Συνέντευξη του κ.Χάρη Γερονικόλα, Προέδρου του City Unity College και Προέδρου του Arab Hellenic Chamber of Commerce & Development.

1332

Χάρης Γερονικόλας

Κύριε Γερονικόλα θέλετε να μας πείτε κάποια σημεία που ήταν σταθμός από την ίδρυση του κολεγίου σας μέχρι σήμερα;

Το City Unity College, (www.cityu.gr), ιδρύθηκε το 1999 ως παράρτημα του City University of Seattle και από το 2010 λειτουργεί επίσημα, ως αναγνωρισμένο Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας με την Υπουργική Απόφαση της 27ης Ιουλίου 2010 (Ref 92790 / IA). Από το 2012 το City Unity College λειτουργεί ως Κολλέγιο όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α).

Οι συνεργασίες μας με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας των φοιτητών και αποφοίτων μας.

Σταχυολογώντας τα σημαντικά σημεία της πορείας μας θα επικεντρωνόμουν στις καθοριστικές συνεργασίες με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, Cardiff Metropolitan University και Coventry University με τα οποία προσφέρουμε ένα εύρος σημαντικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στους τομείς της Ψυχολογίας, της Διοίκησης, της Νομικής και της Πληροφορικής.

Επιπλέον ένας πραγματικός σταθμός της πορείας μας είναι η συνεργασία με το Κρατικό Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Dijon (Βουργουνδίας) στο τμήμα ΤΕΦΑΑ, παρέχοντας το πτυχίο της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής, μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδος.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τη συνεργασία με το Swiss Alpine Center, τον πραγματικό ηγέτη στις ξενοδοχειακές σπουδές με εμπειρία, φοιτητές και αποφοίτους από το 1987, προσφέροντας πραγματική γνώση και πρακτική εξάσκηση στους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες ξενοδοχείου.

Κλείνοντας τη σύγχρονη ανασκόπηση, με την υποστήριξη του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, τη συνεργασία της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών (A.A.S.T.M.T) και του Αραβικού Συνδέσμου (Arab League) των 22 Αραβικών Κρατών, προχώρησε στην ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής  Ελληνο-Αραβικής Ναυτικής Ακαδημίας (Hellenic Arab Maritime Academy) στην Ελλάδα. Σκοπός της Ελληνο-Αραβικής Ναυτικής Ακαδημίας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών συνδυάζοντας τη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση.

Τι σημαίνει σπουδάζω στο κολλέγιο City Unity;

Είναι αλήθεια ότι αρκετός κόσμος δεν έχει αποκρυσταλλώσει ακόμα τη σημασία της φοίτησης σε κολλέγιο. Οι φοιτητές του City Unity δεν απονέμονται τους τίτλους σπουδών, είτε προπτυχιακούς είτε μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς από τo ίδιο το κολλέγιο, αλλά από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, καθώς αποτελούν φοιτητές του.

Το City Unity College προσφέρει Πανεπιστημιακές Σπουδές σε συνεργασία με τα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, Οι φοιτητές του City Unity College είναι φοιτητές του Coventry, του Cardiff Metropolitan και στο τέλος των σπουδών παίρνουν το πτυχίο τους και μάλιστα μπορούν να συμμετέχουν στην αποφοίτηση στην Μεγάλη Βρετανία, από το πανεπιστήμιο, σαν να φοιτούσαν εκεί.

Υπάρχει αξιολόγηση από τα Πανεπιστήμια;

Τα πανεπιστήμια μας αξιολογούν διαρκώς και επί πολλών θεμάτων. Καταρχάς για να ξεκινήσουν τη διαδικασία συνεργασίας, αξιολογούν τις δομές μας, τα κτήρια μας και την ακαδημαϊκή εμπειρία μας.

Επιπλέον αξιολογούν και το διοικητικό προσωπικό για να έχουν μια ολιστική εικόνα του συνεργάτη για το αν μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια το ίδρυμα στους φοιτητές, καθώς οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι και δικοί του και αξιολογείται από τη χώρα του για την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Έπειτα όταν περάσουμε τον έλεγχο ως ίδρυμα, αξιολογούμαστε για τα προγράμματα σπουδών συνεργασίας με βάση τους καθηγητές μας, τη διδακτέα ύλη, τα εργαστήρια,  την εμπειρία του φοιτητή ως μέλος της κοινότητας του City Unity και του προγράμματος καθώς και τη διασύνδεση με την  αγορά εργασίας.

