Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στο κρεσέντο των Τουρκικών προκλήσεων.

807

Η Ελληνική κυβέρνηση στο φως των συνεχών προκλήσεων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) αποφάσισε να “ταρακουνήσει ” τα λιμνάζοντα ύδατα της ΕΕ ( η οποία ενώ βλέπει την εκβιαστική, παρελκυστική και θρασύτατη  συμπεριφορά της Άγκυρας δεν επιβάλει κυρώσεις), με το να ζητήσει από τις κορυφαίες χώρες που προμηθεύουν όπλα και ανταλλακτικά στην Τουρκία , να διακόψουν την εξοπλιστική συνεργασία, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο για την διεύρυνση  ως  και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής (στον οποίο διαβιβάστηκε η Ελληνική επιστολή) να “παγώσει” η Τελωνειακή σχέση της ΕΕ  με την Τουρκία.

Αναφορικά με το εμπάργκο όπλων η επιστολή του Νίκου  Δένδια είχε ως παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Χείκο Μαας, της Ιταλίας Λουίζι ντι Μάτζιο και της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ – Λάγια, δηλαδή των τριών κρατών μελών της ΕΕ (αλλά και του ΝΑΤΟ) που έχουν πολλά  οικονομικά  και υπολογίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα  με την Άγκυρα. Αν και είναι υπερβολικά δύσκολο να ουσιαστικοποιηθεί κάτι τέτοιο, λόγω των πρωτοφανών και πολυεπίπεδων οικονομικών, εμπορικών και στρατηγικών συμφερόντων των συγκεκριμένων κρατών με την Τουρκία, η κίνηση ακόμα κι αν θεωρηθεί ως συμβολική ,εντούτοις  στέλνει  “μηνύματα” προς την ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται στο θέμα των Τουρκικών ενεργειών από νωχελικότήτα, θεωρητικολογία  μέχρι απραξία. Πέραν των τριών ισχυρών κρατών της Ένωσης υπάρχουν και ΄άλλα κράτη-μέλη που ενισχύουν το Τουρκικό εξοπλιστικό δυναμικό, όπως η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, και η Σουηδία ως επίσης ο Καναδάς, η Νορβηγία κι η Μ. Βρετανία που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου από κορυφαίους αναλυτές σε Βερολίνο – Μόναχο – Ρώμη και Μαδρίτη (με τους οποίους έχω συνεχή επικοινωνία) το κλίμα για μία τέτοια ενέργεια είναι αρνητικό, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός γνωστών  εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, και παρέχουν εργασία σε χιλιάδες άτομα, ενώ την ίδια στιγμή οι πιο  σημαντικές εταιρίες  της Τουρκίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας όπως οι ASELSAN – HAVELSAN – MILSOFT – KOSS INFORMATION – TAI – ROKETSAN κα έχουν υπογράψει με τους δυτικούς Ευρωπαϊκούς κολοσσούς λίαν  χρυσοφόρα συμβόλαια.

Ειδικότερα η Γερμανία εμπλέκεται μέσω της THYSSENKRUPP στην συμπαραγωγή των υποβρυχίων τύπου 214, ενώ πχ η REINMENTAL στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ως και άλλες εταιρίες στα άρματα μάχης LEOPARD  των διαφόρων επιμέρους κατηγοριών κλπ. Στην Τουρκία καταλήγει πάνω από το ένα τρίτο των Γερμανικών εξαγωγών στρατιωτικού υλικού, με την Άγκυρα να έχει χρησιμοποιήσει αυτό  σε επιχειρήσεις εκτός Τουρκικών συνόρων πχ. σε Συρία – Ιράκ – Λιβύη κα. Να σκεφθεί κανείς ότι πέρυσι το Νοέμβριο, και εν μέσω της τρίτης εισβολής της 2ης Τουρκικής στρατιάς της Μαλάτειας στην βόρεια Συρία, οι Γερμανοί απτόητοι συνέχιζαν την αποστολή υλικών στην Άγκυρα για το πρόγραμμα υποβρυχίων καθώς και διεύρυνση συνεργασιών μέσω της λέσχης  των κρατών LEO (των τεθωρακισμένων λεοπαρδάλεων)  και όχι μόνο, για το αρματικό ΄δυναμικό των Τούρκων.

Από την δική τους πλευρά οι Ισπανοί μέσω του κολοσσού σε ναυτικούς εξοπλισμούς τη NAVANTIA  είναι πολύπλευρα εμπλεκόμενοι στην κατασκευή του πλοίου ειδικών αμφίβιων αποστολών / μίνι-αεροπλανοφόρου TCG ANADOLU που ουσιαστικά είναι αντίγραφο του Ισπανικού “Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Ι”. Για την υλοποίηση του προγράμματος που λογικά θα περατωθεί στα Τουρκικά ναυπηγεία μέσα στην διετία 2021-2022, είναι εκτεθειμένες πολλές και γνωστές Ισπανικές τράπεζες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί. Επίσης η Ιταλία έχει συμμετοχή μέσω της σύμπραξης με την Μ. Βρετανία στο ελικόπτερο Τ129, στο όποιο έχουν  συμμετοχή και οι ΗΠΑ, που καθυστερούν την αποστολή ειδικών τμημάτων του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι Τούρκοι, την συνολική συναρμολόγηση – δοκιμή  και αποστολή στο φιλικό τους Πακιστάν.

Περί Τελωνειακής  Ένωσης

Η Αθήνα έστειλε επιστολές  στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής και υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις  Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, που ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

 Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΕ,  Ντομπρόβσκις. Η αρμόδια εκπρόσωπος τύπου και ενημέρωσης επιβεβαίωσε ότι «Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας» ενώ έκανε λόγο για ανάλυση, και σε εύθετο χρόνο θα απαντήσουμε αναλόγως …

Η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ –Τουρκίας θα μπορούσε να έχει υπολογίσιμες επιπτώσεις στην  προβληματική Τουρκική οικονομία. Βάσει της τελωνειακής ένωσης, η Τουρκία μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στην ΕΕ χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς, ενώ εισάγει σε Ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο. Με την συγκεκριμένη συμφωνία από πλευράς Ευρωπαϊκών κρατών εισάγονται  φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους από την Άγκυρα ενώ εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 82 εκατ. ανθρώπων. Αν επιτευχθεί αναστολή – πράγμα δύσκολο-η Άγκυρα θα έχει εμπόδια στο  να εξάγει τα φτηνά προϊόντα της στην ΕΕ, προκαλώντας μία σοβαρή κατάσταση για την δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος 

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής