Θα δεχόσασταν να σας χειρουργήσει ένα ρομπότ ;

3480

Καραϊσαρίδης Χριστόφορος

Γενικός Χειρουργός , Διευθυντής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.Εξειδικευμένος στην ρομποτική και laser χειρουργική.
Πληροφορίες : 210.7247750, 6944733663, ckaraisaridis@gmail.com

 

Ο Εξειδικευμένος Ρομποτικός Χειρουργός Καραϊσαρίδης Χριστόφορος, απαντά στις ερωτήσεις που αφορούν την επαναστατική αυτή μέθοδο που εφαρμόζει στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ρομποτική χειρουργική με το συστημα Da Vinci?

Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Αποτελεί την τεχνολογική επιτομή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής . Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci ήταν το πρώτο σύστημα το οποίο πήρε άδεια από το FDA το 2000. Καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο όρος ρομπότ καθώς δεν υπάρχουν αυτοματισμοί σύμφωνα με τις αρχές της ρομποτικής επιστήμης. Το σύστημα Da Vinci δεν προγραμματίζεται να κάνει κάποια συγκεριμένη λειτουργία την οποία και εκτελεί μόνο του. Το Da Vinci απότελει στην πραγματικότητα τον μεταφραστή των κινήσεων του χειρουργού σε πραγματικό χρόνο.
Είναι ο ενδιάμεσος που παρεμβάλεται ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή χωρίς όμως τη δυνατότητα προγραμμματισμού κίνησης ή λειτουργίας. Ο χειρουργός χειρουργεί δια του ρομπότ.

Πότε ξεκίνησε ως μέθοδος να εφαρμόζεται?

Η ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci πρωτοξεκίνησε στην Αμερική το 2000 εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά στην γενική χειρουργική. Το 2001 το σύστημα πήρε έγκριση για την ριζική προστατεκτομή η οποία και έγινε μέσα σε 10 χρόνια η πρώτη μέθοδος σε προτίμηση για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Έκτοτε έχουν γίνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Χειρουργεί το ρομπότ?

Δεν χειρουργεί το ρομπότ. Ο χειρουργός χειρουργεί .Το ρομπότ αντιγράφει απλά με απόλυτη ακρίβεια και συντονισμό τις κινήσεις του χειρουργού που πραγματοποιούνται στην κονσόλα
και τις μεταφέρει στον ίδιο ακριβώς χρόνο στην άκρη των ρομποτικών εργαλείων στο εσωτερικό του ασθενούς. Το ρομπότ αποτελεί για τον χειρουργό ένα είδος ειδικής ‘’στολής’’, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, που του δίνει δυνατότητες υπεράνθρωπες.

 1. Μεγέθυνση μέχρι και 15 φορές
 2. Κίνηση στον καρπό του χεριού του χειρουργού 360ο
 3. Ηλεκτρονική απόσβεση των κραδασμών που έχει το ανθρώπινο χέρι , με απότελεσμα απόλυτη ακρίβεια κίνησης. Εδώ υπάρχει το εξής πολύ ενδιαφέρον. Αν για παράδειγμα ένας καλός και έμπειρος χειρουργός είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθένειας ( π.χ Πάρκινσον) αναπτύξει τρέμουλο στα χέρια του, το ρομπότ ηλεκτρονικά αποσβαίνει πλήρως αυτόν τον ακούσιο τρόμο και τον βοηθά να χειρουργήσει με απόλυτη ασφάλεια παρά το όποιο φυσικό μειονέκτημα αυτός παρουσιάζει.
 4. Δυνατότητα να χειρίζεται ο χειρουργός ταυτόχρονα 4 βραχίονες ( την κάμερα και 3 επιπλέον εργαλεία). Ο χειρουργός πρακτικά χειρουργεί με 3 χέρια αντί για 2.

Τι χειρουργεία μπορεί να γίνουν σήμερα με την χρήση του ρομποτικου συστήματος Da Vinci?

Σήμερα πραγματοποιείται σχεδόν όλο το έυρος των επεμβάσεων που γίνονται ανοιχτά στην κοιλιακή χώρα με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής

 • Επεμβάσεις στα χοληφόρα και στο ήπαρ
 • Επεμβάσεις στον οισοφάγο και το στομάχι
 • Επεμβάσεις στο λεπτό και στο παχύ εντερο
 • Επεμβάσεις στα νεφρά , στην ουροδόχο κύστη, στους ουρητήρες και τον προστάτη αδένα
 • Επεμβάσεις στην μήτρα και στις ωοθήκες
 • Επεμβάσεις παχυσαρκίας όλων των τύπων
 • Επεμβάσεις για όλων των ειδών τις κήλες

Ποια ειναι τα οφελη για τον ασθενή απο την ρομποτική χειρουργική?

Μέγιστη ακρίβεια και κατά συνέπεια καλύτερη εφαρμογή των αρχών της χειρουργικής για την κάθε πάθηση

 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας αιμορραγίας και χειρουργικών επιπλοκών
 • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Μείωση των ημερών νοσηλείας και ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Ποια εινα τα πλεονεκτηματα της ρομποτικής χειρουργικής σε σχεση με την λαπαρασκοπική χειρουργική?

 1. Οραση με αίσθηση του βάθους , 3D όραση. Στην λαπαροσκοπική ο χειρουργός χειρουργεί
  κοιτώντας μια οθόνη τηλεόρασης. Στην ρομποτική χειρουργική η αίσθηση που σου δίνεται είναι ότι είσαι μέσα στο σώμα του ασθενούς και βλέπεις απίστευτα ρεαλιστικά και καθαρά κάθε λεπτομέρεια. Άρα έχεις την αίσθηση του βάθους της ανοιχτής χειρουργικής αλλά με απίστευτη μεγέθυνση (μέχρι και 15 φορές!)
 2. Κίνηση στην άκρη των εργαλείων που μιμείται και ξεπερνά τον ανθρώπινο καρπό σε αντίθεση με τον περιορισμό των λαπαροσκοπικών εργαλείων ( τεχνολογία endowrist). Πρακτικά ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις που ακόμα και στην ανοιχτή χειρουργική είναι αδύνατες. Επιπλέον η κάμψη των εργαλείων σε συνδυασμό με την μεγάλή μεγέθυνση δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίζει πολλαπλά σημεία της κοιλιακής χώρας που στην λαπαροσκοπική για να προσεγγιστούν θα ήθελαν επιπλέον τομές και επανατοποθέτηση των εργαλείων.
 3. Ηλεκτρονική απόσβεση του τρόμου του ανθρώπινου χεριού με αποτέλεσμα μαλακές, ήπιες κινήσεις απόλυτης ακρίβειας . Ο χειρουργός μπορεί στην κυριολεξία να ζωγραφίσει με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci! Aν κάποιος κάνει την αναλογία με την λαπαροσκοπική και σκεφτεί ότι ο χειρουργός κρατά στο χέρι του ένα εργαλείο με μήκος από 33 μεχρι 45 εκ φαντάζεται έυκολα οτι ο τρόμος ακόμα και του πιο σταθερού χεριού μεταφέρεται αυξημένος στην άκρη του εργαλείου.
 4. Μηχανισμοί ασφαλείας που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποιήση του ανθρώπινου παράγοντα λάθους και που απουσιάζουν από τη λαπαροσκοπική χειρουργική.