ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

1335


του Δημητρίου Νικ. Γιακουμάκη
Κλινικός – Πολιτικός Ψυχολόγος
Γνωστικός Επιστήμων Τεχνηκής Νοημοσύνης- Ρομποτικής,
Ομαδικός Αναλυτής- Ψυχοθεραπευτής,
Συμβουλος Ανάπτυξης και Υποστήριξης
BoD Advisor

 

Η ζωή μας είναι γεμάτη από αλλαγές. Εκπλήξεις άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ο επικοινωνιακός άνθρωπος, αυτό το εξελίξιμο ον που έχει κατακτήσει ουρανό και γη, κάποιες φορές αισθάνεται την ανάγκη να συγχωρέσει και να συγχωρεθεί. Ως μέρος διαδικασίας για την αλλαγή του. Αλλαγές προκειμένου να κατανοήσει κανείς τη ζωή του,  τα συναισθήματά του, τις στάσεις του, τη συμπεριφορά του και με αποφασιστικό τρόπο να προχωρήσει μπροστά. Στον δικό σου καλύτερο τρόπο ζωής.

Όλα είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Είναι ασύλληπτο το πως καταλήγεις πάντα εκεί που προορίζεσαι να είσαι, ακόμα και οι πιο τραγικές, αγχωτικές και δύσκολες καταστάσεις σε διδάσκουν σημαντικά μαθήματα για τα οποία ποτέ δεν είχες ονειρευτεί ότι θα είχες την ευκαιρία να μάθεις. Μη λησμονείς ότι πολλές φορές, όταν τα πράγματα φαίνονται να καταρρέουν, στην πραγματικότητα βρίσκουν επιτέλους τη θέση τους.

Για να ανιχνεύσεις και για να βρεις τον αληθινό σου εαυτό θα χρειαστεί να χαθείς σε αυτό τον κόσμο. Η συνειδητοποίηση και συνάμα η αποδοχή ότι έχεις χαθείς είναι το πρώτο – μεγάλο βήμα για να αναθεωρήσεις τη ζωή σου και τελικά να τη ζήσεις όπως ακριβώς τη θέλεις. Στη συνέχεια αποχαιρετάς τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις την μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου είναι τόσο δυνατό όσο και αρκετά τρομαχτικό. Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο τρομαχτικό; Το να μετανιώνεις. Το να ζεις χωρίς όραμα, χωρίς έρωτα είναι ζωή νεκρή, το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η δράση χωρίς όραμα είναι ένας εφιάλτης. Η καρδιά σου, η φωνή της ψυχής σου είναι ελεύθερη και σου λέει την αλήθεια. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και Ζήσε. Ζήσε τη Ζωή σου Σήμερα. Ζήσε την όσο μπορείς καλύτερα. Κάνε ότι δεν έχεις κάνει ως σήμερα, καθετί που το επιθυμούσατε και το είχατε βαθιά θαμμένο μέσα σας.

Ο άνθρωπος που δεν ξέρει να κλαίει, δεν ξέρει και να γελάει…ο πιο βαθύς πόνος που σε κάνει να αναπτύξεις πλήρως τις δυνατότητες σου, είναι ο πόνος της απώλειας. Οι πιο αξιόλογες επιλογές μας, συνήθως είναι τρομαχτικές, αγχωτικές και επώδυνες. Η ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθημάτων συνήθως δεν είναι και το πιο εύκολο- ευχάριστο που έχουμε να κάνουμε. Χωρίς πόνο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Η διαδικασία του πόνου έχει ως στόχο να σε μάθει και στη συνέχεια να αισθανθείς ελεύθερος. Την δική μας ελευθερία δεν μας την χαρίζουν απλά την διεκδικούμαι.

Οι δυσκολότερες αποφάσεις λαμβάνονται από τους δυνατούς ανθρώπους. Το να φύγεις μακριά ή να κάνεις άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στη ζωή σου θεωρείται μία δύσκολη απόφαση. Το να κυνηγάς ένα όνειρο, εφοδιάσου με δύναμη και κάνε άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός. Και μην ξεχνάς ότι μερικές φορές αυτό το βήμα θα σε κάνει να τροποποιήσεις το όνειρο σου ή να σχεδιάσεις ένα νέο.

Σημαντικό είναι το να φροντίζεις τον εαυτό σου. Πριν αφουγκραστείς τα συναισθήματα σου για τους άλλους και γίνεις φίλος τους, καλό είναι να είσαι φίλος του εαυτού σου- ίσως με εκείνο το “μικρό παιδάκι” του εαυτού μας. Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, ξεκίνα να διορθώσεις τον εαυτό σου. Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, φρόντισε να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Εγωισμός είναι να φροντίζεις μόνο για τον εαυτό σου αδιαφορώντας για τους άλλους γύρω σου. Ισορροπώντας τον εσωτερικό σου κόσμο, τότε πιθανότατα να μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου.

