Συνέντευξη στον Διονύση Πολίτη
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής-διεθνολόγος και ειδικός στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας/περιοδικού μας για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και τον κόσμο.
Επίσης δεν αποφεύγει-όπως πάντοτε κάνει-να επικεντρωθεί σε καίρια ζητήματα με προτάσεις και επισημάνσεις. Ο Θανάσης Δρούγος είναι πολύ γνωστός σε διεθνείς κύκλους, έχει μιλήσει σε κορυφαία συμπόσια ανά τον κόσμο, έχει επισκεφθεί 55 κράτη σε όλες τις ηπείρους, μέλος δεκάδων διεθνών Ινστιτούτων στρατηγικών , διεθνών και αμυντικών σπουδών, ενώ από το 2003 δίνει διαλέξεις σε όλες τις σχολές και τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ. Συγγραφέας εκατοντάδων μελετών και άρθρων τα τελευταία χρόνια σε διάφορες γλώσσες, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε όλες τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σε Επιτελεία ως και σε μείζονες σχηματισμούς των Γενικών Επιτελείων. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει επικεντρωθεί σε μελέτες για το μέλλον του ΝΑΤΟ, τις νέες διαστάσεις της διεθνούς τρομοκρατίας, τις Ρωσικές υβριδικές και παραπληροφορικές επιχειρήσεις, το Κοσοβαρικό, καθώς και τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια.
Κύριε Δρούγο πως τα προλαβαίνετε όλα; Σας παρακολουθούμε χρόνια…
Πρώτα από όλα ευχαριστώ για την φιλοξενία στα έντυπα σας και από πλευράς μου σας συγχαίρω για το έργο σας, στους τομείς που επικεντρώνεστε. Πάντοτε στην ζωή μου έκανα και κάνω μία καλή διαχείριση του χρόνου. Ειδικά όταν είχα κι έχω ταξίδια. Θέτω στόχους και εκμεταλλεύομαι τον χρόνο, όπου και αν βρίσκομαι. Ακόμα και σε αίθουσες αναμονής σε αεροδρόμια!! Προσδίδω καθημερινά αυξημένο ενδιαφέρον στα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη σε διεθνή ζητήματα. Ενδελεχώς παρακολουθώ από πάρα πολλές πηγές τα εθνικά μας θέματα και χωρίς καθυστέρηση γράφω άρθρα στις ιστοσελίδες μου καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,των οποίων είμαι εραστής… Προσπαθώ στα μέτρα του εφικτού να απαντώ στους πλείστους φίλους (ειδικά στο facebook που ξεπερνούν τις 22.000 οι φίλοι που με ακολουθούν στα 5 χρονολόγια μου) Διατηρώ την αμεσότητα, την ευέλικτη σύνθεση σκέψεων, και συνεχώς ενημερώνομαι και μαθαίνω. Δεν σας κρύβω ότι είμαι 12-13 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ συνέχεια δίνω ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και συμμετέχω στις πλείστες κοινωνικές εκδηλώσεις διπλωματικών αποστολών στην χώρα μας. Σκεφθείτε ότι συνολικά με καλούνε τηλεφωνικά από ΜΜΕ 14 κρατών, κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος, που συνήθως με παρακολουθεί εδώ στα Ελληνικά ΜΜΕ. Συμπερασματικά κινούμαι ψύχραιμα, χωρίς άγχος και με συνεχείς επαφές με διάφορες πηγές πληροφοριών. Πάντοτε σοβαρές και αξιόπιστες. Δεκάδες στρατιωτικοί επικοινωνούν μαζί μου για να έχουνε τις απόψεις-εκτιμήσεις μου για τα εθνικά-Νατοικά κα διεθνή ζητήματα.
Ας αρχίσουμε από τα εθνικά μας θέματα και πρώτα από όλα από την δολοφονία του ομογενή μας στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Καταθέσατε προτάσεις για τις σχέσεις μας με τα Τίρανα και επικρίνατε τους χειρισμούς μας…
Η Αλβανία είναι ο μικρός “ταραξίας” των Βαλκανίων…παρά τις εμφανέστατες αδυναμίες της σε όλους τους τομείς,εμφανίζεται προκλητική και με επιθετική συμπεριφορά.Είναι και αχάριστη απέναντι μας,που είναι ότι χειρότερο.Γιατί μετά την πτώση του άθλιου καθεστώτος Χότζα- Αλία και το τέλος στην κουλτούρα της “φρουροποίησης’ της χώρας, τα Τίρανα έχουνε συνεχώς υποστηριχθεί από την Αθήνα. Δεν αναφέρομαι μόνο στους χιλιάδες Αλβανούς που ζούνε και εργάζονται εδώ. Κάνω λόγο για πολιτική-οικονομική-τεχνογνωσιακή και στρατιωτική υποστήριξη. Δεκάδες στρατιωτικοί τους έχουνε εκπαιδευτεί σε στρατιωτικές μας σχολές. Όταν διελύθη ο στρατός τους το 1998 με το σκάνδαλο των πυραμίδων,εμείς προστρέξαμε και δώσαμε χέρι βοήθειας και στείλαμε στρατιωτική δύναμη στο Ισμπερίς για την ανασυγκρότηση της χώρας. Παρείχαμε υγειονομική υποστήριξη στα νοσοκομεία Τιράνων και Αργυροκάστρου…Σε όλες τις κυβερνήσεις τους. Η συμπεριφορά τους απέναντι σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο είναι απαράδεκτη,ρατσιστική,θρασύτατη και καταπιεστική. Το Βορειοηπειρωτικό είναι θέμα ανοικτό και εκκρεμές από την Πρεσβευτική Σύνοδο των Παρισίων του 1946-1947.Το Γερμανικό και το Αυστριακό επιλύθηκαν με τις συμφωνίες του 1955 και του 1990. Το θέμα της Β. Ηπείρου δεν έχει επιλυθεί. Όπως και το θέμα των Μαγυάρων σε κράτη γειτονικά με την Ουγγαρία. Και το δικό μας είναι σε χειρότερη φάση. Και όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν το έχουνε χειριστεί σωστά. Το αντιμετωπίζουν φοβικά και με περίεργα συμπλέγματα. Επίσης οι ομογενείς μας δεν είναι ενωμένοι. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι Αλβανοί,ενώ την ίδια στιγμή γίνονται και υπηρέτες στην ευρύτερη προπαγανδιστική μηχανή της Άγκυρας. Δεν εμφανιστήκαμε με σκληρή γραμμή. Ας μην αναφερθώ σε εκφυλιστικά,ανθελληνικά και κομπλεξικά σχόλια διαφόρων Ελλήνων πολιτικών και ψευτοαναλυτών που εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες… Θα έλεγα ευθέως ότι “όλοι αυτοί καίτοι είναι Έλληνες υπέρ βαρβάρων μάχονται”.Απαράδεκτο.Ενώ λένε τόσα στα κανάλια τελικά δεν προτείνουν τίποτα. Με την στάση μου πρότεινα σειρά επιλογών. Αν αφήνεις τα Τίρανα να βρίσκονται σε φάση ανθελληνικού παραληρήματος και δεν αντιδράς το βλέπουν ο άλλοι που είναι και σαφέστατα ισχυρότεροι και αποθρασύνονται…
Τι ακριβώς έχετε προτείνει για να ενημερωθεί και ο κόσμος;
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες, ενός γεγονότος που θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Και δεν είναι άλλο από τη δολοφονία του Ελληνικής καταγωγής βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία προήλθε από πυρά των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής αστυνομίας.
Η κατά γενική ομολογία ασθενής έως υποτονική Ελληνική αντίδραση,σε καμία των περιπτώσεων δεν προκάλεσε ανησυχία στην Αλβανική πλευρά. Αντιθέτως θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκδηλώθηκε για να καλυφθεί η συμβατική υποχρέωση.
Ως χώρα με διεθνή υπόσταση και με συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και κινούμενοι και στα όρια των απειλών σε πολλαπλά επίπεδα, από απειλές εμπάργκο μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων μέχρι και μαζικές συλλήψεις και απελάσεις σεσημασμένων κακοποιών, διακινητών και εμπόρων ναρκωτικών, εμπόρων λευκής σαρκός, μελών της Αλβανικής μαφίας κλπ.
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αλβανικών αρχών προς την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και κατάθεση πρότασης ψηφίσματος για την καταδίκη της Αλβανίας.
Επιβολή κυρώσεων σε επιφανείς Αλβανούς υπηκόους (πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες),πάγωμα των όποιων καταθέσεων Αλβανών πολιτών σε Ελληνικές τράπεζες.
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα εισερχόμενα από Αλβανία και εξερχόμενα από Αλβανία φορτηγά οχήματα και πολύωρες καθυστερήσεις.Επιβολή μεγάλων προστίμων στους οδηγούς νταλικών αλλά και ΙΧΕ οχημάτων με αλβανικές πινακίδες για παραβάσεις του ΚΟΚ συνήθους μορφής.
Πάγωμα των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ,ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την αλβανική πλευρά. Παράλληλα να υποβληθεί εναλλακτική διαδρομή του ΤΑΡ,με απόληξη στην περιοχή Φιλιατών ή Ηγουμενίτσας.
Αύξηση των ναυτικών περιπολιών του ΛΣ και του ΠΝ στην περιοχή των διαπόντιων νήσων και ιδιαίτερα στην αμφισβητούμενη από τους Αλβανούς θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ.
Ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών περιπόλων στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, με το πρόσχημα της πάταξης του λαθρεμπορίου και των ναρκωτικών. Αύξηση του αριθμού των ασκήσεων συνεργασίας ειδικών δυνάμεων των Ε.Δ. και της ΕΛ. ΑΣ. στην περιοχή και ιδιαίτερα σε οικισμούς πλησίον της μεθορίου.
Ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των βορειοηπειρωτικών σωματείων και οργανώσεων ανά τον κόσμο, με έμφαση στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας με κορύφωση τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα.
Επανεξέταση διαφόρων επιλογών ως κα επαναφοράς στο προσκήνιο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914, περί αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου ως και των μετέπειτα πορισμάτων της ιστορικής Διάσκεψης των Μεγάλων Δυνάμεων του 1946.
Για τα εθνικά μας θέματα έχετε μία αυξημένη ανησυχία , παρατηρώ ειδικά το τελευταίο διάστημα . Και το θέμα των Σκοπίων σας προβληματίζει έντονα. Ανησυχείτε για κάτι;
Η Συμφωνία των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων δείχνει (εκτός απρόοπτων εξελίξεων) ότι θα περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας και θα έρθει για τα επόμενα βήματα στην Αθήνα,όπου αναμένονται από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο σοβαροί εσωτερικοί πολιτικοί και κυβερνητικοί κραδασμοί.Την ίδια στιγμή στα Σκόπια ο Ζάεφ φέρεται να ελέγχει την κατάσταση με την ενεργό υποστήριξη των Δυτικών χωρών, ενώ η εθνικιστική αντιπολίτευση εμφανίζεται διαιρεμένη, και αδύναμη να παρουσιάσει ισχυρά αντισώματα απέναντι στις τροπολογίες που αφορούν τις αλλαγές σε προκλητικά και αποσταθεροποιητικής αναφοράς άρθρα του Συντάγματος.Πάντως αρκετές από τις αλλαγές εξακολουθούν να έχουνε «κενά»,που μπορούνε να ερμηνευτούν ή παρερμηνευτούν ανάλογα.Οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να τύχουν διεξοδικής ανάλυσης γιατί ο διάολος είναι πάντοτε στις λεπτομέρειες.Δεν μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί υποτροπή στο μέλλον γιατί παρά την κυοφορούμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ,όπως και με την ανάλογη περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχουνε σταματήσει οι απύθμενοι αλυτρωτισμοί των ψευδομακεδόνων…Η Συμφωνία ακόμα και με τις προτεινόμενες τροπολογίες εγκυμονεί κινδύνους…για την συμπαγή μορφή ως και γενικότερη ακεραιότητα της Μακεδονίας μας.Κοιτάξτε έχω καταγράψει 36 ισχυρότατες ενστάσεις αναφορικά με τις Πρέσπες,που ασφαλώς απαιτούν μία ξεχωριστή συνέντευξη. Δεν σταματούν τον αλυτρωτισμό των ψευδομακεδόνων.Πηγαίνω πολύ πέραν της εκ μέρους μας αποδοχής ύπαρξης Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Αυτά είναι γνωστά οχήματα παραφροσύνης και αποσταθεροποιητικών θέσεων των Σκοπιανών.Αυτοί έχουνε πάγιες διεκδικήσεις σε βάρος εθνικού μας χώρου.Αυτοί βλέπουν προς Αιγαίο, από τις ακτές της Πιερίας μέχρι την Καβάλα. Κινούνται ύπουλα.Θα τα βρούμε μπροστά μας.Πάντως στοχεύουν σε πνευματική γενοκτονία της Μακεδονίας μας.Λυπάμαι που άνθρωποι των γραμμάτων ως και άσχετοι και ακατανόμαστοι πολιτικοί είναι τόσο συμβατικοί και υποστηρίζουν τις Πρέσπες. Κρίμα. Βλέπουν τα δενδράκια και έχουνε χάσει το πυκνό δάσος.Μόλις οι Σκοπιανοί ενταχθούν στο ΝΑΤΟ,να το θυμηθείτε,ότι θα κυκλοφορούν λέγοντας ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες.Από τις συνολικές αντιδράσεις μας δεν είμαι ευχαριστημένος.Είναι όμως παρήγορο ότι ο κόσμος, οι νέοι άνθρωποι και η ομογένεια ευαισθητοποιήθηκαν και υπάρχει εγρήγορση. Στην εποχή των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών μπορεί να χάσεις το δίκαιο και την εδαφική σου ακεραιότητα με μη-στρατιωτικές επιλογές.Δείτε πως χάθηκε η Κριμαία για την φίλη μου την Ουκρανία… Oι πόλεμοι είναι πλέον πολιτικοί, μη-γραμμικοί, μη-συμβατικοί, παραπληροφορικοί και χτυπάνε τα πιο ευαίσθητα σημεία μιας χώρας και ενός λαού.Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλότητα υβριδικών απειλών από τον όρμο της Φτελιάς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο…
Τις διάφορες τριμερείς συναντήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο( με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) καθώς και τις τετραμερείς με την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία πως τις αξιολογείτε
Κοιτάξτε κατ αρχήν θετικά. Αλλά πρέπει να περάσουμε σε θέματα ουσίας.Πχ σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών και ασύμμετρων απειλών-τρομοκρατίας κα.Δεν μπορεί να συζητάμε για συνεργασίες στην αγροτική-επιστημονική και τουριστική βιομηχανία και να μην επικεντρωνόμαστε σε θέματα ασφάλειας και διακλαδικής στρατιωτικής συνεργασίας. Επίσης μην ξεχνάμε ότι και οι Τούρκοι πραγματοποιούν αντίστοιχες τριμερείς με την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.Με την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη., κα. Είμαι θετικός αλλά επιμένω στην ουσία των θεμάτων που συζητούνται. Για εμένα πολύ καλές τριμερείς είναι οι μεταξύ των ΗΠΑ-Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας ή η τετραμερής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Αυστραλίας και Ινδίας. Η τετραμερής των Βαλκανίων αγγίζει κυρίως τα θέματα των συγκοινωνιών, τεχνολογιών,επικοινωνιών,υποδομών,δικτύων,καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών κα.Όμως δεν δίνει λύσεις στα θέματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (προσφυγικό-μεταναστευτικό) ή σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας.Δεν φθάνει μία άσκηση καταδρομών που έγινε μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των 4 χωρών στο Μεγάλο Πεύκο.Όλες οι χώρες έχουνε τα δικά τους συμφέροντα και αντικειμενικούς στόχους.Δείτε τις θέσεις τους σε Σκοπιανό, Κοσοβαρικό και Βοσνιακό. Διαφέρουν ουσιαστικά. Όπως και εγώ είμαι πολύ σκεπτικός σε ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που συζητείται έντονα τελευταία μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου από κοινού με την ΕΕ.
Αυτό το ενδιαφέρον ως και ανακίνηση του ζητήματος της ‘πλωτοποίησης” και ποτάμιας σύνδεσης του Δούναβη-Μοράβα και Αξιού πως το εκτιμάτε;
Αυτά είναι παλιά, γνωστά κι Φαραωνικά σχέδια. Δύσκολα υλοποιούνται σε μία 20ετία.Πολλοί τα εγείρουν χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτά. Προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού. Ανούσιοι. Στο παρελθόν ο αείμνηστος στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στα απομνημονεύματα του , είχε θεωρήσει ως ύπουλο το θέμα της εκτροπής της κοίτης του Μοράβα προς Αξιό. Θυμάμαι συζητήσεις με τον μακαρίτη πατέρα μου για αυτά τα σχέδια, που τα είχε χειριστεί ως νεαρός αξιωματικός στην δεκαετία του 60. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθεί στο σήμερα τι κερδίζουμε. Ποιοί ευνοούνται και ποιοι μη. Με στοιχεία και όχι στηριζόμενοι σε μια μελέτη κάπου 20-25 σελίδων δύο Σέρβων αναλυτών. Η πλωτοποίηση είναι πολλή δύσκολη περίπτωση. Έχω σταθεί αρκετά ψύχραιμα και διεισδυτικά στο συγκεκριμένο θέμα. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Μην το βλέπουμε μόνο από την σκοπιά παρόμοιων παραποτάμιων και ποτάμιων διασυνδέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των Μεγάλων θεωρώ ότι η πλωτότητα του Αξιού δεν θα καταστεί εφικτή καθόσον η όποια εκτροπή υδάτινων όγκων του Δούναβη προς Αξιό – Αιγαίο θα επιφέρει και πτώση της στάθμης από το σημείο διασύνδεσης με Αξιό μέχρι τις εκβολές του στον Εύξεινο Πόντο και θα επηρεάσει το όλο οικοσύστημα ιδίως των χωρών Σερβίας Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τις οποίες και διασχίζει αλλά και προβλήματα προσχώσεων στο Δέλτα του Αξιού και στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού της Θεσ/κης όπως συμβαίνει και με το Δέλτα του Έβρου και το θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης , για αυτό και γίνονται συνεχείς εκβαθύνσεις λόγω μεταφοράς ποτάμιων υλικών από τις προσχώσεις.
Τέλος,η αξιοποίηση των δευτερευόντων λιμένων οι οποίοι είναι μικρής δυναμικότητας (Ασπροβάλτα, Σερραϊκή Ακτή, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, Πορτο-Λάγος, Μαρώνεια) με εξαίρεση τα κύρια λιμάνια Καβάλας και Αλεξ/πολης, θα χρειαστούν αρκετές οικονομικές παρεμβάσεις ήπιας μορφής για τη διαμόρφωση τους ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις όποιες ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα. Ένας άλλος λόγος είναι το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο το οποίο είναι χαμηλής απόδοσης.
