεργαστώ με κάποιον που μοιράζεται αυτό το πάθος και μαζί θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να προκαλεί αυτό το συναίσθημα.

Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Mary για αυτά τα εξαιρετικά κρασιά. Από την πρώτη μέρα, ήταν ξεκάθαρο ότι μοιράζεται τη φιλοσοφία μας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, αυθεντικών εκφράσεων της γης μας, αφοσίωσης και δεξιοτεχνίας, και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο συνεργάτη για να παρουσιάσουμε στους πελάτες αυτά τα όμορφα νέα κρασιά.

Α.Η.: Ποια είναι τα επερχόμενα σχέδιά σας μαζί της; Πολλοί καλλιτέχνες κάνουν κρασί αλλά χωρίς επιτυχία. Γιατί πιστεύετε ότι το Sun Goddess έγινε τόσο διάσημο τόσο γρήγορα; Θεωρείτε ότι η απομόνωση όλων μας έκανε τα κρασιά πιο δημοφιλή;

M.F.: Το κρασί είναι μια ακόμη κοινότητα και η επικοινωνία του βασίστηκε πάντα σε αυτήν την πτυχή (γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις, κοινωνικότητα και ευγένεια). Το εγχείρημα κρασιών Sun Goddess ξεκίνησε επίσημα στις 29 Ιουνίου 2020, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας. Προφανώς, δεν ήταν τόσο εύκολο να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα παραγωγής κρασιού σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση.

Όμως, πρώτα απ’ όλα, η συνεργάτης μας είναι η Mary J. Blige, μια εμβληματική τραγουδίστρια, βραβευμένη με Grammy και υποψήφια για Oscar, τραγουδοποιός, ηθοποιός, παραγωγός και φιλάνθρωπος, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια fan σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τόσο περήφανοι που συνεργαζόμαστε μαζί της. Είναι ένα είδωλο, η δημιουργικότητα, το πάθος και η δύναμη της οποίας την οδήγησαν σε απαράμιλλη επιτυχία σε όλες τις προσπάθειές της.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι κάθε κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία. Η ομάδα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων κατάφερε να αναγνωρίσει τις κοινωνικές τάσεις και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία καινοτομίας (τεχνολογία και, ιδίως, ψηφιακή επικοινωνία), αναγνωρίζοντας επίσης την ανάγκη των ανθρώπων για ένα κύμα φρεσκάδας και ενέργειας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Και το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια επιτυχία. Το Sun Goddess συγκέντρωσε αμέσως σημαντικό ενδιαφέρον από τον τομέα των οίνων και παρά πολλά αφιερώματα από τα μέσα ενημέρωσης σε περιοδικά με οικονομικό-πολιτισμικό / lifestyle περιεχόμενο ή περιοδικά μόδας σε διεθνές επίπεδο (από το Forbes έως το Vogue, από το People ως το Cosmopolitan). Κατέλαβε τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των brand από celebrities, σε άρθρα, συνεντεύξεις,virtual οινογνωσίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τη ζωντανή συμμετοχή των καταναλωτών Tο Sun Goddess ήταν σαφέστατα μια από τις τάσεις του καλοκαιριού του 2020 και θα γίνει ακόμη πιο διάσημο το καλοκαίρι του 2021. Ένα κύμα ενέργειας που στόχο έχει να εξαπλωθεί περισσότερο στους επόμενους μήνες με νέα εγχειρήματα και μεγάλες εκπλήξεις.

Α.Η.: Μιλήστε μας για το Sun Goddess με το όνομα που ταιριάζει στην Ελλάδα.

 M.F.: Το πιο δημοφιλές μέχρι στιγμήν είναι το Sun Goddess Pinot Grigio Ramato έχει μια όμορφη ροζ απόχρωση. Το μπουκέτο είναι έντονο και περίπλοκο, με νότες φρούτων (ροδάκινο, πεπόνι και βατόμουρα). Στον ουρανίσκο έχει γεμάτο και βελούδινο σώμα, με ευχάριστη οξύτητα, απαλές τανίνες και φινίρισμα πλούσιο σε ορυκτές αισθήσεις. Με καταγωγή από τη βορειοανατολική επαρχία της Ιταλίας, Friuli Venezia Giulia, τα κρασιά Ramato (ιταλική λέξη για το “καστανοκόκκινος” ή “χάλκινος”) παράγονται με τη διαβροχή του γλεύκους σταφυλιών Pinot Grigio. Η ροζ απόχρωση της φλούδας δίνει στα κρασιά χρώμα που κυμαίνεται από ημι-απαλό ροζ έως σκούρο πορτοκαλί, ανάλογα με τον χρόνο διαβροχής. Το Sun Goddess Pinot Grigio Ramato είναι ιδανικό για απεριτίφ αλλά συνδυάζεται επίσης και με φαγητό. Συγκεκριμένα, ταιριάζει άριστα με ορεκτικά, αλλαντικά, σούπες και ριζότο. Και έχει ήδη πάρει δύο βραβεία, στο THE GLOBAL ROSÈ MASTERS 2020 (THE DRINKS BUSINESS) – ΗΒ πήρε το χρυσό μετάλλιο με 92 βαθμούς και το JAMES SUCKLING στις ΗΠΑ με 90 βαθμούς.

Όσο αφορά το SUN GODDESS Sauvignon Blanc, είναι κίτρινο με ζωηρές πρασινωπές αποχρώσεις, η μύτη είναι έντονα αρωματική, με τροπικές και πικάντικες νότες φρούτου του πάθους, μπανάνας και πεπονιού. Ο ουρανίσκος είναι ιδιαίτερα δομημένος με ισορροπία ανάμεσα σε έντονη οξύτητα και βελούδινη απαλότητα με μακρύ φινίρισμα. Το Sun Goddess Sauvignon Blanc είναι ένα πολύ κομψό λευκό κρασί. Πιο συγκεκριμένα, η εκλεπτυσμένη αρωματική ένταση συνδυάζεται υπέροχα με ορεκτικά ψαριού και οστρακοειδή. Και αυτό έχει βραβεύσεις. Στο  JAMES SUCKLING π.χ. των ΗΠΑ πήρε 90 βαθμούς.

