Οριστική λύση στο πρόβλημα της λιθίασης του νεφρού με Laser και τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα

2619

Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης

MD, BSc, MSc, PhD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπαιδευτής Ρομποτικής Χειρουργικής, Μετεκπαιδευθείς στο «Karolinska Institutet» της Σουηδίας. Μετεκπαιδευθείς στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute του Βελγίου Μετεκπαιδευθείς στο Universite Pierre et Marie Curie στο Παρίσι Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Τηλ. 6977404050

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία που αφορά ενήλικες και παιδιά. To εύκαμπτo ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο έφερε επανάσταση στην οριστική αντιμετώπιση της λιθίασης. Ο συνδυασμός Laser με την τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα επιτυγχάνει τον κατακερματισμό των λίθων του νεφρού.

Πόσο συχνή είναι η λιθίαση;

Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς με προβλήματα λιθίασης επισκέπτονται τον ιατρό τους, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα λόγω προβλημάτων λιθίασης. Η υποτροπή της νόσου ανέρχεται στο 50% μέσα στη δεκαετία, με τους άνδρες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά υποτροπών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου. Συχνά όμως εκδηλώνεται με την κλασσική εικόνα του νεφρικού κολικού που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο, έντονο και συχνά αγωνιώδη πόνο στην οσφυϊκή χώρα που μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία, αιματουρία, ναυτία ή/και εμετό.

Πότε απαιτείται άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση της λιθίασης;

Ένα ποσοστό των λίθων αποβάλλεται αυτόματα μέσω της ούρησης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι λίθοι προκαλούν επίμονο άλγος, λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) και απόφραξη του νεφρού οπότε και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Πως αντιμετωπίζονται οι λίθοι του νεφρού μέχρι σήμερα;

Για την αντιμετώπιση της λιθίασης οι επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:
– Την εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα (ESWL), η οποία δεν παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχιών, καθώς μόλις το 50% των ασθενών θα απαλλαγεί από τους λίθους του σε διάστημα ενός μηνός. Πολλοί ασθενείς θα έχουν υπολειμματικά λιθιασικά συγκρίματα ενώ η μέθοδος αυτή δεν είναι αποτελεσματική σε σκληρούς λίθους.
– Ουρητηροσκόπηση με ημιάκαμπτα/άκαμπτα εργαλεία που είναι αποτελεσματική
μόνο για την λιθίαση του ουρητήρα.
– Διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Ενδείκνυται για μεγάλους λίθους του νεφρού και πραγματοποιείται μέσω μίας τομής στην οσφυϊκή χώρα, όπου παρακεντείται ο νεφρός και εν συνεχεία με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων κατακερματίζεται ο λίθος.
Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σωλήνας μέσα από την τομή του δέρματος και ο ασθενής νοσηλεύεται για 2-3 ημέρες.
– Ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Έχει ένδειξη πια μόνο σε ειδικές σπάνιες περιπτώσεις.

Ποια είναι η νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της λιθίασης του νεφρού;

Το νέας γενιάς εύκαμπτο ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο, όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης ανεξαρτήτως μεγέθους και εντόπισης. Άλλωστε, αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στα κέντρα αναφοράς σε Ευρώπη και Αμερική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού.
-Η ψηφιακή μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (σε μέγεθος μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης (chip on the tip).
-Mε την τεχνολογία Laser ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας του λίθου. Ακόμα και οι πιο
ανθεκτικοί λίθοι, όπως οι μονοϋδρικού οξαλικού ασβεστίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
-Το ουρητηροσκόπιο είναι τόσο λεπτό και ακριβείας που εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.
-Το μέγεθος του εργαλείου (διάμετρο <3 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδο αυτού σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού αποφεύγοντας τραυματικές κακώσεις.
-O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου συνδυάζει τον ημιάκαμπτο άξονα (stiff shaft) με ένα ιδιαίτερα ευκίνητο άκρο που τηλεκατευθύνεται από τον χειρουργό. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή είσοδος του εργαλείου ακόμη και σε δύσκολους ανατομικά ουρητήρες και η εύκολη προώθηση του σε όλα τα σημεία του νεφρού.
-Με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων (ενδοσκοπικός κάλαθος, υδρόφιλα σύρματα) μέσα από το κανάλι εργασίας (διαμέτρου 1 mm) που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμάτων.

Έχει άλλα πλεονεκτήματα το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο;

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εύκαμπτου ψηφιακού (digital) ουρητηροσκοπίου είναι η τεχνολογία Narrow Band Imaging (NBI) που διαθέτει. Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την αναγνώριση κακοήθων όγκων του νεφρού και του ουρητήρα πριν ακόμα γίνουν ορατοί με απεικονιστικές μεθόδους (υπέρηχος, αξονική τομογραφία). Διασφαλίζεται έτσι η πρώιμη ανίχνευση, αναγνώριση και κατ’ επέκταση η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων του νεφρού.

Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Mε το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά και ανώδυνα από το βασανιστικό κολικό του νεφρού και το πρόβλημα της λιθίασης με μια ενδοσκοπική μικροεπέμβαση. Η εύκαμπτη ψηφιακή ουρητηροσκόπηση αποτελεί αναίμακτη και αποτελεσματική μέθοδο κατακερματισμού λίθων σε όλα τα σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνικές δεν θα ήταν εφικτό. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ALL ABOUT HEATH” ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ (ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977404050).

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής ευκαμπής ουρητηροσκόπησης είναι:

  • Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Αποτελεί αναίμακτη, γρήγορη και ασφαλή επιλογή.
  • Ο κατακερματισμός όλων των λίθων, ανεξαρτήτως σύστασης, μεγέθους και εντόπισης αυτών.
  • Η είσοδος του εργαλείου δια φυσικών οπών (ουρήθρα), εγκαταλείποντας παλαιότερες τεχνικές που απαιτούν χειρουργικές τομές στο δέρμα.
  • Αποτελεί χειρουργική μιας ημέρας (day case surgery) – Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από την κλινική.
  • Η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.