Η Ιστορία πίσω από το όνομα…ΚΡΗΤΙΚΟΣ

345

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ Ε.Ν.

ΝΑΥΤΙΚΗ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η ναυτική παράδοση και ιστορία της οικογένειας ΚΡΗΤΙΚΟΣ ανάγεται στα βάθη του χρόνου και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά κυρίως μέσα από την προφορική παράδοση και μετέπειτα από επίσημα αρχεία ξεκινάει τέλη του 18ου αιώνα αρχές του 19ου αιώνα. Οι τότε πρόγονοι είχαν στη κατοχή τους ιστιοφόρα πλοία και καΐκια. Περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα και πλέον συγκεκριμένα το 1866  και με την άσβεστη φλόγα για ελευθερία που είχαν οι ανυπότακτοι κάτοικοι της Μεγαλονήσου δηλαδή της Κρήτης ξεσπάει μία από τις πολλές εξεγέρσεις κατά των Τούρκων.

Στη συγκεκριμένη επανάσταση συμμετείχε σύσσωμη η οικογένεια Κρητικός. Με την κατάπνιξη της επανάστασης όσα μέλη της διασώθηκαν διέφυγαν με τα καΐκια τους και τα ιστιοφόρα τους  και κατέπλευσαν αρχικά στην Ύδρα. Εκεί ένας εκ των προγόνων παντρεύτηκε τη κόρη μιας πολύ γνωστής οικογένειας της Ύδρας που ήταν ιδιοκτήτες ιστιοφόρων πλοίων και ήταν η προ προ προγιαγιά, (η καπετάνισσα όπως την ξέρανε όλοι), του σημερινού CEO της ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ –ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κου Κρητικού Ευάγγελου.

Το επώνυμο της οικογένειας ΚΡΗΤΙΚΟΣ ήταν διαφορετικό αλλά μετά την φυγή τους από την Κρήτη στην Ύδρα και στον Πειραιά όπου εγκαταστάθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα όσοι τους έβλεπαν έλεγαν «να αυτοί που ήρθαν από την Κρήτη , να ο Κρητικός έτσι επικράτησε το Επώνυμο ΚΡΗΤΙΚΟΣ»

Έτσι φτάνουμε στον 20ο αιώνα και στο Σπυρίδωνα Κρητικό του Ευαγγέλου ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πειραιά, παιδί της κατοχής, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες μαζί με τον αγαπημένο του αδερφό Γιώργο. Ο πατέρας του Βαγγέλης έφυγε διωγμένος στην Αμερική τη δεκαετία του ’30, θύμα των πολιτικών παθών της εποχής και της δικτατορίας του Μεταξά. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών της εποχής είναι το γεγονός ότι η μητέρα του Σπυρίδωνα Κρητικού Καλλιόπη και η μικρή του αδελφή Ελένη πέθαναν κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής από τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ , ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΝΕΝΗ ON DECK ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Νυμφεύθηκε την Ελένη (Νένη) Κρητικού-το γένος Φατσέα και απέκτησαν έναν υιό τον Ευάγγελο. Μετά την απόλυτη καταστροφή που αντιμετώπισε η οικογένεια κατά τη διάρκεια της κατοχής ο Σπύρος Κρητικός σπούδασε μόνος του και εργαζόμενος ταυτόχρονα έγινε αξιωματικός του Εμπορικού ναυτικού, Α’ μηχανικός. Τα πρώτα του μπάρκα τα έκανε στα θρυλικά πλοία Liberty. Στη συνέχεια σταδιοδρόμησε και έγινε σημαντικό στέλεχος στην εταιρία του αείμνηστου εφοπλιστή Λιβανού. Τη δεκαετία του 1960 και κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ έσπαγε τον αποκλεισμό των Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που είχαν επιβάλλει στο βόρειο Βιετνάμ μεταφέροντας τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό αλλά και ταυτόχρονα επισκευάζοντας τις ηλεκτρογεννήτριες των νοσοκομείων που είχαν καταστραφεί από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς, αλλά και δωρίζοντας ηλεκτρογεννήτρια του πλοίου του σε νοσοκομείο, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές αμάχων.

Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε και εν ζωή εκείνη την εποχή από τους τότε κρατικούς αξιωματούχους του Βόρειου Βιετνάμ αλλά και εν θανάτω ( απεβίωσε στις 24 Νοεμβρίου 2019)  όταν κατά την εξόδιο ακολουθία του, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο λιμάνι του Πειραιά πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφειμ, παρέστη αντιπροσωπία της κυβερνήσεως του Βιετνάμ με επικεφαλής τον πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Nguyen Manh Cuong ο οποίος εκφώνησε επικήδειο εκφράζοντας τις ευχαριστίες της κυβερνήσεως του Βιετνάμ για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο εκλιπών στο λαό του Βιετνάμ.

Επιβίωσε από 3 ναυάγια και 1 αεροπορικό δυστύχημα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε πλοιοκτήτρια Ναυτιλιακή εταιρία μεσογειακών φορτηγών πλοίων οργώνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα, Μαύρη θάλασσα, Red Sea , την Αζοφική φτάνοντας μέχρι και τη Βαλτική θάλασσα. Στη μεγάλη ναυτιλιακή κρίση του 1980-1985 αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες όπως όλη η τότε ελληνική και ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία.

Σε ολόκληρη την ναυτική και την ναυτιλιακή πορεία του Κρητικού Σπύρου συμπορεύτηκε και συμμετείχε ενεργά η σύζυγος του Ελένη ( Νένη) Κρητικού που απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου 2016.

