Απόδραση στο εξωτερικό: Νίκαια | Η Βασίλισσα της Γαλλίας

1800

Η Νίκαια, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και πρωτεύουσα του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ. Η αστική περιοχή της Νίκαιας εκτείνεται πέραν των διοικητικών ορίων της πόλης, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους σε μια έκταση 721 τετραγ.χλμ.

Βρισκόμενη στη Γαλλική Ριβιέρα, στις νοτιοανατολικές ακτές της Γαλλίας επί της Μεσογείου Θάλασσας, καθώς και στις παρυφές των Άλπεων. Η Νίκαια αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική πόλη στις μεσογειακές ακτές και στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή μετά τη Μασσαλία. Η Νίκαια απέχει 13 χιλιόμετρα από το πριγκιπάτο του Μονακό και το αεροδρόμιό της χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες του πριγκιπάτου. Η πόλη έχει το προσωνύμιο Nice la Belle (Nissa La Bella στη νικαϊκή διάλεκτο), που θα πει Νίκαια η Όμορφη, κάτι που αποτελεί και τον τίτλο του ανεπίσημου ύμνου της Νίκαιας, γραμμένος το 1912 από τον Μενίσα Ροντέλι.

Η περιοχή της σημερινής Νίκαιας περιλαμβάνει την Τέρα Αμάτα, ένα αρχαιολογικό σημείο που παρουσιάζει ενδείξεις πρώιμης χρήσης φωτιάς στην περιοχή. Γύρω στο 350 π.Χ., Έλληνες από τη Μασσαλία ίδρυσαν την πόλη της Νίκαιας, προς τιμήν της Νίκης, θεάς που προσωποποιούσε τη νίκη. Ανά τους αιώνες η πόλη άλλαξε χέρια πολλές φορές. Η στρατηγική της θέση και το λιμάνι της συνέβαλαν σημαντικά στη θαλάσσια ισχύ της. Για πολλούς αιώνες αποτελούσε κτήση της Σαβοΐας, με εξαίρεση τη γαλλική κατοχή μεταξύ των ετών 1792 με 1815. Η Γαλλία κατέλαβε ξανά την πόλη το 1860 και την κατέχει ως σήμερα.

Η φυσική ομορφιά της περιοχής της Νίκαιας και το ήπιο μεσογειακό της περιβάλλον προσέλκυσαν την προσοχή αγγλικών ανώτερων στρωμάτων στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, όταν ένας αυξανόμενος αριθμός αριστοκρατικών οικογενειών περνούσε τους χειμώνες του εκεί. Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος της πόλης, η Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί, οφείλει το όνομά του στους Άγγλους επισκέπτες της.

Η καθαρή ατμόσφαιρα και η ηλιοφάνεια έχουν προσελκύσει στην περιοχή αξιοσημείωτους ζωγράφους, όπως ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Ανρί Ματίς, η Νίκη ντε Σαιν Φαλ και ο Αρμάν Φερναντέζ. Το έργο τους έχει τιμηθεί σε πολλά μουσεία της πόλης, όπως το Μουσείο Μάρκ αγκάλ, το Μουσείο Ματίς και το Μουσείο Τέχνης της Νίκαιας.

Η Νίκαια διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή χωρητικότητα στη χώρα και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της, λαμβάνοντας 4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Έχει επίσης το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στη Γαλλία, μετά τα δύο κύρια αεροδρόμια του Παρισιού.  Είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Κομητείας της Νίκαιας ( Comté de Nice).

 

Η πόλη χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 2021

 

Ιστορία

 Ίδρυση

Οι πρώτες γνωστές ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Νίκαιας χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος Τέρα Αμάτα εμφανίζει μια πρώιμη χρήση της φωτιάς, κατασκευή οικιμάτων και ευρήματα πυριτίας.  Η Νίκαια ιδρύθηκε γύρω στο 350 π.Χ. από Έλληνες της Μασσαλίας και δόθηκε το όνομά της προς τιμήν της Νίκης, θεάς που προσωποποιούσε τη νίκη. Η πόλη σύντομα έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά λιμάνια της ακτής της Λιγουρίας, με κύριο ανταγωνιστή της τη ρωμαϊκή πόλη Τσεμενέλουμ, η οποία συνέχισε να υπάρχει ως ξεχωριστή πόλη μέχρι την εποχή της λομβαρδικής εισβολής.

Τα ερείπια του Τσεμενέλουμ βρίσκονται στο Σιμιέ, σήμερα συνοικία της Νίκαιας.

Πρώιμη ανάπτυξη

Τον 7ο αιώνα, η Νίκαια προσχώρησε στη Γενουάτικη Λίγκα, που σχηματίστηκε από τις πόλεις της Λιγουρίας. Το 729 η πόλη απώθεισε τους Σαρακηνούς, όμως το 859 και το 880 οι Σαρακηνοί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πόλη και για το μεγαλύτερο μέρος του 10ου αιώνα παρέμεναν κύριοι της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Νίκαια συμμετείχε στους πολέμους και στην ιστορία της Ιταλίας. Ως σύμμαχος της Πίζας ήταν εχθρός της Γένοβας, και τόσο ο βασιλιάς της Γαλλίας,  όσο και ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προσπάθησαν να την υποτάξουν, αλλά παρόλα αυτά διατήρησε την τοπική της ελευθερία. Κατά τη διάρκεια του 13ου και του 14ου αιώνα, η πόλη έπεσε πολλές φορές στα χέρια των Κόμιδων της Προβηγκίας, αλλά ξανακέρδισε την ανεξαρτησία της μολονότι συνδέθηκε στενά με τη Γένοβα.

Το 1860 δόθηκε στη Γαλλία με τη Συνθήκη του Τορίνο.

Το βράδυ της Πέμπτης, 14ης Ιουλίου 2016, κατά την επέτειο της γαλλικής εθνικής εορτής, Γάλλος υπήκοος τυνησιακής καταγωγής (πιθανόν φανατικός ισλαμιστής) έπεσε με το φορτηγό του επάνω σε πολίτες που γιόρταζαν και σκότωσε τουλάχιστον 84 από αυτούς  και τραυμάτισε πάνω από 100.

Η πόλη σήμερα

Η σημερινή πόλη έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων και περιλαμβάνει την παλιά, γραφική πόλη με τους στενούς δρόμους, το λόφο Le Château, το εμπορικό λιμάνι και τη νέα πόλη, με την εντυπωσιακή προκυμαία και τη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί (Promenade des Anglais). Κύρια οικονομική δραστηριότητα της πόλης, χειμώνα και καλοκαίρι, είναι ο τουρισμός. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται Μουσεία, Ναοί, η υπαίθρια αγορά, καθώς και το Καρναβάλι της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται από το 1873.

Είναι έδρα Πανεπιστημίου, Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το λιμάνι της και το αεροδρόμιό της είναι από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Γαλλίας.

Τα 15 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νίκαια

Ο ανεπίσημος ύμνος της Νίκαιας είναι η Nissa La Bella και δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε με αυτό το συναίσθημα όταν επισκέπτεστε τη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας.

Η ομορφιά της Νίκαιας προέρχεται από τα αρχοντικά του 19ου αιώνα στους προαυλισμούς και τις λεωφόρους της, από την παλιά συνοικία της ιταλικής πόλης και το τραχύ φυσικό τοπίο που προσφέρει αμέτρητα θαυμάσια σημεία.

Οι καλλιτέχνες πάντα αγάπησαν αυτό το σκηνικό, το οποίο έγινε ακόμα πιο όμορφο από το μοναδικό φως. Έτσι, η Νίκαια είναι πλέον ένα από τα καλύτερα μέρη για να πάει κάποιος στην Ευρώπη για γκαλερί τέχνης, με μουσεία αφιερωμένα στον Chagall και τον Matisse.

Προσθέστε θαυμάσια κουζίνα και ένα τέλειο κλίμα.

Ας εξερευνήσουμε τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νίκαια:

 1. Promenade des Anglais

 Υπάρχουν παραλιακές βόλτες και στη συνέχεια υπάρχει η Promenade des Anglais, η οποία είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο δίπλα στη Μεσόγειο.

Έχει ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης της Νίκαιας από τότε που χτίστηκε το ανάχωμα στη δεκαετία του 1820.

Οι παρελάσεις για το Καρναβάλι το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά παγκοσμίως, μαζί με αυτά του Ρίο και της Βενετίας.

Μία παράδοση που κρατάει από το 1873,  έρχονται τον Φεβρουάριο, ενώ τον υπόλοιπο καιρό οι joggers, ζευγάρια skateboarders και οικογένειες περνούν την ημέρα τους.

Στην ανατολική πλευρά της περικλείεται από τα βασιλικά παλάτια του 19ου αιώνα.

