Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ BLOCKCHAIN ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

290

Ηλίας Σκουρλής
Financial advisor of Hellenic Coin

Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ BLOCKCHAIN ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο ενθουσιασμός γύρω από τα κρυπτονομίσματα συσσωρεύεται, έτσι καταναλώνουμε αρκετό χρόνο σε αυτά  και τείνουμε να ξεχάσουμε τι τα κάνουν τόσο σημαντικά. Μέσα από αυτό το άρθρο θα ανατρέξουμε στις ποικίλες εφαρμογές της  blockchain τεχνολογίας σε τομείς κλειδιά της κοινωνίας μας (όπως συμβόλαια, υγεία, και μεταφορές αγαθών) και θα δούμε γιατί τα κρυπτονομίσματα και όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές του θα αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο της κοινωνίας μας.

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα block στην ‘’αλυσίδα’’ μπορεί να αποθηκεύσει οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε να καταχωρήσουμε χωρίς καμία πιθανή παρακολούθηση από άλλο άτομο αφού μόνο ο κάτοχος του γνωρίζει τον κωδικό. Ας δούμε λοιπόν Τι κερδίζουμε από αυτό και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι αν καταχωρήσουμε όλα μας τα στοιχεία και κωδικούς (από το ΑΦΜ μας μέχρι και το ιατρικό μας ιστορικό).

Σκεφτείτε ότι κάποια υπηρεσία σας ζητά μια πληροφορία που είναι γραμμένη στην χρεωστική σας κάρτα αλλά δεν θέλετε να του δώσετε τα υπόλοιπα στοιχεία που είναι τυπωμένα σε αυτήν ή άλλο παράδειγμα, πάει να αγοράσει ένας ανήλικος ποτό σε κάποιο μπαρ και ο barman ζητά ταυτότητα για την εξακρίβωση της ηλικίας, γιατί πρέπει να έχει πρόσβαση και στις υπόλοιπες πληροφορίες?. Από τα προαναφερόμενα ο βασικός φόβος είναι ο εξής: ποιος εξακριβώνει αν τα αποθηκευμένα στοιχεία είναι σωστά? Η απάντηση είναι απλή αφού με την καταχώρηση των στοιχείων η εκάστοτε αρχή θα επικυρώνει τα συγκεκριμένα δεδομένα.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι θα ωφελήσει τις μεταφορές μας με τρένα, πλοία έως και αεροπλάνα είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς. Με το δικό μας block (μέσω εφαρμογής) θα επιταχύνουμε τους υπάρχοντες ελέγχους με τον προαναφερθέν τρόπο. Επίσης μέσα από την σταδιακή του ανάπτυξη και εγκατάσταση της blockchain τεχνολογίας, οι αεροπορικές επιχειρήσεις  θα μπορέσουν να αποδέχονται τις βαλίτσες με το προεγκατεστιμένο από εμάς BAR/QR code (το οποίο το έχουμε συνδέσει εμείς στα στοιχεία μας την 1η φορά μετακίνησής της ) με σκοπό να μειωθεί η συγκέντρωση και συνεπώς η δυσφορία των πελατών. Δεν χρειάζεται όμως να περιοριστούμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την βοήθεια των ήδη υπάρχων αισθητήρων στα Ι.Χ. μπορούν να καταγράφονται στην αλυσίδα όλες οι καταμετρήσεις (π.χ. χιλιόμετρα) και τα service έτσι ώστε να μην πέφτουμε σε απάτες από επισκευαστές μέχρι αγορές μεταχειρισμένων οχημάτων.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ένας άλλος τομέας ίσως και ο σημαντικότερος όλων είναι η υγεία. Δυστυχώς με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο σε ιατρικούς ελέγχους, νοσηλείες, και ασθένειες. Ένας γιατρός οφείλει να μαθαίνει το ιστορικό το ασθενούς όμως ο ασθενής μπορεί να του παρέχει όλες τις πληροφορίες?. Το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στην χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα να παρέχει τα ιστορικά το ασθενών με ακρίβεια και με ταχύτητα όπου μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση ενός δύσκολου περιστατικού. Με την τεχνολογία της blockchain όμως όλα αλλάζουν: ο ασθενής δεν χρειάζεται να κουβαλά μαζί του πληθώρα ιατρικών εξετάσεων και στοιχείων, ο γιατρός μπορεί μέσω ενός απλού υπολογιστή να ανατρέξει ταχύτατα σε προηγούμενες εξετάσεις και το πιο σημαντικό, κάθε ιατρική πληροφορία μπορεί να μοιράζεται  στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη νεών φαρμάκων και μεθόδων για την ίαση ασθενειών.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Θα ξεκινήσουμε εδώ με τα υπάρχοντα αρνητικά στις περιόδους των εκλογών. Κάθε εκλογική περίοδο τυπώνονται τόνοι χαρτιού όπου τα περισσότερα από αυτά πετιούνται στιγμιαία με την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουμε καθώς και τα υπόλοιπα με την σειρά τους θα καταλήξουν στον κάδο αποκριμάτων  συντόμως. Ακόμα και να πάνε για ανακύκλωση η ενέργεια που θα δαπανηθεί επηρεάζει αρνητικά τον πλανήτη . Εν συνεχεία  έχουμε δει σε άλλες χώρες ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές ψηφοφορίας που όμως είναι αναξιόπιστα λόγω μιας πιθανής ψηφιακής επίθεσης για πολιτικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να αναιρούν την βάση της δημοκρατίας. Και αυτό το πρόβλημα έρχεται να το επιλύσει η blockchain.Ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφήσει από την ηλεκτρονική συσκευή του χωρίς να περιμένει σε ουρές (ειδικά σε εποχή ιώσεων), να μην καταστρέφουμε την πηγή παραγωγής του οξυγόνου μας και να βγαίνει αυτός που όντως ψηφίστηκε (βλέπε εκλογικά σκάνδαλα). Το βάρος φυσικά πέφτει στην υλοποίηση της εφαρμογής που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή στην ασφάλεια της(malware ή denial of service attack) και η αξιοπιστία της . Ένας πιθανός τρόπος επίλυσης είναι να γίνει εύκολη η πρόσβαση στον έλεγχο από πλευρές με διαφορετικές απόψεις (και συμφέροντα…) για να υπάρξει αξιοπιστία μέσω του ανταγωνισμού.

ΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Καταρχάς οφείλουμε  να λάβουμε υπόψιν μας την πολυπλοκότητα και την ταχύτητα όπου παράγεται, ελέγχεται, συσκευάζεται, μεταφέρεται, αποθηκεύεται η τροφή για να φτάσει τελικά στα χέρια του καταναλωτή. Κάθε χρόνο προκαλούνται εκατομμύρια περιστατικά τροφικής δηλητηριασάσης και λιγότερο του μισού εκ. οδηγούνται σε θάνατο. Για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά πρέπει να διεξαχθεί έρευνα πάνω στην παρτίδα  που ήταν ενδεχομένως ενός μεγαλύτερου συνόλου… δηλαδή μπορεί η έρευνα να πάρει εβδομάδες για να ανιχνευτεί (και πιθανότατα όχι αποτελεσματικά) το αίτιο που οδήγησε στην δηλητηρίαση. Φανταστείτε τώρα ότι πχ κάθε τελάρο φρούτων έχει την ψηφιακή του ταυτότητα (block) με όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα αποθηκευμένα σε κάθε φάση της διαδικασίας, η έρευνα για το αίτιο τότε μπορεί να πάρει μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, οι θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές με την διευκόλυνση που παρέχει η blockchain τεχνολογία (θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο).

ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Στο σημείο αυτό πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτή η καινοτόμα τεχνολογία μπορεί να μας απαλλάξει από έξοδα στον τομέα των συμβολαίων. Στην κατηγορία των συμβολαιογράφων, η αποθήκευση ενός εγγράφου( στο block)  θα μπορούσε να αποδεικνύει την γνησιότητα του εγγράφου κάθε φορά που ζητάτε από κάποιο φορέα καθώς και να αποδεικνύει την ημερομηνία επικύρωσης του. Επίσης στις ασφαλιστικές εταιρίες η εταιρία και ο πελάτης μπορούν να επωφεληθούν από τα στοιχεία που της δίνει ο κάτοχος του Ι.Χ. για να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης του αυτοκινήτου. Εν συνεχεία, στον τομέα του real estate οι συμπλεκόμενοι μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να υπογράφουν συμβόλαιο ενοικίασης ή αγοράς, γεγονός που μειώνει τον χρόνο και αφαιρεί δύναμη από τους μεσάζοντες. Τέλος, στην μουσική βιομηχανία  μέσω της blockchain αλυσίδας, τα χρήματα από τους συνδρομητές της πλατφόρμας  μπορούν να κατανεμηθούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτερα στους καλλιτέχνες με το ανάλογο κοινό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η blockchain τεχνολογία ήρθε για να μείνει λόγω της αδιάσπαστης ασφάλειας που προσφέρει και όχι μόνο. Όπως  οτιδήποτε πρωτοποριακό επίτευγμα προκύπτει  πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να υπάρξει ζύμωση από την κοινωνία και να ενταχθεί  σιγά σιγά στην καθημερινότητα.   Στον τομέα των κρυπτονομισμάτων έπονται να δοθούν πολλές μάχες και να χαθούν κάποιες από αυτές  όμως  ξέρουμε ότι έχουν κερδίσει ήδη το πόλεμο.