Το να μην ασχολείσαι με το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για εσένα, πιθανότατα να είναι μία από τις μεγαλύτερες ελευθερίες του εαυτού μας. Όσο ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, τους ανατροφοδοτείς τις σκέψεις και τους δίνεις τροφή να ασχολούνται μαζί σου. Με άλλα λόγια τους ανήκεις. Στον μόνο που ανήκεις είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Μη το ξεχνάς αυτό για κανένα λόγο.

Σωστή αξιολόγηση και αποτύπωση των ευχάριστων ή των δυσάρεστων συναισθημάτων από τα αποτελέσματα σχέσεων ή πράξεων μας δείχνει ωριμότητα και συνειδητοποίηση της όλης κατάστασης. Αυτό απαιτεί εσωτερική ενδοσκόπηση  και ειλικρίνεια με τον εαυτό μας. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις μόνος (με τον εαυτό σου) πριν συνειδητοποιήσεις ότι, αν και τα αντικείμενα από τις αποτυχημένες σχέσεις σου μπορεί να μην μοιράστηκαν ισόποσα, τα ζητήματα που κατέστρεψαν τις σχέσεις πιθανόν μοιράστηκαν. Γιατί, πως μπορείς να σταθείς μόνος σου με αυτοπεποίθηση ή να δεις τα ίδια ζητήματα στην νεότερη σχέση σου και να μην συνειδητοποιείς τα σπασμένα κομμάτια που σου ανήκουν; Το να συνειδητοποιείς τα ζητήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις, θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο μακροπρόθεσμα, από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

Έχοντας τον έλεγχο σου δίνεται η δυνατότητα και συνάμα η ευκαιρία να ελέγξεις απόλυτα το τρόπο που θα αντιδράσεις σε θέματα και καταστάσεις. Όσο περισσότερο μπορείς να προσαρμοστείς στις νέες καταστάσεις της ζωής και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνεις και ταυτόχρονα θα είσαι σε θέση να μάθεις από τα λάθη σου.

Ο ψεύτης λέει ψέματα για να πειστεί αρχικά ο ίδιος. Κάποιοι άνθρωποι ζουν με το ψέμα. Θα σου πουν ψέματα. Μη λησμονείς ότι, ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Δείξε λιγότερη προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Τα έργα μένουν τα λόγια είναι λόγια. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της μεταξύ σας σχέσης σε μια μεσο- μακροπρόθεσμη βάση δεδομένων. Το πιο δύσκολο πράγμα και το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας είναι οι σχέσεις μας.

Επικεντρώσου σε αυτά που έχεις. Τα αναγκαία και τα απαραίτητα. Καθετί παραπάνω – καθετί υπερβολικό- καθετί που δεν έχεις, ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Αν είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις ακόμα περισσότερα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται σε πράγματα που είναι αναλώσιμα. Η ευτυχία κατοικεί στην ψυχική σφαίρα του κάθε ανθρώπου. Κι αυτό καλλιεργείται κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Η αφθονία δεν είναι το πόσα έχεις, είναι το πώς αισθάνεσαι για αυτά που έχεις. Όταν παίρνεις τα πράγματα για δεδομένα, η ευτυχία φεύγει μακριά.
“Τα Πάντα Ρεῑ μηδέποτε κατά τ’ αὐτόν μένειν” (Ηράκλειτος).

Μέσα από τα λάθη μας Μαθαίνουμε… Το χθες έχει περάσει, ανήκει στο παρελθόν Κάθε αποτυχία μας ανήκει στο χθες. Μην κρίνεις τον εαυτό σου από το παρελθόν. Τα πάντα αλλάζουν. Τα πάντα μετατρέπονται. Εκτός από το θάνατο είτε ρεαλιστικό,  είτε συμβολικό, είτε φαντασιακό. Μέσα από τις Δυσκολίες μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, πρωτίστως με τον εαυτό μας. Μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα γύρω σου εν ριπή οφθαλμού κάνοντας μία απλή επιλογή – να σηκωθείς, να προσπαθήσεις ξανά, να αγαπήσεις και πάλι, να ζήσεις ξανά και να ονειρευτείς ξανά το «Εδώ και Τώρα» καθώς και το Αύριο που σου ανήκει..

Όλα θα πάνε καλά. Θετική σκέψη. Πίσω από κάθε καταιγίδα υπάρχει ένα ουράνιο τόξο. Πίσω από κάθε δυσκολία – Δοκιμασία υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι για τους εαυτούς μας. Είμαστε αυτόφωτοι και έχουμε διαμάντια ψυχής, τα οποία λάμπουν σε κάθε μας διαπροσωπική σχέση.

Τελικά το να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαντάζει ότι είναι. Τελικά, το ερώτημα είναι αφού δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας, πώς μπορούμε να αγαπάμε τους άλλους? Σκέψεις και Συναισθήματα δικά σας…