Μπορείτε να καθίσετε στο παγκάκια και να βρείτε σκιά κάτω από πέργκολες και φοίνικες.

 1. Vieille Ville

Το παλαιότερο τμήμα της πόλης είναι μια αλλαγή από τις μεγάλες λεωφόρους της Νίκαιας και τις πλατείες όπως το Place Masséna.

Πρόκειται για ένα πλέγμα από σοκάκια με τοπικά καταστήματα και εστιατόρια και ψηλά κτίρια με διαμερίσματα και κυριαρχείται από την Colline du Château στα ανατολικά.

Υπάρχουν πολλές καφετέριες στις πλατείες, οι οποίες είναι συχνά ανοιχτές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπάρχει μια ισχυρή ιταλική αίσθηση σχετικά με την αρχιτεκτονική, κάτι που δεν είναι σύμπτωση, καθώς η Νίκαια δεν ανήκε στη Γαλλία μέχρι τη Συνθήκη του Τορίνο το 1860.

Υπάρχουν πάρα πολλά  ξενοδοχεία στη Νίκαια της Γαλλίας που μπορείτε να επιλέξετε.

 1. Το Parc de la Colline du Château

Στο πάρκο στην κορυφή αυτού του απόκρημνου λόφου στην ανατολική πλευρά της πόλης θα δείτε μερικά από τα μεγάλα πανοράματα της Γαλλικής Ριβιέρας.

Μπορείτε να κοιτάξετε ξανά τη Νίκαια και τη γαλανή θάλασσα στο Baie des Anges που είναι ένα θέαμα το οποίο θα θέλετε να το βλέπετε όσο το δυνατό περισσότερο.

Εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή με τα πόδια από το Vieille Ville, διαφορετικά υπάρχει δωρεάν ανελκυστήρας, που συνιστάται το καλοκαίρι.

 1. Μουσείο Marc Chagall

Ο Chagall συμμετείχε τόσο πολύ στο σχεδιασμό αυτού του μουσείου, ο οποίος αποφάσισε που να τοποθετηθεί κάθε έργο του, να διαμορφώσει τη διάταξη των κήπων και να σχεδιάσει τα παράθυρα από βιτρό στην αίθουσα συναυλιών. Έτσι, από πολλές απόψεις, το μουσείο είναι ένα συνεπές έργο τέχνης από μόνο του.

Αλλά ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ήταν η στέγαση της σειράς των 17 ζωγραφικών έργων του Chagall με βιβλικά θέματα, χωρισμένα στη Νέα και την Παλαιά Διαθήκη. Μεταξύ αυτών είναι το περίφημο τρίπτυχο Αντίσταση, Ανάσταση, Απελευθέρωση, ζωγραφισμένο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 1. Καθεδρικός ναός

Βρίσκεται στο Vieille Ville, το εξωτερικό του είναι μάλλον unprepossessing, εκτός από το θόλο του.

Ένας απλός επισκέπτης μπροστά στην πλατεία ίσως να μη συνειδητοποιήσει καν ότι αυτός είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης.

Στο εσωτερικό του είναι μια διαφορετική ιστορία.

Χτίστηκε τον 17ο αιώνα με πλούσιο μπαρόκ σχεδιασμό, αποτελούμενο από δέκα εξαιρετικά περίτεχνα παρεκκλήσια με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και επιχρύσωση.

Για άλλη μια φορά, είναι το είδος του κτιρίου που θα περίμενε κανείς στην Ιταλία ή στην Ισπανία.

 1. Αγορά Cours Saleya

Επίσης στην παλιά συνοικία της Νίκαιας βρίσκεται αυτή η όμορφη αγορά λουλουδιών και φρέσκων προϊόντων, η οποία υπάρχει κάθε μέρα εκτός από τη Δευτέρα.

Αν είστε διακοπές σε ένα διαμέρισμα στη Νίκαια, τότε αυτή η αγορά είναι ένα θεϊκό δώρο, που πωλούν φρέσκα προϊόντα, τοπικές λιχουδιές όπως το socca που γίνεται στην περιοχή και λουλούδια που προέρχονται από την ύπαιθρο Provence και Alpes-Maritimes. Πολλοί πωλητές θα σας δελεάσουν με δωρεάν δείγματα, που είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αγοράσετε! Οι πάγκοι λουλουδιών παραμένουν ανοιχτοί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 17:30.

