Συνέντευξη της κας ΕΛΜΙΝΑΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ Προέδρου του Δ.Σ. της Gastrade

1105

Κυρία Κοπελούζου, η Gastrade ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε άδεια το 2011 Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ποια είναι τα παρόντα και μελλοντικά σχέδια της Gastrade;

H Gastrade όπως γνωρίζετε αναπτύσσει το έργο του Τερματικού Σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Πράγματι, κλείνουμε σχεδόν 10 χρόνια από την πρώτη αίτηση που καταθέσαμε στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να αποκτήσουμε την άδεια ΑΣΦΑ στην οποία αναφέρεστε.

Από τότε το έργο έχει κάνει τεράστια βήματα και βαδίζει με ταχείς πλέον ρυθμούς προς την υλοποίησή του.

Ήδη από το 2017, συμμετέχει στο έργο η GasLog, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ναυτιλιακές εταιρείες που ενεργοποιούνται στη μεταφορά LNG ενώ από το Μάρτιο του 2020 εισήλθε στο έργο και η ΔΕΠΑ.

Τον Μάρτιο 2020 ολοκληρώθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία το market test για τη δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης στην πλωτή μονάδα του έργου όπου δέκα εταιρείες από την εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δέσμευσαν έως και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας σε μακροπρόθεσμη βάση και για διάστημα έως και 15 έτη καθιστώντας το έργο απολύτως βιώσιμο εμπορικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την κατασκευή του έργου οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Οι διαγωνισμοί έχουν χωρισθεί σε δύο βασικά τμήματα, ο πρώτος αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση των σταθερών εγκαταστάσεων (υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, βανοστάσια ακτής κλπ.) ενώ ο δεύτερος στην προμήθεια της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU). Και για τους δύο διαγωνισμούς έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης τους.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια των μετόχων, δανεισμό αλλά και από κοινοτικούς πόρους αφού έχει ενταχθεί στη λίστα με τα επιλέξιμα έργα προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η τελική επενδυτική απόφαση για την έναρξη της κατασκευής του έργου αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους ενώ η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται στα τέλη του 2022/αρχές 2023.

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπέγραψαν τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης. Θέλετε να μας πείτε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας;

Η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Βουλγαρικής πλευράς, μέσω του Εθνικού της Διαχειριστή, στο έργο είναι πράγματι ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο που έχει και συμβολικό και στρατηγικό και εμπορικό χαρακτήρα.

Είναι μεγάλη τιμή για μας που οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών επέλεξαν να παραστούν στην τελετή υπογραφής και κυρίως να τονίσουν τη στρατηγική σημασία του έργου και για τις δύο χώρες καθώς και για την ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης.

Η παρουσία τους συμβολίζει την στενή συνεργασία των δύο χωρών σε μια ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή και δείχνει ταυτόχρονα ότι σε περιόδους οικουμενικών κρίσεων, όπως αυτή που περνάμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, οι λαοί και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργάζονται, να επενδύουν και να προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει χαρακτηρισθεί σαν έργο «Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των οδών και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο-κλειδί για την ανάπτυξη ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trading hub).

Θα τροφοδοτείται από πολλαπλές πηγές φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α. με στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ΝΑ Ευρώπης ευρύτερα, της Ουκρανίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέσω του Κάθετου Διαδρόμου που δημιουργείται σε συνέργεια με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Το έργο υποστηρίζει τα περιφερειακά έργα υποδομών ενέργειας και λειτουργεί συμπληρωματικά και σε αρμονία μαζί τους. Για τη Βουλγαρία, καθώς και για τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής, δίνει πρόσβαση στο LNG, και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των αγορών τους με προφανή οφέλη για τον τελικό καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, με τη συμβολή του στη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη στοχεύει στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Αγοράς.

Η Bulgartransgaz είναι ένας έμπειρος διαχειριστής και με την παρουσία του στο έργο, εκτός της προστιθέμενης αξίας σε ότι αφορά στη διαχείρισή του, λειτουργεί συνδετικά στον κάθετο άξονα LNG Αλεξανδρούπολης, IGB, Βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις προς Ρουμανία και Σερβία.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου μέχρι την έναρξη λειτουργίας του;

Αναφέρθηκα ήδη στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Μέχρι τέλος του έτους στοχεύουμε στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID). Από το σημείο αυτό και έπειτα αρχίζει η κατασκευή του έργου που σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Συνεπώς το έργο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στο τέλος του 2022 / αρχές 2023.