Οι στρατηγικές μεταφορές απαιτούν δίκτυα συγκοινωνών μεγάλης απόδοσης και μεταφορικής ικανότητας, σιδηροδρόμους αεροδρόμια και λιμάνια με τις ανάλογες υποδομές και φυσικά η διασύνδεση όλων αυτών μεταξύ τους.
Ένα τέτοιο έργο φαραωνικών προδιαγραφών απαιτεί χρήμα και χρόνο. Και δεν ξέρω αν υπάρχει η βούληση των ΗΠΑ να αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο ιδίως στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, επενδύοντας αρκετά δις δολάρια. Προσωπικά θα ήθελα να έβλεπα μια σιδηροδρομική Εγνατία, από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα ως την Ηγουμενίτσα και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Μπουργάζ και Καβάλας – Βάρνας (μέσω Ξάνθης – Κομοτηνής – Πότκοβα- Κίρτζαλι),που είναι πιο εφικτός στόχος και σε κάθε περίπτωση αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής. Κοιτάξτε αυτά τα θέματα πέραν γεωπολιτικής-γεωοικονομικής και γεωστρατηγικής ανάλυσης άπτονται υδροπολιτικής- υδροποταμογραφικής ως και ευρύτερων κατασκευαστικών μελετών.Δεν νομίζω ότι έχουνε αυτά τα σχέδια να κάνουνε με το ονοματολογικό της FYROM.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πόσο πιθανή είναι η εκδήλωση κάποιου θερμού επεισοδίου λόγω των Τουρκικών ναυτικών κινήσεων;
Από το ΒΑ Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές της ελεύθερης Κύπρου η Τουρκική προκλητικότητα είναι στο κόκκινο. Ειδικότερα λόγω των επικείμενων γεωτρήσεων σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ,η Άγκυρα προκαλεί λεκτικά ρητορικά ,ενώ παράλληλα εμφανίζεται με λίαν υπολογίσιμη και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά ναυτική παρουσία στην Αττάλεια, στην Μερσίνα στα κατεχόμενα εδάφη από τον Κορμακίτη μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, ως και με παράνομες δραστηριότητες ερευνητικών πλοίων μέσα σε μη-αδειοδοτημένα ενεργειακά οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου .Η παρουσία πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων , στολίσκων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της πανίσχυρης Αμερικανικής αεροναυτικής παρουσίας μπορεί να εγγυάται τις ασφαλείς γεωτρήσεις των ΗΠΑ-Κατάρ στο οικόπεδο 10, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση θερμού επεισοδίου στο θαλάσσιο χώρο από την Μαρμαρίδα μέχρι το Καστελόριζο και από εκεί πιο ανατολικά προς τον κόλπο/περιοχή του Άκαμα.Οι τριγωνικές συναντήσεις- όπως προανέφερα είναι θετικές αλλά στα θέματα ασφάλειας θα πρέπει να προβλέπουν ρήτρες στρατιωτικής υποστήριξης εγγράφως για συνδρομή στην Μεγαλόνησο(από Ισραήλ-Γαλλία-ΗΠΑ).Και ασφαλώς μην αναμένουμε ότι η Αίγυπτος ή το Ισραήλ με τα τόσα δικά τους προβλήματα ‘θα βγάλουν για χάρη της Λευκωσίας τα κάστανα από την φωτιά .Αρκετά με τις θεωρητικολογίες. Η επανεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση ως και ουσιαστικοποίση των αμυντικών-αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κύπρου είναι εκ των ουκ άνευ,ενώ η Αθήνα καλείται να παρακολουθεί τις Τουρκικές κινήσεις νότια της Κρήτης.Οι δηλώσεις του δυναμικού Αμερικανού πρέσβη για την χώρα μας ως στρατηγικού εταίρου είναι προς την θετική κατεύθυνση, αλλά εγώ θα ήθελα να δω υπογραφές.Έχω βαρεθεί να ακούω λόγια για το Κυπριακό ή το Παλαιστινιακό. Έργα περιμένω.Το ίδιο αφορά και για την παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ.Και εδώ χρειάζεται μια σοβαρή προσέγγιση και ουσιαστικές συμφωνίες για το Στεφανοβίκειο/Μαγνησίας, για την Ανδραβίδα, για την Αλεξανδρούπολη κα.
Ως εκ τούτου οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα έντονοι για τις διμερείς μας σχέσεις με πολλές εντάσεις από τη νότια Αδριατική(λόγω και των Τουρκο-αλβανικών σχέσεων) μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα της μαρτυρικής Κύπρου. Πάντως παραμένω ανήσυχος αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κύπρο.
Πως αξιολογείτε Κύριε Δρούγο τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας πέραν των διμερών εντάσεων με Ελλάδα και Κύπρο ; Πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζει;
Η Τουρκία συστηματικά ενεργεί εκτός των συνόρων της προωθώντας σειρά διευρυμένων συνεργασιών με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των επιδιώξεων της.Η Τουρκία σε υπολογίσιμη εκτασιακά περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας μέσω των διαδοχικών επιχειρήσεων “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλαδί Ελιάς” σε Γιαραμπλούς -Νταμπίκ, Αλ Ράι και Αλ Μπαμπ (η πρώτη) και σε Αφρίν (η δεύτερη) στην πραγματικότητα “Κυπροποιεί” τους συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους υιοθετώντας τα όσα έκανε και κάνει πριν 44 χρόνια με την εισβολή της στην Κύπρο…Οι ενέργειες μέσα στο Συριακό και Ιρακινό έδαφος έχουν συντελέσει στο να αλλάξουν πολύπλευρα την σύνθεση των συγκεκριμένων ζωνών,ενώ το επιτελείο Ερντογάν,καθώς και τα Αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προτίθενται να αποσύρουν δυνάμεις του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής από τις παραπάνω περιοχές.Μάλιστα χρησιμοποιούν ορολογία που δείχνει ότι ήρθαν για να μείνουν με απώτερο σκοπό να αποτρέψουν την όποιας μορφής επιστροφή Κουρδικών ως και άλλης πληθυσμιακής σύνθεσης ανταρτικών τμημάτων και μονάδων.Φυσικά με επιδέξιο τρόπο επικαλούνται ότι με τη παρουσία της εκεί αποτρέπει διεισδύσεις τρομοκρατικών και τζιχαντικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα προστατεύει τον ευάλωτο τοπικό πληθυσμό από ενέργειες τρίτων.
Ειδικότερα-σύμφωνα με εκτενή μελέτη μου επί της κατάστασης που έχε δημιουργήσει η Άγκυρα εκτός συνόρων της , έχω καταγράψει μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
* Επίσημα η Τουρκία έχει αναλάβει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στους διαφόρους τομείς στις δύο ζώνες της Βόρειας Συρίας που είναι υπό κατοχή.Πληρώνει όλα α άτομα που έχουνε προσληφθεί για τους τομείς μεθοριακού ελέγχου, εξαγωγής αγροτικών προϊόντων , τις Τουρκμενικές παραστρατιωτικές ομάδες,καθώς και άλλες φίλα-διακείμενες προς την Άγκυρα οργανώσεις.
*Στις συγκεκριμένες περιοχές η Άγκυρα προωθεί σταδιακά την δημιουργία ειδικών βιομηχανικών κέντρων σε συνεργασία με γνωστές βιομηχανικές μονάδες της.
*Συστηματικά αλλάζει τις επικρατούσες δημογραφικές συνθήκες και αριθμούς μετακινώντας κόσμο στις περιοχές του Αφρίν, της Αλ Ζαχάρ, της Γιαντέρις,και της Γιααμπλούς.Επαναπροωθεί πρόσφυγες που είχαν καταφύγει τα τελευταία χρόνια σε Τουρκικό έδαφος λόγω του Συριακού εμφυλίου πολέμου, στοχεύοντας καθαρά στην μείωση του εναπομείναντος Κουρδικού πληθυσμού.
*Αγοράζει τοπικά αγροτικά προϊόντα , και τα εισάγει στην Τουρκική εσωτερική αγορά.Ειδικότερα στις τοπικές αγορές της διασυνοριακής ζώνης…Στις συναλλαγές χρησιμοποιείται μόνο το Τουρκικό νόμισμα.
*Στα σχολεία των περιοχών που έχει υπό τον έλεγχο της , έχει εισαχθεί η διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας,ενώ Τουρκοποιούνται όλα τα συστήματα της υπάρχουσας δημόσιας διοίκησης.Ο εκ μέρους της Άγκυρας έλεγχος είναι πλέον εμφανέστατος στα νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ταχυδρομεία, κα.
