Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας αποκαλύπτει τους Εισακτέους
του 2018 και αναδεικνύει το ένδοξο παρελθόν της Ελληνικής ναυτιλίας
Λαμπερή εκδήλωση στην Αθήνα υποστηρίζει τον φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά Hellenic Hope
Η σημερινή ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα εμφανίστηκε ενισχυμένη για να τιμήσει πολλούς από τους μεγάλους του παρελθόντος της, οι οποίοι χαιρετίστηκαν στην τελετή Εισαγωγής & Δείπνου 2019 του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Περί τους 650 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι πλοιοκτήτες μαζί με τους επιχειρηματικούς εταίρους τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν σε μία από τις πλέον εμβληματικές εκδηλώσεις του ναυτιλιακού κόσμου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγγελία των καινούργιων Εισακτέων στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας Ιωάννη Π. Γουλανδρή (1907-1950) και Γεώργιο Σ. Κουμάνταρο (1922-2016). Η ανακοίνωση των δύο Εισακτέων για το 2018 συνοδεύτηκε από μαρτυρίες για τα επιτεύγματα και τις προσωπικότητές τους από τις οικογένειες και τους φίλους.
Η εκδήλωση του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιέλαβε επίσης αφιερώματα στους 28 άλλους Εισακτέους στο Πάνθεον της Ελληνιής Ναυτιλίας και υποστήριξε τον φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά Hellenic Hope. Ο Δημήτρης Φαφαλιός, Πρόεδρος της διεθνούς ναυτιλιακής Ένωσης Intercargo, παρουσίασε εξ ονόματος του Πανθέου, μια δωρεά από τα έσοδα της εκδήλωσης στον Ανδρέα Μπούρα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Hellenic Hope.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο της εκδήλωσης απέτισε ειδικό φόρο τιμής στον θρύλο της Ελληνικής ναυτιλίας Μανώλη Κουλουκουντή, μία από τις τέσσερις πρώτες προσωπικότητες που πήραν θέση στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας το 2007. Συμπεριλαμβανομένων των προσφορών που ελήφθησαν για τέσσερις αυθεντικές υδατογραφίες και σκίτσα του Κουλουκουντή που προσφέρθηκαν στην φιλανθρωπική δημοπρασία, η εκδήλωση θα έχει συγκεντρώσει 44.000 ευρώ για τον Hellenic Hope, ο οποίος υποστηρίζει επιλεγμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται με παιδιά στην Ελλάδα.
Εντυπωσιακή υποστήριξη της ναυτιλίας για την εκδήλωση ηγήθηκε από τον ABS, τον IRI/ The Marshall Islands Registry και το Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd. τους τρεις Co-Lead χορηγούς της Τελετής Εισαγωγής & Δείπνου 2019.
Για τον ABS, ο Βασίλειος Κρουστάλλης, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, είπε: «Είναι τιμή και προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της εκδήλωσης. Τα άτομα που τιμούμε απόψε αποτελούν παράδειγμα ηγεσίας και ενσαρκώνουν το πρωτοποριακό πνεύμα που έχει ορίσει την ναυτιλία για αιώνες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε στο ύψος της κληρονομιά τους.»
Ο Τεό Ξενακούδης, Διευθυντής, Worldwide Business Operations, και Διευθύνων Σύμβουλος Πειραιά, Ελλάδας για τον IRI/The Marshall Islands Registry, είπε: «Περισσότερο ίσως από ότι σε κάθε άλλο ναυτιλιακό έθνος, θεωρώ ότι η Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό και την εκτίμηση ολων, όχι μόνο για το υψηλό επιχειρηματικό πνεύμα και τα αειφόρα αποτελέσματά της, αλλά και για την τεράστια παράδοσή της, σε βάθος χρόνων και γενεών. Η ναυτιλία των Ελλήνων έχει άριστη φήμη για την αξιοζήλευτη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη, καθώς και για την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της, η οποία έχει ως αναμφίλεκτο αποτέλεσμα να ηγείται ως παγκόσμια δύναμη.”
Ο Wang Qi, Πρόεδρος των Σανγκάη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd. είπε: ” Καθώς γιορτάζουμε την 20η επέτειό μας φέτος, κάνουμε τον απολογισμό μας με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα της SWS, πολλά από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους Έλληνες πελάτες μας, και προσδοκούμε και στα επόμενα 20 χρόνια να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες μας, ανώτερη ποιότητα και αξιόπιστες παραδόσεις. Θεωρούμε την αποψινή εκδήλωση μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε εκ νέου με τους Έλληνες φίλους μας και, εκ μέρους όλων στην SWS, σας ευχαριστώ όλους για την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη και φιλία σας.»
Ο TMS, ένας από του μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους της Ελλάδας, ευγενώς συνέχισε την υποστήριξή του ως χορηγός της δεξίωσης καλωσορίσματος για την εκδήλωση. Ο όμιλος Navios υποστήριξε και πάλι γενναιόδωρα την εκδήλωση με τη χορηγία του δείπνου.
