Συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Οικονόμου.

1912

 

 

Συνέντευξη στον Ιωάννη Μεγαριώτη

Ο κύριος Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δ/νων Σύμβουλος της MARINE TOURS, μας περιγράφει την 40χρονη πορεία της εταιρείας, την μεγάλη εξειδίκευση της στα ναυτικά ταξίδια, τους παράγοντες προτίμησής της από τη διεθνή Ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς και την σημαντική πρωτοβουλία της στη διοργάνωση του ετήσιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου “Maritime Trends Conference”.

 

Κύριε Οικονόμου, θέλετε να μας περιγράψετε την πορεία της MARINE TOURS από την ίδρυσή της μέχρι τις ημέρες μας;

Ξεκινώντας αντίστροφα «τη μέτρηση» θα σας πω με μεγάλη περηφάνια πως σε λίγο καιρό η Marine Tours κλείνει τα 40 χρόνια της επιτυχημένης της πορείας στον Ταξιδιωτικό Κλάδο. Η πορεία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη και «ευθεία» ήταν, το αποτέλεσμα όμως της συστηματικής και στρατηγικής δουλειάς, μας αποζημιώνει σήμερα.

Η Marine Tours ξεκίνησε από τον Πειραιά του 1980. Ο ιδρυτής της,  κ. Γεώργιος Οικονόμου υπήρξε από τους πρωτοπόρους στη διαχείριση  ναυτικών και υπεράκτιων ταξιδιών, ιδρύοντας το πρώτο εξειδικευμένο γραφείο στον Κλάδο.

H εταιρεία αναπτύχτηκε με γοργούς ρυθμούς, επένδυσε σε ένα ισχυρό δίκτυο με υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και έχτισε στρατηγικές συνεργασίες με περισσότερα από 400 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με το κομβικό δίκτυό της, η εταιρεία επένδυσε δυναμικά στον εξίσου απαιτητικό τομέα των εταιρικών ταξιδιών, κατακτώντας σύντομα αξιοσημείωτο μερίδιο της αγοράς του λεγόμενου «business travelling».

Tα τελευταία 10 χρόνια, η Marine Tours υλοποίησε μία σειρά στρατηγικών επενδύσεων, οι οποίες σηματοδότησαν τη δημιουργία ενός ηγετικού- πλέον- Ομίλου εταιρειών στην Ελλάδα. Το 2005, ίδρυσε τη θυγατρική της εταιρεία στο Κλάδο των online agents, την MTS City Breaks. Δύο χρόνια αργότερα, και ενώ η Marine Tours ανέπτυσσε ραγδαία το πορτφόλιό της σε εταιρικούς πελάτες, προέβη στην  εξαγορά της πολυεθνικής BCD Travel Ελλάδος, προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς που αύξησαν σημαντικά το μερίδιό της αγοράς της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρία, τα τελευταία έτη, αγγίζει σταθερά την κορυφή της ελληνικής αγοράς, ενώ έχει αναχθεί σε έναν από τους ηγετικούς ταξιδιωτικούς Ομίλους σε όλη την Ευρώπη.

«Όλη αυτή η αναγνώριση, μας γεμίζει με μεγάλη χαρά αλλά και βαθύτατη ευθύνη στο να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς, αναβαθμίζοντας σταθερά την ποιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών μας.»

Γιατί απαιτούν εξειδίκευση τα ναυτικά ταξίδια;

Οι μετακινήσεις, τόσο των πληρωμάτων όσο και των ναυτιλιακών στελεχών- δεδομένης της φύσεως τους- αποτελούσαν πάντοτε μια  εξειδικευμένη διαδικασία η οποία ακόμα και σήμερα, παρουσιάζει προκλήσεις.

Η άφιξη στο σωστό προορισμό, στο σωστό χρόνο, με ασφάλεια και εντός προϋπολογισμού μπορεί για έναν οποιοδήποτε ταξιδιώτη να φαντάζει απλή, αλλά για έναν ναυτικό δεν είναι, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη μεθοδολογία και άριστη συνεργασία μεταξύ του Crew Dpt και του Travel Manager για να επιτευχθεί η άρτια οργάνωση του ταξιδιού.

