Συνέντευξη Γιώργος Παναγόπουλος Δήμαρχος Σαλαμίνας

1821

Η Σαλαμίνα παρόλο που είναι ένας κοντινός στην Πρωτεύουσα προορισμός είναι σχετικά άγνωστος.

Πράγματι, η Σαλαμίνα είναι το κοντινότερο νησί στον Πειραιά και στην Αθήνα. Απέχει περί τα 30’ από τον Πειραιά, μία ώρα από την Αθήνα και μία ώρα από το αεροδρόμιο. Όμως είναι αλήθεια ότι το νησί δεν έλαβε ποτέ την προβολή που του αξίζει. Αυτό το λέω γιατί η Σαλαμίνα είναι γεμάτη μνημεία και αξιοθέατα που τόσα πολλά μαζί ελάχιστοι τύποι στην Ελλάδα έχουν. Η Σαλαμίνα έχει παραλίες και θάλασσες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις θάλασσες των υπόλοιπων ελληνικών νησιών. Έχει το δεύτερο μεγαλύτερο πευκοδάσος στην Αττική μετά την Πάρνηθα, το Δάσος των Κανακίων, έχει τεράστιο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο. Από τον χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως το σπήλαιο του Ευριπίδη και το Ταφικό Μνημείο του 4ου π.Χ αιώνα και από την Ελιά της Όρσας, μιας ελιάς ηλικίας 2.530 ετών, ως το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού και τον τάφο του Γ. Καραϊσκάκη. Από τα βυζαντινά μοναστήρια και τις εκκλησίες ως το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο και το μοναδικό λαογραφικό και ναυτικό μουσείο του Δήμου.

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια για ανάδειξη όλου αυτού του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού του πλούτου. Φτιάχνουμε ήδη τις υποδομές, όπως σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μονοπάτια στο Δάσος των Κανακίων και τον αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας, προχωράμε ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής τα έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και του δρόμου που οδηγεί στο Σπήλαιο του Ευριπίδη και στο Ταφικό Μνημείο, αποπερατώνουμε την νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη πάλι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, προχωρήσαμε σε υιοθεσία της υπεραιωνόβιας ελιάς από το World Olive Center for Health σε συνεργασία και με το Ε.Κ.Π.Α. και με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Κοινόσουρας, του χώρου δηλαδή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πως σκοπεύει ο Δήμος να γιορτάσει την επέτειο αυτή;

Φέτος είναι η επέτειος των 2500 ετών από το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της Παγκόσμιας Ιστορίας. Μια τέτοια επέτειο ο Δήμος μας είχε προγραμματίσει να γιορτάσει με την λαμπρότητα που της αναλογεί. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολεμικό Ναυτικό και το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (η κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει αγκαλιάσει όχι μόνο αυτήν την επέτειο αλλά και το νησί μας εν γένει) είχαμε προγραμματίσει σπουδαίες εκδηλώσεις. Δυστυχώς η πανδημία ανέτρεψε εν πολλοίς τα σχέδια μας. Πολλές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν και όσες μπορούμε να κάνουμε γίνονται πια σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για την προστασία από τον covid-19. Δεν μπορούμε συνεπώς να γιορτάσουμε όπως σκοπεύαμε και όπως αξίζει σε μια τέτοια επέτειο. Σε κάθε περίπτωση εκδηλώσεις ουσιαστικές και σημαντικές γίνονται. Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου στην Σαλαμίνα στο Ευριπίδειο Θέατρο με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, με αναπαράσταση της Ναυμαχίας, με συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και με πολύ σημαντικά δρώμενα.

Ευελπιστούμε ότι με την βοήθεια των φορέων θα μπορέσουμε του χρόνου, εφόσον η πανδημία αποτελέσει πια παρελθόν, να γιορτάσουμε όπως πρέπει ένα τέτοιο γεγονός.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Σαλαμίνα του σήμερα και του αύριο;

Ο αρχικός μας στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, ενός Δήμου που βρισκόταν σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης από το 2014. Με την βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά του Υπουργού κου. Θεοδωρικάκου, ο Δήμος μπόρεσε να ρυθμίσει τις οφειλές του και πλέον μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Πλέον τούτου με υπεράνθρωπες πραγματικά προσπάθειες μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον για πολλά χρόνια πρόβλημα της καθαριότητας στο νησί, το οποίο πλέον δεν έχει την εικόνα που είχε κατά το παρελθόν. Η προσπάθεια μας για έναν δήμο οικονομικά υγιή, καθαρό και έτοιμο να δίνει λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες αποδίδει ήδη καρπούς. Ωστόσο, αυτός είναι ένας συνεχής αγώνας και για τον λόγο αυτό δεν εφησυχάζουμε αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Όσον αφορά το ‘αύριο’ της Σαλαμίνας, το σχεδιάζουμε ήδη. Με επεμβάσεις στα σχολεία του νησιού, στην οδοποιία, με έργα ανάπτυξης που έχουμε προγραμματίσει και δρομολογήσει όπως η ανάπτυξη των λιμανιών μας η αξιοποίηση και προβολή του αρχαιολογικού και ιστορικού μας πλούτου και η τουριστική ανάδειξη του τόπου, στοχεύουμε σε μια Σαλαμίνα σύγχρονη, μια Σαλαμίνα εξωστρεφή, μια Σαλαμίνα ελκυστική, μια Σαλαμίνα που θα μπορέσει να αξιοποιήσει το τεράστιο brand name της.

Γιώργος Παναγόπουλος
Δήμαρχος Σαλαμίνας