*Παρέχει υποτροφίες και επιδοτήσεις σε νέους από τις ανωτέρω περιοχές να σπουδάσουν σε Τουρκικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα..Επιπλέον υποστηρίζει ποικιλοτρόπως νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν το Ισλάμ, με προφανή σκοπό να αποδυναμώσει τις όποιες εναπομείνασες Γκιουλενικές σχολές που ήσαν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της Μεσοποταμίας.(στα οποία διατηρεί επιρροή)
*Όπως έχει επισημάνει ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ σε πρόσφατη ειδική συγκέντρωση των κορυφαίων στρατιωτικών διοικητών και επιτελών της χώρας,αλλά και σε αντίστοιχη ενημέρωση ανώτατων απόστρατων αξιωματικών ‘ενεργούμε σε βάθος μέσα στην βόρεια Συρία και υιοθετούμε σειρά μοντέλων για τον τοπικό πληθυσμό που διαχρονικά έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία στην Βόρεια Κύπρο’.Στις συγκεκριμένες περιοχές σταθμεύουν Ειδικές Δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής καθώς και τμήματα επιμέρους σχηματισμών της Β Στρατιάς της Μαλάτειας. Αυτές οι μονάδες συνεργάζονται με τοπικές παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται σε αστυνομικές ακαδημίες της Τουρκικής ενδοχώρας.Η Τουρκική αστυνομική σχολή στην Γιαραμπλούς εκπαιδεύει πολλούς Τουρκμένιους για αστυνομικά και μεθοριακού ελέγχου καθήκοντα.Η επί του παρόντος ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έχει επί χρόνια συνεργαστεί σε ειδικά προγράμματα Στρατού-Στρατοχωροφυλακής,τα οποία υιοθετεί και στις κατεχόμενες αλλά και μεθοριακές ζώνες.
*Οι Τούρκοι κάνουνε πάντοτε αναφορά σε τρεις επιχειρήσεις μέσα στο Συριακό έδαφος. Πέραν των παραπάνω δύο ,προσθέτουν και την επιχείρηση στην περιοχή Ειρ αν Αιντίν /Μπιριτσέκ/,όπου έθεσαν στα τέλη του 2015 πάλι υπό τον έλεγχο τους το ιστορικό μνημείο του Σουλειμάν Σαχ.
Αυτή την στιγμή η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις-πέραν της κατεχόμενης από τον Αττίλα βόρειας πλευράς της Κύπρου- σε ΒΔ Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν,Κατάρ(βάση στην Ντόχα), Σομαλία(εκπαιδεύει τον στρατό και την αστυνομία της νόμιμης κυβέρνησης στο Μογκαντίσου),ενώ μετά τις επισκέψεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά των Ερντογάν και Ακάρ σύντομα θα έχει πρόσβαση στο νησάκι Σουακίν του Σουδάν μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το συγκεκριμένο νησάκι έχει για την Τουρκία ιστορικές μνήμες από την εποχή των Οθωμανών.
*Τέλος η Άγκυρα μέσω διαδοχικών ταξιδιών τα τελευταία χρόνια του Ερντογάν σε 17 κράτη της Αφρικής προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα σε κράτη που είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης , όπως τη Νιγηρία, τη Τανζανία, το Σουδάν τις Κομόρες, το Μάλι, το Τσαντ, αλλά και με κράτη-κλειδιά της Αφρικής όπως την Σενεγάλη, την Ρουάντα, την Αλγερία, και την Τυνησία.Διατηρεί στενούς δεσμούς με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη ,ενώ σε ότι αφορά τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος,οι σχέσεις της Άγκυρας έχουνε ενδυναμωθεί τελευταία με τα Τίρανα, το Σεράγεβο, την Πρίστινα ως και με Μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο Σαντζάκι της Σερβίας (Νόβι Παζάρ), τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας και τους Τατάρους της Κριμαίας.Πέραν λοιπόν του Εκστρατευτικού Ιμπεριαλισμού η Άγκυρα ενισχύει τους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της με διάφορα κράτη και πληθυσμιακές ομάδες, σε πολλά σημεία του ευρύτερου γεωπολιτικού της χώρου.
Κάτι τελευταίο αναφορικά με το πρώτο μέρος της συνέντευξης μας.
Πως βλέπετε την κρίση στις τάξεις της Ορθοδοξίας λόγω του ‘σχίσματος’ ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας
Κοιτάξτε οι δραματικές εξελίξεις στην επί μήνες αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας αναφορικά με την πρόθεση-απόφαση του πρώτου να παραχωρήσει και αποδεχθεί το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και συνεπώς την απόσχιση της από τον ασφυκτικό έλεγχό της από Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, πέραν των αποκλειστικά θρησκευτικών προεκτάσεων, έχει και βαθύτατες γεωπολιτικές ως και άλλες επιπτώσεις.Η περίπτωση του Κιέβου και ειδικότερα ο αγώνας για απεγκλώβιση από την Μόσχα και τον έλεγχο του Πούτιν, ενός μεγάλου μέρους των Ορθοδόξων της Ουκρανίας επιφέρει νέα δεδομένα στην Ανατολική Ευρώπη και στον γεωχώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα βαθαίνει την ήδη ψυχροπολεμική αντιπαράθεση της Μόσχας με το Κίεβο,που έχει σημαδευτεί από την εκ μέρους του Πούτιν παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και τις πολεμικές ως και υβριδικές ενέργειες του Ρωσικού καθεστώτος στις ανατολικές επαρχίες Ντόνετσκ και Λούκανσκ της Ουκρανίας. Άλλωστε οι δύο προεξέχοντες της Ουκρανικής Εκκλησίας κκ Φιλάρετος και Μακάριος επεδίωκαν εδώ και καιρό την απαγκίστρωση από τον Ρωσικό παράγοντα, που ήταν πάντοτε πιεστικός επί διαδοχικών Πατριαρχώ ,αλλά πιο πολύ επί των δύο τελευταίων Αλέξιου και Κύριλλου είτε απ’ ευθείας ή μέσω του εκλεκτού τους Ονούφριου στην Ουκρανική πρωτεύουσα.Υπόψη οι ορθόδοξοι στην Ουκρανία αριθμούν πολλά εκατομμύρια, ειδικά στα Κεντρικά και Ανατολικά της χώρας. Συνεπώς από πλευράς εκκλησιαστικής και αριθμητικής η Μόσχα χάνει λίαν υπολογίσιμη επιρροή.
Η απόσχιση των δύο Ουκρανικών Εκκλησιών από την Μόσχα υποστηρίζονταν και υποστηρίζεται έντονα από τον Δυτικό παράγοντα και ειδικά από τους Αμερικανούς που έχουν πολυδιάστατα συμφέροντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ( το Κίεβο επισκέφθηκε πρόσφατα ο ειδικός πρέσβης των ΗΠΑ για τις διεθνείς θρησκευτικές υποθέσεις Σάμουελ Μπράντμπεικ, ενώ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουνε εκφράσει την έντονη υποστήριξη τους ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν , ο πρώην υπεξ Τζων Κέρι, αλλά και στο παρελθόν ο αείμνηστος Γερουσιαστής Τζων Μακέιν ως και πολλοί άλλοι), από πολλές Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών σε διάφορα κράτη, καθώς και από τον φιλοδυτικό Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροτσένκο, που διεκδικεί εκ νέου την επόμενη χρόνια την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Ασφαλώς η εντονότατη κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τις πρόσφατες Συνόδους του Οικουμενικού Πατριαρχείου,καθώς και των φιλορωσικών εκκλησιών στο Μινσκ της Λευκορωσίας , δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε εκφράσεις ακραίων τάσεων (πχ καταλήψεις Εκκλησιών κα), γιατί ειδικά στην Ουκρανία η δράση των Ρώσων αποσχιστών στο Ντονμπάς και οι επιχειρήσεις του Ουκρανικού στρατού έχουνε προκαλέσει χιλιάδες θύματα από το 2014 καθώς και μίσος στο εσωτερικό της χώρας…
Οι Ουκρανοί επικρίνουν σφοδρότατα τον πατριάρχη Μόσχας,ότι έχει ταχθεί υπέρ του Πούτιν και των επεκτατικών γεωπολιτικών του σχεδίων και επιδιώξεων,ενώ μέσω ειδικών ιστοσελίδων καθώς και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πραγματοποιεί επιχειρήσεις προπαγάνδας, παραπληροφόρησης ως και ψυχολογικές με στόχο την πρόκληση εντάσεων και την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Η απόσχιση και σύσταση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από την Ουκρανία βάζει τέλος στα ισχύοντα από το 1686 , που ο Πατριάρχης Μόσχας όριζε τον Μητροπολίτη Κιέβου.
Στο εξής οι λειτουργίες στις Εκκλησίες της Ουκρανίας θα γίνονται στην Ουκρανική γλώσσα, ενώ πιθανότατα σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνονται στην Ρωσική ως και πιθανότατα σε κάποιες άλλες Σλαβικές γλώσσες. Από την πλευρά της η Μόσχα με το να μην έχει πλέον άμεση επαφή και κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη ενεργεί διασπαστικά και δείχνει να μην αποδέχεται τον Κανόνα 28 της Δ” Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας του 451μχ επί αυτοκράτορα Μαρκιανού και αυτοκρατόρισσας Αυγούστας Πουλχερίας,βάσει του οποίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τον προεξέχοντα ρόλο.
Ασφαλώς σε ευρύτερο πλαίσιο η σφοδρότατη διένεξη ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Μόσχα (που πάντοτε επιθυμούσε να καταστεί η Τρίτη Ρώμη σε επιδίωξη των Τσαρικών, και άλλων Ρωσικών διαχρονικών συμφερόντων), έχει επιπτώσεις στις επόμενες κινήσεις άλλων Μητροπόλεων που επιδιώκουν το Αυτοκέφαλο, όπως είναι της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου ,αλλά και της αποσχιστικής των Σκοπίων-Οχρίδας της FYROM. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται το Πατριαρχείο Σερβίας τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Ρουμανίας ενώ προβλήματα θα εμφανιστούν και στην Εκκλησία της χώρας μας γιατί αρκετοί παράγοντές της βλέπουν θετικά την Μόσχα (συν διάφορα επιχειρηματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα), ενώ υπάρχουν μοναστήρια που υποστηρίζονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα). Την ίδια στιγμή ανάμεσα στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους είναι η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος( Ρωσικό Μοναστήρι), που είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.