Αφού περάσουμε τα πρωταρχικά στάδια και το πρόγραμμα ξεκινούν τότε όλες οι εργασίες, οι εξετάσεις, οι παρουσιάσεις, ελέγχονται από το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής αλλά και από External Examiner, ως προς την ποιότητα, τη βαθμολόγηση, την βιβλιογραφία, τα σχόλια βελτίωσης προς τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία εξασφαλίζει την ποιότητα σε όλο το φάσμα και παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών.

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σπουδών;

Με μία απάντηση σε όλους. Από τα παιδιά που τελείωσαν τώρα το λύκειο και θέλουν να σπουδάσουν στη σχολή της αρεσκείας τους, είτε πέρασαν στις πανελλήνιες είτε όχι. Δίνουμε την ευκαιρία στους φοιτητές για παράλληλη φοίτηση με το κρατικό πανεπιστήμιο. Επιπλέον, φοιτητές οι οποίοι έχουν τελειώσει με τις σπουδές τους και επιθυμούν την εξειδίκευση του μεταπτυχιακού. Έχουμε πολλούς επαγγελματίες ή ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο και για την εξειδίκευση αλλά και τη μισθολογική ανέλιξη και επιστρέφουν στις αίθουσες σε μεγαλύτερη ηλικία. Ομοίως και δημόσιοι υπάλληλοι έρχονται να σπουδάσουν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα για τους ίδιους λόγους.

Έχουμε φοιτητές οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν έναν προπτυχιακό τίτλο αλλά έχουν επαγγελματική εμπειρία και με αυτήν την ιδιότητα εγγράφονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η δίψα για γνώση δεν έχει ούτε κατηγορία ούτε ηλικία και υπό αυτήν την έννοια βοηθάμε τους υποψηφίους να βρουν το πρόγραμμα και την κατεύθυνση που τους ταιριάζει.

Σε αυτό το σημείο να σας τονίσω ότι μας εμπιστεύονται και φοιτητές από το εξωτερικό, καθώς τα προγράμματά μας και οι Πανεπιστημιακές μας συνεργασίες, είναι πραγματικά αιχμή του δόρατος για όσους θέλουν να επιτύχουν στον επαγγελματικό στίβο.

Ποια είναι τα προγράμματα και οι σπουδές που μπορεί να κάνει κάποιος απευθυνόμενος σε εσάς; Υπάρχει πρόθεση στο μέλλον για νέα τμήματα και κατευθύνσεις;

Το City Unity College προσφέρει ένα εύρος προγραμμάτων που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των σύγχρονων φοιτητών.

Στο κολλέγιο μας μπορεί να βρει το πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, το γνωστό ΤΕΦΑ και να γίνει γυμναστής με ειδίκευση στο άθλημα της επιλογής του.

Επιπλέον, η σχολή Ψυχολογίας είναι ένας τομέας τον οποίον πολλοί φοιτητές επιλέγουν καθώς το πρόγραμμά μας, όντας πλήρως αναγνωρισμένο δίνει την άσκηση επαγγέλματος και τοποθετεί τους αποφοίτους σε πλεονεκτική θέση στην αγορά εργασίας.

Οι σχολές προτίμησης εκτείνονται και στα πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων με σύγχρονες εξειδικεύσεις καθώς και την Πληροφορική. Σχολές που το πρόγραμμα σπουδών τους είναι σύγχρονο με όρους της πραγματικής οικονομίας όπως Digital Marketing, Sustainability, Data Science και Cyber Security.

Στα παιδαγωγικά ξεκινάμε ένα καινούργιο προπτυχιακό με κατεύθυνση ειδικής αγωγής, το οποίο έχει άμεση δυνητική επαγγελματική αποκατάσταση και σχεδιάζουμε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηγεσία.

Οι φοιτητές επίσης επιλέγουν το City Unity College για το πρόγραμμα της Φιλοξενίας και Ξενοδοχειακών σπουδών. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει και πρακτική άσκηση για τους φοιτητές και παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση καθώς οι φοιτητές εκτός από τη θεωρία έχουν και πρακτικά μαθήματα εξειδίκευσης στα τμήματα Food & Beverage, Housekeeping and Front Office Operations. Το πρόγραμμα έχει το χαρακτηριστικό του Dual Degree καθώς δίνεται και η πιστοποίηση σπουδών από το Swiss Alpine, τον φορέα ο οποίος αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας για παραπάνω από 30 χρόνια με αποφοίτους σε όλον τον κόσμο.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών οι φοιτητές μας επιλέγουν για τα προγράμματα MBA με σύγχρονες εξειδικεύσεις, το MSc Digital Marketing, MSc Advanced Computing, MSc Health Psychology. Οι συνεργασίες μας εμπλουτίζονται με νέα προγράμματα και νέες εξειδικεύσεις με Πανεπιστημιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά, τομέα της Ενέργειας, του FinTech και Cyber Security καθώς και στην Ψυχολογία.