Α.Η.: Ποια άλλα βραβευμένα σας προτείνετε για την Ελλάδα;

M.F.: Προσφάτως είχαμε κάποια σοβαρή παρουσία στην Ελλάδα τόσο με την βράβευση του μεγάλου Γάλλου φιλέλληνα δημιουργού Jitrois και “One & Only” Prosecco στο St. George Lycabettus αλλά και μια συνεργασία με 14 Έλληνες σχεδιαστές που δώσαν την δική τους εκδοχή για το One & Only magnum. To One & Only έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα, εκλεπτυσμένο άρωμα με κομψές νότες ανθέων, μαγευτική και βελούδινη γεύση.

Αυτό είναι το Fantinel DOC vintage Prosecco, που γεννήθηκε από σταφύλια ενός μόνο αμπελώνα (single vineyard). Πρόκειται για την υψηλότερη έκφραση ποιότητας της εταιρείας. Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται με το χέρι και ακολουθεί απορραγισμός και σύνθλιψη, αλλά όχι συμπίεση, προκειμένου να εξαχθούν, μέσω στατικής αποστράγγισης, οι ελεύθεροι χυμοί (30% κατά την αποστράγγιση). Ο μούστος εισάγεται απευθείας σε μικρά “autoclave” (ανοξείδωτες δεξαμενές) για τη διαδικασία ζύμωσης και μετατροπής σε αφρώδη οίνο με επιλεγμένες φυσικές ζύμες (Μέθοδος Charmat – 120 ημέρες). Συνδυάζεται μοναδικά ως απεριτίφ με ορεκτικά με βάση το ψάρι. Έχει πάρα πολλά βραβεία στην Αγγλία, στην Κίνα, σε πολλά μέρη. Και όλα είναι χρυσά και ασημένια μετάλλια.

Θα πρότεινα επίσης, το υπέροχο το Venko από το Tenuta Sant’Helena βραβευμένο με 91 βαθμούς στις ΗΠΑ στο James Suckling και με διπλό χρυσό και 97 βαθμούς στο SAN FRANCISCO WINE COMPETITION των ΗΠΑ. Είναι κόκκινο του ρουμπινιού με αποχρώσεις γρανάτη, ένα μπουκέτο με υπόνοιες μίγματος άγριων μούρων και βανίλια και έναν απαλό ουρανίσκο.  Ένα εξαιρετικό σύνολο επιλεγμένων κόκκινων σταφυλιών (Merlot, Cabernet, Pinot Noir) με ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 30 μήνες. Εξαιρετικό με κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Από το οινοποιείο La Roncaia προτείνω ανεπιφύλακτα το Eclisse με το βαθύ κίτρινο χρώμα. Μια έντονη μυρωδιά που ενώνει την κομψή αρωματικότητα του Sauvignon και τον φρουτώδη πλούτο του Picolit. Πράσινα αρώματα, αρώματα αγριολούλουδων και λευκόσαρκων φρούτων, όπως το ροδάκινο, συγχωνεύονται σε ένα συναρπαστικό άρωμα. Η φρεσκάδα και η ορυκτότητα συνδυάζονται με μια καλή απαλότητα, σε ένα σώμα που δείχνει αρμονία, μεγάλο βάθος και επιμονή και είναι τέλειο με οστρακοειδή, ωμά ψάρια και ψάρια στον ατμό. Το La Roncaia “Eclisse” είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του boutique οινοποιείου της οικογένειας Fantinel, και συνοδεύεται από ένα όνομα που παραπέμπει στην ανάμνηση του μοναδικού και ενδεικτικού φαινομένου έκλειψης ηλίου που σηματοδότησε την πρώτη συγκομιδή το 1998. Αυτό και αν έχει βραβεία από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ που από το 2014-2018 παίρνει συνεχώς 93 βαθμούς στο JAMES SUCKLING, στο CONCOURS MONDIAL DU SAUVIGNON 2017 στην Γαλλία πήρε χρυσό μετάλλιο και στην Γερμανία επίσης χρυσό στο MUNDUS VINI 2013.

Α.Η.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί και γιατί;

M.F: Αυτό που με κάνει να πιω ένα ολόκληρο μπουκάλι.

W.L.: Ποια ήταν μέχρι τώρα η εμπειρία σας σε σχέση με την Ελλάδα;

M.F.: Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιταλία και προσωπικά αγαπώ πολύ τα ελληνικά νησιά και όσες φορές έχω έρθει στην χώρα σας τόσο για διακοπές όσο και για συνεργασίες, ήταν πάντα καταπληκτικά. Μας αρέσει να υπάρχουν οι οίνοι μας στην Ελλάδα ώστε οι πελάτες μας από όλο τον κόσμο μπορούν να τα βρουν και τα να απολαύσουν. Η Ελλάδα είναι το νέο μας μεγάλο στοίχημα πρώτα από όλα γιατί εμείς οι ίδιοι αγαπάμε την χώρα!

Α.Η.: Πείτε μας ένα απόφθεγμα που σας περιγράφει.

M.F.: Πιστέψτε πως μπορεί να γίνει για να πετύχετε!

ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ FANTINEL ΕΙΣΑΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ  www.winelife.gr και μπορείτε να τα βρείτε στο eshop του winelife.gr αλλά και σε γνωστές κάβες.