ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

1140

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚh ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ /ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Γράφει ο

 Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Αναβαθμίζονται, ενδυναμώνονται και διευρύνονται οι σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ στον  αμυντικό τομέα (και όχι μόνο), με την χθεσινή υπογραφή της νέας διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας(ΣΑΑΣ/ΜDCA) στο Στέητ Ντηπάρτμεντ από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο κρατών ΄Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Η σχετική εκδήλωση έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο συμμάχων και φίλων χωρών αναφέρθηκαν στους διαχρονικούς-ιστορικούς δεσμούς Αθήνας-Ουάσιγκτον, καθώς και στην παρουσία και ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες  στην Ατλαντκή Συμμαχία.

Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει “απειλή πολέμου” από γειτονική χώρα  στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο πολύπειρος και εξαιρετικά καλός γνώστης των θεμάτων και των διεθνών σχέσεων Μπλίνκεν χαρακτήρισε την έναρξη του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου, ως  “σήμα εμβάθυνσης ” της διμερούς  συνεργασίας. Ενώ η MDCA  πέραν των πέντε χρόνων, θα συνεχίσει να ισχύει επ’ αόριστο, εκτός αν μία από τις δύο πλευρές αποφασίσει διαφορετικά, με περιθώριο προειδοποίησης δύο ετών δια της διπλωματικής οδού. Με την συμφωνία, οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν τις Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε “κοινές προκλήσεις”, για τις δύο χώρες  που μέσω αυτών  μπορούν να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στο διεθνές γίγνεσθαι, για εμπέδωση της ειρήνης και των δημοκρατικών αξιών. Έκανε λόγο  για αμοιβαία εκτίμηση που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, και την οποία  με όλες τις δυνάμεις του υποστηρίζει προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν. Μάλιστα ο Μπλίνκεν έκανε μνεία της χρονικής εγγύτητας των 45 χρόνων διαφορά ανάμεσα στις δυο ιστορικές Επαναστάσεις.(1776-1821).

Ο Αμερικανός υπεξ τόνισε ότι μέσω του Στρατηγικού διαλόγου, η συνεργασία θα διευρυνθεί, καλύπτοντας θέματα  ασφάλειας, την κλιματική αλλαγή, τις επενδύσεις, την περιφερειακή συνεργασία, μέχρι τις σύγχρονες, ανθρωπιστικές προκλήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην Αμερικανική συνεισφορά στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας, ενώ επεσήμανε ότι “οι  δύο χώρες είναι περήφανες  σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ’.

«Οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» τόνισε ο Μπλίνκεν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα γιατί «είστε ένας τόσο αξιόπιστος σύμμαχος προς εμάς», φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση της παρουσίας της Ελλάδος και στις αποστολής της Συμμαχίας (Κόσοβο-  Αφγανιστάν κα).

Ελληνική κληρονομιά

Ο Αμερικανός υπεξ μίλησε για την πολυετή, αξιοπρεπή και δυναμική παρουσία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αφού «εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι ευλογημένοι με Ελληνική κληρονομιά». Έκανε συγκινητική μνεία της Ελληνικής φιλοξενίας και γαστρονομίας, ενώ αναφορά έγινε ακόμα και στον «Γιάννη» (Γιάννη Αντετοκούνμπο) λέγοντας πως «τώρα ίσως είναι από τους πολυαγαπημένους αθλητές σε όλο τον κόσμο, όπου όλοι το ξέρουμε ως Γιάννη», προσθέτοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι ακολούθησε το λαμπρό παράδειγμα» των Ελλήνων που ήρθαν στις ΗΠΑ ως μετανάστες.

Επίσης μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου Μπάιντεν, τονίζοντας για πολλοστή φορά τις στενές προσωπικές του σχέσεις με τους Ελληνοαμερικανούς από τα χρόνια που ήταν γερουσιαστής της πολιτείας Ντελαγουέιρ, μέχρι αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα για δυο  τετραετίες  ως και μέχρι σήμερα.

Από την δική του πλευρά ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Συμφωνία είναι θεμέλιος λίθος μακρόχρονης συμμαχίας και φιλίας, και η Αθήνα εκτιμά το προσωπικό ενδιαφέρον του Άντονι Μπλίνκεν, ενώ  παράλληλα η Ελλάδα στοχεύει στην ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού βραχίονα μέσα στους κόλπους του Ευρωατλαντισμού.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ανατολική  Μεσόγειο και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει ένα casus belli (αιτία πολέμου) αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα (πχ την επέκταση των εθνικών μας χωρικών υδάτων στα 12νμ, βάσει του δικαίου της Θάλασσας” επικαλούμενος προφανώς τη διαχρονική Αμερικανική θέση για την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον ομόλογό του όλη κινητικότητα της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μερικώς με την Αίγυπτο, ενώ αποκάλυψε ότι δεν είμαστε μακριά από παρόμοια συμφωνία με την Αλβανία.

Η Συμφωνία είναι εξαιρετικά σύντομη, αποτελούμενη από τρία άρθρα, ενώ τονίζεται εν συντομία το ιστορικό των διμερών συμφωνιών του παρελθόντος και των  ανανεώσεων της. Ονομαστικά αναφέρονται οι τέσσερεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Σούδα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας (βάση ελικοπτέρων της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, (στρατόπεδο Γεωργούλη), το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, καθώς και η πολύ σημαντική για την ασφάλεια στην Μαύρη Θάλασσα – ΝΑ Βαλκάνια) στην Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο Γιαννούλη).