Σε εκείνη ακριβώς τη χρονική συγκυρία της καταστροφής τέλη της δεκαετίας του 1980 νεαρός φοιτητής αναλαμβάνει τα ηνία των επιχειρήσεων ο Ευάγγελος Κρητικός του Σπυρίδωνα, σημερινός CEO της  KRITIKOS SHIPPING LINES MARITIME COMPANY.

Ο οποίος όντας ανήσυχο περιπετειώδες και αντισυμβατικό  πνεύμα και αναζητώντας  καινούργιους δρόμους σε ηλικία μόλις 18 χρονών αναλαμβάνει το τεράστιο ρίσκο και μεταβαίνει στη Δυτική Αφρική στη Γκάνα και στη Νιγηρία. Η Γκάνα εκείνη την εποχή κυβερνιόταν από επαναστατική κυβέρνηση και η πολιτική κατάσταση ήτανε έκρυθμη, καθότι η τότε επαναστατική κυβέρνηση είχε ανατρέψει το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς που ήταν φίλα προσκείμενο προς τη δύση, στο αποκορύφωμα τότε του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις 2 τότε υπερδυνάμεις Αμερική και Ρωσία. Η τότε επαναστατική κυβέρνηση άλλαξε τον τότε διεθνή πολιτικό προσανατολισμό της Γκάνας και υποστηριζόταν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από τον τότε ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Στη δε Νιγηρία επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αναρχία και πολιτικό χάος με συνεχείς επαναστάσεις και στρατιωτικά πραξικοπήματα. Γεγονότα που την κατέτασσαν στις πλέον επικίνδυνες χώρες του κόσμου.

Μέσα λοιπόν σε εκείνες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις 2 αυτές ισχυρές χώρες της Δυτικής Αφρικής ο Ευάγγελος Κρητικός κατόρθωσε με πολλές περιπέτειες αλλά και ρισκάροντας τη ζωή του να ιδρύσει ναυτιλιακά γραφεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με πρακτορεύσεις πλοίων, φορτοεκφορτώσεις, τροφοδοσίες, επισκευές πλοίων, πετρελεύσεις πλοίων, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού.

Την ίδια χρονική περίοδο ιδρύει τα δικά του ναυτιλιακά γραφεία στο Πειραιά με αντικείμενο δραστηριότητας την πλοιοκτησία, διαχείριση πλοίων, επισκευές πλοίων, πετρελεύσεις, τροφοδοσίες, ναυλώσεις, αγοραπωλησίες.

Με την πάροδο των ετών δημιούργησε έναν όμιλο εταιριών στη Ναυτιλία στο Τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με πλέον γνωστές:

 1. Kritikos Shipping Lines Maritime Company-Greece
 2. Posidonia Shipping and Trading (LIB)S.A
 3. Posidonia shiptrade & shipbrokers (CY) LTD
 4. Kritikos shipping agencies (GH) LTD

Σε μικρή ηλικία βίωσε και επιβίωσε από ναυάγιο κατόπιν εμβολισμού του φορτηγού πλοίου που βρισκόταν μαζί με τους γονείς του ανοιχτά του Rotterdam από ένα Πολωνικό φορτηγό πλοίο. Μέχρι σήμερα θεωρεί την παραπάνω εμπειρία ως μία από τις συγκλονιστικότερες της ζωής του.

 • Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • Νομικά στο Universite Paris 13-Sorbonne Paris Cite.
 • Τουριστικά στο ΕΚΠΑ.
 • Διοίκηση Ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο ΕΚΠΑ και σε άλλους αντίστοιχους φορείς και ιδρύματα.
 • Είναι κάτοχος ναυτικού φυλλαδίου.
 • Έχει αποφοιτήσει από τη σχολή σωστικών μέσων Ασπροπύργου.
 • Κάτοχος πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας για όλους τους τύπους των πλοίων.

Με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές ασχολείται με τα τραπεζικά-οικονομικά δηλαδή για λογαριασμό φυσικών και εταιρικών προσώπων, συντάσσει είτε αναλογιστικές, είτε τεχνοοικονομικές μελέτες οι οποίες αποτελούν το ουσιώδες μέρος των αγωγών που κατατίθενται κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων. Διενεργεί εμπορικές εκτιμήσεις και αποτιμήσεις αξίας ακινήτων και αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων προκειμένου να τις καταστήσει βιώσιμες. Θεωρείται ως ένας από τους πλέον έγκριτους και με διεθνή αναγνώριση  Έλληνες οικονομολόγους.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ & ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΟΙΟΥ

Είναι από τα ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του κινήματος των καταναλωτών – δανειοληπτών στην Ελλάδα.

Όποτε υπάρχει σχετικό θέμα συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής Εμπορίου και της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Επίσης συμμετέχει στις εργασίες σχετικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η πλέον σημαντική διάκριση που έχει λάβει στην επαγγελματική του και ακαδημαϊκή του πορεία αποτελεί το γεγονός ότι το 2007-2008 επιλέχθηκε από την παγκοσμίως γνωστή Ελβετική εγκυκλοπαίδεια προσωπικοτήτων who is who ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας που με τη δράση του επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ C.E.O.  KRITIKOS SHIPPING LINES MARITIME CO.

Ο 21ος αιώνας βρίσκει την οικογένεια ΚΡΗΤΙΚΟΣ υπό την στιβαρή και έμπειρη ηγεσία και διαχείριση του κ. Κρητικού Ευάγγελου στην πιο ισχυροποιημένη φάση και καμπή της ιστορίας της με ανοδική πορεία και τάσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της να ατενίζει με αισιοδοξία , σιγουριά και βεβαιότητά τις προκλήσεις του μέλλοντος.