Tα σενάρια για πανδημία στις ΗΠΑ,οι μυστικές υπηρεσίες και οι ευρύτερες επιπτώσεις της εφιαλτικής κρίση στο παγκόσμιο στερέωμα.

1358

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Επί σχεδόν 25 χρόνια ασχολούμαι με τις ασύμμετρες απειλές για την πλανητική ασφάλεια. Στην ετήσια αναφορά που περιληπτικά για προφανείς λόγους δίνει ετήσια στην δημοσιότητα η Ειδική Επιτροπή για Θέματα Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων πάντα – αλλά ειδικά τα τελευταία 12 χρόνια – υπήρχε  και υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την λεγόμενη ΗUMAN SECURITY δηλαδή για τις απειλές αναφορικά με την ανθρώπινη – κοινωνική ασφάλεια στις ΗΠΑ, με έμφαση μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις πανδημιών, βιο-όπλων κα. (υπάρχει ειδική μνεία παραγράφων σχετικά με γνωστούς και σφοδρότατα επιθετικούς ιούς, εξελίξεις σε μοριακή βιολογία, απλοποιημένη γενετική μηχανική κα). Συνολικά οι 17 Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωναν τον επικεφαλής του Κλάδου των Εθνικών Πληροφοριών (DΝΙ) με απόρρητες επιμέρους εκθέσεις για εγκυμονούσα  πάντοτε παγκόσμια απειλή   ανάπτυξης και εξάπλωσης φονικού ιού. (FBI – CIA – DIA – NSA – ARMY INTLLIGENCE – NAVAL INTELLIGENCE – MAPPING / GEO-INTELLIGENCE  κα). Και πάντοτε επεσήμαναν ότι “η  ενδεχόμενη παγκόσμια πανδημία απαιτεί από τις ΗΠΑ να είναι πανέτοιμες να την εντοπίσουν και πολεμήσουν μόλις εκδηλωθεί αφού θα πρέπει να έχουν έτοιμα κάθε επιπέδου  σχέδια  και μέτρα πρόληψης αλλά και άμεσης αντιμετώπισης”.

Αναλυτής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ  στις 17 Ιανουαρίου του 2020 είχε τονίσει ότι “η κλιμάκωση των περιστατικών  λόγω του ιού από την επαρχία Χουμπέι / περιοχή Ουχάν είναι ήδη στο κόκκινο, και αναμένεται  να καταστεί κατακόκκινη!!”. Η Έκθεση των  μυστικών υπηρεσιών διενεμήθη στους 100 Γερουσιαστές καθώς και στα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας – Εσωτερικής Ασφάλειας – Άμυνας  σε Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), ενώ στις 28 Ιανουαρίου εσωτερικά έγγραφα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης επεσήμαναν ότι “οι Κινέζοι συνειδητά παραπληροφορούν και αποκρύπτουν πολλά στοιχεία σχετικά με  τον SARS-Cov-2 / COVID-19” όπως την γενεσιουργό αιτία, τον τρόπο εξάπλωσης, λεπτομέρειες για ληφθέντα μέτρα, πως διέφυγε από τα Εργαστήρια  κα. Μάλιστα ο ειδικός αναλυτής Ρόμπερτ Κάντλετς ως και η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ διαβεβαίωναν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου τους Γερουσιαστές ότι “ο συγκεκριμένος ιός  θα προκαλέσει γεωπολιτικές – γεωοικονομικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ θα δοκιμαστούν πολύ σκληρά οι ανθρώπινες αντοχές και η διαθεσιμότητα  των πόρων”. Δυστυχώς για πολλοστή φορά στην διάρκεια της θητείας του ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα στις σχετικές αναφορές του Φεβρουαρίου 2020 υποστηρίζοντας ότι ‘δεν είναι κάτι σοβαρό, οι πολίτες έχουν τυφλωθεί(!) με τον κορωνοιό και δεν  απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ!”.