 1. Musée Masséna

Αυτή η βίλα του 19ου αιώνα στην Promenade des Anglais δωρήθηκε στην πόλη από τον δούκα του Rivoli το 1919 υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ανοίξει στο κοινό ως μουσείο τοπικής ιστορίας.

Πρέπει να πάτε να το δείτε η οποία είναι από αυτά τα αρχοντικά της Belle Époque με κήπους που σχεδίασε ο Édouard André, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για όσους βρίσκονται στο καζίνο του Monte Carlo. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή, όπως η μάσκα θανάτου του Ναπολέοντα και μια τιάρα που ανήκει στη σύζυγό του, η αυτοκράτειρα Joséphine, καθώς και μια συλλογή γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα στον δεύτερο όροφο.

 1. Δείπνο

Αυτή η πόλη έχει συμβάλει πολύ στη γαλλική κουζίνα και υπάρχουν τοπικά πιάτα που δεν μπορείτε να φύγετε από τη Νίκαια χωρίς να τα δοκιμάσετε.

Η Salade Niçoise είναι με βρασμένο αυγό, πράσινα φασόλια, αντσούγιες, ντομάτες και ελιές calletier και πηγαίνει εξαιρετικά με ροζέ κρασιά ή λευκά από την Bellet.

Μια πιο απλή τροφή υπαίθρια είναι το Socca, ένα είδος ανάμεσα στο flatbread και την τηγανίτα, που φτιάχνεται με ρεβίθι και πωλείται στην παλιά συνοικία.

Το Ratatouille προέρχεται επίσης από αυτό το μέρος του κόσμου και αυτό το διάσημο λαχανικό στιφάδο παρασκευάζεται με κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτα.

Υπάρχει επίσης fougasse ψωμί, κρεμμύδι ξινό και Daube Niçoise, ένα μοσχαρίσιο κοτόπουλο, με μπέικον, ντομάτες και κόκκινο κρασί.

 1. Πάρκο Φοίνιξ

Υπάρχει ένα τέλος 3€ για να μπείτε σε αυτό το πάρκο, αλλά αξίζουν αυτά τα χρήματα λαμβάνοντας υπόψη  ότι βρίσκεται σ ‘αυτά τα επτά εκτάρια στο δυτικό άκρο της Promenade des Anglais.

Τα παιδιά μπαίνουν δωρεάν και είναι ένα από τα λίγα αξιοθέατα της Νίκαιας που εγγυημένα θα απολαύσουν.

Υπάρχουν 20 θεματικές ζώνες με 2.500 είδη φυτών που αναπτύσσονται γύρω από λίμνες, σε ένα σύγχρονο θερμοκήπιο (ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) και σε μια ποικιλία κήπων.

Υπάρχουν επίσης terrariums, με χελώνες, ενυδρίδες και τροπικές αράχνες, ενώ οι φλαμίνγκες της Χιλής και οι ιγκουάνα περιφέρονται ελεύθερα στο θερμοκήπιο.

 1. Παραλίες

Οι παραλίες της Νίκαιας είναι με βότσαλα και είναι όμορφο να τις περπατήσει κάποιος για να τις απολαύσει όμως δεν είναι για ηλιοθεραπεία.

Υπάρχουν όμως και ιδιωτικές περιοχές που παρέχουν την άνεση με ξαπλώστρες.

Οπουδήποτε αλλού μπορείτε να περάσετε ένα χαλαρό απόγευμα στον ήλιο, αλλά τα ρεύματα μπορεί να είναι λίγο ισχυρά για τα μικρά παιδιά και η παραλία βαθαίνει αρκετά απότομα.

Μια παραλία εγγυημένη για να ευχαριστεί τα παιδιά είναι στην άλλη πλευρά του Mont Boron στο Villefranche-sur-Mer, όπου τα νερά είναι ρηχά και καθαρά από την ανοιχτή θάλασσα στις ακρογιαλιές στο Cap de Nice και Cap-Ferrat.

 1. Monastère de Cimiez

Αυτό το μοναστήρι σε ύψωμα, βόρεια του κέντρου, ιδρύθηκε από τους Benedictines στη δεκαετία του 800.

Βγαίνετε εκεί κατά μήκος της Boulevard de Cimiez, μιας από τις πιο εντυπωσιακές αρτηρίες της Νίκαιας, με εξαιρετικά ξενοδοχεία και αρχοντικά του 19ου αιώνα.

