Αν θέλετε να μάθετε προς τα πού κινείται το ευρώ, ρωτήστε ένα Physical cargo έμπορο πετρελαίου.

341

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ακολουθεί τις τιμές του BRENT πολύ πιο στενά από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Για την ΕΚΤ μετράει περισσότερο ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό από όσο μετράει για τη Federal Reserve.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει ένα φθηνότερο δολάριο, υποστηρίζοντας πως άλλες χώρες προσπαθούν να αποδυναμώσουν το νόμισμά τους αποκτώντας έτσι ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το αδύναμο δολάριο βεβαίως σημαίνει φθηνότερο πετρέλαιο για την Ευρώπη, την Ασία και άλλες χώρες, των οποίων τα νομίσματα έχουν ενισχυθεί.

Και εφόσον οι μεγαλύτεροι αγοραστές πετρελαίου είναι στην Ασία και Ευρώπη, ΝΑΙ ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ ΔΟΛΑΡΙΟ κάνει ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ !!!!

ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΕΥΡΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ physical cargo oil traders και ευκαιρίες trading για όσους ασχολούνται με το πετρέλαιο χρηματιστηριακά.

Η σχέση ανάμεσα στην αξία του δολαρίου και τις τιμές του πετρελαίου είναι περίπλοκη.

Βραχυπρόθεσμα, η αποτίμηση του δολαρίου δεν επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά έχει επιπτώσεις στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στις επενδύσεις στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων.

Καθώς το δολάριο υποχωρεί, τα εμπορεύματα -μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο- προσελκύουν επενδυτές.

Με ρωτάνε οι φίλοι……….

«Μιας και δεν είμαστε physical oil traders όπως εσεις, μπορούμε να γαργαλήσουμε λίγο τις αποδόσεις του, μέσω χρηματιστηρίων?????»

Ένας  χρηματιστής trader που παίζει με τα «παιχνίδια μας», πρέπει να ξέρει πως είναι αλλιώς να είσαι Physical oil trader όπως εμείς κι αλλιώς να είσαι ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ Oil trader.

Ας θυμηθούμε τι έγινε τον Απρίλιο του 2020…….

οι χρηματιστές παίζοντας με τα δικά μας «παιχνίδια» τσουρουφλιστηκαν όταν στην λήξη των χρηματιστηριακών συμβολαίων, βρέθηκαν να πρέπει να παραλάβουν «σπιτι τους» χιλιάδες βαρέλια πετρελαιου.

Οι Physical traders τα πήραμε και τα αποθηκεύσαμε.

Οι χρηματιστές αναγκάστηκαν να τα πουλήσουν σε αρνητικές τιμές με τεράστιες ζημιές, καθώς δεν μπορούσαν να τα παραλάβουν….

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το φυσικό διεθνές εμπόριο πετρελαιοειδών  και την ναύλωση πλοίων τύπου Τάνκερ, μοναδική ασπίδα για την αντιστάθμιση κινδύνων από την έλλειψη σταθερότητας τιμών, είναι τα εργαλεία Hedging των διεθνών χρηματιστηρίων Ναύλων του Λονδίνου και χρηματιστηρίων προϊόντων του Σικάγου.

Για αυτό όσοι εισάγετε έμπειροι επενδυτές είτε έμπειροι χρηματιστές ξέρετε πως η ελεύθερη και χωρίς hedging επένδυση σε χρηματιστηριακά πετρελαϊκά προϊόντα είναι υψηλότερου ρίσκου ακόμα και από τα παράγωγα μετόχων η ισοτιμιών.

* Ο κ. Χουλιάρας Θεόδωρος, είναι Petroleum Economist, & investment banker, Προεδρος της UPoilTankers Inc (www.UPoilTankers.com), και Προεδρος του Ινστιτούτου Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής