Η επιστροφή στην κανονικότητα και το Αμερικανικό Περίπτερο στην ΔΕΘ

2047

Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνο Αμερικανικό Επιμελητήριο

Καθώς η Ελλάδα βγαίνει από τα Προγράμματα Προσαρμογής διαπιστώνεται η ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κατ’ αρχάς στην κανονικότητα και επιπροσθέτως στην ανάπτυξη. Η έξοδος από τα Μνημόνια μπορεί να έχει μεγάλη σημειολογική σημασία αλλά από μόνη της δεν εξασφαλίζει ούτε κανονικότητα ούτε ανάπτυξη.

Η Ελλάδα με κόπο και θυσίες από όλους τους Έλληνες πολίτες κατάφερε, υλοποιώντας ένα αριθμό ρεκόρ δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, να επιτύχει την εξάλειψη των δίδυμων ελλειμάτων. Το μίγμα των πολιτικών που ακολουθήθηκε όμως με έμφαση στην υπερβολική φορολόγηση οδήγησε σε τεράστια απώλεια του εθνικού εισοδήματος, αποεπένδυση και συνακόλουθα σε λιτότητα, ύφεση και ανεργία.

Οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας και μας αφορούν όλους. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία και στην οικονομία, προϋπόθεση απαραίτητη για την δραστηριοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας και της επιστροφής των επενδύσεων, πρέπει να αποτελέσει την πρωταρχική μέριμνα του κυβερνητικού επιτελείου. Η επιμονή στο μεταρρυθμιστικό έργο, με έμφαση στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, θα εκληφθεί ως θετικό σημάδι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενώ αντίθετα η όποια υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα, τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν συγκεκριμένα, θα ερμηνευτεί αρνητικά και θα σημάνει αποκλεισμό από τις αγορές.

Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις άμεσες επενδύσεις, εγχώριες και κυρίως ξένες, αποτελεί μονόδρομο για μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η κατανόηση αυτής της αναγκαιότητας δεν αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό και την δημόσια διοίκηση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου. Αφορά όλους εμάς, επιχειρηματίες, πολίτες και εργαζόμενους ώστε σε συναινετικό κλίμα να προχωρήσουν γρήγορα και απρόσκοπτα όλες οι αλλαγές που, μέσα από την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της ισχυροποίησης των θεσμών και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, θα επιτρέψουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας προς όφελος της πολιτείας και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης και ενίσχυσης των προοπτικών γρηγορότερης επιστροφής στην κανονικότητα το Ελληνο Αμερικανικό Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται την ανακήρυξη των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018 ως μια μεγάλη ευκαιρία. Το κεντρικό θέμα του περιπτέρου είναι η έμφαση στην Τεχνολογία και Καινοτομία, όχι μόνο για το προβάδισμα των αμερικανικών εταιρειών στους τομείς αυτούς, αλλά κυρίως γιατί εκεί πρέπει να στηριχθεί το νέο Αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, αυτό που μπορεί να ενδυναμώσει τον εξωστρεφή προσανατολισμό μας και να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ευημερία.

Η παρουσία στο Περίπτερο των μεγαλύτερων και γνωστότερων αμερικανικών εταιρειών όπως και η έλευση υψηλόβαθμης κυβερνητικής αποστολής, υπό την ηγεσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, που θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και επενδυτές θα αποτελέσει πόλο έλξης για την ΔΕΘ και θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουμε προσκαλέσει όλα τα διμερή Αμερικανικά Επιμελητήρια των γειτονικών χωρών να επισκεφθούν την Έκθεση, με αντίστοιχες κυβερνητικές και επιχειρηματικές αποστολές, με προφανή στόχο τη διεύρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, με κέντρο την Ελλάδα, και την μεγέθυνση της απήχησης της ΔΕΘ που ξαναβρίσκει την θέση της σαν το κορυφαίο επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής.

Οι διμερείς και πολυμερείς κυβερνητικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, οι συνεδριακές εκδηλώσεις και το παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται να αναδείξει την πρόοδο και τις δυνατότητες της χώρας σε πολλαπλούς τομείς, να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας σαν ασφαλή επενδυτικό προορισμό με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις η ΔΕΘ 2018 με την ισχυρή παρουσία της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο για την αναγέννηση της οικονομίας και της χώρας. Παράλληλα με τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις βεβαίως.