Συνέντευξη Αλεξάνδρα Γκανά.

283
Αλεξάνδρα Γκανά GANMAR SHIPPING MSc, BSc, HND Maritime and marine Operations

 

Ναυτιλία και θάλασσα. Πώς συσχετίστηκε η ζωή σας με αυτά;

Η θάλασσα είναι το στοιχείο που με αφορά απόλυτα. Μεγάλωσα στο Πέραμα και είχα την τύχη να βιοπορίζεται η οικογένειά μου μέσω αυτής. Επισκευές στα πλοία ο πατέρας μου και καλός μάστορας, αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν και καλός επιχειρηματίας. Το 1984 αγόρασε το πρώτο πλοίο του σε αξία scrap  και κατάφερε με πολύ κόπο και αγώνα να το κάνει αξιόπλοο και να συνεργαστεί με την μεγαλύτερη ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία. Το να αγαπήσουμε τον κόπο του και να εμπνευστούμε από την αφοσίωσή του στην  θάλασσα ήταν αναπόφευκτο. Όταν ξεκίνησαν οι σχετικές σπουδές μου στην Αγγλία, ήδη είχα σημαντική εμπειρία και γνώσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

35 χρόνια λοιπόν στον χώρο του bunkering με αποκλειστικές συνεργασίες και επαγγελματική αναγνώριση. Τι σημαίνει αυτό για την GANMAR Shipping;

Όταν το όραμα πλαισιώνεται από σκληρή δουλειά και αγάπη για ότι κάνεις , η επιτυχία είναι μονόδρομος. Τίποτα δεν ήταν εύκολο αλλά αποδείχτηκε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η 35χρονη παρουσία – εμπειρία μας στο χώρο των εφοδιαστικών μας καθιστούν ικανούς και φερέγγυους τόσο σε ότι  αφορά την απαιτούμενη τεχνογνωσία όσο και σε ότι αφορά την  αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό μας. Η αδιάλειπτη παρουσία μας στο χώρο του εφοδιασμού καυσίμων, ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά και η μακρόχρονη συνεργασία μας  μια μεγάλη εταιρεία σαν την ΕΚΟ ΑΒΕΕ είναι η απόδειξη για όλα τα παραπάνω.

Είσαστε ενεργό και διευθυντικό στέλεχος αυτής της επιτυχημένης επιχείρησης. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική ;

Η πολιτική  δεν ήταν ούτε επαγγελματική επιλογή ούτε μια διαφορετική ενασχόληση μου, είναι κράμα της αγάπης μου για την ναυτιλία , το επιχειρείν και την δημιουργικότητα όπως μπορεί να εφαρμοστεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή μας . Για αυτό και το πολιτικό μου όραμα ταυτίζεται πάντα με το όραμα και την δύναμη της ναυτιλίας. Όλοι λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους της αγοράς, με γνώσεις, με εργασιακή και διοικητική εμπειρία ώστε  να συνεισφέρουν στον τομέα τον οποίο γνωρίζουν καλά. Έχοντας και τις γνώσεις και την εμπειρία σε ναυτιλιακά θέματα είπα το ναι στην τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποια είναι η πολιτική σας δραστηριότητα μετά τις εκλογές;

Όποια ήταν και πριν τις εκλογές. Οι άνθρωποι είμαστε πολιτικά όντα, άρα το ενδιαφέρον μου δεν παύει ούτε για τον τομέα μου, ούτε για την κοινωνία, ούτε για την ζωή μας. Αν με ρωτάτε, όπως συνήθως, αν μου προτάθηκε κάποια θέση θα απαντήσω ότι η πολιτική για εμένα δεν ήταν μέσον για να έχω κάποια θέση αλλά για να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση και δη την δική μου. Και στον τομέα που γνωρίζω καλά, τη ναυτιλία, έχω ενεργό ρόλο, εδώ και αρκετά χρόνια,  τόσο πρακτικά όσο και θεσμικά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας τόσο σε επιχειρηματικό όσο πολιτικό επίπεδο;

Αντιμετωπίζω την κάθε ημέρα σαν μία καινούρια μάχη, έτοιμη για κάθε πρόκληση, για κάθε κίνδυνο και κάθε νίκη. Αγαπώ την δημιουργία, ότι χτίσαμε με κόπο και την θάλασσα και βάση αυτών πορεύομαι. Η αυθεντικότητα και η αμεσότητα που με χαρακτηρίζει αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί που απαιτούνται στον συγκεκριμένο χώρο δεν μου επιτρέπουν μακροπρόθεσμα σχέδια, λειτουργώ έντονα με την ξεκάθαρη λογική αλλά και το ένστικτο.

Θα φέρετε και νέο πλοίο ; τα τελευταία χρόνια αντικαταστήσατε δύο από τα πλοία σας με άλλα , νεότερα. Είναι στα σχέδιά σας άλλη μία αγορά;

Είναι τρία τα νεότερα πλοία, όχι δύο. Έχουμε στην πλοιοκτησία μας και το DIMITRIOS G, κατασκευής 2014 το οποίο είναι ειδικό μικρό δεξαμενόπλοιο για την μεταφορά λιπαντικών. Ξέρετε, το επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν συνίσταται μόνο από το ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε επιχειρηματίας την κατάλληλη στιγμή αλλά και από την δύναμη και τη σύνεση που έχει κανείς να μην παρασύρεται από τις συνεχόμενες επιτυχείς κινήσεις. Αφουγκραζόμαστε πάντα τις ανάγκες της αγοράς, φροντίζουμε όπως τόσα χρόνια να είμαστε σωστοί  στην δουλειά μας και από εκεί και πέρα δηλώνουμε μάχιμοι. Αν η ρότα μας μας βγάλει σε νέα αγορά σημαίνει πως ο καιρός ήταν ευνοϊκός ώστε να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ανάγκη.

Καλορίζικο το νέο σας πλοίο και ευχόμαστε καλές δουλειές.

Σας ευχαριστούμε πολύ, καλές θάλασσες σε όλους.