Το City unity College διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις ώστε να αναγνωρίζεται το πτυχίο των αποφοίτων;

Τα προγράμματα σπουδών είναι αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Παιδείας και τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι φοιτητές μας ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και εργάζονται.

Πως γίνεται η διασύνδεση με την πραγματική αγορά εργασίας;

Οι φοιτητές μας συμμετέχουν ενεργά στις ημέρες καριέρας οι οποίες διοργανώνονται από το κολλέγιο μας.

Επιπλέον στα προγράμματά μας καλούμε επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι ως guest lecturer συζητούν με τους φοιτητές και δίνουν την πραγματική διάσταση της αγοράς.

Το ενεργό δίκτυο των αποφοίτων μας, είναι συνέχεια δίπλα στους νέους φοιτητές επιζητώντας νέα ταλέντα για τις επιχειρήσεις τους.

Οι ενεργές μας συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες συμβάλουν στην προώθηση των βιογραφικών των φοιτητών και αποφοίτων μας στις επιχειρήσεις και το οικοσύστημά τους.

Λόγω της πανδημίας γίνονται απομακρυσμένα μαθήματα;

Αν όχι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;

Κύρια μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των φοιτητών μας.

Ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα θεωρητικά και για τα πρακτικά μαθήματα, με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό φοιτητών ανά τάξη, είτε διαδικτυακά μαθήματα.

Η Ιδιωτική Εκπαίδευση για Ναυτιλιακές, και όχι μόνο, σπουδές πρέπει να δρα συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά σε σχέση με τη Δημόσια Εκπαίδευση;

Πιστεύω στην ποιότητα των σπουδών (θεωρητικών και πρακτικών) που παρέχονται στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Για μένα η ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να δρα συμπληρωματικά και υποστηρικτικά της δημόσιας.

Ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων στις δημόσιες σχολές είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοήθησε στη δημιουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ιδιωτική εκπαίδευση για να σταθεί επάξια στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις των σπουδαστών ώστε να δικαιολογεί τη χρέωση διδάκτρων έπρεπε και πρέπει να επενδύει σε  κτιριακές υποδομές, τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, στην ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, διαρκή αναβάθμιση της διδακτέας ύλης, συστηματικό έλεγχο και αξιολόγηση των καθηγητών, παρέχοντας ταυτόχρονα πλήρη και ουσιαστική διοικητική και οργανωτική υποστήριξη στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

Εστιάζοντας στις ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές και αποδεχόμενοι ότι η ναυτιλία είναι ένας δυναμικά εξελισσόμενος και ανταγωνιστικός κλάδος, προσφέροντας στους νέους ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης είτε στην στεριά είτε στη θάλασσα, κερδίζοντας αναγνώριση και αξιοπρεπείς αμοιβές, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το επίπεδο σπουδών θα πρέπει να είναι ανάλογο.

Οι απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις των αυριανών στελεχών της ναυτιλίας επαναπροσδιορίζονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα κλάδο που η μόνη σταθερά του είναι η εξέλιξη.  Όλες οι σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των δρώμενων, έχοντας συνεχή ενημέρωση των νέων διεθνών απαιτήσεων, των κανονισμών, των πρακτικών εφαρμογών, των νέων αναγκών και θέσεων εργασίας προσαρμόζοντας τη διδακτική ύλη αναλόγως.

Οι ιδιωτικές σχολές είναι πιο ευέλικτες στο να υλοποιούν τις αλλαγές που προτάσσει ο συγκεκριμένος κλάδος. Οι δημόσιες σχολές έχοντας να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις της κρατικής γραφειοκρατίας αδυνατούν να κάνουν εγκαίρως τις απαραίτητες τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις και επενδύσεις ώστε να εναρμονιστούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστεύετε ότι η Ναυτιλία μετά το τέλος της πανδημίας λόγω COVID – 19 θα βγει λαβωμένη;

Η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020 και η ραγδαία εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί δυσκολίες στη διεθνή ναυτιλία.

Ας θυμηθούμε ότι τα επαναλαμβανόμενα lockdowns παγκοσμίως επηρέασαν την ομαλή λειτουργία των λιμανιών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών και αγαθών. Η παρατεταμένη δυσλειτουργία / υπολειτουργία των λιμανιών σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου των φορτίων μετά το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών προκάλεσε καθυστερήσεις στα πλοία και μεγάλη συμφόρηση στα λιμάνια.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στηρίχθηκαν στις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες των πλοίων (σε θέματα ελέγχου, επισκευών  επιθεωρήσεων κλπ.) και των ναυτικών λόγω της αναγκαστικής παρατεταμένης διαμονής τους στα πλοία.