Συνεπώς έχουμε να δούμε πολλά κεφάλαια ακόμα στο συγκεκριμένο “σχίσμα” που έχει τις δικές του γεωπολιτικές και διευρυμένες παραμέτρους και επιπτώσεις. Η Δύση θεωρεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως βραχίονα της φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν και άρα η διένεξη χαρακτηρίζεται από βαθύτατο χάσμα. Μπορεί να μην είναι το Σχίσμα του 1054 ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά η εν εξελίξει αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και απρόβλεπτη.
Κύριε Δρούγο πως εκτιμάτε την κατάσταση στα ευρύτερα βόρεια σύνορα μας και ειδικά στο Κόσοβο;
Στο Κόσοβο έχω πάει πάνω από 10 φορές από το 1999 και πάντοτε με απασχολεί γιατί υπάρχουν προεκτάσεις κα επιπτώσεις του σε πολλές και ασταθείς γωνιές του πλανήτη, όπως στην Αμπχαζία και νότια Οσσετία της Γεωργίας, στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, σε Ντονμπάς και Κριμαία της Ουκρανίας, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαιτζάν,αλλά και σε διαφορετικά σημεία της υδρογείου, όπως οι περιπτώσεις της Ταιβάν,του Θιβέτ, της Σομαλιλάνδης, του Ξινιάνγκ στην δυτική Κίνα κα. Έχω μετρήσει σε μελέτη μου το 2016 ότι συνολικά τα τελευταία χρόνια ,69 περιοχές του πλανήτη τελούν υπό απόσχιση και ζητάνε διεθνή αναγνώριση, ενώ η μόνη από τις περιοχές που έτυχε διεθνούς αποδοχής και κατέστη το 193ο κράτος-μέλος του ΟΗΕ ήταν το νότιο Σουδάν…Τώρα έρχομαι στο Κόσοβο-Μετόχια.
Υπό την “σκέπη” της ΕΕ οι πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς και του Κοσόβου-Μετόχια Χασίμ Θάτσι διαπραγματεύονται την ανταλλαγή περιοχών, και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του Κοσόβου (δηλαδή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ) με περιοχές της νότιας Σερβίας (δηλαδή της κοιλάδας του Πρέσεβο και των βορειότερων πόλεων του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντα.) Στην περιοχή του βορείου Κοσόβου ο πληθυσμός είναι περίπου 80.000 άτομα εκ των οποίων οι 70.000 είναι Σέρβοι, οι 7000 Αλβανοί κα οι υπόλοιποι, Βόσνιοι, Ρομά κα.
Στην περιοχή της νότιας Σερβίας ο πληθυσμός είναι Αλβανόφωνοι (εντονότατη η παρουσία τους στην κοιλάδα του Πρέσεβο και πολύ πιο αραιή στις άλλες δύο πόλεις).
Παρά την κινητικότητα που παρατηρείται από το 2013 με την διμερή συμφωνία των Βρυξελλών,, υπό την αιγίδα της ΕΕ, και στα δύο στρατόπεδα υπάρχουν διαφωνίες και δυσκολίες για γρήγορη μετάπτωση σε άλλα γεωγραφικά δεδομένα…Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και δια στόματος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον εμφανίζονται τώρα ως θετικοί σε μία τέτοια αλλαγή.Και η Μόσχα δεν είναι αρνητική παρά την περίπτωση εμφάνισης ενδεχόμενων ντόμινο σε άλλες περιοχές και μέσα στον γεωγραφικό της χώρο. Αρνητικό είναι το Βερολίνο,ενώ σκεπτικισμός κυριαρχεί σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, γιατί είναι πολλή πιθανή υποτροπή σε άλλες περιοχές ,όπως στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην FYROM.Πάντως την χώρα μας δεν φαίνεται να την απασχολεί, ενώ θα έπρεπε γιατί μία τέτοια δυναμική εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, λόγω της Αλβανικής τάσης να ενωθούν τα εδάφη τους και κάποια στιγμή να αποτελέσει πραγματικότητα το αλυτρωτικό και μεγαλοϊδεατικό σχέδιο για Μεγάλη Αλβανία…
Η ιστορία με τις ανταλλαγές εδαφών δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Σοβιετο-Πολωνική συμφωνία του 1951 που τραυμάτισε ακόμα πιο πολύ τις πάντοτε ψυχρές διμερείς σχέσεις,μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας.
Στην περίπτωση της κυοφορούμενης Κοσοβαρικο-Σερβικής ανταλλαγής εδαφών, οι περιοχές του Ζβέτσαν , του Λεπόσεβατς, της Άνω Μιτρόβιτσα και του Ζούμπιν Ποτόκ θα ενσωματωθούν στον Σερβικό εδαφικό κορμό, ενώ η κοιλάδα του Πρέσεβο (γνωστή ως ανατλικό Κόσοβο στο κατά βαση Αλβανόφωνο Κόσοβο)
Μία τέτοια επιλογή με πιθανή ανταλλαγή εδαφών πως επηρεάζει τις όποιες προβληματικές ρυθμίσεις έχουμε υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το Κόσοβο;
Κοιτάξτε μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τους Σέρβους που ζούνε νότια του ποταμού Ιμπάρ και σε περιοχές εντονότατα Αλβανοελεγχόμενες του Κοσόβου(πχ σε Στρέπτσε). Με αυτούς τι θα συμβεί; Θα μεταφερθούν στον βορρά; Θα αποζημιωθούν και θα καταλήξουν αλλού;Θα παραμείνουν υπό κάποιο ειδικό καθεστώς ‘νησίδων μέσα σε Αλβανική θάλασσα”; Aς μην λησμονούμε ότι η ιστορική απόφαση 1244 του ΣΑ/ΟΗΕ του 1999 επισημαίνει ότι το Κόσοβο ως χώρος ανήκει στην Σερβία (άσχετα από την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Φεβρουαρίου του 1998),ενώ περίπου 75 χώρες από τις 193 του ΟΗΕ δεν το έχουνε επίσημα αναγνωρίσει,μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία.Κάθε μία για τους δικούς της λόγους(πχ η Ισπανία λόγω Βασκωνίας και Καταλωνίας). Δηλαδή 5 κράτη-μέλη της ΕΕ και 4 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουνε εκφράσει αρνητικές θέσεις απέναντι στην Κοσοβαρική μονομερή ενέργεια.Πάντως η Αθήνα,το Βουκουρέστι και η Μπρατισλάβα έστειλαν μονάδες στην Δύναμη του ΝΑΤΟ.
Ο Θάτσι ελπίζει ότι μία συμφωνία με το Βελιγράδι θα ανοίξει τις πόρτες του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο,ενώ η χώρα του θα τύχει γενικότερης υποστήριξης σε διεθνείς οργανισμούς ως και επίσημης αναγνώρισης (και από το Βελιγράδι).Παράλληλα αυτό τον καιρό έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Πρίστινα το σχετικό νομοσχέδιο για την σύσταση Κοσοβαρικού στρατού με οροφή τους 5000 άνδρες και προφανώς υπό Δυτικό έλεγχο και εκπαίδευση.Η αρχική θέση του σχεδίου Αχτισαάρι (1996-1997) για το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι ότι αυτό δεν τεμαχίζεται, ούτε ενσωματώνεται με την Αλβανια και ούτε “εξαϋλώνεται”. Άρα θα πρέπει να λάβουν χώρα σημαντικές αλλαγές σε εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο και να ληφθούν νέες αποφάσεις,ενώ θα πρέπει να ρυθμιστούν ζητήματα διασυνοριακά με Σκόπια-Μαυροβούνιο και Σερβία.
Τέλος με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες , διαφωνεί η ιστορική Σερβική Εκκλησία,αφού γνωστά μοναστήρια στο Πετς,στην Γκρατσάνιτσα και στο Ντέσανι,γεωγραφικά βρίσκονται εκτός βορείου Κοσόβου, ενώ προστατεύονται από την UNESCΟ, και υπάρχει προβληματισμός για ενδεχόμενες Αλβανικές αντιδράσεις…. Επίσης “μήλο της έριδας” είναι τα πλούσια ορυχεία της Τρέπτσε στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και η λίμνη Γκαζιβόντε (κοντά στο Λεπόσεβατς) που είναι επί του παρόντος χωρισμένη,αλλά το στρατηγικής σημασίας φράγμα ελέγχεται από τους Σέρβους του Β. Κοσόβου.Το φράγμα είναι ζωτικής σημασίας για την ηλεκτροδότηση όλου του Κοσόβου.
