Ανακαλύπτοντας την Καλαμάτα – Μια Σύγχρονη Πόλη για Κάθε Εποχή!

296

Ένα άρθρο του Γιάννη Κολοβού, Προέδρου Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια γνωρίζοντας εξαιρετική άνθιση, αναδεικνύεται ως ο νέος σύγχρονος αστικός παράδεισος, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτο το φυσικό της πλούτο, συνδυάζοντάς τον άρτια με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα, βρίσκετε ανάμεσα στις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις  της Ευρώπης ως το 2030, αποτελεί πλέον έναν ιδανικό και εύκολα προσβάσιμο προορισμό για όλο το χρόνο. Αφενός οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αφετέρου η ασφαλής προσέγγιση της μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου – απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα – την τοποθετούν στις κορυφαίες προτιμήσεις των επισκεπτών και δικαίως έχει κερδίσει τη δική της θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Οι συνεχείς, συντονισμένες προσπάθειες φορέων και επαγγελματιών του τουριστικού προϊόντος έβαλαν στο επίκεντρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, τα ανέδειξαν και τα εξέλιξαν έτσι ώστε η πόλη να αποτελεί ως προορισμός μια σπουδαία ταξιδιωτική εμπειρία με οδική, αεροπορική αλλά και θαλάσσια πρόσβαση καθώς διαθέτει αεροδρόμιο, λιμένα και μαρίνα, ενώ προσεχώς στις υποδομές της θα περιλαμβάνεται και υδατοδρόμιο.

Η πόλη της επανάστασης, της ελιάς και του χορού αναδεικνύει συνεχώς το τρίπτυχο, ιστορία, φύση, πολιτισμός, και τα παντρεύει με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

Η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια που πραγματικά είναι σαν να γεννά η θάλασσα το βουνό και το βουνό τη θάλασσα. Η ακτογραμμή της, 2,5 χλμ με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο, μια ανάσα από το κέντρο της. Τα πρώτα ορεινά γραφικά χωρία του Ταϋγέτου, μόλις 20χλμ από την πόλη. Το επιβλητικό της Κάστρο δεσπόζει πανέμορφα στην κορυφή του Ιστορικού της Κέντρου. Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων θυμίζει τη γέννηση της επανάστασης του 1821 και σε κάθε γωνιά του Ιστορικού Κέντρου η παράδοση και η ιστορία ξεχειλίζουν.

Και από την ιστορία με μια βόλτα περνάμε στο σήμερα και σε ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο που δεν στερείται φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς, σφύζει από ζωή και προσφέρει πολλές επιλογές για αγορές και ψυχαγωγία. Οδηγεί σε ένα από τα εντυπωσιακότερα υπαίθρια μουσεία τρένων, το Πάρκο του ΟΣΕ, αλλά και ανάσα πρασίνου, αναψυχής και δραστηριοτήτων. Λίγα μόλις μέτρα από την Κατάληξή του, θα συναντήσετε το Λιμάνι. Δυτικά του εκτείνεται η Μαρίνα Καλαμάτας με πληθώρα επιλογών για φαγητό και καφέ. Ανατολικά του και κατά μήκος της οδού Νεύρινου, η ακτογραμμή της Καλαμάτας. Διαθέτει γαλάζια σημαία, ιδανική για μπάνιο και με υποδομές για Α.με.Α. Ιδανική επιλογή για βόλτα με τα πόδια, για καφέ, φαγητό ή ποτό το βράδυ.

Από το Ιστορικό Κέντρο έως την παραλία μπορείτε να διανύστε την απόσταση με τα πόδια αλλά και με ποδήλατο καθώς η Καλαμάτα διαθέτει έναν διαρκώς εξελισσόμενο κεντρικό ποδηλατοδρόμο με στάσεις στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη. Από τις στάσεις σας, μην παραλείψετε το Μέγαρο Χορού, την πλέον σύγχρονη κεντρική αρχιτεκτονική υποδομή, ως επιστέγασμα ενός κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού, του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, που διενεργείται στην Καλαμάτα σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Καλαμάτα είναι η βάση σας για πολλές μονοήμερες εξορμήσεις.

Ταξιδέψετε στη Μάνη, στην Πύλο, την Κορώνη, τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα. Επισκεφτείτε την Αρχαία Μεσσήνη και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Επιλέξτε να κάνετε πεζοπορία στην Νέδα και οι πιο τολμηροί επιδοθείτε σε αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβατικά μονοπάτια και αναρρίχηση.

Ζήστε αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες αλλά και γευσιγνωσίας κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής και του τρύγου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι η Καλαμάτα είναι η πόλη για κάθε εποχή. Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν αυθεντικό γαστρονομικό παράδεισο. Οι γεύσεις απογειώνουν τη ταξιδιωτική εμπειρία και μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Γι’ αυτό, μη φύγεις, αν δεν γευτείς τις παραδοσιακές τσιγαρίδες, δηλαδή το χοιρινό παστό με πορτοκάλι, τη γουρνοπούλα, κάθε πιάτο με βάση το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και την ελιά, τα λαλάγγια, τη μεσσηνιακή σφέλλα και το ταλαγάνι, τα αποξηραμένα σύκα, τα φημισμένα παστέλια και τα αρωματικά βότανα του Ταϋγέτου. Κράτησε χώρο στις αποσκευές σου για πολλά από αυτά. Είναι άλλωστε περιζήτητα. Το σίγουρο είναι πως θα έρθεις ξανά γιατί μια φορά δεν φτάνει. Κάθε φορά θα ανακαλύπτεις και κάτι ακόμα. Κάθε φορά θα απομένει και κάτι για την επόμενη. Κάθε φορά, φεύγοντας, θα κουνάς το μεταξωτό καλαματιανό μαντήλι και θα ανανεώνεις το ραντεβού σου με την πόλη που δεν σε απογοητεύει ποτέ.