Τα γοτθικά κτίσματα του μοναστηριού είναι από τον 14ο και τον 15ο αιώνα, με εξαίσιες τοιχογραφίες από τη δεκαετία του 1500,

αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες ανεβαίνουν για ένα σκοπό: να δουν τους εξαίρετους κήπους, με παρτέρια, τοπία, γεωμετρικούς χλοοτάπητες, πέργκολες και βεράντα με απίστευτη θέα στην πόλη.

Αυτοί οι κήποι είναι οι παλαιότεροι στην Ακτή, σχεδιάστηκαν το 1546 και  είναι ένα potager για τους μοναχούς.

 1. Περισσότερα Μουσεία Τέχνης!

Με το Pass Riviera μπορείτε να φτάσετε στο Μουσείο Chagall και σε πολλά άλλα αξιοθέατα με ένα εισιτήριο για διάστημα 48 ωρών ή επτά ημερών.

Το Μουσείο Matisse έχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του κόσμου αυτού του ιμπρεσιονιστή, αλλά ίσως πιο συναρπαστικό για τους θαυμαστές είναι ότι χτίζει μια εικόνα των επιρροών και της διαδικασίας του καλλιτέχνη (με σωρούς σκίτσων για να δουν).

Στην Promenade des Anglais υπάρχει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, ακριβώς πίσω από το πάρκο Phoenix, με ένα περίπτερο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια αυθεντική ιαπωνική τελετή τσαγιού.

Στη συνέχεια, υπάρχει το μουσείο σύγχρονης τέχνης, MAMAC, με κομμάτια από Warhol, Lichtenstein και Yves Klein.

 1. Cap-Ferrat

Ένα πρωτότυπο για την πολυτέλεια της Riviera, το Cap-Ferrat που βρίσκεται 20 λεπτά ανατολικά της Νίκαιας, στην πανοραμική λεωφόρο Napoléon III. Ελάτε να νιώσετε εκθαμβωτικά από τα εντυπωσιακά αρχοντικά της δεκαετίας του ‘90.

Η μία, Villa Ephrussi de Rothschild, είναι ανοιχτή στους επισκέπτες και είναι γεμάτη με πολύτιμους πίνακες, γλυπτά και έπιπλα.

Όπως και το περίφημο μονοπάτι στο Cap d’Antibes, το Cap-Ferrat συνορεύει επίσης με παραθαλάσσιο μονοπάτι με τις κορυφαίες δυνατότητες φωτογραφίας της ακανόνιστης ακτής της ακτογραμμής της Ριβιέρας και του Massif de l’Esterel.

Η διαδρομή είναι επίσης ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε σε μερικές από τις άνετες παραλίες στην ανατολική πλευρά.

 1. OGC Nice

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάιο, εάν θέλετε ένα διάλειμμα από τα αξιοθέατα της Νίκαιας και της Γαλλικής Ριβιέρας, μπορείτε πάντα να παρακολουθήσετε ζωντανό ποδόσφαιρο στο νέο στάδιο Allianz Riviera, λίγα λεπτά δυτικά της πόλης.

OGC Nice απολαμβάνουν την καλύτερη εποχή τους από το 2016 και διοικούνται από τον ελβετικό προπονητή ποδοσφαίρου Lucien Favre, σεβαστό για το ελκυστικό στυλ.

Το γήπεδο με χωρητικότητα 35.000 ατόμων αξίζει επίσης την είσοδο το οποίο κατασκευάστηκε για το EURO 2016. Η λέσχη ανήκει πλέον και σε μια πλούσια υπερπόντια κοινοπραξία με ελπίδα μεγαλύτερες προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

 1. Mont Boron

Μεταξύ του λιμανιού της Νίκαιας και του Cap-Ferrat είναι μια κορυφή που ανεβαίνει απότομα από το νερό, φτάνοντας σε ύψος περίπου 200 μέτρων.

Πρόκειται για μία σπάνια περιοχή με ελαιόδεντρα, χαρουπιές και πευκοδάση.

Μπορείτε να περπατήσετε στη νοτιοδυτική πλευρά όπου η Νίκαια κυλά έξω στην απόσταση δίπλα στο Baie des Anges, που ακόμα και η Colline du Château φαίνεται μικρή.

Από την άλλη πλευρά είναι μια ολοκληρωμένη άποψη του Cap-Ferrat, ενώ περπατάτε κατά μήκος της κορυφογραμμής πίσω στο Fort du Mont Alban.

Αυτός ο προμαχώνας κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες το καλοκαίρι.