Η Ελλάδα πως πρέπει να κινηθεί επί του Κοσοβαρικού;
Η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα γιατί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ρευστή και πολλά μπορούνε να συμβούν. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ/KFOR διατηρούμε σήμερα πολλή μικρή στρατιωτική δύναμη εκεί .(Θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη σε αριθμό και με εξειδικευμένα άτομα πχ σε συλλογή πληροφοριών…) Δεν συμμετέχουμε στην εκπαίδευση της Κοσοβαρικής Δύναμης Ασφαλείας (προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν οριακά θετικό να στέλναμε λόγω ΝΑΤΟ 2-3 εκπαιδευτές για να παρακολουθούν την κατάσταση, την στιγμή που μεταξύ άλλων η Ιταλική και Τουρκική παρουσία στο Κόσοβο είναι υπολογίσιμη).Αλλά δεδομένης της ευπάθειας και αρνητικών σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών,ως και της χρόνιας εσωτερικής αστάθειας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη,θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας απέναντι στην όποια απόφαση λάβει το Βελιγράδι και να επιδιώξουμε καλές και λειτουργικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές (λόγω και των κάθετων οδικών αξόνων που διέρχονται από τη νότια Σερβία).Επίσης η Σερβία δεν διάκειται θετικά απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών (κάτι που εδώ στην χώρα μας δεν έχει επισημανθεί),ενώ πάντοτε υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και απύθμενο αλυτρωτισμό τους στη ΝΑ Ευρώπη. Ας μην αφήνουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων…. Το Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα είναι πολύ διαδεδομένο…
Οι σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα και στην εποχή Τραμπ δεν είναι καλές, ενώ κυριαρχεί καχυποψία και το ΝΑΤΟ παρατηρείται ότι εντείνει την παρουσία του σε ένα μεγάλο τόξο ετοιμότητας απέναντι σε Ρωσικές κινήσεις ενώ επικεντρώνεται πιο πολύ σε ασκήσεις τύπου ARTICLE 5 που είναι ο κορμός-στήριξης του Ευρωατλαντικού ιστού. Γνωρίζω ότι το θέμα είναι τεράστιο και ασχολείστε χρόνια με τα Νατοϊκά και την Ρωσία.. Αλλά σε γενικές γραμμές που είναι τα πράγματα;
Είναι αλήθεια ότι παρά τα λεγόμενα του Τραμπ, το διπλωματικό-στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ έχει άλλη αντίληψη των πραγμάτων και παραμένει πάντοτε αντι-Ρωσικό και με εντονότατη καχυποψία σχετικά με τις κινήσεις της Μόσχας σε στρατιωτικό,προπαγανδιστικό,τεχνογνωσιακό και υβριδικό πλαίσιο.
Η παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη είτε με διακρατικές συμφωνίες (της Ευρωπαικής Διοίκησης που εδρεύει στην Στουτγκάρδη) είτε μέσω του ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά υψηλή, κάτι που αποτυπώνει και τον βαθμό επιρροής της στις ίδιες τις χώρες αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.Φυσικά όλη αυτή η παρουσία είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη προς την Ρωσία,ενώ πληροφορίες για τα είδη και δυναμικότητα των βάσεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, αλλά και ευρύτερα αποκάλυψε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova, με αφορμή τις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ (Trident Juncture 2018 σε Νορβηγικές ακτές μέχρι τον Αρκτικό κύκλο με την συμμετοχή των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας-που συγκλίνουν όλο και πιο πολύ στο να ενταχθούν στην Συμμαχία- ,αλλά και της πολυεθνικής άσκησης Anaconda σε Πολωνικό έδαφος με την συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από 10 κράτη -μέλη της Συμμαχίας μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας).
Κατά την ανακοίνωση των στρατιωτικών βάσεων η κ. Zakharova δήλωσε ότι “οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχουν μια ξεκάθαρη επιθετική διάταξη και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους πλησίον της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στην στρατικοποίηση της περιοχής και προκαλούν στη Μόσχα μεγάλη ανησυχία“.Η Μόσχα κάνει λόγο για 95-96 βάσεις των Δυτικών από τη Νορβηγία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο…
Αναλυτικά οι βάσεις των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα με την Ρωσία αλλά και γενικότερα σύμφωνα με λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΕΞ είναι:
ΛΕΤΟΝΙΑ: 2 βάσεις σε Riga και Luznava
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: 4 βάσεις σε Vilnius, AB Zoknyay, Shaulyai, Mumaychayay, Pabrada
ΕΣΘΟΝΙΑ: 3 βάσεις Tallinn, Thapa, AB «Emari»
ΠΟΛΩΝΙΑ: 11 βάσεις Szczecin, Elblong, Bydgoszcz, Poznan, Lublin, Zhagan, Ozhesh, Bemovo- Gdynia and Svinousce , Piske, Povidz, Redzikovo
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 3 βάσεις Novo Selo, Haskovo, Varna
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 4 βάσεις Sokeshfehervar, Kecskemet, Varpalota, Bakony
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 7 βάσεις Bucharest, Mikhail Kogalnichanu, Craiova, AB Deveselu, AB “Fetesht, Constanta, Medzhidiya
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: 2 βάσεις Bratislava, Leste.
ΤΣΕΧΙΑ: 1 βάση Časlav.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ: 2 βάσεις Stavanger, Trondheim.
ΤΟΥΡΚΙΑ: 4 βάσεις Izmir, Incirlik, Kahramanmarash, Adana.
ΣΕΡΒΙΑ (ΚΟΣΟΒΟ): 1 βάση Bondsteel.
ΓΕΩΡΓΙΑ: 2 βάσεις : Krtsanisi, Sachkhere.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: 1 βάση Yavoriv στην Δυτική Ουκρανία.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ: 1 βάση συλλογής πληροφοριών /μικρή στο Chisinau.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 13 βάσεις Stuttgart, Wiesbaden, Ramstein, Ulm, Udem, Filzec, Grafenver, Hohenfels, Kaiserslautern, Illesheim, Beblingen, Geilenkirchen, Ansbach.
ΙΤΑΛΙΑ: 4 βάσεις Naples, Vicenza, Sicily, Aviano.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 3 βάσεις Brunsum, (Επιτελείο ΝΑΤΟ) Leeuwarden, Eygelshofen.
ΒΕΛΓΙΟ: 4 βάσεις Mons, Brussels, Chevre, Zutendal.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 11 βάσεις Lakeenhit, Mildenhall, Alconbury, Fairford, Croton, Menvit Hill, Feltwell, Molsworth, Welford, Waddington.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: 1 βάση Keflavik.
ΙΣΠΑΝΙΑ: 3 βάσεις Moron, Rota, Torrehon.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 1 βάση Azores(Λάγιες), στον Ατλαντικό.
ΕΛΛΑΔΑ: Souda,Και τελευταία ως και προσεχώς συνολικά σε Στεφανοβίκειο Μαγνησίας-Αλεξανδρούπολη -Καλαμάτα και Άκτιο.
ΚΥΠΡΟΣ: 2 βάσεις Akrotiri/ Episkopi, Dekelia(δηλαδή οι δύο Βρετανικές βάσεις).
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 5 βάσεις Kabul, Mazar-i-Sharif, Herat, Kandahar, Laghman.
Πάντως παρατηρούμε ένα τεράστιο δίκτυο βάσεων που ο κόσμος ούτε καν γνωρίζει ή φαντάζεται …
Αυτή είναι η πραγματικότητα Πλέον των παραπάνω στην Βαλτική και στον Ατλαντικό κάτω από την διοίκηση του ΝΑΤΟ δρα η μόνιμη ναυτική δύναμη PFMG και η ναυτική δύναμη ναρκοθέτησης FPMG, που ενεργούν στην Μεσόγειο, ενώ η 2η PFGG και η 2η PFMG (5 έως 8 πλοία έκαστη) από τις ναυτικές χώρες του ΝΑΤΟ,διενεργούν επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας στην Μεσόγειο και επιπλέον δρουν και στο Αιγαίο για παρατήρηση και συλλογή πληροφοριών της παράνομης μετανάστευσης.Σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες σταθμεύουν μόνιμα στρατιωτικές πολυεθνικές μονάδες του ΝΑΤΟ, ενώ από την Λιθουανία και την Εσθονία Δυτικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εναέριες περιπολίες. Την ίδια στιγμή πολυεθνικές μονάδες αεροχερσαίες ως και επιτελείο έχει αναπτυχθεί στην Ρουμανία, ενώ στην Βουλγαρία εξασκούνται και σταθμεύουν Αμερικανικές δυνάμεις…Είναι πολύ συχνές οι επισκέψεις Νατοϊκών στολίσκων σε λιμάνια της Ουκρανίας και Γεωργίας στην Μαύρη Θάλασσα.Στο Ντεβεσέλου της νότιας Ρουμανίας εδρεύει μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ σε ευρύτερη γεωγραφική βάση οι Αμερικανοί και οι λοιποί Δυτικοί διατηρούν μονάδες στην ΒΑ Συρία, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν, στο Πακιστάν, στα ΗΑΕ στο Ομάν στις Σεϋχέλλες, ενώ από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ντιέγκο Γκαρσία στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού μέχρι την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα οι Αμερικανοί έχουνε 49 βάσεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Ιαπωνικό αρχιπέλαγος, Νότια Κορέα, Παπούα Νέα Γουινέα, και τυγχάνουν λιμενικών και άλλων διευκολύνσεων σε Ινδονησία-Βιετνάμ και Φιλιππίνες.