Οι τελευταίες δύο Εκθέσεις (συνολικές) των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών επί Διευθυντών Τζέιμς Κλάπερ και Νταν Κότς / παράγραφοι 21-22 αναφέρουν χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι ‘οι ΗΠΑ  θα παραμείνουν τρωτές  σε όποια επερχόμενη πανδημία, που θα προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και η οποία θα επιφέρει μεγάλο αριθμό θυμάτων καίρια πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία, και θα απορυθμίσει την κοινωνία, προκαλώντας πολύ σοβαρά ζητήματα στην παγκόσμια διαχείριση πόρων “(Η Έκθεση είναι αυτή περί “Παγκόσμιων Απειλών για την Ασφάλεια των ΗΠΑ-2019 / Σελίδες  42). Στην διαβαθμισμένη μορφή της  είναι 224 σελίδες.

Με την τραγική χειροτέρευση της κατάστασης σε Ευρώπη-Ασία και Μέση Ανατολή, και ενώ άρχισε να βαίνει εκθετικά ο αριθμός των νεκρών και των θετικών κρουσμάτων  σε πολλές χώρες,  ο Τραμπ – ως συνήθως – άλλαξε θέση και τα Υπουργεία Άμυνας – Εσωτερικής Ασφάλειας και Υγείας (ανέμενε 10 ημέρες ο υπουργός Υγείας να γίνει δεκτός στον Λευκό Όίκο) προχώρησαν μαζικά στην λήψη πολλαπλών μέτρων, όπως την εμπλοκή του Πενταγώνου σε θέματα δημόσιας  υγείας, την διάθεση κινητών νοσοκομειακών μονάδων σε πολιτειακή βάση, την εντατικοποίηση σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο των δοκιμών για το αν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα  είναι θετικοί ή αρνητικοί στον συγκεκριμένο ιό, στην διάθεση των δύο πλωτών νοσοκομείων MERCY και COMFORT στις πολιτείες Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη, στην ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς και στις 50 πολιτείες (καθώς και σε Γκουάμ – Πουέρτ Ρίκο – Αμερικανική Σαμόα – Διαμέρισμα Κολούμπια), την διάθεση 16 στρατιωτικών εργαστηρίων για επιτάχυνση των μικροβιολογικών και άλλων ερευνών για το εμβόλιο (Νέα Υόρκη-Σηάτλ-Πενσιλβανία-Λουιζιάνα κα), στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της κατάστασης με ομοσπονδιακά οικονομικά αποθέματα, στην περικοπή ή και ακύρωση κορυφαίων εθνικών – Νατοικών και άλλων ασκήσεων με 58 χώρες συμμάχους των ΗΠΑ (COLD RESPONSE – AFRICAN LION – DEFENDOR 2020), κα. Παράλληλα με το Πεκίνο οι Αμερικανοί προχώρησαν σε έντονη  όξυνση των διμερών σχέσεων αφού ο Τραμπ κάνει λόγο για “Κινεζικό ιό” ή ιό του Κινεζικού Κουμμονιστικού Κόμματος(ΚΚΚ) ή ιό της “Ουχάν”. Από την άλλη πλευρά η κομμουνιστική ηγεσία εμφανίζεται στο προσκήνιο να υποστηρίζει ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια επιστημονικής φαντασίας με Αμερικανική ‘εμπλοκή’ στο υψηλών προδιαγραφών Κέντρο Ιολογίας της Ουχάν, που πραγματοποιεί έρευνες από το 2015 σε παθογενείς / μικρό – βακτηριακούς  οργανισμούς κα. Πάντως η εν γένει συμπεριφορά της Κίνας στον τομέα της βιολογίας δεν χαρακτηρίζεται ως “καθαρή”. Επιπλέον και η Μόσχα άρχισε εκ νέου παραπληροφορικές – υβριδικές και προπαγανδιστικές επιχειρήσεις κατά των ΗΠΑ.

Όπως και να έχουν τα πράγματα-εν μέσω των σφοδρότατων-κλιμακούμενων και πολυδιάστατων προεκτάσεων  που θα έχει η πανδημία (που είναι  κατά πολύ πι επικίνδυνη των SARS-MERS-AVIAN FLU) οι διεθνείς σχέσεις και η παγκόσμια ασφάλεια, κοινωνική σταθερότητα, οικονομία, περιβάλλον, ιατρική, τεχνολογίες, αερομεταφορές, εξοπλισμοί, τροφική αλυσίδα  θα υποστούν δραματικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν μετά το όποιο τέλος της πανδημίας ολόκληρη την πλανητική μας συνοχή και σταθερότητα.