Η ανάπτυξη των προηγμένων τρόπων επικοινωνίας και επαφής εταιρείας-πλοίου-εταιρείας ήταν μονόδρομος και αποδείχθηκε αρωγός για την εξομάλυνση των διαρκών απαιτήσεων έως και σήμερα.

Η νέα πραγματικότητα και οι καθημερινές προκλήσεις ανέδειξαν τη διεθνή ναυτιλία ως ανθεκτική, ευέλικτη και ευπροσάρμοστη βιομηχανία.

Συνεπώς δεν πιστεύω ότι η ναυτιλία θα βγει λαβωμένη.

Η αλλαγή των έως πρότινος γνωστών διαδικασιών που διέπουν τις θαλάσσιες μεταφορές θα ενδυναμώσει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνεργασίας όλων των κρίκων της αλυσίδας παρέχοντας σε όλους ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων της νέας εποχής.

Ο Ι.Μ.Ο. έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για το 2030 και ιδίως για το 2050.  Αυτή η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ναυτιλία είναι στόχος φιλόδοξος και απαιτητικός ή είναι ρεαλιστικός;

Αναμφισβήτητα οι στόχοι που έχει θέσει ο ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία δείχνουν απαιτητικοί. Το πρασίνισμα της γαλάζιας οικονομίας αποτελεί ίσως και τη σημαντικότερη πρόκληση της περιόδου που διανύουμε.

Τεράστιες οικονομικές επενδύσεις σε χερσαίες υποδομές και πλοία απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2030 όπου και θα προταθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα μέχρι το 2050.

Οι πλοιοκτήτες καλούνται να επιβαρυνθούν το κόστος για τη μετάβαση στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

Θα χρειαστούν επενδύσεις σε τεχνολογία για την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου ή και την παραγγελία νεότευκτων πλοίων συμβατών με τις απαιτήσεις για χαμηλό ή μηδενικό άνθρακα.

Παράλληλα οι πλοιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων στη ναυτιλία.

Ωστόσο, εξ όσον φαίνεται, σύμφωνα με τον ΙΜΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση  οι ναυλωτές των πλοίων που είναι υπεύθυνοι για την ενεργειακή απόδοση των πλοίων όπως καύσιμα, ταχύτητες κλπ., δεν έχουν καμία ευθύνη για την υλοποίηση των πράσινων μέτρων στην παγκόσμια ναυτιλία.

Κύριε Γερονικόλα, εκτός από Πρόεδρος του City Unity College, είστε Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Πείτε μας, παρακαλώ, λίγα λόγια για το Επιμελητήριο και το όραμά του, ιδιαίτερα κατά τη θητεία σας σε αυτό.

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, είμαι Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου από το 2013. Έκτοτε, και με τον κ. Ρασάντ Μάμπγκερ στη θέση του Γενικού Γραμματέα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ποιότητα και ποσότητα των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον ενεργά μεικτά επιμελητήρια στην Ελλάδα.

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε για περισσότερα από 40 χρόνια πριν, από Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες, με τη στήριξη του τότε Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε το προνόμιο να αποτελούμε τον μοναδικό εκπρόσωπο, στην Ελλάδα, όλων των επιμελητηρίων και των ενώσεών τους στα 22 αραβικά κράτη, αλλά και να απολαύουμε της στήριξης των αραβικών πρεσβειών που βρίσκονται διαπιστευμένες στην Ελλάδα.  Κατά τη διάρκεια των ετών, έχουμε διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση των ελληνο-αραβικών σχέσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τα νούμερα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους να αυξήσουν την παρουσία τους ή να διεισδύσουν σε νέες αραβικές αγορές.

Όσοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν μαζί μας δυνατότητες προώθησης των δραστηριοτήτων τους στις αραβικές χώρες, μπορούν να μας βρουν στο www.arabhellenicchamber.gr και να επικοινωνήσουν μαζί μας. Διατηρούμε μία πολιτική «ανοιχτών θυρών» προς όλους.

Ένα μήνυμα προς όλους τους υποψήφιους σπουδαστές σας.

Οι σπουδές είναι ένα πολύτιμο εφόδιο το οποίο θα σας ακολουθεί, πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν στη ζωή μας, αλλά η γνώση και η εμπειρία θα σας συντροφεύει πάντα.  Στο City Unity College έχετε τη δυνατότητα να εμπιστευτείτε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με πολύχρονη εμπειρία στις Πανεπιστημιακές σπουδές. Θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, στις σπουδές και στην επαγγελματική σας αποκατάσταση.