Ένα ακόμη, μείζονος σημασίας, ζήτημα που πρέπει να τεθεί υπόψη είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ναυτικός ταξιδεύει με στόχο να εργαστεί και άρα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταπονημένος από το ταξίδι του. Αυτό, σε συνδυασμό με την εύρεση της πιο οικονομικής και αποδοτικής λύσης για το σύνολο της εταιρείας, αποτελεί μία πρόκληση που μόνο οι εξειδικευμένοι, στα ναυτικά ταξίδια, οργανισμοί μπορούν να ανταποκριθούν.

Για εμάς, δεν αρκεί να προσφέρουμε απλά ένα άνετο ταξίδι. Ο ρόλος μας είναι να το ανάγουμε σε εργαλείο επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η κάθε εταιρία, μεγιστοποιώντας την απόδοση του.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που θα κάνουν την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα να σας προτιμήσει;

Θεωρώ πως αυτό που κάνει τη Marine Tours μοναδική, είναι το γεγονός πως έχει καταφέρει να γίνει, όχι απλά ένας  εξειδικευμένος ταξιδιωτικός σύμβουλος, αλλά ένας στρατηγικός  συνεργάτης των εταιρειών που την  εμπιστεύονται.

H Marine Tours διαφέρει. Και αυτή η διαφορά ξεκινά πρώτα από μέσα για να μπορεί να προσδώσει τα μέγιστα προς τα έξω. Η πελατοκεντρική κουλτούρα της Μarine Tours απλώνει βαθειά της ρίζες σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της, κάνοντας την παροχή των υπηρεσιών της ασύγκριτα ποιοτική και αποδοτική.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σκοπός της εταιρείας δεν είναι απλά να διοργανώσει ένα ταξίδι. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε προμηθευτής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αποστολή μας είναι να γινόμαστε μέρος του οράματος κάθε εταιρείας που ταξιδεύουμε, μετατρέποντας τους στόχους της σε μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Και αν αυτό μοιάζει κάπως θεωρητικό, θα σας πω, πως στην πράξη το επιτυγχάνουμε μέσω των 4 αξιακών μας πυλώνων οι οποίοι έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο της επιχειρησιακής μας λειτουργίας και της παροχής των υπηρεσιών μας.

Οι Άνθρωποί μας: Θεωρούμε τους ανθρώπους μας το πιο ισχυρό κεφάλαιο μας και το πλέον καταλυτικό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.  Όλοι όσοι εργάζονται στη Marine Tours δεν έχουν μόνο εξειδικευμένη γνώση και μακρά πείρα πάνω στον αντικείμενό τους, αλλά και πολύ μεράκι, αγάπη  για αυτό που κάνουν και πάθος να ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών τους.  Την ίδια φιλοσοφία στην επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, δεν ακολουθούμε μόνο στους εργαζομένους μας,  αλλά και στους συνεργάτες, τους προμηθευτές μας και οποιοδήποτε άλλον παράγοντα μπορεί να επηρεάσει το τελικό «προϊόν» που απολαμβάνουν οι πελάτες μας.

Η αφοσίωσή μας: Αν κάτι μας χαρακτηρίζει ακράδαντα είναι το γεγονός πως είμαστε πιστοί στους πελάτες μας. Πιστοί στο όραμα και τους στρατηγικούς τους στόχους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου που έχουμε αναλάβει.

Αυτό απαιτεί να έχουμε βαθειά ενσυναίσθηση, να νιώθουμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συχνά να προλαμβάνουμε και να δρούμε πριν από αυτούς για αυτούς και να τους υποστηρίζουμε αδιάκοπα σε κάθε βήμα της «διαδρομής» τους.

Η ανταπόκρισή μας. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως ο βαθμός ανταπόκρισης επηρεάζει άμεσα το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών μας και για αυτό έχουμε επενδύσει ευρέως σε αυτόν τον παράγοντα. Στη Μarine Tours βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους πελάτες μας και τις ανάγκες τους. Προσφέρουμε ένα προσωπικό ταξιδιωτικό σύμβουλο, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, ενώ διαθέτουμε πολλαπλά Μέσα διασύνδεσης, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη επικοινωνία μαζί τους – από όλα τα τμήματα της εταιρείας μας- ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο.