Πέραν της Ρωσίας οι Αμερικανοί παρακολουθούν συνεχώς και τις κινήσεις της Κίνας στον παγκόσμιο χάρτη. Μιλάμε ότι σε αυτό το τεράστιο τόξο/γεωγραφικό από το Σεβερομόρσκ στην Ρωσική Αρκτική ζώνη μέχρι το Βλαδιβοστοκ στην Άπω Ανατολή εμπλέκονται 3 ανώτατες Διοικήσεις των ΗΠΑ,δηλαδή η Ευρωπαϊκή η Κεντρική ως και η του Ινδικού-Ειρηνικού(ΕUCΟM-CENTCΟM-PACOM). Υπόψη δεν αναφέρομαι σε περίπου 44 βάσεις-αποστολές των ΗΠΑ σε ισάριθμες Αφρικανικές χώρες ως και σε 16 βάσεις σε 11 κράτη της Λατινικής Αμερικής (Νότια του Ρίο Γκράντε).Τελευταία σε απόρρητη μελέτη τους επισημαίνουν όλο και πιο πολύ την παρουσία τους σε Αρκτικό κύκλο αλλά και τις “επιστημονικές” βάσεις σε Ανταρκτική.Έχουν εδώ και δύο χρόνια ενεργοποιήσει εκ νέου τον 4ο Στόλο στον Κόλπο του Μεξικού για τις νότιες θάλασσες. Απαιτούνται βιβλία ολόκληρα για να καταγραφούν τα όσα διαδραματίζονται στο νότιο ημισφαίριο από τους Αμερικανούς με την συνδρομή σε ορισμένες περιπτώσεις των Γάλλων και Βρετανών.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι παραμένουν στατικοί ή έχουνε διευρύνει την παρουσία τους
Κοιτάξτε η Μόσχα έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Συρία με τις δυο βάσεις αεροπορική στην Αλ Χμείμιμ και ναυτική στην Ταρτούς. Επίσης εμφανίζεται να έχει στρατιωτική παρουσία σε Κιργιζία και Τατζικιστάν σε Κεντρική Ασία καθώς και στην Λευκορωσία. Στον Αρκτικό κύκλο,στον δικό της χώρο σχεδιάζει και υλοποιεί την δημιουργία περίπου 45 βάσεων,ενώ εκσυγχρονίζει βάσεις της στην Άπω Ανατολή,στο Καλίνιγκραντ στην Βαλτική και μετά την κατάληψη της Νότιας Οσετίας, Αμπχαζίας και Κριμαίας,έχει αναπτύξει-βελτιώσει στρατιωτικές εγκαταστάσειςσε Τσινκβαλι,στην Κριμαία αλλά και στην Αζοφική Θάλασσα.Τέλος ενδιαφέρεται για επιστροφή στην βάση που είχε την εποχή του ψυχρού πολέμου στην Κούβα για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των στρατιωτικών ως και άλλων δραστηριοτήτων των ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι ανοίγονται αρκετά. Συμμετείχαν στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας ανοικτά των Σομαλικών ακτών , και έχουνε για πρώτη φορά μόνιμη ναυτική βάση στο Κέρας της Αφρικής, στο Τζιμπουτί, (πρώην Γαλλική Σομαλία).Οι Κινέζοι ενεργούν πολύ ύπουλα , στα πλαίσια του λεγόμενου “Νέου Δρόμου του Μεταξιού, ενώ μέσω Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σερβίας και Ελλάδος έχουνε ενισχύσει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες σε θέματα ΝΑΤΟ-Ευρωπαικής ασφάλειας-Ενργειακά κα.
Κύριε Δρούγο , κατά την γνώμη σας ποιές θεωρείτε ως βασικές απειλές για την Δύση για τα επόμενα χρόνια;
Είναι πολλές και ως επί το πλείστο μη-γραμμικές, μη-συμβατικές, ασύμμετρες πολιτικές ενώ αρκετές είναι μη-εμφανείς.Οι πιο σημαντικές κατά την προσωπική μου άποψη είναι η συνεχώς αναβαθμιζόμενη και μετεξελισσόμενη τρομοκρατία, ο Ισλαμικός εξτρεμισμός, η μαζική και ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών, η ανισοκατανομή πληθυσμών (δημογραφικές ‘βόμβες’ σε διάφορα κράτη),η παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών οι φυσικές καταστροφές – σαρωτικές μεταπτώσεις των κλιματολογικών και άλλων φαινομένων, η διασπορά των Όπλων και Υλικών Μαζικής Καταστροφής(χημικά-ραδιολογικά-βιολογικά-πυρηνικά),ειδικά στην Μέση Ανατολή και την Κορεατική χερσόνησο (εκτός αν το Ιράν και η Β.Κορέα εγκαταλείψουν τα προγράμματα τους),η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων, κα…Δεν μπορώ να αποκλείσω εντάσεις και αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στο νότιο Κινεζική Θάλασσα,(με κύριο υπεύθυνο το Πεκίνο), στην Μαύρη Θάλασσα (λόγω του Ουκρανικού), στην Ανατολική Μεσόγειο (λόγω των ενεργειακών εξελίξεων), τον χώρο Ισραήλ-Λιβάνο (λόγω της δράσης της Χεζμπολάχ), ενώ στο μέλλον θα πρέπει να βάλουμε αρκετά στον ευρύτερο χάρτη περιοχές όπως την Αρκτική ζώνη στο φως των συνεχώς μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών. Είμαι ανήσυχος για το πως θα κινηθούν μέσα στα προσεχή χρόνια οι σχέσεις-αντιπαράθεση του Εβραϊκού κράτους με την Τεχεράνη. Επιπλέον θα έλεγα ότι μετά την συνάντηση Τραμπ-Κιμ στην Σιγκαπούρη έχε μειωθεί αισθητά η αντιπαράθεση στον 38ο γεωγραφικό παράλληλο στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά αυτή καθαυτή δεν αποκλιμακώνει την ένταση(πάντως δεν παίζει πλέον έντονα η όποιας μορφής προληπτική-επιθετική κίνηση). Βάσει πρόσβασης που έχω σε διαβαθμισμένες διεθνείς πηγές , ως και σχέσεων μου με πολλούς Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σίγουρη η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.Υπάρχει δρόμος μπροστά και ‘ ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες”.Η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι ένα τεράστιο θέμα μέσα στα προσεχή χρόνια και θα συσχετίζεται πολυδιάστατα με την θαλάσσια ασφάλεια σε ανοικτές /ωκεάνιες περιοχές αλλά και σε CHOKE POINTS.(Σουέζ- στενά Ινδονησίας- στενά Ερυθράς Θάλασσας- Βαλτική κα).Η τρομοκρατία σε θαλάσσιους χώρους θα εμφανιστεί ενισχυμένη….
Ασχολείστε πολύ τα τελευταία χρόνια με τον υβριδικό πόλεμο και τις Ρωσικές μη-στρατιωτικές κινήσεις. Τι βλέπετε;
Πράγματι πάρα πολύ.Καθημερινά και ατελείωτα. Τεράστιος πολιτικός πόλεμος με τους Ρώσους να κυριαρχούν. Είναι απίστευτη η εκ μέρους τους “οπλοποίηση της πληροφορίας”.Η μετά-σοβιετική προπαγάνδα-παραπληρφόρηση-μασκίροφκα και βιομηχανία των trolls δεν περιγράφεται στην εποχή Πούτιν. Αν και υπάρχουν πολλοί προηγούμενοι πρωτεργάτες των Ρωσικών ασύμμετρων ως και υβριδικών επιλογών, ο νυν αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμωφ είναι το κυρίαρχο όνομα. Αυτά δεν μπορούσαν να τα υλοποιήσουν οι προκάτοχοι του , όπως οι στρατηγοί Μακάρωφ, Μπαλουγέφσκι κα. Οι Δυτικοί έχουνε αιφνιδιαστεί. Οι Ρώσοι εμφανίστηκαν πολύ δυνατοί σε ζητήματα υβριδικών ενεργειών όπως της Ανατολικής Ουκρανίας (Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ), της κατάρριψης του Μαλαισιανού Μπόινγκ με 298 επιβάτες στο Γκράμποβο του Ντόνετσκ, της απόσπασης-προσάρτησης της Κριμαίας (χωρίς να έχουμε βίαιες ενέργειες), στην επέμβαση τους το φθινόπωρο του 2015 σε υποστήριξη του εγκληματικού καθεστώτος Άσαντ στην Δαμασκό κα. Η Δύση πρέπει να προσέξει πολύ. Το επισημαίνω συνέχεια. Είναι η υβριδική μορφή άλλων διαστάσεων ως και σύγχρονη μορφή πολέμου με περαιτέρω εξειδίκευση των ψυχολογικών επιχειρήσεων…Μπορεί να παραλύσεις κράτη και κοινωνίες, ειδικά στην Δύση που υπάρχει μεγάλη ανοχή. Έχω συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συμποσίων τα τελευταία χρόνια και δίνω συνέχεια διαλέξεις.Η Μόσχα έχει επαναστατικοποίησει τον υβριδικό πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από πλευράς Δυτικών έχουνε ληφθεί κάποια συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης μέσω της ενίσχυσης των κυβερνοαμυντικών επιλογών, με την σύσταση Κέντρων Αριστείας σε Εσθονία, Λετονία κι Φιλανδία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Τσεχίας και της Αυστραλίας μέσω ειδικών προγραμμάτων, δεξαμενών εγκεφάλων κα. Έχουμε περάσει σε άλλα πεδία μάχης , και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουμε πιο έντονα και αισθητά γιατί υστερούμε πολύ σε πληροφορικό πόλεμο, υβριδικές επιχειρήσεις ως και σε αντίστοιχες ψυχολογικές. Πάντα το έλεγα και το λέω. Η εμφανής αδυναμία μας στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας καθώς και στα ζητήματα με την Τουρκία το αποδεικνύουν περίτρανα…Από άσχετους και πραπληροφορητές επί χρόνια δεχόμουνα κριτική….ενώ πάντα επεσήμανα τον ύπουλο ρόλο των Πανσλαβιστών,της Μόσχας και των διαφόρων κύκλων τους. Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών στα εθνικά μας θέματα και δυσκολευόμαστε να πείσουμε σε ένα πασιφανέστατο ζήτημα που είναι η απόλυτη, διαχρονική και κρυστάλλινη Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα φαντάσματα των Σλάβων κομιτατζήδων που ενεργούσαν επί δεκαετίες κατά των Ελλήνων.Η προπαγανδιστική εκστρατεία τους εναντίον μας είναι τεράστια και δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από την νωχελική μας αντίδραση. Είμαστε υποτονικοί και αδιάφοροι.
