ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΜΕΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018
ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Γενικός Διευθυντής
Majestic International Cruises Inc.
Πριν από λίγες ημέρες αποχαιρετήσαμε όλοι το 2018. Μια χρονιά με έντονα γεγονότα για όλους τους κλάδους της Ναυτιλίας με αποκορύφωμα την απόφαση του ΙΜΟ να επιβάλλει τη χρήση των ακριβών καυσίμων για όλα τα πλοία διεθνώς από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2020.
Αυτή η απόφαση εκτός των άλλων πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την εκμετάλλευση των κρουαζιεροπλοίων διότι θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το ημερήσιο κόστος λειτουργίας, με αποτέλεσμα αυτό το κόστος είτε να μετακυλίσει στις τιμές των εισιτηρίων, κάτι πολύ δύσκολο, είτε να το υποστεί ο Πλοιοκτήτης με αποτέλεσμα να καθίσταται εκ των πραγμάτων δύσκολη η συνέχιση αποδοτικής λειτουργίας των κρουαζιεροπλοίων.
Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε αυτός ο τομέας της Ναυτιλίας και σε διεθνές επίπεδο και σε Ελλαδικό επίπεδο κατά το έτος 2018.
Ας εξετάσομε αρχικά την Κρουαζιέρα σε διεθνές επίπεδο. Είναι γεγονός ότι το έτος 2018 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε παραδόσεις νεότευκτων κρουαζιεροπλοίων αλλά και σε αριθμό επιβατών. Την φετινή χρονιά πάντα σε διεθνές επίπεδο, ξεπεράσαμε τα 28 εκατομμύρια επιβατών κρουαζιέρας, ενώ το έτος 2016 που θεωρήθηκε επίσης χρονολογία ορόσημο για τον τομέα της κρουαζιέρας, ο αριθμός επιβατών κυμάνθηκε γύρω στα 24 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το έτος 2020 ίσως να ξεπεράσομε τα 30 εκατομμύρια, το έτος 2025 τα 35 εκατομμύρια, και το έτος 2030 τα 40 εκατομμύρια.
Ζούμε λοιπόν σε μια χρυσή περίοδο ανάπτυξης της κρουαζιέρας και οι στατιστικές περαιτέρω προόδου είναι απόλυτα εφικτές, μια και σε διεθνές επίπεδο η αύξηση επιβατών κρουαζιέρας κάθε χρόνο κυμαίνεται από 5 έως 7%, ανάλογα με την περιφέρεια με εξαίρεση την Γερμανία όπου η αύξηση σε ετήσια βάση πλησιάζει το 10%.
Η Αμερικανική κρουαζιέρα παραμένει πάντα πρώτη σε επιβάτες και ποσοστά συμμετοχής, παρά το ό,τι οι αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αυστραλίας έχουν πρόσφατα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η CLIA (Cruise Lines International Association) το έτος 2019 αναμένονται να προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο κρουαζιεροπλοίων άλλα 24 νεότευκτα τα οποία θα δρομολογηθούν σε κρουαζιέρες σε λιμάνια όλων των ηπείρων, με πρώτη και καλύτερη βέβαια την Αμερική. Οι επιβάτες κρουαζιέρας οι οποίοι όπως αναφέραμε αυξάνονται κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι και το έτος 2019 θα αυξηθούν σε ποσοστό 6%.
Ας έλθομε όμως τώρα και στην Ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της Κρουαζιέρας.
Εδώ τα πράγματα είναι από απαισιόδοξα έως και απογοητευτικά.
Το έτος 2018 είχαμε δυστυχώς προσεγγίσεις Κρουαζιεροπλοίων στα Ελληνικά Λιμάνια χαμηλότερες και από τα έτη 2016/2017 που θεωρήθηκαν αποτυχημένα για τον τομέα της Κρουαζιέρας. Φυσικά και ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε δυστυχώς αρκετά.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία που συνήθως λήγει η περίοδος λειτουργίας των Κρουαζιεροπλοίων είχαμε στο κυριότερο λιμάνι μας τον Πειραιά 882.000- διερχόμενους επιβάτες εκ των οποίων οι 170.000- ήσαν επιβάτες που επιβιβάστηκαν σε Ελληνικά λιμάνια και μετά την Κρουαζιέρα αποβιβάστηκαν πάλι σε Ελληνικά λιμάνια.
Τα ποσοστά μείωσης των επιβατών στο κυριότερο λιμάνι κρουαζιέρας τον Πειραιά ξεπέρασαν το 10% σε σύγκριση με το έτος 2017 ενώ οι αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων μειώθηκαν κατά ποσοστό επίσης 10%. Δυστυχώς οι προβλέψεις για το έτος 2019 είναι και πάλι απογοητευτικές. Προσωπικά πιστεύω ότι θα είμαστε τυχεροί να κινηθούμε στα πλαίσια του έτους 2018, και πολύ τυχεροί αν κατορθώσομε να ξεπεράσομε τους αριθμούς σε επιβάτες και σε προσεγγίσεις πλοίων σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Η γειτονική μας Τουρκία μας συναγωνίζεται και μας παίρνει σιγά σιγά τη μπουκιά από το στόμα διότι διαθέτει τέλεια οργανωμένα και εξοπλισμένα λιμάνια, τα λιμενικά και τα άλλα έξοδα των πλοίων είναι σαφώς χαμηλότερα από τα Ελληνικά λιμάνια και το κυριότερο επιδοτεί τους διερχόμενους επιβάτες σε όλα τα λιμάνια προσέγγισης Κρουαζιεροπλοίων ανάλογα με την εποχή, το καλοκαίρι 25 ευρώ και τον χειμώνα μέχρι 50ευρώ ανά επιβάτη. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν βλέπομε να γίνεται καμία προσπάθεια από τους υπεύθυνους για βελτίωση των υποδομών των λιμένων μας τα περισσότερα των οποίων με πρώτο και καλύτερο τον Πειραιά μελετούν γενναίες αυξήσεις των λιμενικών και άλλων τελών. Και σαν να μην έφθαναν οι πιο πάνω δυσάρεστες καταστάσεις στην χώρα μας στον τομέα της κρουαζιέρας ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας η οποία μπλοκάρει τον διαγωνισμό για κατασκευή νέων προβλητών για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, κάτι που είχε δρομολογηθεί με μεγάλη συμμετοχή επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΛΠ με πρόεδρο τον αγαπητότατον Γιώργο Ανωμερίτη και την συνέχισε η παρούσα Διοίκηση της COSCO.
Τα οικονομικά και άλλα οφέλη που δημιουργούνται από τον τομέα της Κρουαζιέρας στη χώρα μας είναι πέρα για πέρα θετικά και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας.
Είναι καιρός οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να καταλάβουν τι χάνει η χώρα μας από την συνεχή μείωση αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών στα λιμάνια της χώρας μας και να αποφασίσουν έστω και την τελευταία στιγμή αλλαγή πολιτικής και δραστηριότητας.
Μήπως είναι καιρός να μιμηθούμε το παράδειγμα της γείτονος Τουρκίας ;;