ΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ του Δρ. Νικολάου Λάου

3980

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
ΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ του Δρ. Νικολάου Λάου

Καθώς συντάσσεται το παρόν άρθρο, το βιβλίο με τίτλο Νοοπολιτική το οποίο έχει συγγράψει ο φιλόσοφος και σύμβουλος νοοπολιτικής Δρ. Νικόλαος Λάος έχει πάρει ήδη την οδό προς το τυπογραφείο προκειμένου να εκδοθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 από τις Εκδόσεις Δίαυλος (οδός: Μαυρομιχάλη 72-74, Αθήνα 10680, τηλ.: 210-3631169, 210-3617473).

Νοοπολιτική (noopolitics ή Noopolitik) είναι “η διεξαγωγή της πολιτικής στο πληροφοριακό-πνευματικό πεδίο το οποίο δημιουργείται από την επικοινωνία μεταξύ των συνειδήσεων και από τη σχέση μεταξύ της συνείδησης και του κόσμου.” Γράφει ο Δρ. Λάος στο προαναφερθέν βιβλίο του: “Η διεξαγωγή της πολιτικής επάνω στη γη ονομάζεται γεωπολιτική (geopolitics). Η διεξαγωγή της πολιτικής στο πληροφοριακό-πνευματικό πεδίο το οποίο δημιουργείται από την επικοινωνία μεταξύ των συνειδήσεων και από τη σχέση μεταξύ της συνείδησης και του κόσμου ονομάζεται νοοπολιτική (noopolitics ή Noopolitik).” Ο όρος ‘νοοπολιτική’ επινοήθηκε από δύο επιστήμονες ειδικούς στην αμυντική πολιτική, τον Τζον Αρκουίλα (John Arquilla) και τον Ντέιβιντ Ρόνφελντ (David Ronfeldt), στο πλαίσιο μίας πολύ σημαντικής μελέτης τους για την πληροφοριακή στρατηγική των Η.Π.Α. η οποία δημοσιεύθηκε το 1999 από τη RAND Corporation. Με το έργο του Δρ. Νικολάου Λάου, η νοοπολιτική καθίσταται μία ολοκληρωμένη επιστήμη και τέχνη και μάλιστα διαμορφώνεται επάνω σε ελληνικά πνευματικά θεμέλια.

Καθώς η πεπαιδευμένη ανθρωπότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την υπεροχή της νοοπολιτικής έναντι της γεωπολιτικής και καθώς η πληροφορία και ιδιαιτέρως η γνώση αναγνωρίζονται ως οι σημαντικότεροι πόροι τόσο στην οικονομία όσο και στην πολεμολογία, η μεταφυσική (ή οντολογία)―δηλαδή, η διερεύνηση της φύσης του όντος, της ύπαρξης και της πραγματικότητας―αποκαθίσταται στον παλαιό θρόνο της ως η βασίλισσα των πνευματικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Στο παρόν βιβλίο του, ο Δρ. Νικόλαος Λάος προτείνει και διαυγάζει μία μετάβαση από τον διαστρεβλωμένο Θουκυδιδισμό, τον μηχανιστικό τρόπο σκέψης και την πολιτική κληρονομιά των αποτυχημένων Μεγάλων Δυνάμεων της ιστορίας―οι οποίες στοιχειώνουν τη σύγχρονη πολιτική σκέψη―σε μία επικαιροποιημένη επανανακάλυψη της Πλατωνικής φιλοσοφίας και της θεολογίας των μεσαιωνικών Ελλήνων ησυχαστών, και από εκεί προς ένα ελληνικό στρατηγικό όραμα για την παγκοσμιοποίηση και μία γενική αναθεώρηση της νεωτερικής πολιτικής θεωρίας, γενικώς, και της θεωρίας των διεθνών σχέσεων, ιδιαιτέρως.

Μεταξύ άλλων, στο παρόν βιβλίο, απαντώνται θεμελιώδη ερωτήματα όπως τα εξής: Πόσο ελεύθερος και, άρα, πόσο δημιουργικός μπορεί να είναι ο άνθρωπος; Πώς μπορεί να υπάρξει ο άνθρωπος μετά και πέρα από τη νεωτερικότητα και τη μετανεωτερικότητα; Πώς μπορεί να διαμορφωθεί η πολιτική ζωή μετά και πέρα από τον φιλελευθερισμό, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό και τον φασισμό; Γιατί η παραδοσιακή μεταφυσική δεν αποτελεί μόνο το πνευματικό θεμέλιο ενός κόσμου που προηγήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον νεωτερικό αστικό πολιτισμό, αλλά αποτελεί και το πνευματικό θεμέλιο ενός νέου καλύτερου κόσμου που μπορεί να οικοδομηθεί μετά από την υπέρβαση του αστικού συστήματος; Τα ατομικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν απλώς κοινωνικές συμβάσεις και παραχωρήσεις της πολιτικής εξουσίας προς τους υπηκόους της ή μήπως έχουν οντολογικό έρεισμα (μεταφυσικό βάρος); Τι σημαίνει όντως υγιής πολιτεία;

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο νοοπολιτικής,  διαπολιτισμικών σχέσεων και πολιτιστικού πολέμου.

Επί πλέον, στο παρόν βιβλίο, δημοσιεύονται τα πορίσματα της έρευνας του συγγραφέα στα θεμέλια της πολιτικής οικονομίας, αναδεικνύοντας μία νέα νοοπολιτική θεώρηση των προβλημάτων της οικονομικής ανάπτυξης. Ο συγγραφέας είναι σαφής, γράφοντας: “Η πραγματική οικονομία της ανθρωπότητας προσδιορίζεται περισσότερο από την πνευματική δύναμη της ανθρωπότητας παρά από τη φυσική δύναμη της ανθρωπότητας και τους φυσικούς πόρους. Εξ ου και η πνευματική δύναμη του ανθρώπου πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας των παραγωγικών συντελεστών. Η δημιουργικότητα της ανθρώπινης συνείδησης είναι o σημαντικότερος παραγωγικός συντελεστής διότι ενσωματώνει ιδέες μέσα στην εργασία και στο κεφάλαιο, και οι ιδέες αυξάνουν το προϊόν που παράγει η οικονομία μέσω της εργασίας και του κεφαλαίου χωρίς να χρειάζεται ούτε επί πλέον εργασία ούτε επί πλέον κεφάλαιο.” Αποδεικνύει τις θέσεις του με ισχυρά φιλοσοφικά, πολιτικά και οικονομετρικά επιχειρήματα και τεκμήρια.

Το βιβλίο προλογίζουν: ο Μητροπολίτης Προύσης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ο Διονύσης Πολίτης, Διευθυντής του Ομίλου Liberty Press, ο Δρ. Βλαντίμιρ Κούλικοφ, Διδάκτωρ Ιστορίας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και Γενικός Γραμματέας του International Institute for Social and Economic Studies, και ο Ρόμαν Βλαντίμιροβιτς Ρομάτσεφ, Πρόεδρος και Ιδρυτής του ομίλου R-Techno, Μέλος της Society of Competitive Intelligence Professionals (SCIP).