Η αποτελεσματικότητα μας: Η φράση- κλειδί που ενορχηστρώνει και αποτελεί την «ομπρέλα» των επιμέρους δράσεών μας. Στη Marine Tours προσδοκούμε να είμαι πρωτίστως αποτελεσματικοί, αυξάνοντας την απόδοση κάθε ταξιδιού που αναλαμβάνουμε.

Η συνέπεια στο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πελάτες μας και η αδιάκοπη βελτίωση τους, αποτελεί μία σημαντική υπόσχεση της Marine Tours προς όλους όσους την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Στο πλαίσιο αυτό,   τόσο το ταξίδια που υλοποιούμε, όσο και όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες μας, είναι σχεδιασμένα με απόλυτα tailor made τρόπο, εναρμονισμένα πλήρως με τις ανάγκες και τις εταιρικές δομές των πελατών μας.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά μας διαδραματίζει επίσης και η σχέση μας με τη τεχνολογία. Στη Marine Tours αναγνωρίζουμε τη δύναμή της, επενδύουμε σημαντικά σε νέα τεχνολογικά εργαλεία και αξιοποιούμε καινοτόμα μοντέλα που μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μας “More for Less”.

H στρατηγική μας προσέγγιση άλλωστε, στη διαχείριση και εξυπηρέτηση των ταξιδιωτικών αναγκών των πελατών μας, είναι σταθερά προσηλωμένη στη μεγιστοποίηση της απόδοσης κάθε ταξιδίου τους, αποτέλεσμα που επιτυγχάνουμε μέσω του λεγόμενου  “Cost Optimization Program”  που εφαρμόζουμε.

Η ναυτιλία εδώ και πολλά χρόνια διανύει μια πρωτόγνωρη κρίση.  Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης;

Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στην παγκόσμια ναυτιλία δεν επιτρέπουν – ακόμη και στους εμπειρότερους αναλυτές- μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται οι πλέον καταλυτικοί παράγοντες επιρροής του Κλάδου, ταυτόχρονα με το παγκόσμιο ΑΕΠ το οποίο καθορίζεται κατά πολύ από την πορεία των ισχυρών της οικονομίας, ΗΠΑ και Κίνας, και φυσικά των αντίστοιχων αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.

Οι λοιπές οικονομίες επιδεικνύουν ένα πιο νωχελικό ρυθμό ανάπτυξης, εξού και ασκούν λιγότερο σημαντική επιρροή στην πορεία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Απαντώντας ευθέως στην ερώτησή σας, θα έλεγα πως κατά τη γνώμη μου δε βρισκόμαστε, ούτε στην αρχή, ούτε στο τέλος μία κρίσης. Με τα δεδομένα να είναι τόσο ρευστά και ευμετάβλητα, θα λέγαμε καλυτέρα ότι ένας νέος κύκλος ξεκινά κάθε που ένας προηγούμενος ολοκληρώνεται, και ούτω καθεξής.

Έχετε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ναυτιλιακών συνεδρίων.  Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που σας έχουν οδηγήσει στην διοργάνωση αυτών των ετήσιων συνεδρίων από το 2013;

Η Marine Tours είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την ίδρυσή της, όπως γνωρίζετε με την ελληνική Ναυτιλία. To Μaritime Trends Conference είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, ως μία ένδειξη  ευγνωμοσύνης της εταιρείας μας προς τη Ναυτιλιακή Κοινότητα η οποία στάθηκε και στέκεται δίπλα μας εδώ και 39 συναπτά έτη… Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε και θα είμαστε εδώ για τους ανθρώπους της, πάντα έτοιμοι να μάθουμε και να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις και επιταγές της εποχής, για να προσφέρουμε σταθερά, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που μας έχει εδραιώσει στην πρώτη γραμμή του Κλάδου.