Η American Hellenic Hull Insurance Company, η Bureau Veritas, η Citi Private Bank, η Moore Stephens και η Thomas Miller υποστήριξαν την εκδήλωση ως Premium Χορηγοί.
Περαιτέρω υποστήριξη είχαμε από τον China Classification Society, τον ClassNK, την DNV GL, την Hellenic War Risks, την HSBC, την KPMG, την Kyvernitis Travel, την Malta Ship Registry, την Marine Tours, τον Phoenix Register of Shipping, την Segaline S.A., το UK Defence Club και το UK P&I Club με το Ecali Club αποκλειστικό χορηγό Lifestyle.
Η Τράπεζα Julius Baer ενίσχυσε την υποστήριξη του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας για τον Hellenic Hope.
Οι Γεώργιος Σ. Κουμάνταρος και Ιωάννης Π. Γουλανδρής εισάγονται στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Οι αείμνηστοι εφοπλιστές Γεώργιος Σ. Κουμάνταρος και Ιωάννης Π. Γουλανδρής έχουν εισαχθεί στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Η ψηφοφορία για τους Εισακτέους διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ακαδημίας του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, που σήμερα αριθμεί περίπου 300 διακεκριμένα άτομα της Ελληνικής ναυτιλίας. Η ακεραιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα εποπτεύονται από την διεθνή ελεγκτική εταιρία, Deloitte.
Οι νέοι Εισακτέοι σε αλφαβητική σειρά είναι:
Ιωάννης Π. Γουλανδρής (1907-1950)
O πρωτότοκος γιος του Πέτρου Ι. Γουλανδρή και της συζύγου του Χρυσής, ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής γεννήθηκε στην Άνδρο το 1907 και νωρίς στην σταδιοδρομία του εργάστηκε για την οικογενειακή εταιρία Goulandris Brothers στο Λονδίνο.
Το 1937, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής αποφάσισε μαζί με τα αδέρφια του να δραστηριοποιηθούν ανεξάρτητα ιδρύοντας την δική τους ναυτιλιακή επιχείρηση γνωστή ως Υιοί Πέτρου Γουλανδρή. Λίγο αργότερα, αυτός και τα αδέλφια του διέκριναν ενδεχόμενες ευκαιρίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Ιωάννης έστρεψε την προσοχή του στο Μόντρεαλ, μια πόλη με έντονη ελληνική παρουσία μετά τον πόλεμο, και – με τη δική του καθοδήγηση – η οικογένεια ίδρυσε την Andros Shipping, αγόρασε και κατασκεύασε πλοία στον Καναδά, και ακόμη ίδρυσε μια γραμμή μεταφοράς γενικού φορτίου από τον Καναδά στην Άπω Ανατολή.
Παρά το νεαρό της τότε ηλικίας του, τα επιχειρηματικά ένστικτα και η ενέργεια του Γιάννη Π. Γουλανδρή, στα μέσα της δεκαετίας του 1940 έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην δημιουργία μιας νέας ναυτιλιακής επιχείρησης και του έδωσαν το παρατσούκλι «Μεγαλέας». Δυστυχώς ο Γιάννης Π. Γουλανδρής απεβίωσε το 1950, από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Ωστόσο είχε ήδη θέσει τα θεμέλια για να μπορέσουν τα αδέλφια του στην συνέχεια, να υλοποιήσουν τα οράματά του στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Γεώργιος Σ. Κουμάνταρος (1922-2016)
Κατά την διάρκεια της 70ετούς σταδιοδρομίας του στην ναυτιλία, δημιούργησε πολλές μακροχρόνιες εμπορικές συνεργασίες με διεθνείς εταιρίες του βιομηχανικού τομέα, όπως στον χάλυβα, αλουμίνιο, κάρβουνο, τσιμέντο και πετρέλαια. Ανέκαθεν είχε την πεποίθηση πως η ναυτιλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιομηχανικής αλυσίδας και αναλόγως, πάντα φρόντιζε να προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον τομέα των μεταφορών και εφοδιασμού.
Πρωτοστάτησε στη χρήση πλοίων με δικά τους μέσα εκφόρτωσης προς εξυπηρέτηση των βιομηχανικών του συνεργατών ενώ σχεδίασε και εφάρμοσε πρωτοποριακές μεθόδους μεταφόρτωσης σε διάφορες χώρες όπως την Γουιάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γουινέα και την Νιγηρία. Τα μακρόχρονα ναυπηγικά του προγράμματα ξεχώριζαν από την σημασία στην λεπτομέρεια, τις υψηλές προδιαγραφές και τα καινοτόμα σχέδια.
Το 1960 παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ιδρύσει αλευρομηχανία στην Νιγηρία, και διεύρυνε την εταιρία καθιστώντας την μία εκ των ηγετικών βιομηχανιών της χώρας που σήμερα απασχολεί 12,000 υπαλλήλους. Με παρουσία στην χώρα για περισσότερα από 58 συναπτά έτη, έχαιρε εξαιρετικής φήμης και ιδιαίτερου σεβασμού.