Μία συζήτηση-συνέντευξη μαζί σας Κύριε Δρούγο είναι ατελεύτητη . Είναι γνωστό ,αφού οι εμπειρίες, γραπτά σας, ταξίδια, διεθνείς συμμετοχές με στοιχεία και όχι με λόγια δεν τελειώνουν. Όπως επίσης και οι τιμητικές πλακέτες και διακρίσεις στους τοίχους του σπιτιού σας από όλα τα κράτη που έχετε επισκεφθεί. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας κάνω δύο προσωπικές ερωτήσεις , αφού γνωρίζω ότι δεν είσθε από τα άτομα που δεν απαντούν.. Σας χαρακτηρίζει ετοιμότητα, λεβεντιά και ντομπροσύνη, στοιχεία που σπανίζουν στην χώρα μας.. Η ευαισθησία σας στα εθνικά θέματα είναι πολλή γνωστή και παραμένετε βαθιά ανήσυχος. Πως βλέπετε τις συζητήσεις που γίνονται(εννοώ τις δημόσιες για αυτά) ως και τι άλλο κάνετε στον όποιο διαθέσιμο χρόνο σας(αναφέρομαι πέραν μελετών -ταξιδιών -διαλέξεων κα)
Να σας πω. Άσχετοι, ημιμαθείς, αντιγραφάκηδες και «κλέφτες ιδεών και σκέψεων» στην πατρίδα μας μιλάνε για όλα.Κακής ποιότητας ξερόλες.Επί 25 χρόνια ασχολούμαι με το ΝΑΤΟ σε ευρύτατη γκάμα επιμέρους θεμάτων. Γνωστό.Και πάντα λέω και γράφω ότι δεν γνωρίζω πάρα πολλά επιμέρους θέματα της Συμμαχίας (είναι φύσει αδύνατο, ειδικά στο μεταψυχροπολεμικό ΝΑΤΟ).Εδώ κάποιοι αυτοχρησθέντες ως αναλυτές και γεωστρατηγιστές(!) εμφανίζονται και εκμεταλλεύονται τον όποιο διαθέσιμο χρόνο. στα ΜΜΕ. Ασυναρτησιολογούν,παραπληροφορούν και λένε τα ίδια και τα ίδια(γιατί δεν έχουνε να πούνε τίποτα).Αυτό επειδή συνεργάζομαι με μεγάλο αριθμό ραδιοτηλεοπτικών δικτύων -κρατών τηλεφωνικά με παρεμβάσεις-αναλύσεις-συνεντεύξεις μου , δεν γίνεται στο εξωτερικό…Είναι σαν να τοποθετηθώ εγώ σε ιατρικά, καλλιτεχνικά και νομικά θέματα καθημερινών υποθέσεων. Άποψη μπορεί να έχω. Δεν έχω όμως ενδελεχή γνώση…Μιλάνε όλοι για όλα.Η αντιγραφή είναι πρωτοφανής (Θου Κύριε…) Έχω σκεφθεί καμία δεκαριά από δαύτους να τους ξεμπροστιάσω και θα είναι συντριπτικό πλήγμα…. Φιλικά πρόσωπα μου λένε να μην το κάνω.Και προς στιγμή αυτή η θέση υπερτερεί αλλά κάποια στιγμή -που εγώ θα διαλέξω- θα γίνει.Και θα το κάνω…Ασφαλώς υπάρχουν και σοβαρά άτομα ως και πολιτικά πρόσωπα με θέσεις -γνώσεις-σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.Εδώ έχουμε φθάσει σε σημείο αντισυνταγματάρχες,ταξίαρχοι και υποστράτηγοι (εα) να εμφανίζονται ως ‘παντογνώστες” των Νατοϊκών, Κορεατικών και παγκόσμιας ασφάλειας θεμάτων και του δικαίου της Θάλασσας ….Ο κόσμος τους γνωρίζει…. και φαίνεται από τα σχόλια που καθημερινά λαμβάνω από την προσωπική μου επαφή σε δημόσιους χώρους ως επίσης και από τον τεράστιο αριθμό email, και την έντονη παρουσία μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα.Ειδικά οι γυναίκες είναι σφοδρότατες στην κριτική για τους “πειρατές και παντογνώστες των διεθνών ζητημάτων “(πολίτες κα μη….).Οι σωστοί και μετρημένοι άνθρωποι σέβονται πρώτα από όλα τον εαυτό τους.Αυτό μου έλεγαν προ ημερών σε δείπνο που μου παρέθεσαν 24 ανώτατοι αξιωματικοί εα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (μεταξύ των οποίων πρώην Αρχηγοί- Γενικοί Επιθεωρητές-Υπαρχηγοί- Σωματάρχες ,Μέραρχοι δηλαδή άνθρωποι που πραγματικά διοίκησαν μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και που είχαν την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης να τους ενημερώσω. κα).Ήταν πραγματικά συγκινητική αυτή η εκδήλωση για εμένα, αφού επί χρόνια συνεργάστηκα μαζί τους, με είχαν διαλέξει σε Σχολές Επιτελών κλπ και συζητήσαμε εκτενώς για όλα. Όπως γνωρίζετε προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια, που πηγαίνει βαθιά στον χρόνο….Αυτά μου αρέσουν πολύ…Είπα ότι δεν με αφορούν και ενδιαφέρουν τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε ορισμένα ΜΜΕ… Οι δημοσιογράφοι απλά στοχεύουν να καλύψουν τον διαθέσιμο χρόνο τους άρα δεν επικεντρώνονται στην ποιότητα και στην ουσία.Το μόνο που με ενδιαφέρει -ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου και εντιμότατα τοποθετούμαι- είναι η διάχυση παραπληροφόρησης και η ασχετοσύνη… (σε αυτό έχω επηρεαστεί και από το εξωτερικό, και το παραδέχομαι). Δεν μπορώ τα ανερμάτιστα, αντιγραφικά και συνωμοσιολογικά. Σε θέματα στρατιωτικά ο άθλιος Στάλιν έλεγε στους Μολότωφ-Βορόσιλωφ-Μαλινόφσκι-Ζούκωφ και ότι “πρέπει να έχουμε δεκάδες χιλιάδες άρματα , αεροπλάνα κλπ. Πρόσθεσε ότι η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα!!!”. Αυτά έγραφε τότε και η εφημερίδα του Κόκκινου Στρατού. Ο Γκορμπατσώφ ήταν ο μόνος από τους Σοβιετικούς ηγέτες που διαφώνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 με τις συσσωρευτικές και μονολιθικές Σταλινικές αντιλήψεις…Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους πάντα έλεγαν ότι “η ποιότητα έχει την δική της ποσότητα”. Και το έλεγαν συνέχεια κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί των ΗΠΑ , όπως ο επί πολλά χρόνια Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αείμνηστος στρατηγός Μπέρναρντ Ρότζερς. Είμαι υπέρ της γνωστικής ποιότητας. Και μόνο. Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Το τι λένε με ενδιαφέρει.
Στο δεύτερο ερώτημα σας ασχολούμαι με πολλά θέματα (και αρκετά). Οι φίλοι μου λένε πως τα προλαβαίνω!!! Είμαι ποδοσφαιρόφιλος και παρακολουθώ πολύ ξένο ποδόσφαιρο. Ένθερμος υποστηρικτής της Μπάγερν Μονάχου και της Γιουβέντους.Επίσης παρακολουθώ μπάσκετ (ειδικά Αμερικανικό), φυσικά Ολυμπιακά αθλήματα κα.Ακούω πολλή μουσική. Ελληνικά και ξένα και ιδιαίτερα Λάτιν και από όλο τον κόσμο. Στο σπίτι μου παίζει συνέχεια μουσική. Διαβάζω περιοδικά γενικών γνώσεων όταν βρίσκομαι σε διάφορους χώρους. Ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα ως και ταινίες δράσης-μυστηρίου κα. Αγαπημένη μου τρέχουσα σειρά η CRIMINAL MINDS, και στο παρελθόν οι Επικίνδυνες Αποστολές .Πάντα βρίσκω χρόνο για καλή παρέα με εκλεκτές φίλες και φίλους με ενδιαφέροντα.Με απασχολούν πολλά πράγματα και όλα είναι στο τραπέζι…σχετικά με τους προσεχείς στόχους μου.Πάνω από όλα υγεία και προσοχή στην πατρίδα μας.Γιατί τα απειλητικά “σύννεφα” αυξάνονται και παρά το ότι είμαι από την φύση μου αισιόδοξο άτομο, βλέπω να έρχονται απειλητικά κύματα…. Με την συνδρομή του Θεού ελπίζω να τα υπερκεράσουμε και να διαβάζουμε ιστορία, γεωγραφία και να έχουμε ανοικτές όλες τις αισθήσεις μας… για να μην έχουμε παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.
ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΓΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ .
Χαρά μου.Και εγώ θερμότατα ευχαριστώ. Ότι καλύτερο σε όλα τα στελέχη των Εκδόσεων σας.Υγεία-Δύναμη και επιτυχίες.