Υιοθεσία Πλοίου: Καλλιεργείται η Ελληνική παράδοση στη ναυτιλία και υποστηρίζεται η ψυχική υγεία των ναυτικών.

567

Υιοθεσία Πλοίου: Καλλιεργείται η Ελληνική παράδοση στη ναυτιλία και υποστηρίζεται η ψυχική υγεία των ναυτικών

 

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου»/ «Adopt-A-Ship» συμβάλλουν στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στον εμπλουτισμό της μοναχικής ζωής των ναυτικών.

Σκοπός του προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου» είναι η ενθάρρυνση της νέας γενιάς να ασχοληθεί με τα ναυτικά, ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα, αγκαλιάζοντας τη θάλασσα και την ζωή στο πλοίο.

Τα παιδιά επικοινωνούν μέσω του δασκάλου τους με τον καπετάνιο και μέσα από ένα δομημένο και πλούσιο πρόγραμμα δράσεων καλλιεργούν κεντρικές ανθρώπινες αξίες όπως η συνεργασία και η ενσυναίσθηση.

Οι ναυτικοί μέσω των ερωτήσεων των μαθητών αντιλαμβάνονται τον ενθουσιασμό των παιδιών για τις νέες γνώσεις που αποκτούν από τους ίδιους γύρω από το ναυτικό επάγγελμα και την θαλασσινή ζωή. Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργείται μια συνδετική γέφυρα με την ζωή στην στεριά που εμπλουτίζει την ζωή των ναυτικών δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη ναυτιλία με έναν ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο. Απλά και περιγραφικά, όλοι πέρνουν χαρά μέσα από αυτό.

Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και υλοποείται στην Ελλάδα από την Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία Project Connect. Όραμα της Project Connect είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας και η συνέχεια της Ναυτικής παράδοσης στην Ελλάδα μέσα από την εκπαίδευση της νέας γενιάς προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά. «Πιστεύω πως είναι απαραίτητο από μικρή ηλικία τα παιδιά να λαμβάνουν ερεθίσματα που ενισχύουν την αγάπη τους για το επάγγελμα που πιθανόν θα επιλέξουν», εκφράζει η Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Project Connect.

Ο κ. Νίκος Μαρματσούρης, Senior Group Marketing Manager της Gulf Agencies – GAC, και μελος του Project Connect Steering Committee μας λει, «To πρόγραμμα “Υιοθεσία Πλοίου” με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.  Γενικά κοπιάζω όταν χρειάζεται να εξηγώ για το επάγγελμά μου, γιατί τα ναυτιλιακά δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινωνικό σύνολο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περιέχει ελάχιστα μαθήματα / αναφορές για τη ναυτιλιακή βιομηχανία μας, που είναι μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο!  Με την επικοινωνία πλοίου – σχολείου τα παιδιά θα ξεκινούν να μαθαίνουν “πρακτικά”  ιδέες όπως η ναυτοσύνη, το διεθνές εμπόριο αλλά και παγκόσμια γεωγραφία, αποκτώντας έτσι ερεθίσματα κι ενδιαφέρον για πιθανή μελλοντική ενασχόληση σε ένα χώρο, που εμπεριέχει τουλάχιστον 130 σταθερά και προσοδοφόρα επαγγέλματα».

Η κ. Έφη Κωτίκα, μέλος της Project Connect και Coordinator του προγράμματος «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ», μας είπε ότι το πρόγραμμα την κέρδισε από την αρχή, όσο το μελετούσε για να μάθει την τεχνική της εφαρμογής του. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη γι αυτό ήρθε όταν είδε στην πράξη πόσο όμορφα και έξυπνα εφαρμόστηκε από τους εκπαιδευτικούς και πόσο το αγάπησαν οι μικροί μαθητές. Αυτό φάνηκε από τις ενδειαφέρουσες εργασίες που παρουσίασαν, αλλά και από τις έξυπνες ερωτήσεις τους στους πλοιάρχους που κι αυτοί με τη σειρά τους έδειξαν ενδιαφέρον κι ευχαριστημένοι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Στο τέλος μας είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να υλοποιείται στα σχολεία όλης της χώρας γιατί τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα γίνουν πιο πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες».

Η Ειρήνη Νοτιά, υποστηρίζει έμπρακτα την πρωτοπορία και την νέα γενιά και συνεργάζεται με την Αθηνά Καπετανάκη, Ναυτιλιακή Ψυχολόγο και Ιδρύτρια της Life at See στο πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου». Η Life at See αποτελεί τον σκοπό της Αθηνάς Καπετανάκη να επικοινωνήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ζωή στο πλοίο όπως η ίδια την ζει στα ταξίδια και τις επισκέψεις της σε αυτά. Μαζί, η Project Connect και η Life at See υποστηρίζουν την ομαδικότητα ως κεντρική αρχή για ανάπτυξη και την επικοινωνία ως βασικό παράγοντα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ναυτικών. Η Αθηνά Καπετανάκη δηλώνει πως «το πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια με πολλαπλά οφέλη σε ατομικό, εταιρικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ο σκοπός της συνεργασίας της Project Connect και της Life at See αποτυπώνεται στο νέο λογότυπο του προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου» / «Adopt-A-Ship» που οι δύο ιδρύτριες εμπνεύστηκαν από την δράση των παιδιών και των δασκάλων τους (Δ. Νικολακούδη, Θ. Λυτσιούδη) του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραία στην πρώτη παρουσίαση εφαρμογής του προγράμματος.

Συμμετέχουσες εταιρίες : ARISTON NAVIGATION, ASTRA MANAGEMENT INC, EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME, EUROBULK LTD, LOAD LINE MARINE S.A, MEDFERRY SHIPPING CO, PHOENIX SHIPPING & TRADING S.A, STAR BULK CARRIERS